Tyringe gamla kommun

År 1952 ritades de svenska kommunkartorna om och Tyringe slogs ihop med Finja, Matteröd, Västra Torup och Hörja till Tyringes storkommun, och blev då Skånes till ytan största kommun. Tyringe fungerade som centralort i storkommunen för att 1974 införlivas med Hässleholms kommun.

Tyringe

Tyringe är i dag en kransort inom Hässleholms kommun som gått från att vara en ort med tillverkningsindustri till en ort med underhåll/serviceföretag.
Här finner ni ett rikt och varierat föreningsliv inom såväl idrott som konst och kultur samt en aktiv pensionärsförening.

Tyringe utgör ett mecka för utövare i alla åldrar med möjligheter till aktiviteter året runt, inte minst tack vare Tyrs Hov, Tyrehallen (som har fotbollsplan med konstgräs och utrymme för friidrott och annan motion), boulehall och elljusspår på gångavstånd från Tyrs Hov.

Orten erbjuder en fantastiskt vacker natur med möjligheter till friluftsliv, motionsslingor samt en unik hälsokälla.
Bra kommunikationer finns det med tåg både mot Hässleholm och Helsingborg. Orten erbjuder också skola från F-klass till årskurs 9, bibliotek, vårdcentral, tandläkare samt räddningstjänst.

Centralt på orten finns livsmedelsaffärer och matställen samt bensinstationer och bilverkstäder. Goda konferens- och övernattningsmöjligheter erbjuds också. Orten har även ett näringslivsmuseum och ett skolmuseum.

Återkommande och uppskattade aktiviteter på orten är till exempel valborgs-, nationaldags- och midsommarfirande samt julmarknaden. Allt detta gör att Tyringe är en attraktiv ort att bo på och aktivera sig i.

Finja

Bland de första människorna som var ute på jaktmarker kom några till Finjasjön. De hittade där en lämplig bosättningsplats, sjö med fisk och skogar med mycket villebråd. En av de stora boplatserna fanns några hundra meter nordost om Finja kyrka. Strandlinjen var då betydligt högre än idag. Denna är störst av de 19 boplatserna runt Finjasjön. Här har gjorts över 3000 fynd av yxor, pilar, knivar och skrapor. Boplatsen på Möllerödsfältet beräknas vara 14000 år gammal. Man har på många platser hittat ben efter både tama och vilda djur. Hasselnötter verkar ha varit populära på grund av alla funna nötskal. Maten har även innehållit sädeskorn och torkade vildäpple.

Det Finja vi känner idag började byggas upp i slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet.
Med den omtalade sevärdhetskyrkan från 1100-talet som utgångspunkt, stationssamhället och därefter pansarregementet P2´s etablering i Mölleröd, då många anställda byggde egna hem i Finja mellan station och kyrka.

Föreningslivet har varit mycket aktivt i Finja. Finja IF är den förening som samlat flest bybor under åren. Idag har fotbollsföreningen en väl fungerande barn- och ungdomsverksamhet. Finja IF´s loppis och Finjarevyn har lockat och lockar mycket folk. Många föreningar utnyttjar också Finja Bygdegårds lokaliteter för allehanda verksamheter. Trots vikande medlemsunderlag är Finja Kyrka fortfarande aktiv med gudstjänster, dop, bröllop, begravningar och musikevenemang. En populär kyrkoaktivitet är också samtalskvällarna ”Kom och ät”.

Naturen runt Finja inbjuder även till mycket friskvård genom vandringar på Skåneleden förbi Sveriges första dokumenterade boplats enligt ovan. Finjasjön med fiske, båtturer och vintersport är även det möjliga aktiviteter.
Förskola, grundskola och inte minst storföretaget Finja Betong som startade 1957 gör att Finja idag är en attraktiv ort att bo aktivera sig i.

Läs mer om Finja Sockens historia: https://finjasocken.se/

Röke

Det här är byn med den vackra naturen, härliga sjöarna för fiske och bad, ett rikt föreningsliv, Sparbanken Göinge, Röke Buss och så klart Röke skola. Här är sammanhållningen självklar – vi hjälps åt och har roligt tillsammans.

I byn sprudlar det av aktiviteter. Vad sägs om valborgsfirande, vårvandringar, nationaldagsfirande, korporationsskjutning, Röke loppis, skördefest, julmarknad, föreläsningar, dam-, herr- och juniorfotboll, församlingskvällar/gudstjänstfirande, skytteträning, gymnastik och tennis.

Extra glada är vi för den kommunala badplatsen i Humlesjö – en given mötesplats på sommaren.

I både Humlesjö och Algustorpsjön finns aktiva fiskevårdsföreningar som säljer fiskekort, hyr ut båtar, kanoter etcetera.

För mer information: följ Rökes föreningsliv via sociala medier: Röke Sockengille, Röke IF, Röke Skytteförening, Svenska kyrkan Tyringe, EFS missionshus i Röke, Röke EFS Tennisklubb.

Röke Sockengilles Skördefest har ett digert utbud och är ett välbesökt arrangemang.
Foto: Diana Larsson

Matteröd/Skyrup

”Nära naturen – vid ås och sjö
Centralt i Göingebygden” Så lyder Matteröds egen slogan.

Byn är belägen fem kilometer söder om Tyringe och 15 kilometer sydväst om Hässleholm. Landskapet präglas av Matterödsåsen som når 172 meter över havet. Fram till år 1952 var Matteröd en egen kommun men slogs därefter samman med Tyringe kommun och år 2009 upphörde Matteröds församling, numera brukar området kallas Matterödsbygden.

Matteröds 1100-tals kyrka ligger mitt i byn. Än i dag är kyrkan välbevarad och har en regelbunden verksamhet med bland annat en mycket aktiv kyrkokör.

I byn finns ett flertal besöksmål, till exempel shopping på välkända Trästället i Skyrup, restauranger, golfbana med mera. Byn gränsar till Finjasjön där det också finns badmöjligheter. Populära vandringsleden ”Finjasjöleden” passerar genom området. Det finns många sätt till rekreation i naturen, bland annat passerar Tyringekorpens fina milspår genom Skälsbökes vackra bokskog.

Förslag till besöksmål:
Matteröds välbevarade 1100-talskyrka, www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=640050

Skyrup Golf & hotell, www.skyrupsgk.se

Tostarps camping, www.tostarpscamping.com

Trästället, www.trastallet.se

Tostarps Pensionat, www.tostarpspensionat.se

Skälsböke; underbar natur,
Tyringekorpens motionsbana

Matteröd, Agdas stuga, www.matterodsbyalag.se

Matterödsbron, dubbelvalvad stenbro samt intilliggande sittplats & informationstavla

Hörja

Hörja är en by med anor så gamla som det funnits människor i Skåne. Placerad utmed väg 24 mellan Hässleholm och Örkelljunga.
Centralt i byn ligger Hörja kyrka, Hörjagården som är byns bygdegård och Byastuan där byns bygdeforskare huserar. I före detta skolan finns fritidshem och förskola.

Här finns stora möjligheter att uppleva naturens skönhet och skiftningar. Strövområdet Vedema, Hörjaåns dalgång, Skeppsättningarna vid Grydebjär och allt det andra.

Idrottsplatsen Villevallen strax utanför bykärnan, en idyll där dam- herr- och ungdomslag i fotboll samsas med tennispelare och promenerande seniorer.

Nöjer man inte sig med naturen kan man besöka någon av byns loppisar eller ta en fika på Hörja Café som även erbjuder övernattning och ställplats.

Västra Torup

Västra Torup är en mindre by strategiskt placerad med 7 kilometer både till Tyringe och Perstorp, två mil till Hässleholm och knappt sex mil till Helsingborg.

I Västra Torup finns Västra Torups kyrka från 1200-talet. Byn har fritidshem, förskola och skola till och med tredje klass.

Här kan man uppleva naturens kontraster. Vi erbjuder Er att komma nära naturen och få tillgång till både aktiviteter och andningspauser i vardagen. Västra Torup präglas av vacker natur, närhet, öppenhet, nytänkande och framtidstro! 

Många små smultronställen att besöka såsom vandringsleden runt Torupasjön, Torvalla Arena med agility med mera, Alpacka Ekofarm och Lilla Tockarp Hembygdsgård.

I byn finns även, Byastugan, bygdegården och församlingshemmet som du har möjlighet att hyra. Du har även fri tillgång till Byagrillen där du kan grilla eller njuta av din fika.

Föreningar i Tyringe gamla kommun

Tyringe Hockey

www.tsos.com

Tyringe IF

www.laget.se/tyringeif

Röke Innebandyklubb

www.rokeibk.se

BK Hovet

Tyringe Konståkningssällskap

www.tyringeks.se

Tyringe Simsällskap

www.tyringesim.se

Boulegetingarna

www.boulegetingarna.se

Finja IF

www.laget.se/finjaif

Hörja IF

www.laget.se/horjaif

Röke IF

www.svenskalag.se/rokeif

Skyrup Country Club Ryttarförening

Matteröds byalag

www.matterodsbyalag.se

Västra Torups byalag

www.vastratorup.se

Hörja byalag

www.horjasbyalag.se

Röke sockengille

www.hembygd.se/roke

Finja bygdegårdsförening

www.bygdegardarna.se/finja

Västra Torups hembygdsförening

www.hembygd.se/vastratorup

SK-69
 

Tyresvingen

www.tyresvingen.weebly.com

Skyrups Golfklubb

www.skyrupsgk.se

Tyringe Skyttegille

www.tyringeskyttegille.se

 

Tyringe Scoutkår

www.tyringe.scout.se

Tyringe Sportfiskeklubb

www.tyringesportfiske.se

OK Tyringe

www.oktyringe.org

Tyringe BK

Tyringe Tennisklubb

Tyringe Fotoklubb

www.tyringefotoklubb.se

Tyringe Konstförening

tyringe.konstforeningar.se

PRO Tyringe

Tyringe – PRO

Lions Club Tyringe

Tyringe byalag

www.tyringebyalag.se

Tyringe Padel

www.tyringepadelhall.com

Tyringe Pistolskytteklubb

 

Hitta ditt lokala företag

Above Möbel

Andreas Rör o Mark

Bjäret Maskin & Entreprenad

Björklunda Vårdboende

Blaholma Eko Ägg

BLB-Gravyr

Bloms Grund och Betong

Bromm AB

Brödåkra Transport

Byggfirma Anders Nilsson i V Torup

C Holmqvist Entreprenad

Cisternservice i Hässleholm AB

Dahema Plast

Din Lampa

Däckshoppen

Eldkraft

Erixon Fastighetsservice

Fastighetsaktiebolaget Guliro

Fastighetsaktiebolaget Immeln

FCT-Köpcenter

Finja AB

Finja Betong

Finja Schakt & Spräng

Finja VVS

Galthult Transport

Hansson i Röke

Hemköp

Humana Ekeliden

Hässleholms Grävservice

Hörgeruds Bygg & Plåt

Hörgeruds El

Ica Nära Matlusten

Iubita fastigheter

JJ Stensättning Tyringe

Kampholma Gård & Maskin Entreprenad

Keva Smide och Mekaniska

KMB Consulting

Konsthantverk

K-Prefab AB

Kronans Apotek

Kvistalånga Lantbruk

Kvistalånga Mark & Konsult

Landqvist Bygg

Lawicel

LESAB

Lindells Bilservice

LMS Montage

LR-Produkter

Luni Drift och Fastighets AB

MB Köksmontage

MDBerlin AB

Mekano Jan Sjöstrand AB

Mikkel Jönsson Snickeri & Interiör

MKE Mjölkalånga Konsult & Entreprenad

MTO Bygg och Montage

Möllegårdens Bed and breakfast

Nordéns El

Nya Biomontage Skåne

Närtandvården Tyringe

Oblador

Ola B´s Engineering

Park o Anläggningskonsult i Röke

Per Hall Entreprenad

Persson Mark&Bygg

PF Sverige AB

PipeChain SCM

PJ Sjukgymnastik

Praktikertjänst

RAthink

Rocketlabs AB

RoNI Skog

Röda Kiosken

Röke Buss

Sandbergs Stensättning

Sand & Vattenbläst

Schröder Skadeteknik

Skogbro Gård

Stefan Selanders Golv

Stenteknik Syd

Swedsafe

Södra Sveriges Golvarbete

TLC Undertakmontage

Tofts Entreprenad

TS Bevakning

Tullstorps Veterinärklinik

Tyringe Event&Underhållning

Tyringe Golv, Färg & Tapeter

Tyringe Kurhotell

Tyringe Mat & Catering

Verkstads Maskin Service Bogert AB

Vårdcentralen Åparken

Waldau Forest

XL-Frakt

Öraholma Gård