Tyringenyheter 2017
Äldre nyheter från 2016 , 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


 Tyringe Lars-Åke Blom - Foto Sven-Ingvar Jönsson Möte med konstnären Lars-Åke Blom.
Igår kväll arrangerade Tyringe konstförening Möte med konstnären Lars-Åke Blom, som är april månads utställare I Tyringe bibliotek. Kvällen började i Tyringe kyrka, där Lars-Åke berättade om arbetet med dopträdet och dess tillkomst. Väldigt effektfullt med tänd belysning! Efter god fika med scones och the/kaffe så blev det både sång och musik av Teresa (dotter till konstnären ) och Fredrik varvat med Lars-Åkes gemytliga berättande om de olika konstverkens tillblivelse.
Ett drygt 40-tal personer visade stor uppskattning för kvällens arrangemang!
Text o foto Sven-Ingvar Jönsson
2017 04 20
tyringe.nu/konstforening(Tryck på bilden för att se den i större format)
SPF - Foto
SPF Seniorerna på utflykt.
Lördagen den 8:e april reste ett 40-tal seniorer till Kristianstad, för att lyssna till Elisabeth Assarson och Tommy Juth när de framförde sin föreställning ”Vi möts igen.” Vi fick höra många gamla örhängen från bl.a. Glada änkan, Chess, Mary Poppins, Sound of music m.m. Före föreställningen serverades en utsökt måltid med dryck och i pausen kaffe med kaka. De båda välkända artisterna bjöd verkligen på sig själva och publiken var med på noterna. När Tommy Djup framförde Antem ur Chess stod publiken upp o applåderade. Tack till Barbro Bengtsson, för att hon ordnade denna resa. I höst kommer föreställningen ”Chess” till Kristianstad, Barbro berättade att hon har beställt biljetter till detta.
Nils Olof Nordin
2017 08 10


(Tryck på bilden för att se den i större format)
 Tyringe Åldermannen - Foto Bert Wilnerzon
Åldermannen, etapp 2
Fredag 14 april
2017 04 16


(Tryck på bilden för att se den i större format)
 Tyringe mot utsikten - Foto Bert Wilnerzon
Stigen till utsikten
Fredag 14 april, på vänster sida syns "Snövit" målningarna och stigen leder till bl. a. Tyringes bästa och högsta utsikt.
2017 04 16


ÅRETS TYRINGEBO 2017
Styrelsen för Tyringe Byalag har nominerat 6 kandidater till ”Utmärkelsen Årets Tyringebo 2017”. Nu är det dags för Tyringeborna att lägga sina röster på någon av dem. ”Museiknegarna” har fått i uppdrag att administrera röstningen. Valurnor och valsedlar kommer att fram till den 15 maj finnas på de ställen som framgår av affischen. Vi kommer inte att kunna ta emot röster via FaceBook – för intresserade från andra orter rekommenderas röstning via ombud! Utmärkelsen kommer att överlämnas vid nationaldagsfirandet i Åparken den 6 juni. Styrelsens motiveringar till nomineringarna framgår av bilagan.
Mer info på tyringe.nu/tyringebyalag
2017 04 15


Tyringe www.boulegetingarna.se
Boulegetingarnas Emilia & Eliaz Nilsson blev tvåa
Boulegetingarnas Emilia & Eliaz Nilsson blev 2:a i långfredagens bouletävling Äggcupen i Malmö.
Mer info om Boulegetingarna hittar du på www.boulegetingarna.se
Fler bilder på www.facebook.com/boulegetingarna.tyringe
2017 04 15


 Tyringe Åparkskvällar - Foto Bert Wilnerzon arkiv
Åparkskvällarna 2017 - 25 år
Familjen Wrambjer presenterar 25 års jubileum i Åparken, Tyringe Det blir fyra torsdagar i rad med Allsång och gästartister.
Första programmet startar Torsdagen den 6 Juli kl 19.00
Gästartisterna är:
6 juli: Rockprinsen (Leffe Carlsson), Dragspelaren Stefan Persson, Lotte Riisholt (DK)
13 juli: Familjen Sigfridsson (Lasse, Emil, Sara och barnen) tillsammans med Christina Lindberg och bandet. Partyfabriken och Stefan Persson
20 juli: Little Gerhard, Trumpetaren Magnus Johansson, Paul Skoog och Stefan Persson
27 juli: Danne Stråhed och Àpagaget (Irländsk musik)
Krister Wrambjers husband
Massor med överraskningar utlovas…
Cafe 21
Elisabeth, Karin och Krister Wrambjer
2017 04 11


Boulegetingarnas stora damtävling ” Par och Triss”
I lördags gick Boulegetingarnas ” Par och Triss” booletävlingen i Tyringe. 64 damer från Stockholm till Simrishamn deltog i 32 lag under två dagar.
Mer info om Boulegetingarna hittar du på www.boulegetingarna.se
Bild på vinnarna.
2017 04 10


 Tyringe Showdans - Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Showdans
60 barn och ungdomar dansade till olika sorters sång och musik inför en nästan fullsatt sporthall på Tyrs Hov. Det är femte året i rad som de uppträder och Josefin Randau är eldsjälen bakom "Tyringe Showdans".
2017 04 08


(Tryck på bilden för att se den i större format)
Påskris Lions - Foto Bert Wilnerzon
Lions Påskris
Elever från Tyringe skola hjälper till Lions med att sätta up fjädrar i Påsriset som sätt upp idag på olika platser i Tyringe.
2017 04 05


(Tryck på bilden för att se den i större format)
Invigning av Tyrehallen - Foto Bert Wilnerzon
Invigning av Tyrehallen - Galakväll
Nästan 400 personer kom till invigningen av Tyrehallen igår. Kvällen började med Tyringe kyrkokör och Röke kör under ledningen av Ingvar Albihn. Sedan invigningsceremonin med representanter från kommunen och stiftelsen. Gästartisterna var Jörgen Johansson och Glenn Wish och kvällens konferencier var Håcan Nilsson.
Fler bilder från invigningen ... tryck här!
Norra Skåne artikel, tryck här!
2017 04 02


Fiskepremiären i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Fiskepremiären i Tyringe
Bilden tagen idag, lördag, kl 08.30 vid Verktygsdammen.
2017 04 01


Konstförening visar Lars-Åke Blom – skulpturer
Tyringe Konstförening visar Lars-Åke Blom skulpturer på Tyringe bibliotek under tiden tisdagen den 4 april toom torsdagen den 27 april.
Affisch, tryck här!
Lars-Åke Blom
Multikonstnären Lars-Åke Blom hittar man en bit in i skogen utanför Västra Torup. Skulpturer i patinerad metall och stengods är hans specialitet. Hans konstnärskap är väl representerad i Hässleholms kommun med bl a konstverken Lisa vid Norra Station och det stora trädet på Samlargatan (12 m högt) i Hässleholm samt krucifixet och krubban i Västra Torups kyrka. I Tyringe kyrka finns ett uppmärksammat dopträd med en magisk skugga. Bredvid sitt konstnärskap har han arbetat som bildlärare. Just nu är järnkonstnären aktuell med en offentlig utsmyckning i Tyringe. Han avslöjar så mycket som att det blir en kvinna (4 m hög) i järn och glas som ska placeras på stationsområdet till glädje för både tågresenärer och tyringebor.
För ytterligare information se: www.facebook.com/larsake.blom
Bibliotekets öppettider:
mån kl 14 ¬-19
tis kl 10 -17
ons kl 13 -17
tors kl 14-18
fre kl 10-15
Inger Pettersson, Tyringe Konstförening
2017 04 01


Röke - Sockengillet 20 år 2017
Detta uppmärksammar med öppet hus torsdag 6 april kl 18-21. Medlemmar berättar minnen från bildandet och de gångna åren. Det är också ett utmärkt tillfälle att utröna hur medlemmarna upplever att föreningen fungerar och vilka förväntningar, som kan finnas inför framtiden.
En blygsam minnesskrift planeras inför jubiléet.
Röke Sockengille www.rokesockengille.se
2017 03 26


Nu är det dags för Trim-Naturpasset.
Paketen säljs nu i Tyringes kiosker och på Sparbanken Skåne. Årets område är väster och sydväst om Tyringe. Köp ett paket och utforska Tyringes omgivningar med hjälp av kartan.
Priset är fortfarande endast 50 kr.
OK Tyringe
2017 03 25


Åparken i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Åparken i Tyringe
2017 03 25


Tyringe Galakväll i Tyrehallen kl. 19.00 Invigning av Tyrehallen den 1 april
Den första april blir det en stor Galakväll i Tyrehallen kl. 19.00.
Insläpp från kl. 18.00.
Boka/Köp din biljett så här:
Räkna ut antal biljetter och antal mingeltallrikar, swisha totalbeloppet till 123 245 2506, skriv gärna antal av varje. Du kan även betala via bg 5185- 5682. Dina biljetter kommer att finnas att hämta vid entrén eller enligt annan överenskommelse.
Har du några frågor, maila tyrehallen@gmail.com
Vid förköp på Hemköp eller Sparbanken Skåne i Tyringe får du din biljett direkt. Även där kan du göra förköp på mingeltallrik.
2017 03 23Har du en projektide du skulle vilja förverkliga?
Skicka in din ansökan om bidrag senast 30:e mars!
Läs mer på www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
2017 03 23


Tyringe - Foto Göthe Persson NÄSTAN INSTÄLLT ARRANGEMANG BLEV VÄRDEFULLT!
Då även den akademiska kvarten var passerad gången och endast en åhörare kommit var Knegarna nära att ställa in torsdagens arrangemang ”Ung företagsamhet – Teknikutveckling”. Istället kördes programmet i form av en samtals- och informationskväll för och med de närvarande. UF företaget ”Feel Safe” presenterade entusiastiskt sin affärsidé, organisation och verksamhet fram till en försäljningsfärdig produkt – överfallslarm och skydd i ett paket. Vid kaffet tog tre representanter från Hässleholm Kommuns enhet för arbetsmarknad och kompetens vid och beskrev nuvarande och framtida möjligheter att tillgodose företagens behov av teknikkompetens och ungdomars möjlighet att på orten erhålla eftergymnasial utbildning bland annat genom ”Samverkan skola – arbetsliv”. Inom detta projekt har skapats ett Webb-baserat program där skolor och företag genom några knapptryckningar kan skapa förutsättningar för tider för bland annat samverkansmöjligheter.
Göthe Persson
2017 03 25
Tyringe Museum kommer att finnas i detta register. Museet kan med sina äldre, fullt fungerande verkstadsmaskiner visa skolungdom de grundläggande tekniska förutsättningarna. Sådana kunskaper bör ges redan från mellanstadiet och sedan gå genom hela teknikutbildningen


Tyringe Byalag Årsmöte - Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Byalags styrelse 2017
Från vänster - Monica Ero, Ulrika Tomsson, Ingemar Hesselbom, Roger Ljunberg, Lars Holmberg, Olle Nyström, Erling Börjesson, Steneric Svensson och Göran Berg.
Ann-Helen Larsson ingår i styrelsen också men är inte med på bilden.


Tyringe Konstförening håller årsmöte
Tyringe Konstförening håller årsmöte nu på onsdag den 22 mars kl 19.00 på biblioteket. Vi inleder med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Sen blir det fika och därefter kåserar Bertil Obon Nilsson. Nytt! Alla årsmötesdeltagare får en lott där man kan vinna ett fint tryck. Årsmötet avslutas med dragningen. Obs! Är du inte medlem så kan du bli det på mötet. Endast 150 kr och du deltar därefter i slutet av året i en utlottning av konstverk inköpta bl a av utställare under året. Hela medlemsavgiften köper vi konst för.
Välkommen på årsmötet!
Tyringe Konstförening
Sven-Ingvar Jönsson
2017 03 21


Tyringe - Foto Ingalill Jönsson
Tyringe skolmuseum
Tyringe skolmuseum höll Öppet Hus lördagen den 18 mars med visning av utställningarna i de nya lokalerna i huset i hörnet av Malmövägen/Skolgatan. Väldigt många besökare hade vi väl inte men de som kom hade vi god tid att prata med och visa. Mycket givande och väl använd tid! Vi hade till och med tid att ta en kopp kaffe tillsammans. Vår nya klassfotoutställning fick in nya namn på klasslistorna. Ett speciellt intresse fick räknelådan som vi var hos Antikrundan med. Experterna hos Antikrundan visste inte men Nordiska museet i Stockholm har gett oss den information om räknelådan som vi letat efter sedan skolmuseets öppnande för i vår 25 år sedan. Räknelådan är från ca 1910 och togs fram av folkskollärarinnan Anna Moberg för att ge eleverna den grundläggande taluppfattningen. Det finns inte så många kända lådor av detta slag så det är väldigt roligt att vi har en sådan! Glada är vi för de stödmedlemslotter som vi sålde, en fin stöttning till vårt arbete med att visa upp allt gammalt och fint från skolans värld utifrån Tyringes horisont.
Tyringe Skolmuseum, www.tyringe.nu/skolmuseum
Text Sven-Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson
2017 03 20


Ingemar Hesselbom och Magnus Almström, Tyringe - Foto Bert Wilnerzon Alliansen i Tyringebygden
Alliansen i Tyringebygden är en föreningsallians som bildades i september 2016. I interimsstyrelse ingår Magnus Almström, ordförande, Ingemar Hesselbom från SK69 och alla bygdens fotbollsklubbars ordförande. Alliansen viktigaste fråga och även en stor bidragande anledning till bildandet av en föreningsallians i gamla Tyringe kommun är tilldelningen av verksamhetstider i nya multihallen. Framöver kommer det inom Alliansen att bildas tävlings-, sponsors-, och evenemangsutskott för att samverka till aktiviteter i multihallen. Hör av er till i.hesselbom@gmail.com för mer info.
Bilden, från vänster Ingemar Hesselbom och Magnus Almström.
Mer info om Tyrehallen, tryck här"
2017 03 20Tyringe i P4 Kristianstad igår den 13 mars.
Lillys barndoms saga blev sann - och två böcker, lyssna och läs mer här!
Karin Bengtsson intervjuar Lilly Bengtsson, Rolf Rantzow och Roger Ljungberg ang. Radiumkällan, lyssna här! ("bläddra fram" till 1 tim och 15 min inne i programmet)
2017 03 14


Tyrehallen i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Tyrehallen visades för bygdens föreningar.
Ca 40 föreningar från Tyringebygden var representerade igår på visningen av Tyrehallen. Det var Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse och Alliansen i Tyringebygdensom stod bakom detta. Den första april kl. 19.00 kommer hallen att invigas med en galakväll med Glenn Wish and The New Memphis Orchestra, Jörgen Johannson, Tyringe kyrkokör och Rökekör. Insläpp från kl. 18.00. Bilder från visningen finns på Tyrehallen fotoalbum. Tryck här!
Mer information om Galakvällen, invigning Affisch tryck här!
2017 03 14


Tyringe KS Isshow 2017
21 - 23 april på Tyrs Hov. Biljetter finns att köpa på tickster ... Affisch, tryck här!
Biljetter till Isshow 2017, tryck här!


Korskyrkan i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
"Hela kyrkan sjunger"
En tradition som Korskyrkan i Tyringe anordnar några gånger per år är "Hela kyrkan sjunger". Där får alla vara med och sjunga tillsammans gamla "läsarsånger" som publiken själv väljer. Inbjudna gäster var Ingemar Tågerud med band tillsammans med Ingvar Nordin .
2017 03 13


Tyrebuggen - Foto Bert Wilnerzon
Danstävlingen Tyrebuggen
För tredje året arrangerar Tyresvingen Gammeldansförening danstävlingen Tyrebuggen i Tyrs Hov. Fjorton olika föreningar deltog i omkring 20 tävlingar. Tyresvingets ungdomar genomförde också en dansuppvisning. För 70 år sedan bildades Tyresvingen, den 18 februari 1947, för att värna om och bevara de gamla danserna. Föreningen är med i Svenska Danssportförbundet sedan 2012 och första Tyrebuggen anordnades år 2015.
Mer info om föreningen hittar ni på www.tyresvingen.se
Foto Bert Wilnerzon
2017 03 12
Fotoalbum, tryck här!


Årets Tyringebo 2017
Tyringe Byalags styrelse nominerar för utmärkelsen ”Årets Tyringebo 2017” Vid Bylagets årsmöte den 9 mars meddelade styrelsen namnen på de nominerade för utmärkelsen.
Läs mer och vilka som är nominerade på www.tyringe.nu/tyringebyalag


Tyringe Byalag Årsmöte - Foto Bert Wilnerzon TYRINGE BYALAGS ÅRSMÖTE
Drygt sjuttio medlemmar deltog på mötet i Bergmans Källare på torsdagskvällen den 9 mars. Inledningsvis berättade de båda kommundelspoliserna Veronika Gustavsson och Rolf Paimensalo om sina uppdrag, polisens organisation och dilemma. De beskrev de svårigheter som samhället i helhet har att bemästra då det framstår som de ”onda krafterna” har ett ointagligt försprång på grund av resursbrist. Brottsförebyggande åtgärder i samverkan med de boende i kommunen ska prioriteras. Polisens närvaro i samtliga kommundelar kommer att tydliggöras genom bland annat ambulerande polisstationer som på annonserade tider kommer att besöka orterna för ömsesidigt informationsutbyte. Efter en kaffepaus med välsmakande ost-skinkgifflar hölls den formella delen av kvällen, bland annat valen till styrelsen. Till ny ordförande valdes Roger Ljungberg, till kassör Steneric Svensson och till sekreterare Lillemor Nilsson. Till nya styrelseledamöter invaldes Erling Börjesson och Monica Ero. Omvaldes gjorde Göran Berg,
Ingemar Hesselbom, Lars Holmberg, Ann-Helen Larsson, Olle Nyström och Ulrika Tomsson. Ledamöterna kommer att konstituera sig vid första styrelsemötet. Då fastställs också namnen i de olika projektgrupper som utgör Byalagets ”operativa” verksamhet. Jan Göransson, Lena Winberg, Bo Anders Friberg och Gunilla Zadig hade avböjt omval och avtackades på olika sätt. Ett bilderbokshäfte med ”Händelser i Tyringebygden 2017” beskrivande bland annat Byalagets aktiviteter/verksamhetsberättelse överlämnades till deltagarna. De nominerade till utmärkelsen ”Årets Tyringebo” 2017 bekantgjordes. Röstning för korande kommer att ske under tiden 15 april till 15 maj.
Text och fotomontage Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon
2017 03 11
Bilder från Årsmötet, tryck här!


Informationsträff om Grannsamverkan
Informationsträff med Polisen, kommunens Brottsförebyggande råd och Länsförsäkringar på Tyringe Museum tisdag den 14 mars kl. 18.00


FRAMTIDENS FÖRETAGARE UTBILDAS I SAMVERKAN MED DÅTID OCH NUTID!
Tyringe Museums mesta verksamhet skildrar dåtid och till viss del nutid. Nu ska det bli ändring på det! Bland våra trogna besökare finns många tekniskt intresserade, både yngre och äldre av båda könen som med stolthet kan tala om sina år i industrin. De känner en berättigad stolthet över sitt kunnande. Samtidigt har flera av dem undringar – hur kommer nonieskalor, mikrometrar och annat att leva vidare? Kan den känsla för hantverket som de känner leva kvar och vilket ansvar har äldre generationer för framtiden? Förhoppningsvis kan en lärare på Industritekniska programmet eller något företag i branschen besvara detta. Torsdagen den 23 mars klockan 19 kommer flera svar på deras frågor att ges. Då kommer projektet ”Ung Företagsamhet, UF” och ”Framtidens teknikutbildningar i Hässleholms Kommun” att presentera sig, berätta och svara på frågor. Publiken kommer bland annat få uppleva ungdomars kreativitet genom presentation av ett Projektföretag inom UF. Projektet ”Framtidens Teknikutbildningar”, som för någon vecka sedan presenterades i Norra Skåne kommer att berätta mer om vägen fram mot ett eventuellt Teknikcollege i Hässleholm. Deras synpunkter och visioner är något för både äldre och yngre att lyssna till och beakta inför exempelvis ungdomars framtida programval. Där kan både far- och morföräldrar berätta om sina yrkeserfarenheter!
www.tyringe.nu/tyringemuseum


SPF - Foto Gudrun Hermansson, Tyringe
Referat från SPF Seniorerna 225 V Torup – Tyringes månadsmöte i februari 2017
För ett åttiotal medlemmar började eftermiddagen med lunch och på det följde sedvanliga månadsmötesförhandlingar. Två nya medlemmar hälsades extra välkomna. Barbro Bengtsson informerade från KPR och Samorganisationen samt om praktiska detaljer inför teaterresan (fullbokad) i april. Jan Göransson berättade om Bogruppen i Tyringe och hur arbetet fortskrider där. Vårt månadsmöte i mars är inställt och ersätts med Samorganisationens temaeftermiddag på Kurhotellet. Nytryckt program gällande vår verksamhet för 2017 delades ut till alla. Ewa-Gun Westford, Skånepolisens informatör, tog sedan över och höll ett mycket uppskattat och underhållande föredrag. Lotteridragning och som avslutning läste Bo Persson en dikt och nationalsången sjöngs. Nästa ordinarie månadsmöte blir 25 april.
Gudrun Hermansson, ordförande
2017 03 07
www.tyringe.nu/spf


TIF Fotbollsnätverk - Tyringe IF i samarbete med Malmö FF
Malmö FF hälsar Tyringe IF välkommen in i deras fotbollsnätverk, ett samarbete mellan Malmö FF och föreningar runt om i Skåne med syftet är att hjälpa varandra, utbyta kunskaper och erfarenheter och skapa relationer som alla har nytta av. Tyringe är den första nätverksklubben från Hässleholms kommun.
Läs mer här!
TIF Tyringe IF bildades för 95 år sedan, år 1922 och har omkring 150 spelare i ungdomsverksamheten. Föreningen har en stark lokal förankring. Tyringe IF:s damlag spelar i div. 3 och herrlaget i div. 6. Föreningen har tillgång till den helt nya och moderna inomhusarena Tyrehallen för bl. a. fotboll vid Tyrshov. Man har också ett gott samarbete med Skånes Fotbollförbund och spännande projekt på gång.
Tyringe IFs hemsida, tryck här
2017 03 07Välkommen på After Work.
Vi bjuder på något att dricka och tilltugg. Ta er tid med en mingelkväll. Staffan Erlandsson kommer också att demonstrera sin nya maskin. Den 16 Mars från kl 18.30 till ca 21.00 Därefter har Företagarna i Tyringe årsmöte.
Plats: TALSVEB Industriverktyg AB
Kyrkogatan 27 (fd chuckan), Tyringe
Ta med en kompis. Anmälan senast den 14 mars.
Välkomna
Företagarna och TALSVEB Industriverktyg AB
Rolf Rantzow
2017 03 01


Sanatorieskogen - Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Sanatorieskogen
Det blev ett lyckad och bra träff igår när Projektfruppen Sanatorieskogen och en del Tyringebor träffade representanter från kommunen. Det informerades bl. a. om hur arbetet kommer att pågår och gruppen kom överens om hur det skulle göras i det området som ingår i projektet. Projektgruppen Sanatorieskogen är en grupp inom Tyringe Byalag med Sven-Ingvar Jönsson i spetsen. I projektet ingår det att bl. a. att återskapa en del av Blåbärsdalen, "grytorna" och stigar så som det var en gång i tiden.
Mer info om kommunen skogsavverkning hittar du på www.hassleholm.se
park-och-natur/skog-och-natur
utveckling-av-naturomraden/utveckling-av-skogsomraden
foreslagna-naturreservat/bodkaredalen
vaxt--och-djurinventeringar/tyrs-skogar

Senaste bilderna från Sanatorieskogen, gå till Fotoalbum på Google foto - Sanatorieskogen
2017 02 28


Tyringe Konstförening - mars utställningen
Tyringe Konstförening visar Ann-Mari Thorsén-Klambro – abstrakt måleri i olja och i akryl - under tiden torsdagen den 2 mars tom torsdagen den 30 mars. Hon målar i en kubistisk influerad stil, ibland abstrakt måleri och hämtar helst sina motiv från naturen (landskap) och bland människor (porträtt) och djur. Färgvalet är viktigt för stämningen i bilden. Gult, rött och indigo är .... Läs mer på www.tyringe.nu/konstforening
2017 02 28


Foto Göthe Persson, Tyringe
HOLKAR OCH KOKOSNÖTTER PÅ MUSEET!
Otaliga sportlov har vi på Tyringe Museum inbjudit till fågelholksspikning, museibesök och trevlig samvaro bland föremål och likasinnade. I år blev det av olika anledningar inte någon tryckning. Ett populärt nytt inslag var snabbtillverkning av fågelbord i form av kokosnötter. Ingen av barnen eller vuxna hade likt Povel Ramel ”svårt att få upp sina kokosnötter”! Med två sågskär förvandlades nöten till ett för småfåglarna attraktivt matställe. Då fåglarna ätit upp kokosen går det utmärkt att fylla skålen med frön som då ligger skyddade för stora fåglar, regn och snö. Under 6-8 timmar de två dagarna, måndag och torsdag besöktes Museet av 150 barn och vuxna. Att komma till oss, spika, såga och dricka varm choklad med vispgrädde har blivit en härlig tradition som Knegarna gärna värnar om!
Göthe Persson
2017 02 25Motionsspåret - Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Motionsspåret
Bilden är tagen den 24 februari. Motionsspåret har ett eget fotoalbum med bilder tagna under flera år och alla årstider. Tryck på bilden ovanför om du vill se fler bilder. Tyringe motiosspår är en av det vakraste i Sverige med många olika natur variationer. Arbetet med spåren sker helt på ideell väg av några få entusiaster inom Tyringekorpen, vilket också kräver att varje motionär "vårdar spåren som sina egna".
Fotoalbum Motionsspåret


Foto OK Tyringe
32 sportlovsbarn testar inomhusorientering.
Idag passade 32 sportlovsbarn på att testa inomhusorientering med oss i Tyringe skolas gympasal. Det var full aktivitet och flera av barnen sprang alla fyra banorna. Kul att så många kom! Vi delade ut informationsblad om när vi tränar så nu håller vi tummarna för ännu fler nya orienterare på våra träningar. Främst var det Karin, Anneli och Alice som stod för dagens ledarskap. Erland har gjort ett kanonjobb med att ta fram en karta över salen.
OK Tyringe på Facebook
2017 02 23


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Sanatorieskogen info
Som framgår av skyltar utplacerade lite varstans vid skogsområden i Tyringe kommer Hässleholms kommun genomföra ganska omfattande skogsarbete med både gallringar och slutavverkningar. Kartor och texter förklarar vilka åtgärder som ska ske var och också lite hur det ska gå till med både maskinell och manuell avverkning samt vilket efterarbete som kommer att genomföras, ex risborttagning och återplantering. Allt detta kommer att genomföras under 2017. Måndagen den 27 februari kl 13 kommer företrädare för kommunen, skogsstyrelsen och Skånetimmer som entreprenör till en träff vid springvattnet invid fotbollsplanen bak Kurhotellet. Företrädarna kommer att berätta om arbetet och svara på eventuella frågor. Se även www.hassleholm.se Om tid och intresse finns kan även information om Projekt Sanatorieskogen lämnas, ett projekt som handlar om att återställa Sanatorieskogen
till lite som det såg ut under Kurhotellets storhetstid och då skogen flitigt användes av både allmänhet och hotellets gäster.
Intresserade hälsas välkomna!
Projekt Sanatorieskogen gm Sven-Ingvar Jönsson
Fotoalbum på Google foto - Sanatorieskogen
2017 02 22


Sportlov i Tyringe
Måndag-lördag - Simhallen, Almänbad mån 10-19, tis 10-15.30, ons 10-17, tors 10-18, fre 10-19, lör 12-15.30
Måndag-lördag - "Skridskor till Tusen", mån-lör 13.30-14-30, ingen puck och klubba under denna tid.
Måndag - Tyringe Museum, 9-12
Onsdag - Pärlverkstad Biblioteket i Tyringe 14.00-15.00 Biblioteket i Tyringe Gratis. Material ingår. Ålder från 6 år. Här får du vara kreativ och skapa egna armband och halsband!
Onsdag - Boulespel för alla kategorier, nya som vana spelare. Tyringe Boulegetingar 13.30-17.00 Boulehallen, Kollingevägen i Tyringe Fritt Kontaktperson Torsten Lagerkvist, 073 24 84 19 eller Jessica Karlsson, 0768 60 43 89. Klubben bjuder även på fika till alla deltagare båda dagarna.
Torsdag - IN DOOR ORIENTERING OK TYRINGE 13.00-15.00 TYRINGE SKOLAS GYMNASTIKSAL Fritt Karin Persson 0708851432
Torsdag - Tyringe Museum, 9-12
Fredag - Boulespel för alla kategorier, nya som vana spelare. Tyringe Boulegetingar 13.30-17.00 Boulehallen, Kollingevägen i Tyringe Fritt Kontaktperson Torsten Lagerkvist, 073 24 84 19 eller Jessica Karlsson, 0768 60 43 89. Klubben bjuder även på fika till alla deltagare båda dagarna.


Tyringe Hockey spelar i Hockeyettan även kommande säsong.
Tyringe vann bortamötet mot Hanhals i Kungsbacka ishall med 5-2 och blev därmed klar för spelsäsongen 2017/18. Sista matchen för säsongen vann Tyringe med 6-5 mot Halmstad hemma på Tyrs Hov.
1 Tranås AIF IF - 30
2 Tyringe SoSS - 28
3 Helsingborgs HC - 28
4 Hanhals IF - 25
5 HC Dalen - 25
6 Halmstad HF - 20
Läs mer på www.tsos.com
2017 02 20


Tyrehallen - Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyrehallen
Så här såg det ut den 18 feb. Multihallen heter nu Tyrehallen och den kommer att invigas den 1 april i år. Slutbesiktning av hallen sker den 15 februari och efter den 18 är det redan möjligt att hyra hallen. Priser och mer info, tryck här
Konstgräsplan 7-manna är 60 x 40 m och motionlokalen 15 X 28 m. Lions planerar att ha en dansbandsgala i Tyrehallen med Wisex den 20 maj 2017.
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
Tryck här om du vill se hela fotoalbum sedan det började att byggas.
2017 02 18


Lasse Sigfridsson kommer till Finja Bygdegård.
Den 7 april kommer Lasse Sigfridsson till Finja Bygdegård och berättar om sin 50 år långa musikkarriär. Det är Finja Bygdegårdsförening som står bakom arrangemanget.
2017 02 15


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Vinterbild - Tyringe
Gran/tallskog nära "Skälsbökeparkeringen" bredvid motionsslingan.
2017 02 09


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Åldermannen etapp 2
Bilden är tagen den 8 februari 2017.


Foto Göthe Persson, Tyringe ÖPPET HUS PÅ TYRINGE MUSEUM
Trots hård konkurrens av skidSM på TV fick arrangörerna besök av drygt 70 intresserade personer – flera långväga och många på museet för första gången. Bildbandet med foton av nästan 150 äldre, namnsatta villor alltså innan gatuadresser blev aktuella, samt deras moderna utseende väckte stort intresse. Fler foton på äldre villor/fastigheter är välkomna till Museet. De gamla maskinerna, vissa ursprungligen från Skandinaviska Verktygsfabriken grundad 1896, kördes. Smeden, med utrustning från Hörlinge gård, böjde till allas uppskattning enkelt en järnten till en ljusstake, som var det en kokt makaron. Utmaningen med tipspromenaden som ”tvingade” besökarna att verkligen grundligt betrakta montrarna lockade nästan samtliga besökare. Den knivigaste frågan, som många hade fel på, var den om AKUMA 1932. Göteborg är det rätta svaret man kan finna i montern. Vann tipspromenaden gjorde Roger Ljungberg. Han lyckades komma närmast antalet ettöringar, 157 st som var skiljefrågan.
Göthe Persson
2017 02 06Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Kommunen lovar att Tyringe får fiber under 2017.
Tyringe skolans aula var mer än fullsatt igår när kommunens samordnare Pernilla Rydmark informerade om fiberbredband. Byggbeslut är tagen för att etablera fiber till Tyringe med omnejd under 2017. Planen utgår från tre baskrav. Hela kommunen skall omfattas, både tätort och landsbygd, likvärdig avgift i hela kommunen och öppen nät. De som anmäler sig nu får betala 19000 kr i anslutningsavgift när allt är klart och fungerar. Man kan också anmälla det senare om man inte vill ha det i år men då blir det ett annat pris.
Mer info hittar ni på fiber.hassleholm.se
2017 02 02


Tyringe Konstförening - februari utställning på biblioteket
Tyringe Konstförening visar Ulla Göranssons Utställning ”Sprickfärdig”, olja och blandteknik , under tiden tisdagen den 31 jan tom måndagen den 27 feb. Hennes största inspiration kommer ...
Läs mer på www.tyringe.nu/konstforening
Inger Pettersson
2017 01 27


Jubilarer 2017
1997 Röke Sockengille - 20 år
1967 Tyrehallen (Hemköp) - 50 år
1967 Blomsterhallen - 50 år
1957 Finja Betong - 60 år
1947 Tyresvingen - 70 år
1992 Åparkskvällarna med Wrabjers - 25 år


Vinterskäret - Tyringe Konståkningstävling
Den 28 och 29 januari är det konståkningstävling på Tyrs Hov från kl 9.00 fram till kl. 17-18. Klubbarna som är med i tävlingen kommer bl. a. från Höör, Helsingborg, Malmö, Mörrum, Osby, Rögle, Trelleborg, Apladalen, Halmstad, Kalmar, Växjö och Karlskrona.
Läs mer på www.tyringeks.se
2017 01 27


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
Skolmuseum 25 år - Årsmötet
Här kommer en rapport från årsmötet! Eftersom det i år är 25 år sedan skolmuseet invigdes var det glädjande att kunna välkomna två av de personer som ingick i gruppen som var med och inrättade museet, Gun Olofsson och Agneta Johnsson. Med var också rektorn vid den tidpunkten Allan Nyberg. Årsmötesförhandlingarna avklarades i rask takt. Ekonomin är god och det blev idel omval. Målsättning och budget kopplad till målsättningen fastställdes. Fikan därefter uppskattades. Kvällen avslutades med att visa filmen från skolmuseets invigning i maj 1992. Det var den första officiella visningen och även om kvaliteten på filmen inte var den bästa, så var det trevligt.
Sven-Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson (tryck på bilden om du vill se den i större format)
2017 01 26
www.tyringe.nu/skolmuseum


Skogvårdsarbete Tyringe 2017
På uppdrag av Tekniska Förvaltningen kommer Skånetimmer AB att utföra naturvårdande gallring-röjning och slutavverkning-föryngring av vissa av kommunens natur/skogsområde i Tyringe under 2017 enligt bifogade kartor och åtgärdsförslag, baserade på aktuell skogsbruksplan. Åtgärder och omfattning kan ...
Läs mer här!
2017 01 25


Infomöte om fiber till Tyringe
Hässleholms kommun har nu tagit ett byggbeslut att etablera fiber till Tyringe med omnejd. Välkommen till ett informationsmöte torsdagen den 1 februari klockan 18.00 i skolans Aula. Ställ frågor och få information om tidplan med mera.
fiber.hassleholm.se
Även Telenor och Bredbandsbolaget kommer nu med erbjudande om fiber i Tyringe. Informationsmöte ikväll (24 jan) kl. 18.30 i skolans aula.
tyringe.net finns en samlad informations om fiber i Tyringe
2017 01 24


ÖPPET HUS PÅ MUSEET!
Två gånger om året visar ”Knegarna” upp Tyringe Museums samlingar, maskiner och fotosamlingar. Första gången under 2017 är den 4 februari klockan 11-15. Det är ett ypperligt tillfälle att uppleva verkstadsindustrin som den var en gång – då hantverket fortfarande var i centrum och datorstyrda maskiner ännu inte introducerats. Ett besök på museet den dagen är också en möjlighet att själv, eller tillsammans med barn och barnbarn uppleva Tyringes framväxt och utveckling genom de fotosamlingar museet disponerar. 2016 var det 120 år sedan August Bergman startade den första industrialiserade verktygstillverkningen. Detta celebrerar museet genom att ge ut en bok ”Arven efter August” som kommer säljas den dagen.
2017 01 21


Språkcafe på Tyringe bibliotek
På måndag kväll är det språkcafe på Tyringe bibliotek från 17.30 till 19.00. Det är bara att dyka upp. Kan du inte den 23 januari kanske du kan måndagen därpå. Det är meningen det skall vara varje måndag kväll i vår.
Tyringe bibliotek
2017 01 21


Tyringe kyrkokör söker sångare
Är du intresserad av att sjunga tillsammans i kör? Tyringe kyrkokör bjuder in alla intresserade som vill prova på. Välkomna den 31 januari till Kyrkans hus kl 19.00.
2017 01 21


www.boulegetingarna.se
Boulegetingarna inbjuder till Bouleskola och Sportlovsboule 2017
Från den 25 januari Bouleskola varje onsdag kl 14 - 17 i Tyringes Boulehall.
Affisch! eller www.boulegetingarna.se
2017 01 20


Tyringe Hockey satsar på lokal idrottsutbildning
Tyringe Hockey har glädjen att meddela att från och med Höstterminen 2017 så kommer vi, i samarbete med Jacobsskolan och Hässleholms Tekniska Skola, kunna erbjuda en LIU, lokal idrottsutbildning hockey, för elever läsande på dessa skolor. Detta är vi ...
Läs mer här på Tsos.com
2017 01 20


Öppet hus på Cafe21 i Tyringe
Elisabeth Wrambjer fyller 85 år den 30 januari! Detta firar hon med Öppet hus på Cafe21 i Tyringe Måndagen den 30 januari från kl. 13.00 till sent ... Välkomna att fira Tyringes krutgumma!
2017 01 19


Välkomna till föreningsträff på Sparbanken Skåne i Tyringe
Vi presenterar oss och ni er och stämmer av våra förväntningar inför 2017. Information från Sparbankstiftelsen 1826 och Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse. Nybildade Alliansen för Tyringebygden kommer också att vara på plats och presentera sig. Vi har fantastiskt många föreningar i Tyringebygden så ta vara på möjligheten att träffa likasinnade!
Tid & Plats:
Lördag 21 januari 2017 kl 10.00-11.30 på Sparbanken Skåne , Torggatan 2, Tyringe.
Anmälan
Senast 20 januari till susanne.hagelin.bengtsson@sparbankenskane.se eller till 0451-430 44. Ni får gärna komma 2 personer från er förening
Varmt välkomna!
2017 01 19


Foto Göthe Persson, Tyringe ”NU ÄR GLADA JULEN SLUT – JULEGRANEN KASTAS UT”
Måndagen den 16 januari sattes punkt för julfirandet på Museet genom plundring av granarna med hjälp av 60 förskolebarn. Granarna, som visserligen stått i vatten sedan julmarknaden i slutet av november, slokade betänkligt – kanske var de ledsna att mista de trevliga prydnader som barnen förfärdigade och klädde dem med då. Barnen stortrivdes med att dansa, - både ringdans och långdito till dragspelsmusik av en engagerad och driven tomtenisse. Saft och bullar tillsammans med olika julsånger inramade det som blev en riktig fest. Tomten själv tackade för den här tiden och lovade som i visan ”att komma igen” – inget hot utan ett löfte! Som den moderne tomte han är – trots museitillhörigheten – skedde hans hemfärd på en släpkärra efter en bil, med granarna lastade. Innan avfärden och löftet om återkomst till nästa jul delade tomten med hjälp av nissarna ut godispåsar.
Göthe Persson
2017 01 17Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Lions Julgransinsamling
Lions Julgransinsamling under söndagen gav ca 8800 kr. Marita Andersson från Tyringe blev vinnaren till "lottsedeln", en presentkort från Hemköp. Varje år vid denna tid brukar Lions köra runt i byn och samla in julgranar mot ett bidrag som sedan går till Lions hjälpverksamhet.
Mer info här om Lions hitta du på www.tyringe.nu/lions
På bilden från vänster, Lions President Michael Persson, Marita Andersson och Lennart Antonsson.
2017 01 16Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
FÖRSTA LIONSREVYN 30 ÅR
Drygt 60 besökare fick en trevlig torsdagskväll den 12 januari. Den första revyn med de numera klassiska numren ”Agda från Myrarp”, ”Rydbo-Nils och galten”, ”Vodkavallen”, ”Jönssonligan” och ”Den nya prästen” samt de andra oförglömliga, skrattnedrivande kupletterna från nyåret 1987 visades i Bergmans Källare. Christer Glader som var författare till de flesta numren berättade medryckande om bakgrunden till revyn och dess tre fortsättningar. Som avslutning framförde ”doktorn” en sällan sjungen, vemodig fortsättning på sången om Rydbo Nils´ galt, ”Ornens sång”. Det gjorde han på ett så känsligt och engagerat sätt att publiken förstummades. Att nostalgi- och trivselfaktorerna var höga under kvällen gick inte att ta miste på!
Tryck här eller på bilden om du vill se den i större format/fler bilder.
Göthe Persson
2017 01 13


Lions Julgransinsamling
Nu på söndag den 15:e från kl. 12.00 kommer Lions att samla in julgranar. Lions erbjuder alla, mot ett bidrag av 50 kr, att ta hand om granen. De kör runt i Tyringe och plockar upp julgrannar och även tomburkar. Pengarna går till Lions hjälpverksamhet.
2017 01 10


Hockeyskola 2017
Tyringe Sos startar hockeyskolan nu på lördag för tjejer och killar i alla åldrar. Denna säsong är det både i Tyringe och Hässleholm. Lördagar i Tyringe mellan 08.30-10.00 i Tyrs Hov och onsdagar mellan 17.00-18.00 i Österås, Hässleholm. Hockeyskolan är helt gratis denna säsong och det finns även utrustningar att låna (ej hjälm & skridskor). Mer info här!
2017 01 10


MOTIONER OCH FÖRSLAG INFÖR BYALAGETS ÅRSMÖTE 2017
Årsmötet kommer att åga rum på Museet den 9 mars 2017 klockan 19. Medlem som önskar ärende upptaget till behandling på årsstämman ska göra det skriftligt i form av ”motion till årsstämman” lämnad till styrelsen senast 31 januari.
Till årsmötesinbjudan kommer att fogas eventuella motioner och styrelsens förslag till hur dessa ska besvaras samt styrelsens propositioner.
Förslag till val av personer till styrelsen lämnas till valberedningens ordförande Lars Holmberg på telefon 0451 56152 alternativt 070 776 06 57. Funktioner att på årsmötet välja är: ordförande och sekreterare samt minst 2 ordinarie ledamöter.
2017 01 10


Foto Eje Johansson, Tyringe LÄNGE VÄNTAD ÖVERENSKOMMELSE OM FOTBOLLSPLAN TRÄFFAD!
Planen anlades i början av 1980-talet som ett led i Kurhotellets idrottsprofilering, tänkt som en åretruntanläggning. Genom de glykolförsedda värmerören kallades planen skämtsamt ”Vodkavallen” i LIONS nyårsrevy 1987 Efter att under många år varit lagd för ”fäfot” träffades 2011 en överenskommelse innebärande att Hässleholms Kommun övertog ansvaret för planen. Sedan dess har förslagen till användningsområden stötts och blötts i olika forum. Byalagets styrelse har nu efter flera förhandlingssträvanden lyckats få fram en överenskommelse mellan Tekniska Nämnden och Kurhotellet. De väsentligaste punkterna i överenskommelsen som gäller tills vidare är:
• Tekniska Nämnden åtar sig att genomföra upprustning av gräsmattan.
• Underhållsarbete utförs av Kurhotellet i samverkan med kommunens Arbetsmarknadsenhet, AME.
• Planen ska vara tillgänglig för arrangemang för alla i Tyringe verksamma organisationer
genom bokning! Anmälan om önskade användningstider ska ske via Kurhotellets reception.
• ”Nyttjaren” av planen svarar efter avslutat arrangemang för städning och återställning av planen till skick som vid tillträdet.
Foto Eje Johansson
Text Göthe Persson
2017 01 10


Foto Bert Wilnerzon
Vernissage på biblioteket
Tyringe fotoklubb hade Vernissage på biblioteket igår kväll. 13 bildspel på ca 3 min varje, visades för publiken med bilder från bl. a. Tyringe, Sverige, Norge, Island, Tanzania. Fotoutställningen kommer att pågå tom den 26 januari. Mer info här!
2017 01 05


Äldre nyheter från 2016 , 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar