Tyringenyheter 2018
Äldre nyheter från 2017 , 2016 , 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Släktforska?
Torsdagen den 20 september kl. 15.00 - 17.00 finns Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening på Tyringe bibliotek. De hjälper er som är nybörjare eller kanske kört fast.


”BYAVANDRING” GENOM BILDVANDRING PÅ MUSEET 20 sep
Byalaget har tidigare minst en gång per år ordnat guidade vandringar genom olika delar av Tyringe med omgivningar. Nu är situationen den att både guider - och stor del av de personer som tidigare var flitiga deltagare – är borta eller har svårt att röra sig längre sträckor under några timmar. ”Museiknegarna” flyttar därför vandringen den 20 september inomhus med start klockan 19. Museets fotoinnehav gör att de tidigare affärsgatorna kan beskrivas både då och nu. Möjligheten till publikens kommentarer och kompletterande upplysningar blir också större genom detta arrangemang. Affisch, tryck här!
www.tyringe.nu/tyringemuseum


Tyringedagarna
Under fredagen och lördagen hölls Tyringedagarna i Åparken med Partyfabriken och Hassans Tivoli som arrangörer. Fredagens program bestod bl. a. av ”seniorernas eftermiddag” med bandet Metallic Rollatorz, där flera av medlemmarna var äldre än 90 och dragspelaren Stefan Persson. Kvällen avslutades med dansbandet Perikles. Lördagens program blev bl. a. visning av Räddningstjänstens nya brandbil, ankrace, gosedjursparad, ponnyridningen, orientering, barnunderhållning och talangjakt som vanns av Ellie Söderling och Noa Jaktlund. Enligt arrangören kom uppskattningsvis 1 500 personer under lördagen. Säle lovar att Tyringedagarna blir av under nästa år också, antingen på våren eller i augusti.
Lär mer på Norra Skånes fredags- och lördagstidning eller på Frilagt
2018 09 17


Det händer på Cafe21 i Tyringe - foto Bert Wilnerzon
Det händer på Cafe21 i Tyringe!
Lotte Riisholt (DK) sjunger och Leif Linderoth (Haakon Svärd tolkaren) spelar dragspel. Söndagen den 23 sept kl. 14
Välkomna!! Förbokning sker på tel. 0451 56765
www.cafe21.se


Ansökningar till Stiftelsen
Snart är det dags att lämna in ansökningar till Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse. Den 1 oktober är sista dagen.
Mer info här!


Torsjö Live nästa års datum är klara - 28-29 juni 2019
Här kommer lite nyheter inför 2019 i korthet.
Musik i olika genrer med framstående artister kommer alltid att vara vårt fokus men vi vill även fortsätta att utveckla Torsjö Live och inför 2019 har vi många spännande idéer. Inslag av konst i olika former blir tydligare på nästa festival. Vi kommer att samarbetar med ett flertal olika konstnärer. Ny tankar, spännande fakta och visioner kommer att presenteras i olika Talks. Intressanta personer föreläser och intervjuas. Underhållning och kunskap i ett. Inför 2019 vill vi även börja vår resa mot att festivalen ska bli helt koldioxidneutral. Man ska kunna roa sig med gott samvete. Klimatsmart helt enkelt!
Torsjö Live.
Mer info på www.torsjolive.com
2018 09 14


Välkommen till Tyringedagarna den 14 och 15 september
14-15 sep - Tyringedagarna, Partyfabriken och Hassans Tivoli, mer info på www.partyfabriken.se/tyringedagarna/


Film från Tyringedagarna 2007


Röke IF 80 år
Den 15 september firar Röke IF 80 år. Det kommer att vara bl. a. "barnens dag" mellan kl. 11.00 - 15.00 och sedan fest på Hörjagården kl. 18.00.
Mer info om "Barnens dag" Tryck här!

Andra historiska datum Tryck här!
1318 - Slaget vid Mjölkalånga 700 år
1938 - Röke IF 80 år
1993 - Tyringe Konståkningssälskapet 25 år
1993 - Bollkanonens Målvaktskola 25 år
2008 - Tyringe Museum 10 år sedan invigning


Val 2018
Mer info ang val 2018 på www.val.se och www.val.se/hässleholm


RökeköR, Tyringe kyrkokör och Matteröds kyrkokör, Hesslekören - foto Marianne Gravlund
”Sångfest med Kjell Lönnå!” i Röke kyrka
”Musik i sommarkväll” avslutning i Röke Kyrka med RökeköR, Tyringe kyrkokör, Matteröds kyrkokör och Hesslekören tillsammans med Ingvar Albihn och gästdirigent Kjell Lönnå från Sundsvall. Tryck på bilden för att se den i större format. Bilden är tagen av Marianne Gravlund.
2018 09 03


Tyringe utställning - Ylva Molitor-Gärdsell
Ylva Molitor-Gärdsell visar akvareller på Tyringe Bibliotek
Tyringe Konstförening visar Ylva Molitor-Gärdsell, akvarell – under tiden tisdagen den 4 september - torsdagen den 27 september 2018
Ylva Molitor-Gärdsell bor & arbetar på Ateljé Ekberga samt i Gryts skärgård och i Sydney. Som ung valde hon bort Konsthögskolan för Handelshögskolan. Senare i livet bestämde hon, efter uppmuntran av sin släkting konstnär Hans Viksten (professor på Konsthögskolan i Stockholm), att bejaka den konstnärliga sidan av sig själv och började ta kurser på Gerlesborgsskolan. För Ylva Molitor-Gärdsell är konsten ett sätt att förhålla sig till livet. Hon har ett drivet, elegant och sofistikerat akvarellmåleri som berör och ger harmoni. Naturen finns ofta med som en inspirationskälla. Måleriet är ett äventyr som ska föra både henne och betraktaren till en vacker och spännande värld.

Mer info om Ylva Molitor-Gärdsell på www.tyringe.nu/a-CV_YMG_mars_2018.pdf
Inger Pettersson, kontaktperson Tyringe Konstförening
Mer info om Tyringe Konstförening på www.tyringe.nu/konstforening
Bibliotekets öppettider:
mån kl 14 - 19
tis kl 10 - 17
ons kl 13 - 17
tors kl 14 - 18
fre kl 10 - 15
2018 09 02


Tyringe Museum, Göthe Persson ”VÅGAR JAG BLI ÄLDRE I TYRINGE?”
Den frågan ställdes av 75 intresserade ortsbor på torsdagskvällen den 30 augusti. Inte helt oväntat - med tanke på det stundande valet - blev svaren från de åtta deltagande politikerna: ”givetvis”! Kommer de att få genom sina uttalade intentioner under den kommande mandatperioden kan Tyringeborna räkna med bättre kommunikationer, byggande av mellanboende, satsning på äldreboende och omsorg samt aktivt deltagande för skapande av lokaltillgång för seniora aktiviteter liknande Senioren i Hässleholm. Frågor och svar hölls i en trevlig och för varandra respektfull ton med många skratt. Rof Rantzow och Greger Risberg kompletterade varandra på ett lyhört och förtjänstfullt sätt. Publikens funderingar och inbördes resonemang under kaffepausen tenderade att bli öronbedövande!
Göthe Persson
2018 09 01Eldningsförbudet hävs
På grund av den senaste tidens regnande har räddningscheferna i nordöstra Skåne beslutat att eldningsförbudet hävs från och med den 29 augusti. Det är därmed tillåtet att elda utomhus, dock inte inom detaljplanerat område där det generellt råder eldningsförbud mellan den 1 april och den 30 september. Om du eldar ska du tänka på att alltid vara försiktig och att ha vatten och släckningsutrustning nära till hands. Eftersom det fortfarande är torrt nere i marken bör du bevaka platsen där du har eldat i minst två dagar efter att du har eldat. Grillning är tillåten, men undvik alltid att placera engångsgrillar direkt på marken. Det hävda eldningsförbudet gäller kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
2018 08 30
www.hassleholm.se


”Sångfest med Kjell Lönnå!” i Röke kyrka 2 sep
Tyringe pastorats alla körer: RökeköR, Tyringe kyrkokör och Matteröds kyrkokör förstärkta av Hesslekören från Hässleholm avslutar tillsammans med Ingvar Albihn årets ”Musik i sommarkväll”-serie med en fest i sångens och glädjens förtecken. Gästdirigent för kvällen är ingen mindre än Kjell Lönnå från Sundsvall som arbetar med den maffiga 90-mannakören under hela helgen.
Röke Kyrka den 2 Sept kl. 16.00.
Välkomna!
2018 08 26


Politikerträff på Tyringe Museum den 30 augusti klockan 18.30
Ta tillfället i akt att lyssna till politikernas meningar och åsikter samt deras vallöften. Utnyttja kaffepausen till mingel och förbered fler frågor.
Välkomna!
Tyringe Byalag och Företargarna
Mer info, affisch!
2018 08 27


Tyringe Kurhotell, Skåne Rundt - foto Bert Wilnerzon International Rally Sweden Skåne Rundt® förbi Tyringe 25 aug lör kl. 12
Skåne Rundt är ett årligen återkommande internationellt rally på allmänna vägar för motorcyklar i historiskt korrekt skick och med tillverkningsdatum senast den 31 december 1945. Rallyt omfattar körning på allmän väg över 500 kilometer och innefattar tävlingsmoment för både maskin, förare och passagerare. Första ekipaget kommer redan till Kurhotellet runt kl. 11 för paus och lunch så runt kl. 12 borde det vara en bra tid för er som vill titta på maskinerna. Bilden tagen den 25 aug, Bert Wilnerzon
Läs mer på www.skanerundt.se
2018 08 22Fortsatt eldningsförbud i Hässleholms kommun
Den 21 augusti kl. 16.00 häver Länsstyrelsen Skåne sitt eldningsförbud. Eldningsförbudet som tidigare har utfärdats av kommunerna Hässleholm, Osby, Kristianstad, Östra Göinge, Höör och Hörby gäller dock fortfarande. Eldning utomhus är förbjudet på grund av att det fortsatt är väldigt torrt i skog och mark.
Undantaget från eldningsförbudet är grillning på iordningställda grillplatser som inte har direkt kontakt med marken, vilket inkluderar grillar upphöjda från marken på egen tomt. Det är inte tillåtet att använda engångsgrillar direkt på marken. Tänk på att ha koll på grillen när du grillar och ha alltid vatten och släckutrustning nära till hands. Se till att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen.
2018 08 22
www.hassleholm.se


Lasse Sigfridsson på Cafe21 i Tyringe
Söndagen den 26 augusti på Cafe21 kl. 14.00 Lasse Sigfridsson och Halmstads egen Jim Reeves Edvard C Johansson. Ring och boka på 0451-56765
Välkomna!
www.cafe21.se
2018 08 21


Tyringejogget , foto Lena Brostedt
Tyringejogget
Tyringejogget, ett trevligt arrangemang av Tyringe Sk 69 i härligt väder!
Bild Lena Brostedt (tryck på bilden om du vill se den i större format)
Resultat kan ni snart se på www.tyringesk69.se
2018 08 19


Humlesjö Triathlon, foto Bert Wilnerzon, arkivbild
111 deltagare i Humlesjö Triathlon i Röke
Humlesjö Triathlon är ett årligt minitriathlon med start och mål i Humlesjö i norra Skåne. Loppet består av sträckorna 700 meter simning, 7 kilometer cykling och 5 kilometer löpning. Tävlingen gick av stapeln i lördags, den 18 augusti. Deltagare från bl. a. Skåne, Småland, Halland, Västergötland och Stockholm var med och tävlade.
Bilder och resultatlistor finns på humlesjötriathlon.se
2018 08 20


Trädgårdsvandring i Deleberga
Laila och Lennart Nilsson i Deleberga bjuder på söndag 19/8 kl 18 in till Trädgårdsvandring, tillsammans med Matteröds hushållningsgille och trädgårdskonsulent Yvonne Henriksson på Hushållningssällskapet Skåne. Ta med egen fikakorg och kom på studiebesök och för att trädgårdsnjuta!
Mer info på Matteröds byalag - facebook
2018 08 16


Tyringe Jogget lördagen 18 augusti
Välkommen till Tyringe SK69’s aktiviteter för alla åldrar! Samling från kl 9.30 på fotbollsplanen söder om Kurhotellet i Tyringe.
Tyringejogget: motionslopp för alla åldrar - ca 5,5 km
Gå, lunka eller spring rundan inom 90 minuter. Alla som gått i mål kl.12.30 deltar i lotteri med fina priser Vinstutdelning börjar kl. 13.00. Personlig närvaro krävs för vinst.
1:a pris: Konsthantverken Bordslampa 2.200:-
2:a pris: Säsongssittplats Tyringe Hockey 1.800:-
3:e pris: Säsongssittplats Tyringe Hockey 1.800:-
4:e pris: Presentkort Röke Buss 1.000:-
5:e pris: Tyringe Kurhotell 10 stycken lunchkuponger värde 800:-
6:e pris: Linda Bjuremar Helkroppsmassage värde 650:-
samt ytterligare 25 vinster som är skänkta av sponsorerna.
Starten går kl. 11.00 vid springbrunnen intill fotbollsplanen.
Mer info på www.tyringesk69.se/Tyringejogget
Tyringe SK69
2018 08 11


Tyresvingen, foto Bert Wilnerzon, arkivbild
Tyresvingen - Nybörjarkurser och fortsättningskurser
Tyresvingen är en gammaldansförening som tillhör Danssportförbundet och har ca. 170 medlemmar i åldern 7-89 år. Vi har kurser i gammaldans, bugg och foxtrot i Finja Bygdegård, samt arrangerar en buggtävling på våren.
16/8 Nybörjarkurs i bugg för vuxna kl. 20.15-21.15
​16/8 Fortsättningskurs i bugg för vuxna kl. 19.00-20.00
Välkomna till höstens danskurser i Finja bygdegård!
Mer info på tyresvingen.se
2018 08 14


Simskola i Tyringe
Tyringe Simsällskap anordnar simskola i simhallen på Tyrs Hov i Tyringe under höstterminen 2018. Anmällan från den 10 augusti tom den 5 september. Om det är fullt i någon grupp så ställ er gärna på kö och om det blir tillräckligt många anmälda har vi möjlighet att öppna extra grupper. Terminen startar den 9 september och slutar den 25 nov.
Mer info på www.tyringess.se
Tyringe Simsällskap
2018 08 10


Tyringe SK69, foto Bert Wilnerzon, arkivbild
Lillkampen 100m, Tyrs Hage
Lillkampen startar igen, efter sommaruppehållet, måndag den 13 augusti. Alla barn upp till 13 år är välkomna till Tyrs Hage under några måndagar framöver under aug-sep, kl 18.30 på Tyrs Hage.
Arrangör: Tyringe SK 69
Mer info, kolla hemsidan www.tyringesk69.se
2018 08 08


Tyringedagarna 14-15 sep 2018
Nu är förbokningen till Tyringedagarna öppen för er som vill reservera mat/sittplats ... all info om Tyringedagarna hittar ni via
www.partyfabriken.se/tyringedagarna/
Läs också på www.frilagt.se
2018 08 07


Tyringe Tostarpsgården
Tostarpsgårdens camping
Tostarpsgården ligger vackert omgiven av bokskog invid Finjasjöns stränder i Skyrup, Matteröd. Området är starkt kuperat med ca 80 m nivåskillnad och flera fantastiska utsiktspunkter. Våren 2009 öppnades den nya campingen som erbjuder 47 platser på terasser med vacker utsikt över Finjasjön. På campingen finns bl. a. minigolf som är öppen för allmänheten och ett "café" där man kan fika eller äta vedugnsbakad pizza (fr. kl 16).
Mer info, kolla hemsidan www.tostarpsgarden.com
2018 07 30


Åparkskväll med Familjen Wrambjer, Tyringe - fotoarkiv Bert Wilnerzon
Åparkskvällar för 26 året i rad med Familjen Wrambjer
Under fyra torsdagar i juli månad har familjen Wranbjer tillsammans med inbjudna artister underhållit i Åparken.
Den första torsdagskvällen var det Lena Pålsson o Robban, den andra Elisa, den tredje Schlagerkompaniet och sista kvällen avslutades med Stefan Persson, Skånska visor och Thorleif Thorstensson.
Både Norra Skåne och Frilagt har skrivit om Åparkskvällarna ... läs mer på länkarna nedanför:
1 kvällen - Frilagt.se
2 kvällen - nsk.se
3 kvällen - nsk.se
4 kvällen - Frilagt.se
2018 07 30


Välkommen på ispremiär
Ispremiär säsongen 2018/19 sker måndag den 6 augusti klockan 18 på Tyrs Hov. I samband med premiären ordnas även olika kringaktiviteter. Det blir bland annat internmatch och spelarpresentation av spelarna i A-laget.
Läs mer här!
Tyringe Hockey
2018 07 27


Total grill- och eldningsförbud i hela Skåne Total grill- och eldningsförbud i hela Skåne
Från och med den 25 juli klockan 16 skärper Länsstyrelsen, på inrådan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, det rådande eldningsförbudet. Det råder numera totalförbud mot att elda och grilla i hela Skåne, ÄVEN på egen tomtmark, kolonilott eller innergård. Förbudet omfattar alla typer av grillar och alla typer av platser.
Länstyrelsen
2018 07 26
Läs mer och få svar på de vanligaste frågorna här!Tyringe Museum, Göthe Persson
CAFÉSÄSONGEN PÅ MUSEET TILLÄNDA
Tisdagen den 24 juli fylldes cafédelen av Bergmans Källare av smekande örongodis exekverat av Göingemusikanterna då Byalaget var samarrangör. Lokalen gäller för att vara sval sommartid, men den till 35 personer uppgående publiken kände ändå av solhettan och avstod från att dansa – vilket annars musiken lockade till. De fyra Cafétisdagarna har totalt lockat 150 personer vilket är i linje med vad det varit de senaste tre åren. Museiknegarna tar tillfället i akt att tacka våra samarrangörer SPF, PRO, Svenska Kyrkan och Byalaget. Den sponsring av vår verksamhet organisationerna ger bidrar till att vi kan fortsätta arbeta för hur vi vill att Bergmans Källare med Museet ska uppfattas: en lokal för social gemenskap där glädje över - och aktsamhet - om tingen och individerna är vägledande!
Tyringe Museum, Göthe Persson
2018 07 26


Tyringe sommarhockeyskola
Tyringe sommarhockeyskola
Det är full fart på isen denna vecka med sommarhockeyskolan.
www.facebook.com/TyringeSHS/
Läs mer på www.nsk.se
2018 07 25


Sommarens sista Museicafé
…………”men underbart är kort – alldeles för kort!”
Vi hoppas givetvis på en fortsatt sommar även om juli månad börjar närma sig sitt slut! Sista caféet på Tyringe Museum anordnas dock tisdagen den 24 juli klockan 14-16. Då är det Byalagets styrelse som samarbetar med ”museiknegarna” vad gäller kaffebrödet . ”Göingemusikanterna” kommer att svara för musikunderhållningen.
Tyringe Museum
2018 07 23


Boulegetingarna Tyringe, Foto Anna Lagerkvist
SM i boule 2018 - Boulegetingarna.
Sista dagen på SM i Karlstad avslutas med Dubbel och Boulegetingarna Tyringe tar Bronset igenom Torsten Lagerkvist och Kent Nilsson, här tillsammans med Guldmedaljörerna Hannu Kolehmainen och Thomas Callderyd. Stort Grattis!
Boulegetingarna Tyringe, Foto Anna Lagerkvist
2018 07 23


Boulegetingarna Tyringe, Foto Stefan Franzén
Ännu ett SM Guld till Boulegetingarna.
Ännu ett SM Guld till Boulegetingarna Tyringe i yngre junior dubbel genom Noel Franzén och Emilia Nilsson. Stort Grattis
Boulegetingarna Tyringe, Foto Stefan Franzén
2018 07 22


Boulegetingarna Tyringe, Foto Mikael Elander
Svenska Mästare - SM i boule 2018
Svenska Mästare i yngre junior trippel från Boulegetingarna Tyringe, Noel Franzén, Emilia Nilsson och Eliaz Nilsson. Stort Grattis!
Boulegetingarna Tyringe, Foto Mikael Elander
2018 07 19


Boulegetingarna Tyringe, Foto Mikael Elander
Medaljer till Tyringe - SM i boule 2018
Vid onsdagens SM finaler i singel yngre junior tog Måns Davidsson från Boulegetingarna Tyringe Silver i sitt första SM. Stort Grattis!
Boulegetingarna Tyringe, Foto Mikael Elander
2018 07 19


Korskyrkan i Tyringe, Foto Bert Wilnerzon
Tjernobyllbarnen kommer på lördag till Tyringe
Barn och ledare, från Tjernobyllägret i Broby, sjunger och spelar i Korskyrkan på lördag den 21 juli klockan 17.00. Välkomna!
Korskyrkan i Tyringe
2018 07 19


Boulegetingarna Tyringe, Foto Mikael Elander
Medaljer till Tyringe - SM i boule 2018
Emilia & Eliaz Nilsson tog silver i yngre junior och Linus Svensson & Moa Ingelstedt tog brons i yngre junior på SM i boule i Karlstad. Stort Grattis!
Boulegetingarna Tyringe, Foto Mikael Elander
2018 07 18


Tyringe Museum, Göthe Persson
PROFANA SÅNGER I SAKRALA SAMMANHANG
Vid museicaféet den 17 juli gjorde kyrkoherde Sara Ericsson ett uppehåll i berättelserna ur den bibliska historien till ett senare tillfälle. I stället fängslade hon den till 25 personer uppgående publiken med sånger till eget gitarrackompanjemang. Hennes repertoar upptog visor/sånger - både utländska och svenska – som ursprungligen skrevs utan en andlig ”avsikt”. Genom sina dubbelbottnade undertoner och popularitet har de kommit att användas vid dop, konfirmationer, vigslar och begravningar – fyra av de fundamentala akter där kyrkan efterfrågas. Sara knöt samman sitt visval med egna upplevelser och händelser i samband med de fyra aktiviteterna på ett intressant och fängslande sätt.
Tyringe Museum, Göthe Persson
2018 07 18


”GREAT GOLD” för vit vin från Fredholms Vingård i Tyringe
Fredholms vita vin, Elsa 2017, har blivit prisad med den ”stora guldmedaljen” på International Wine Awards 2018 i Rioja, Spanien. 2500 bidrag hade skickats in från 30 länder och Fredholms Vingård var en av de fyra som fick ett pris.
Fredholms Vingård Facebook
2018 07 12


Tyringe Museum, Göthe Persson
”JA DÅ ÄR DET SOMMAR I SVERIGE!”
Det kunde verkligen 65 cafébesökare på i Bergmans Källare på Tyringe Museum instämma i då PRO sångkör tisdagen den 10 juli stämde upp under ledning av Karin Wrambjer. Sångerna blev många och stämningen god. Svalkan i Museilokalen uppskattas detta år då värmen står dallrande utanför. De fyllda faten med hembakt länsades ordentligt som avsikten var. Nu återstår endast två tisdagar under Museets Cafésäsong. Den 17 juli klockan 14-16 tar kyrkoherde Sara Ericsson till orda med sång och fängslande berättelser ur bibliska historien. För alla med minnen från 50-talets söndagsskoleundervisning – guldstjärnor och dylikt – kommer den eftermiddagen klockan 14-16 att ge en skön ”aha-upplevelse” – promise!
Tyringe Museum, Göthe Persson
2018 07 12


RÄKNA MED MYCKET SÅNG OCH GLÄDJE PÅ TISDAG 10 JULI
PRO välsjungande grupp uppträder och lovar ”famnen full utav solsken”, delikat kaffebröd och härligt kaffe klockan 14-16.
Tyringe Museum, Göthe Persson
2018 07 07


Tyringe Bollkanonens Målvaktskola
Sommarläger i Tyringe - Bollkanonens Målvaktskola 25 år
Just nu pågår ett sommarläger för pojkar och flickor som är födda 1996-2006.
Foto Bollkanonens Målvaktskola
Mer info här!
2018 07 04


Sommarhälsning samt lite information från Tyringe Byalag
Årsmötet hölls på Muséet den 15 mars. Efter årsmötesförhandlingarna underhöll Kent Bernby. Jan Göransson berättade om Bo-gruppen och deras ...
Läs mer här!
2018 07 04


Tyringe Museum, Göthe Persson
VARM GEMENSKAP I BEHAGLIGT SVALT MILJÖ PÅ TYRINGE MUSEUM!
Juli månads första Museicafé sponsrades av SPF Seniorerna Västra Torup Tyringe, VTT ”Vi Trivs Tillsammans”! Den trevliga miljön i svala Bergmans Källare, det goda brödet och kaffet tillsammans med vackert pianospel av Britt Holmberg, gjorde att de drygt 40 närvarande stortrivdes och gärna stämde i sångerna som leddes av Bo Persson. Några av männen prövade sina bolltalanger inför åttondelsfinalen samma eftermiddag genom övning i prickkastning med småbollar. Ingen av dem platsar i Ryssland! Nästa tisdag, den 10 juli upprepas möjligheten att sjunga allsång tillsammans med en annan av ortens sånggrupper, PRO:s under ledning av Karin Wrambjer.
Tyringe Museum, Göthe Persson
2018 07 04


Åparkskväll med Familjen Wrambjer, Tyringe - fotoarkiv Bert Wilnerzon
Åparkskvällar med Familjen Wrambjer
Under fyra torsdagar i juli månad underhåller familjen Wranbjer tillsammans med inbjudna artister kl 19.00 i Åparken.
05 juli - Lena Pålsson o Robban
12 juli - Elisa
19 juli - Schlagerkompaniet
26 juli - Thorleif, Skånska Visor och Stefan Persson
Affisch med all info, tryck här!
2018 07 02


 Torsjö Live 2018, Tyringe - foto Bert Wilnerzon
Succé för årets Torsjö Live - 5 års jubileum.
Fint väder, bra artister och mycket folk på Torsjö Live i år. Antalet besökare var ca 8500 personer under de två festivaldagarna.
Läs mer om Torsjö Live
i Nsk eller Frilagt
Några bilder från fredagens Torsjö Live
2018 07 02


Tyringe Museum, Göthe Persson
SPF SENIORERNA INLEDER MUSEETS CAFÉSÄSONG TISDAGEN DEN 3 JULI
Förhoppningsvis får vi njuta av samma sångarglädje som visades 2016! Välkomna att lyssna, njuta av kaffet och gemenskapen klockan 14-16!
Tyringe Museum, Göthe Persson
Affisch med all info, tryck här!
2018 06 30


SPF Seniorerna V.Torup-Tyringe
SPF seniorerna har varit på "Gofika" hos Lasse Lövet!
Tjugoåtta seniorer åkte ut för, att "lära känna sin bygd" lite bättre och njöt av Lasse o Lisas goda kaffe med dopp.
Nils Olof Nordin
2018 06 30
www.torsjolive.com
5-års jubileum för Torsjö Live 2018
Så här ser spelschemat ut:

Fredag 29 juni
17.00 Området öppnar
17.30 The Peace Conspiracy
18.25 Anna Ternheim
19.20 Linnea Henriksson
20.30 Sarah Klang
21.25 Bo Kaspers Orkester
22.45 The Rhymes
23.25 Sven-Ingvars

Lördag 30 juni
16.00 Området öppnar
16.30 Världens Band
17.25 Uno Svenningsson
18.35 Ghosts Within
19.20 Petter
20.35 Shirin
21.30 Dire Straits Exp.
22.55 Joanna Åström
23.30 Wilmer X

Mer info hittar du på www.torsjolive.com
Foto Torsjö Live
2018 06 23


Midsommarfirandet  i Tyringe - foto Bert Wilnerzon Midsommarfirandet  i Tyringe - foto Bert Wilnerzon
Midsommarfirande i Tyringe
Ca 150 personer kom till midsommarfirandet i Åparken som Tyringe Byalag arrangerades tillsammans med SPF. Det bjöds på fika och dans runt stången. Karin Wrambjer, Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson höll i midsommarsångerna.
Några bilder finns att ses på Fotoalbum Midsommarfirande ,
2018 06 23


TYRINGEDAGAR
Boka in helgen 14-15 september. Då kommer Partyfabriken och Hassans Tivoli att köra TYRINGEDAGAR, för ALLA, med gratis entré. Företag eller föreningar som vill vara med och visa upp sig kontakta: jeanette@partyfabriken.se
Mer info på www.facebook.com/www.partyfabriken.se
2018 06 18


MIDSOMMARFIRANDE I ÅPARKEN
Byalaget fortsätter att värna om traditionerna – midsommarfirande i Åparken tillsammans med SPF Seniorerna är en sådan. Även om sommarblomningen kom i gång tidigt finns det fortfarande många vackra blommor att plocka i naturen och i trädgårdarna. Gör det och kom med dom och pryd stången. Om du sedan kallar den midsommar- eller majstång är lika kärt och kanske beroende på var i Sverige du är uppväxt.
Tyringe Byalag
2018 06 16


Midsommarfirande vid Agdas stuga!
Välkomna på midsommarfirande vid Agdas stuga! Midsommarafton kl 14-16. Vi klär stången, leker och dansar tillsammans! Efteråt fikar vi med medhavd kaffekorg. Tag gärna med blommor och pynt till midsommarstången!
Matteröds Byalag
2018 06 16


Film cafe
Svenska Films nya film cafe startar den 18 juni och är öppet alla dagar i veckan. Mysiga miljöer med soffgrupper & storbildstv, biograf m.m, snart är även deras nya uteservering klar.
www.facebook.com/svenskafilm
2018 06 14


Barnbowlargratis i Tyringe bowlinghall
Alla tisdagar 16-18
Gäller barn 6-15 år
Lämna bara personnummer till hallpersonal så är det gratis hela sommaren på tisdagar
Tel 0451-56332
Michael Wegner
2018 06 14


Boken Tyringe i våra hjärtan Boken "Tyringe i våra hjärtan"
Boken kom ut 2016 och såldes då på Ica och Hemköp. Nu finns den till försäljning på Kurhotellet. Den kulturhistoriska boken är inbunden och har 128 sidor. Den berättar med ett rikt, och delvis unikt bildmaterial som inte publicerats tidigare, om Tyringe från sent 1800-tal till tidigt 1960-tal. Bland innehållet finns miljöbilder, många intressanta flygvyer, dammarna, uppgifter om olika industrier, texter och bilder som visar gatubilder, enskilda hus, folkliv, affärer, näringsställen, intressanta händelser och festligheter, Kurhotellet med omgivningar, järnvägsstationen, många roliga och intressanta annonser som speglar hur Tyringe utvecklats genom åren. Det går bra att fritt bläddra i boken på Kurhotellet där den finns i ett speciellt ställ.
Bengt Karlsson
2018 06 11Tennisbanorna i Tyringe, vänster foto Bert Wilnerzon, höger foto Gösta Björk
Tennisbanorna i Tyringe
Så här ser det ut på tennisbanorna efter träd och buskröjning. Nya trappor i nedre banan och mellan banorna och även ommålning av klubbstugan. Tyringe Tennisklubb startades den 4 april 1922.
3 nya bilder kan ses på Fotoalbum Idrottsanläggningar ,
Mer info om klubben hittar du på Tyringe Tennisklubb - hemsida

"Trion som man vet hur det ska gå till att reparera tennisstugan!! Bo Lindström, Bo-Göran Svensson & Staffan Wallström. All heder åt dessa ungdomar!" Bilden till höger och "citat" från Gösta Björk, Tyringe.
2018 06 15


Nationaldagen i Tyringe, foto Bert Wilnerzon
En traditionell hyllning till Sverige!
Allt sedan 6 juni blev helgdag år 2005 har Sveriges Nationaldag firats i Åparken med samma inslag och med Byalaget som arrangör. Vädret i år var verkligen på arrangörernas sida med lagom temperatur för de drygt 200 deltagarna. Byalagets ordförande Roger Ljungberg fungerade som programpresentatör. Christer Glader – efter 40 år ”avgående” läkare i Tyringe - höll ett välformulerat, rikt beskrivande och tänkvärt högtidstal och utbringade ett fyrfaldigt leve för Sverige. Skånska Körens sånger – vissa på, för en del uppsvenskar, ”grötig” dialekt – gick hem hos publiken liksom de danser som ungdomar från Tyresvingen visade upp. Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelse och LIONS Tyringe delade ut stipendier till i Hässleholm musikstuderande ungdomar med Tyringeanknytning. I föreningståget deltagande föreningar presenterade sig från scenen innan Nationalsången avslutade högtidligheten.
Göthe Persson
Bilder finns på Fotoalbum Nationaldagen
2018 06 06


NATIONALDAGSFIRANDE I ÅPARKEN
Helt traditionellt firas och celebreras Nationaldagen med föreningståg, underhållning, högtidstal och utdelning av stipendier. Inmarsch av föreningarna sker klockan 10.45 - 11. Kom gärna innan, kaffeserveringen är klar tidigare.
Tyringe Byalag
Affisch, mer info
2018 06 04


Tyringe på fötter, foto Bert Wilnerzon
Tyringe på fötter
Tyringe på fötter startades på fredagskvällen med mellanstadiedisco och fortsatte sedan på lördag med minimässa, hoppborgar och underhållning med Allgott & Villgott. Under kvällen serverades mat från Restaurang Farozon medan Jessica Persson underhöll. Kvällen avslutades med Dansbandet Voice och många glada och hängivna dansare som njöt av kvällen. Lite över 170 personer fanns på plats under kvällen, inklusive personal.
Fotoalbum Tyringe på fötter 2018 - Bilder
2018 06 04


Tyringe Boolegetingarna
Boole - Distriktsmästerskap
Sydsvenska Bouleförbundets Distriktsmästerskap i disciplinen Precisions Skytte har avgjorts vid Äpplegårdens Boule Center i Staffanstorp. I öppen klass tog Boulegetingarna Guldet genom Ulf Ivarsson. I Damklassen segrar Jessica Karlsson och Emilia Nilsson tar en bronsmedalj i damklassen. Emilia tog även hand om silvermedaljen i juniorklassen. I V55 klassen tog Kari Wikström en tredjeplats och en bronsmedalj. Stort Grattis till våra medaljörer.
Tyringe Boolegetingarna www.facebook.com/boulegetingarna.tyringe
2018 06 04


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse, foto Bert Wilnerzon
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse utdelningar
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse har som uppgift att inom Tyringe gamla kommun stödja och främja samhälle, kultur, idrott och näringsliv.
Följande av vårens ansökningar har beviljats bidrag och delats ut idag på Tyrehallen.
Ola Hus En härlig dag på landet 5 000
Mjölkalånga Byalag Minnessten 20 000
Tyringe Brottarklubb Alla får vara med 15 000
Röke IBK Ungdomsledarutbildning 23 000
Tyringe Boulegetingar Miljöförbättringar av belysning 37 160
SK 69 Friidrott i Tyrehallen 55 000
Byalaget Västra Torup Torvalla Arena Hall 100 000
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
Connie Asterman, vice ordförande
Bilder
Mer info om Stiftelsen hittar du på www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
2018 06 02


InfoPoints i Tyringe
Från och med den 1 juni kan besökare i Hässleholms kommun ta del av turistinformation och service på elva olika platser via InfoPoints. Hässleholms kommun har beviljats projektmedel på drygt 980 000 kr från Leader Lag PH och Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, för att under en tvåårsperiod bygga upp, implementera och utvärdera InfoPoints som koncept i Hässleholms kommun. Syftet med projektet är att bygga upp, implementera och utvärdera InfoPoints som koncept för att stärka värdskap, service, tillgänglighet och informationsflöde för den som besöker Hässleholms kommun. Målet är att etablera 20 InfoPoints under två år samt att utvärdera hur det påverkar merförsäljning, hur länge besökaren stannar och antalet gästnätter i kommunen.
I Tyringe blir det Tyringe Kurhotell och FCT Köpcenter InfoPoints och i Hörja, Loppishallen.
Läs mer på www.mynewsdesk.com,
2018 05 31


Tyringe på fötter evenemang
Då är det dax igen för festligheter i Tyrehallen och bakom denna helg finns Lions Tyringe, Sparbanken Skåne och Restaurang Farozon. Vi kommer fylla lördagen med aktiviteter och på kvällen dans till mycket duktiga bandet Voize från Ystad. Där kommer även vara musik på scenen av talanger som kommer få visa upp sig. Vi kommer köra en repris från den lyckade kvällen 2017 med entré och en matbiljett. Så se nu till att boka in 2/6 2018, samla kompisgäng, vänner m.m.
Tyringe på fötter - dansgala i Tyringe 1-2 juni
Lions i Tyringe, Robert Huth
Mer info finns på www.tyringepåfötter.nu,
2018 05 30


Sanatorieskogen i Tyringe, foto Bert Wilnerzon
SANATORIESKOGENS RESTAURERING INVIGD!
Lördagen den 26 maj blev den lyckade festdag som arrangörerna hoppats på under hela projektets förverkligande. Fler än tvåhundra personer hade samlats för att se resultatet av många hundra timmars arbete och de flera hundra tusen kronor som genom ett Leaderprojekt investerats i en förnyelse i ”naturnära och lätt tillgängliga Tyringe”. Det påtagligaste och mest synbara är återbyggnad av ”Lilla springvattnet” som ursprungligen byggdes för över hundra år sedan.! Dess porlande kan ses som en ny tradition för besökare i kommande generationer när en av Kurhotellets nuvarande ägare, Jan Lundell lät sitt barnbarn trycka igång vattnet medan Skånes största brunnssextett bestående av sju musikanter konserterade och saluterade. Sven-Ingvar Jönsson som varit sammanhållande från Byalaget gjorde en resumé av de nästan två år som det tagit att genomföra projektet. Han presenterade övriga projektmedlemmar, samarbetspartners och sponsorer som gjort genomförandet möjligt. Kommunekolog Lars-Erik Williams berättade om den unika naturmiljö som Sanatorieskogen representerar och om de strävanden som pågår för att få delar av skogen till ett kommunalt naturreservat. För att få påtagliga bevis av de unika naturvärdena och över vad som åstadkommits ute i skogen gick 95 personer den nästan 2 kilometer långa – visade det sig relativt svåra – tipspromenaden vars rätta svar redovisas här. Efter, och parallellt med programmet vid springvattnet, hade SK 69 och Tennisklubben program i Blåbärsdalen och vid tennisbanorna. Foton från dessa aktiviteter finns på respektive förenings Facebooksida samt på
Göthe Persson
Bilder från invigningen
Sanatorieskogens fotoalbum 2010 - 2018
2018 05 28


SPF Seniorerna V.Torup-Tyringe
SPF Seniorerna har haft en fullspäckad vecka.
Tisdagen den 22 maj möttes ett 60-tal SPF seniorer i Lilla Tockarp, för att ha säsongsavslutning. Vädret var varmt och solen strålade ... läs mer på www.tyringe.nu/spf
Nils Olof Nordin
2018 05 28


Sanatorieskogen i Tyringe, foto Bert Wilnerzon
Återinvigning av Sanatorieskogen i Tyringe
kl 10 ”Grytloppet” för barn upp till 14 år, SK 69
kl 10-15 öppet hus vid tennisbanorna, Tennisklubben
kl 10-11 och "12"-13 "Tokroliga" aktiviteter i Blåbergsdalen, arr: SK 69
kl 11 Invigning vid ”Lilla Springvattnet” , brunnsmusik, ...
kl 11.45 - 14 tipspromenad
kl 13 Kurhotellets uteservering på Innergården med utsikt mot dammen öppnar med bistromeny
kl 14 Fotboll med Tyringe IF
kl 20 Scouternas ljusspår vid springvattnet
Söndagen den 27 maj kl 11 friluftsgudstjänst i blåbärsdalen, Kyrkorna
Sanatorieskogens fotoalbum 2010 - 2018
2018 05 24


OK Tyringe - Årets Naturpass-Trim
Årets Naturpass-Trim är nu avslutat och dragningen ägde rum måndagen 21 maj. Ett 25-tal deltagare kom för att hoppas på tur och få ett pris. Glädjande var att flertalet pristagare var närvarande. 19 pristagare drogs bland 52 inlämnade startkort, dessutom lottades fem priser ut bland de närvarande under dragningen.
75 Naturpass hade sålts, något färre än förra året. Våren var ju sen och tjälen i marken ställde till problem vid utsättningen av kontrollerna. Tack till markägarna vars marker vi utnyttjade, företagen som skänkt priser och alla deltagare som köpt paket. OK Tyringe hoppas att alla som var ute i skogen fick många fina naturupplevelser.
Trevlig sommar!
OK Tyringe
Motionskommittén
Dragningslistan
2018 05 23


Barnevenemang med Tyringe Aktivitets Center, foto Bert Wilnerzon
Barnevenemang med "Tyringe Aktivitets Center"
Svenska film hade öppet hus under lördagen där man bl. a. kunde se deras lokaler. Star Wars karaktärer m. fl. fanns på plats och hoppborgar för barnen som Sparbanken Skåne bjöd på. Mer info om hittar Svenska Film hittar du på www.facebook.com/svenskafilm
Tryck här om du vill se på några bilder.
2018 05 21


Hassans Tivoli i Tyringe, foto Bert Wilnerzon Hassans Tivoli i Tyringe, foto Bert Wilnerzon
Hassans Tivoli på torget i Tyringe
Hassans Tivoli fanns på torget under lördag och söndag och många barnfamiljer hade tagit sig dit.
Tryck här om du vill se på några bilder.
2018 05 21


Åparkskvällarna 2018 i Tyringe
Familjen Wrambjer presenterar Åparken i Tyringe fyra torsdagar i rad Allsång med gästartister. Första programmet startar Torsdagen den 5 Juli kl 19:00. Gästartisterna är:
5 juli: Lena Pålsson o Robban
12 juli: Elisa
19 juli: Schlagerkompaniet
26 juli: Thorleif, Skånska Visor och Stefan Persson
Massor med överraskningar utlovas…
Familjen Wrambjer
2018 05 16


Verktygsdammarna i Tyringe, foto Bert Wilnerzon
Verktygsdammarna i Tyringe
Verktygsdammarna fotoalbum på Google Photo
2018 05 14


Tyringes stora barnevent den 19 maj
Svenska Film "Tyringe Aktivitets Center" arrangerar, under lördag den 19 maj, Tyringes stora barnevent som gästas av Star Wars karaktärer m. fl. Kom och umgås eller ta en fika. Vinst från fika försäljningen går till barncancerfonden. Alla är välkomna. Sparbanken Skåne bjuder även på hoppborgar till alla barn. Fri entré. Kl. 14-19.
Läs mer på www.facebook.com/TyringeAktivitetsCenter
2018 05 11


Hassans Tivoli på torget den 19-20 maj
Våryra, Hassans Tivoli på torget i Tyringe, biljett 30 kr, från kl. 13
Billigare biljetter på Matlusten innan den 18 maj (4 för 50 kr)
2018 05 08


Sommarsimskola 2018
Tyringe Simsällskap anordnar sommarsimskola i Tyringe. Nytt för i år är att det är gratis simskola för barn som är födda 2011 och 2012. Anmälan öppnar idag, måndag den 7 maj.
Läs mer på tyringess.kanslietonline.se/sommarsimskola
2018 05 07


Tyringe Boulegetingarna
Boule - Noel Franzén och Emilia Nilsson debut i juniorlandslaget
Under helgen 5-6 maj gjorde Tyringe Boulegetingarnas Noel Franzén och Emilia Nilsson debut i juniorlandslaget under Lindomespelen i Göteborg.
www.facebook.com/boulegetingarna.tyringe
2018 05 07


Catarina Hultman
Tyringe Konstförening visar Catarina Hultman
Tyringe bibliotek: Tyringe Konstförening visar Catarina Hultman, keramik –under tiden torsdagen den 3 maj - onsdagen den 30 maj 2018
Bibliotekets öppettider:
mån kl 14 - 19
tis kl 10 - 17
ons kl 13 - 17
tors kl 14 - 18
fre kl 10 - 15
Catarina Hultman är utbildad keramiker som driver eget galleri i Åstorp. I hennes produktion av både bruksföremål och skulpturer möts det kraftfullt jordnära och det eteriska. Hennes skulpturer av fåglar och andra djur är aldrig realistiska avbildningar utan det väsentliga är varelsernas karaktär. Under senare år har Catarin Hultman också gjort ikoniska föremål och keramiktavlor där hon utforskar och ger uttryck för det kluvna i människans natur.
Inger Pettersson, Tyringe Konstförening
2018 05 04


Valborgsfirandet i Tyringe, foto Bert Wilnerzon
Valborgsfirandet i Tyringe
Många kom till Valborgsfirande igår som ordnades av Tyringe Scoutkår. Tyringe kyrkokör tillsammans med några från Hesslekören stor för sångerna och Daniel Berglund höll i Vårtalet. Bålet tändes runt 20.45 och det hela avslutades med en stor fyrverkeri. Bilder finns att se på Valborg - fotoalbum på Google Photo
2018 05 01


Tyringe på fötter - dansgala i Tyringe 1-2 juni
Tyringe på fötter - dansgala i Tyringe 1-2 juni
På fredagskvällen blir det mellanstadiedisco i hallen på andra våningen. På lördagen kommer det finnas aktiviteter för barn i form av underhållning från scenen med Allgott & Villgott och hoppborgar. Föreningar kommer att visa upp sina klubbar och aktiviteter. Det kommer även att finnas en liten företagsmässa. På lördagskvällen är det mat och dans. Restaurang Farozon finns på plats i en uppbyggd restaurang med tillhörande bar inne i hallen. Till maten serveras det även komik av Jessica Persson. När vi ätit bjuds det upp till dans med det omåttligt populära dansbandet Voize från Ystad. Jessica Persson kommer att köra standup och Mi Trautman kommer att sjunga i Tyringehallen.
www.tyringepåfötter.nu


Tyringe Museum TYRINGE - ETT MUNICIPALSAMHÄLLE!
30 personer brann av längtan att få se filmen om ”Municipet” som från fullmäktigeledamöterna på fotot var en hyllning till Ored Caibert av hans mer än 40-åriga gärning i ”det allmännas tjänst”! Han själv avgick ur fullmäktige år 1963. Jan Göransson, municipalingenjör från år 1963 och från början med inriktning på avlopps- och reningsverksutbyggnaden, berättade initierat och med humor om legendariska profiler och händelser. I Oreds slutord i filmen: ”Det spelar mindre roll om det i Tyringe blir 6, 8 eller 10 000 boende – huvudsaken är DOM TRIVS!” – stämde hela publiken in!
Göthe Persson
2018 04 28Lions i Tyringe , foto Bert Wilnerzon Lions i Tyringe , foto Bert Wilnerzon
Stor auktion med Lions Tyringe
Torsdag den 26 april arrangerade Lions i Tyringe en stor auktion på ovanvåning av gamla Bergmans fabriken på Industrigatan 6. Den blev en lyckad auktion och många bilintresserade och andra hade tagit sig dit, uppskattningsvis mellan 80-90 personer.
2018 04 27


Valborgsfirande i Tyringe
Vi i Tyringe Scoutkår hälsar välkomna till årets Valborgsfirande i Åparken, Tyringe.
Ca Tider
19.00 Hoppborgen öppnar för barnen.
20.00 Välkomsttalet
20.15 Sång av kyrkokören
20.30 Vårtalet
20.40 Sång av kyrkokören
20.45 Bålet tänds
21.30 Fyrverkeri


TYRINGE – ETT MUNICIPALSAMHÄLLE, 26 april
Municipalsamhälle var i Sverige från slutet av 1800-talet till 1971 en administrativ enhet för vissa tätbebyggda områden inom en landskommun, där en eller flera av fyra stadsstadgor var införda och som omfattades av en stadsplan, Åren 1929-1970 var stationsorten Tyringe ett municipalsamhälle, omfattande i stort det vi nu känner igen som ”tätorten”. ”Municipet” var dessutom en del av Finja kommun. För nutidsmänniskan verkar detta en aning rörigt. Det fanns dubbla fullmäktige och nämnder som innevånarna valde representanter till och där beslut skulle tas beroende av vilken av byggnads-, brand-, ordnings och hälsovårdsstadgan ärendet skulle handläggas av eller om kommunallagen gällde ”rakt av”. År 1966 slutade en av de verkliga profilerna i Tyringe Ored Caiberth sin kommunala gärning efter mer än 40 år. Fullmäktige gav detta år TV-personligheten, journalisten och författaren Lasse Holmqvist uppdraget att producera en dokumentärfilm om ortens framväxt och Caiberths gärningar och funderingar. Det blev en ödmjuk och förhållandevis neutralt hållen skildring med många nu glömda fakta och miljöer – en vacker film om ett välordnat samhälle! Filmen som är cirka 40 minuter lång visades på Tyringe Museum för ca 10 år sedan. ”Knegarna” tycker att det är dags att visa den igen, torsdagen den 26 april klockan 19 görs detta. Som lite vägledning, för att skapa förståelse för municipalsamhällets förutsättningar inom kommunen, kommer tidigare municipalingenjören Jan Göransson att resonera runt en del äldre foton och händelser.
2018 04 24


Fiskepremiär i Verktygsdammen i Tyringe , foto Bert Wilnerzon
Fiskepremiär i Verktygsdammen
Ett fyrtiotal fiskare kom idag till den årliga fiskepremiären som Tyringe Fiskeklubb arrangerar. Tävlingen startades klockan 08.00. Under den första timmen var det flera stycken som fick upp en del fiskar. Fiskekort köpte man på plats till en kostnad av 120 kr för medlemmar och 170 kr för icke medlemmar. Från söndag 22 april är dammen öppen som vanligt kl. 05.00 - 22.00 och fiskekort kan köpas hos FCT, Torgkiosken och ICA Matlusten.
Tyringe Sportfiskeklubb
Några bilder finns att se på Fiskepremiärens Fotoalbum på Google Photo
2018 04 21


Projekt Sanatorieskogen i Tyringe , foto Bert Wilnerzon
Tyringe Byalag - Projekt Sanatorieskogen
Finja, som sponsrar betongsäckar, var på plats idag i Sanatorieskogen för att filma/dokumentera när "Sanatoriegruppen" skulle sätta upp stolpar till skyltarna.
Nya bilder finns på Fotoalbum på Google Photo - Sanatorieskogen
2018 04 18


Tyringe Konståkningssällskaps - Årets isshow 20-22 april.
Årets tema är “Pandoras ask” där två systrar, mörkret och ljuset är huvudpersoner. Biljetter finns att köpa på tickster.
Mer info på www.tyringeks.se Facebook
2018 04 17


BARNEN PÅ EKELIDEN – RELEASEPARTY/BOKSLÄPP
Numera fristående konsulten, tidigare medarbetaren inom omvårdnadskoncernen HUMANA, Kerstin Jonsson har skrivit en bok om utvecklingen av vård av utvecklingshämmade personer, främst barn. Ekeliden i Tyringe har sedan 1923 varit en föregångsanläggning med syster Hulda Englund och senare hennes systerdotter Stina Benesi som ägare. Sedan 2013 ingår Ekeliden i HUMANA och har utvecklats ytterligare. Kerstin bok beskriver bakgrunder och berättar mer detaljerat om några av barnens ”öden”. Torsdagen den 3 maj klockan 19 gästar Kerstin Bergmans Källare. Hon berättar om boken och signerar den gärna –
Göthe Persson
2018 04 14


Lilla Springvatten i Tyringe , foto Bert Wilnerzon
Tyringe Byalag - Projekt Sanatorieskogen
Idag har gjutningen av Lilla Springvatten påbörjat. Invigningen av hela projektet kommer att ske den 26 maj.
Fotoalbum på Google Photo - Sanatorieskogen
2018 04 12


Åparken i Tyringe , foto Bert Wilnerzon
Åparken i Tyringe
Foto tagen den 11 april 2018


Mobila poliskontoret i Tyringe
Polisen i sydvästra Götaland har ett mobilt poliskontor. Det rullande poliskontoret är en specialutrustad polismålad husbil och fyller nästintill samma funktion som en polisstation. Det ger en ökad tillgänglighet på mindre orter där det inte finns en polisstation. Syftet är att förbättra servicen, öka tryggheten och komma närmare medborgarna.
Schema, för perioden 1 februari-31 maj 2018
Tyringe Hässleholm, Hemköp
Tisdagar, udda veckor, kl. 13-15
Bild från Facebook, Polisen Göinge Hässleholm
Läs mer på polisen.se
2018 04 11


Släktforskningshjälp
Välkomna till Tyringe bibliotek torsdagen den 12 april mellan klockan 15 och 17. Då har Göinge Släkt- och Hembygdsförening jour där. De hjälper er som vill komma igång med släktforskning eller har kört fast.
2018 04 09


Trimorientering
Nu har äntligen våren kommit till Tyringe och årets TRIM-kontroller finns ute. Området är söder om Tyringe i Sanatorieskogen. Paket kan köpas fr o m i morgon fredag 6 april i Tyringes kiosker och på Sparbanken Skåne. Kartpaketet kostar fortfarande endast 50 kr.
Det blir en kort period men tag chansen att motionera och andas frisk luft.
Kontrollerna står ute tom 6 maj.
Motionskommittén OK Tyringe
2018 04 06


Tyringe Konstförening visar Kjell Nilsson, måleri och skulptur
Tyringe bibliotek: Tyringe Konstförening visar Kjell Nilsson, måleri och skulptur –under tiden onsdagen den 4 april - torsdagen den 26 april 2018
Kjell Nilsson från Tomelilla. Han arbetar med måleri och skulpturer i metall. Tuschteckningarna är penselmålningar på blötat papper – detta för nå större effekt gällande speglingar och reflexer i bilderna. Akryl lägger han med kniv och motivet är oftast det färgrika landskapet.
Skulpturerna och statyetterna går i hjärtats tecken - och i regel utförda i stål och mässing. Målet kan vara att högt värdesätta handlandet i hjärtats tjänst och då både i stort och smått. Varje steg mot positivitet är ett steg mot en bättre och kreativare framtid ! Kjell Nilsson har under senare år genomfört ett antal utsmyckningsuppdrag samt utsetts som vinnare att få framställa Tomelilla kommuns Kommungåva ”Glada Tomelilla ”.
Ytterligare information:
Inger Pettersson, Tyringe Konstförening
2018 04 04


Tyringe IF - Prova på dag
Söndag den 8 april anordnar Tyringe IF en "Prova på dag" på Tyrehallen med "drop in" från kl. 11.00 till 14.30. Det blir en gemenskaps dag med aktiviteter för stora och små med bl. a. hoppborg, lotteri, tävlingar, mat- och dryckförsäljning. De hela avslutas med en uppvisningsmatch med fotbollsskolan där Marco Vujic riksdomarobservatör för Svenska Fotbollsförbundet dömer.
2018 04 04


OK Tyringe - Tyringerundan 2018, foto Bert Wilnerzon
OK Tyringe - Tyringerundan 2018
547 deltagare från drygt 50 klubbar var med på Tyringerundan i Smedeboda strax utanför Tyringe, idag Påskafton.
Fler bilder finns att se på Tyringe.nu Google Photo Fotoalbum OK Tyringe
2018 03 31


Samråd för detaljplan för Turbinen 1 m.fl. (Vedhyggevägen), Tyringe
Under perioden 2 april – 30 april 2018 finns planförslag för detaljplan för Turbinen 1 m.fl. (Vedhyggevägen) tillgängligt för samråd. Planförslaget kommer under samrådstiden att finnas tillgängligt på stadsbyggnadskontoret i stadshuset och på Hässleholm kommuns hemsida www.hassleholm.se/dp
Läs mer på www.hassleholm.se/dp
Hässleholms kommun
2018 03 30


Lions i Tyringe
Påskträdet är uppsatt på torget nu.
Här kommer en bild på Påskträdet som blev smyckad av barnen på Montessori och Lions.
Bild Göran Risell, Lions
www.tyringe.nu/lions
2018 03 29


Tyringe Byalag Projekt Sanatorieskogen Tyringe Byalag Projekt Sanatorieskogen
Rapport inför påsken 2018!


Projektgruppen för Restaurering av Sanatorieskogen kan nu meddela att planeringen för invigningen är i full gång.
Målsättningen med invigningen tycker vi ska vara att lyfta fram hela områdets möjligheter till rekreation och friluftsliv för tyringebor, besökare och turister. Dessutom ska det visa på de kulturoch naturvärden som finns i området och som uppskattats så mycket genom åren och under Kurhotellets storhetstid.
Därför ser planerna ut så här så här långt :
Fredagen den 25 maj blir Skolans dag. Förskola, fritidshem och grundskola har företräde med sina aktiviteter. Andra aktiviteter kan kombineras. Vi är öppna för förslag.

Lördagen den 26 maj blir INVIGNINGSDAG!
Kl 10 Dagen kommer att inledas med GRYT-loppet för barn upp till 13 år . Arrangör SK 69
Kl 11 Invigningsprogram med Brunnsmusik, tipspromenad, Dricka brunn och korvgrillning
Kl 14 Prisutdelning på tipspromenaden
Tennisklubben har Öppet Hus vid tennisbanan
Tyringe Kurhotell har öppet i sin nya uteservering under dagen.
SPF och PRO kommer att medverka och hjälpa till med tipspromenaden.
Söndag den 27 maj är kyrkans dag
Kl 11 Friluftsmässa med Tyringe församling i Blåbärsdalen
Kurhotellet serverar Mors Dagsmiddag och uteserveringen har öppet!
Till sist! Dessutom kommer scouterna att ha HAJK i grytområdet. Vi hoppas också på aktiviteter på fotbollsplanen och det finns plats för fler arrangemang!! Hör av Er!
Vi återkommer med fler detaljer allteftersom!
www.tyringe.nu/sanatorieskogen
2018 03 27


Mervärde att vara medlem i Tyringe byalag.
Du som medlem ska alltid ha en känsla av att det är ett mervärde att vara medlem i Tyringe byalag. Därför erbjuder vi en påsk-vara till ett mycket reducerat pris.
Vi ses på Skärtorsdagen den 29 mars mellan 9,30 - 18,30 på Matlusten och/eller Hemköp. Nya medlemmar är också välkomna!
Hälsningar Tyringe byalag
2018 03 26


Artister som är klara för Torsjö Live 2018, 29-30 juni
Petter, Wilmer X, Dire Straits Experience, Sven-Ingvars, Anna Ternheim, Bo Kaspers Orkester, Sarah Klang, Uno Svenningsson, Peace Conspiracy, Linnea Henriksson, Shirin och Världens Band. Mer info om banden och arrangemanget hittar du på www.torsjolive.com
2018 03 23


"Tyringe på fötter" 1-2 juni i Tyrehallen
Tyringedagarna tar en paus tills vidare och ersätts med nytt evenemang "Tyringe på fötter". Fredagen inleds med ett mellanstadiedisco för de yngre och sedan under lördag förmiddag, också med fokus på barnen, kommer de att bjudas på Algot & Vilgot på scen inne i Tyringehallen. Utanför hallen kommer det att finnas hoppborgar. Det blir också minimässa med föreningar och andra som presenterar sig eller säljer grejor. Lastbilar och elbilar kommer att visas och Farozon kommer att stå med sin foodtruck. På kvällen blir det dans och då gästar dansbandet Voize från Ystad. Jessica Persson kommer att köra standup och Mi Trautman kommer att sjunga i Tyringehallen. Arrangör är Lions i Tyringe och Roberth Huth huvudansvarige. Mer info på hemsidan tyringepåfötter.nu
Biljetter till Dansgalan Mer info, köp här!
www.tyringe.nu/lions
2018 03 22


KAN JAG FÅ EN KOPP KAFFE?
Tyringe hade under hela nittonhundratalet en speciell ”cafékultur” – speciell med hänsyn till ortens storlek. Det var industrins och kurortens framväxt i seklets första halva, innebärande inflyttning av ungkarlar och pensionatsgäster, som bidrog till att det som mest fanns 7 caféer att gå till för att stilla kaffetörsten och träffa likasinnade. Det utvecklades på de olika fiken ”kotterier” med stamgäster. Ett av de mest kända samlingsställena för ungdomar under 50-, 60- och 70 talen var Conditori City och senare IWE-baren på Finjavägen, mitt för Arken vid trafikljusen. IWE-baren blev något av en ungdomsgård där de nyaste och mest populära skivorna kunde nötas genom i juke boxen. Tyringe Museum, som gärna tar initiativ till nostalgitrippar, inbjuder lördagen den 24 mars till en caféträff med start klockan 13. Träffen kombineras med en musikfrågesport under cirka en timme, ledd av Tyringebördige Bert Svensson med ett stort musikkunnande och skivinnehav. Bert var under sin uppväxt en av stammisarna på City/IWE-baren. Eftermiddagen kommer också att bjuda på bra tillfällen att jämföra minnen om olika Tyringeprofiler och händelser på de olika caféerna.
2018 03 21


Tyringe Tyrehallen SK69 Finja IF Tyrehallen en måndagskväll!
Så här såg det ut på Tyrehallen under måndagskvällen runt klockan 18. Ca 30 barn tränade i olika friidrottsgrenar under ledningen av Tyringe SK69 och samtidigt tränade Finja IF på fotbollsplanen.
2018 03 20


Tyringe Mjölkalånga strand - Finjasjön Mjölkalånga strand - Finjasjön
2018 03 18


Tyringe Byalag styrelse 2018
Tyringe Byalags årsmöte
Roger Ljunberg omvaldes till ordförande i Tyringe Byalag. På bilden ses från vänster Monica Ero, Ulrika Tomsson, Ingemar Hesselbom, Roger Ljungberg, Olle Nyberg, Erling Börjesson och Steneric Svensson. Övriga som är med i styrelsen men inte på bilden är Göran Berg, Ann-Helen Larsson och Johan Berglund. Efter årsmötet blev det underhållning av Kent Bernby. Det blev också information med Jan Göransson från "Bo gruppen" och Sven-Ingvar Jönsson från Sanatoriegruppen. Svenska Films representat var också på plats och berättade om deras verksamhet i Tyringe . Mötet avslutades med kaffeservering som byalaget bjöd på.

PDF-fil med bilder/text om året 2017 olika evenemang, m.m.
www.tyringe.nu/tyringebyalag
Fotoalbum - Tyringe Byalag
Fotoalbum - Tyringe Museum
2018 03 15


VÅR OCH PÅSKMARKNAD I HÖRJAGÅRDEN!
SÖNDAGEN DEN 18 MARS 13-16
Försäljning, servering, korvgrillning, lotterier och vårkänslor.
Byastuan kommer att ha öppet för visning.
Alla hjärtligt välkomna!
Facebook
2018 03 16


MUSEISÖNDAG I TYRINGE
Den 18 mars samordnar Tyringe Museum på Järnvägsgatan 6 och Tyringe Skolmuseum på Malmövägen sina aktiviteter. Det kan bli en lagom lång promenad – i det förhoppningsvis fina vårvintervädret - mellan begivenheterna.
Välkomna!
Göthe Persson
www.tyringe.nu/tyringemuseum
2018 03 15


ÖPPET HUS hos Tyringe Skolmuseum!
I samarbete med Tyringe museum håller Tyringe Skolmuseum ÖPPET HUS söndagen den 18 mars kl 12-15. Vi visar först och främst utställningen i fd skolvaktmästarehuset på Skolgatan. Denna gång har vi ett nytt tema för utställning av skolplanscher: Däggdjur. En tipspromenad inom huset hoppas vi ska intressera med kluriga frågor. Även utslagsfrågan tror vi kan ge visst huvudbry. Möjlighet att besöka de tre skyddsrummen fulla med skolplanscher, både geografiska, historiska, religiösa och anatomiska kartor och rullplanscher samt mittrummet med audivisuella hjälpmedel och mycket annat kommer också att erbjudas! Skyddsrummen finns nere i högstadiebyggnaden.
Varmt välkomna!!
Sven-Ingvar Jönsson
www.tyringe.nu/skolmuseum
2018 03 13


Tyrebuggen i Tyringe - arkiv Tyrebuggen för fjärde gången.
13 olika föreningar och över 100 dansare deltog i dagens tävling Tyrebuggen som arrangerades av Tyresvingen. Det tävlades i olika klasser bl. a. bugg, boogie-woogie, distriktscupen, utmaningen, Jack n Jill. Det blev också uppvisning av dubbelbugg och gammaldans.
www.tyresvingen.se
2018 03 10


Radiumkällan i Tyringe
Tyringe 8 mars 2018
60 bilder tagna idag från olika ställen i Tyringe bl. a. Kollingedammarna, Radiumkällan, Sanatorieskogen, Verktygsdammarna och en del från byn.
Tryck här om du vill se på bilderna.
2018 03 08


Besökstatistik för tyringe.nu - år 2017
Besökstatistik för tyringe.nu - år 2017
Antal besökare var 107410 stycken, en genomsnitt på 8950 st i månaden under år 2017.
Antal besökare under de tre föregående åren:
2016 - 99766
2015 - 91105
2014 - 75222
2018 03 07


Tyringe Konstförening visar Jan Persson på Tyringe bibliotek Tyringe Konstförening visar Jan Persson på Tyringe bibliotek
Tyringe Konstförening visar Jan Persson's akvarell under tiden fredagen den 2 mars tom måndagen den 26 mars 2018 Jan Persson, akvarellmålare från Stanstorp vid Ringsjön. Inspirationen hämtas från vandringar i det svenska landskapet, där det skissas och sedan färdigställs hemma i ateljén. Motiven är ofta från kuster och sjöar men även från gränder och gator i någon stad eller by. Första utställningen 1992, har därefter deltagit i totalt ca 150 st separat- och samlingsutställningar .
Inger Pettersson, Tyringe Konstförening
2018 02 28Sanatorieskogen i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon Sanatorieskogen i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Byalagets projekt "Sanatorieskogen"
Så här ser vägvisningsskyltarna ut. Alla är inte på plats ännu men än bra bit på väg. En del bänkar är redan utsatta och arbete pågår med "Lilla springvatten". Planerad invigning för hela projektet är beräknad till lördagen den 26 maj.
2018 02 26


Finjasjöleden i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Spången i Alsumpskogen - Finjasjöleden
Så här såg det ut vid i Alsumpskogen igår vid Finjasjöns nordvästra strand, mellan Möllerödsfältet och Finja.
2018 02 25


Sportlov i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Sportlov 19-24 feb

Skridsko till tusen - mån-lör kl 14-15 ingen puck och klubba
Tyringe Museum, aktiviteter måndag den 19 och torsdagen den 22, båda dagarna klockan 10-12, mer info på www.tyringe.nu/tyringemuseum
Ljus 1 , Pysseldagar tis och fre , mer info på facebook
Simahallen, öppet från sön den 18:e till lör den 24:e från kl 11-17 (sön, lör) och 11-18 (mån-fre). Mer info här
Bowling, tis 20 feb kl 10-16
Läs mer om andra sportlovsaktiviteter inom Hässleholms kommun på
Sportlovskatalogen.


Tyringe hockey är klara för Hockeyettan
Tyringe fick en poäng i Tranås och slipper kval. Tyringe förlorade mot Tranås på onsdagskvällen med 3-2 efter straffar (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0) men tog en poäng efter full tid. Tyringe har med en omgång kvar 14 poäng och sista matchen blir på Tyrs Hov mot Halmstad på lördag. Mer info på www.tsos.com.
2018 02 15


Slaget i Mjölkalånga - 700 år i Tyringe - Foto Gunilla Vilnersson
"Slaget i Mjölkalånga" - 700 år (1318)
Nu är förberedelserna inför 700 års jubileumet "Slaget i Mjölkalånga" mellan svenskar o danskar i full gång.
Städpatrullen sköter sig bra. Fortsättning följer inför höstens jubileum.
Text och foto, Gunilla Vilnersson
Historia om slaget i Mjölkalånga, tryck här!
2018 02 12


Flera kurser startar nu i Tyringe
Studieförbundet Vuxenskolan startar en kurs i Akrylmålning den 19 februari. Sedan i mars månad är det flera kurser bl. a. grunder datorteknik, smartphone och surfplatta. Mer info hitta du på länken www.sv.se/skaneland - kurser i Tyringe.


Isfiske vid Verktygsdammen i Tyringe - Foto Per-Arne Nilsson
Isfiske vid Verktygsdammen i Tyringe
Några som provar fiskelyckan i Verktygsdammen idag. Det blev flera fina öringar. Fiskeklubben mäter och testar isen innan man får lov att fiska. Foto tagen av Per-Arne Nilsson
2018 02 10


Åldermannen i Tyringe Åldermannen i Tyringe
Åldermannen i Tyringe - etapp två
De första hyresgästerna började flytta in, för ca två veckor sedan, i den nya lägenheterna i kvarteret Åldermannen. Det som återstår nu är bl. a. detaljer utomhus och själva gatan som kommer att bli väldigt annorlunda jämfört hur det var förr. Etapp två av Åldermannen är den delen som är längst bort i bilden ovanför.
2018 01 31


Tyringe Konstförening visar Ingrid Andersson, - februari
Tyringe bibliotek: Tyringe Konstförening visar Ingrid Andersson, akryl – under tiden fredagen den 2 feb - fredagen den 23 feb 2018

Ingrid Andersson
I sina bilder strävar hon efter enkelhet i färg och form och med detta vill hon skapa lugn och harmoni. Ingrid använder sig av akryl som hon lägger på i lager på lager och som bildar en skrovlig taktil yta. Emellanåt blandar hon den skrovliga ytan med olika metaller. Många av hennes bilder utmärks av raka konturer fast uppbrutna och förskjutna i flera parallella skikt och linjer som bildar kubistiska landskap i olika dimensioner. Naturen är ofta en källa till inspiration även om det kanske inte alltid är det första man tänker på när man ser hennes bilder. Ofta återkommer hon till horisonten i sina bilder, för något som ofta fascinerar henne är just mötet mellan himmel och hav eller land. Det sätter igång hennes tankar och skapar en nyfikenhet över vad som kan finnas där borta. Ingrid vill att det ska finnas möjlighet för var och en att tolka och ta till sig hennes bilder utifrån var och ens personliga tankar och upplevelser.
Ingrid Andersson - CV
Hemsida: www.ingridandersson.se
Inskickat av Inger Pettersson, kontaktperson Tyringe Konstförening


Sista föreställningen på Metropol Sista föreställningen på Metropol
En till 120 personer uppgående publik fick som väntat en trevlig och uppsk(r)attad kväll då Christoffer Barnekows film från 1978 åter visades på Tyringe Museum. De flesta i publiken hade tydliga personliga minnen av den tidens Tyringeprofiler. Minnena av biokvällar, filmer och upplevelser i samband med den tiden blev påtagliga vid återseenden av exempelvis långväga klasskamrater. Filmen visades första gången i Sveriges Television på nyårsaftonen 1978. 2013 kunde Tyringe Museum efter att ha köpt filmen från SVT Malmö visa den. Den gången var Christoffer Barnekow själv med och kommenterade den. I en filmsnutt från det tillfället kunde dagens publik höra hans kommentarer från inspelningen och mötet med Tyringe 1978.
Text o foto Göthe Persson
2018 01 26Springvattnet i Sanatorieskogen
Springvattnet i Sanatorieskogen
Nu när vintern släppt lite av sitt grepp så har formingsarbetet idag kommit igång av karet till springvattnet.
Text o foto Sven-Ingvar Jönsson
2018 01 25


Tyringe Byalag informerar!
Alla är vällkomna att lämna in förslag till styrelsen, både medlemmar och icke medlemmar. Du kan lämna ditt förslag i "förslagslådan" som finns vid ingången till biblioteket eller också via mail till tyringebyalag@gmail.com
Byalaget informerar också att det är dags att betala in medlemsavgiften för 2018. Ett mail, med en påminnelse att betala medlemsavgiften, skickades under december 2017 ("Julhälsningen") till alla som har lämnat in sin mailadress . Ett vanlig brev skickas nu under januari 2018 till de som inte har mail adress. Har du inte fått någon av dessa så kan du betala ändock din medlemsavgift till bankgiro eller via swish. Använd ditt mailadress/namn som referens. Alla är vällkomna, både nya och gamla medlemmar.
Medlemsavgift är 100 kr för privatpersoner och föreningar. Företag är det 500 kr.
Bankgironummer 377-1508 swish 123 336 3256
Uppge mailadress/namn
Byalagets Årsmöte - Onsdag 14 mars 2018 kl 19.00 på museét.
Tyringe Byalag www.tyringe.nu/tyringebyalag .
2018 01 22


Alltid sista lördagen i månaden på Industrigatan.
Sista lördagen i månaden så är Lionsloppis öppet mellan kl. 11-13. Från och med den 27 januari så kommer Tyringe Museum också att hålla öppet mellan kl. 11-14. Utöver visning av museéts föremål så är det möjligt för besökarna att dricka kaffe med gott bröd till priset av endast 30 kronor. Vällkomna!
2018 01 21


Svenska Film i Tyringe - Foto Bert Wilnerzon
Actionfylld helg på Svenska Film i Tyringe
Det blir en actionfylld helg på Svenska Film på Municipalgatan i Tyringe. De förvarnar att det kommer att vara en hel del utryckningsfordon under en action inspelning med bl. a. polisiär insats styrka, brandkår och ambulans. Det blir främst på Industrigatan och Municipalgatan som oväsen samt störningar i trafiken kan förekomma mellan 10-17 på söndag.
Det minfo på deras hemsida www.facebook.com/svenskafilm
2018 01 21


Lions i Tyringe delar ut pris Vinnaren i Lions Tyringe julgransris dragning
Linda vann en presentkort på 250 kr att använda på Café Lövet i Tyringe. Varje år så brukar i Lions Tyringe samla julgransris runt Tjugondag Knut. I år samlades de in ca 140 granar och runt 8000 kronor och en del pantburkar också. På bilden ses Linda Larsson som tar emot presentkortet från Lions medlemmen Lennart Antonsson. Ett stort tack till alla som varit med och bidraget till detta.
Lions i Tyringe
2018 01 17JULGRANSPLUNDRING MED FÖRSKOLEBARN JULGRANSPLUNDRING MED FÖRSKOLEBARN
50 barn kom för att plundra granarna och dansa ut julen. Tomten hade redan fått på sig sin John Blundpyjams och hade tagit sovmorgon efter allt slit under julen. Han vaknade dock upp och ledde både ring- och långdans på sedvanligt sätt. DragspelsNissen förhöjde stämningen och bidrog till en skön stämning. När sedan tomtens avfärd på gummihjulsvagn – det var inte direkt slädföre – nalkades lastade barnen de gamla granarna så tomten kunde plantera dem till nästa jul –”…då kommer han igen – ty det har han lovat”!
Göthe Persson
2018 01 16SISTA CHANSEN SE ”SISTA FÖRESTÄLLNINGEN PÅ METROPOL”
Christoffer Barnekow, mångårig medarbetare vi SVT i Malmö fick sommaren 1978 uppdraget att göra ett reportage om Carl Malmstedts tid som biograf-alltiallo sedan 1924. Genom sitt breda intresse för kulturförutsättningar på en mindre ort breddade Christoffer uppdraget. Det blev en intressant skildring av föreningslivet i Tyringe, de ekonomiska och delvis politiska förutsättningarna. I anslutning till Christoffers bortgång väcktes på Tyringe Museum idén om att visa filmen ytterligare en gång. Förra gången var i maj 2013 då Christoffer själv inför en fullsatt salong introducerade filmen o berättade sina minnen från inspelningstiden. ”Museiknegarna” tror och hoppas att det fortfarande finns intresse att se personer och höra några olika röster om den tidens nöjesutbud och fritidssysselsättningar i Tyringe.
Göthe Persson
2018 01 13


Monte Fjanton Monte Fjanton - filmteam med rötterna i Tyringe
150 ungdomar kom till Parkbiografen i Hässleholm igår för att vara med i den sista inspelningen till den sista säsongen av Mystikhörnan. Monte Fjanton driver en Youtube-kanal som gör humorserier av olika slag bl. a. "Felix Recenserar", "Basses Rätt i Skafferiet" och "Mystikhörnan". ”Mystikhörnan” är en slags parodi på olika konspirationsteorier som framför allt driver med alla som tror på dem. Två säsonger finns ute och och den tredje kommer att premiärvisas på olika bio i fyra städer i Sverige, Malmö, Göteborg, Eskilstuna
och Stockholm. De har hållit på med film sedan 2003 när alla var i tioårsåldern. De finns på Youtube sedan 2008. Monte Fjanton består av medlemmarna Felix Nordh, Sebastian Wilnerzon Thörn, Marcus Wilnerzon Thörn och Johan Nilsson.
Läs mer här på Kristianstadbladet.
www.youtube.com/user/MonteFjanton .
2018 01 08


Mjölkalånga - Foto Bert Wilnerzon
Mjölkalånga bild från 4 jan 2018
Den 4 januari var vattennivån i Finjasjön 44,70 meter över havet. Det är fortfarande 70 centimeter kvar till vattennivåerna från 2002, som då uppnådde 45.40 meter över havet. Den normala vattenståndet ligger på 42.40 meter. Finjasjön är en av Skånes största sjöar med en normalvattenyta utgörande ca 11 km². Avrinningsområdet som är ca 24 gånger större än sjöns yta utgörs till ca 10 % av jordbruksmark. Maxdjupet är ca 12,2 m och medeldjupet är ca 3,8 m. Sjön sänktes under 1800-talets senare hälft i två omgångar med sammanlagt 3,1 m för utvinnande av åker- och betesmark. Sjön ingår i Helgeåns vattensystem som mynnar ut i Hanöbukten. Sommardämmet i Finjasjöns utlopp till Almaån togs i bruk 2009.
Bilder från Finjasjön (2000-2018), tryck här!.
2018 01 06


Olle Silversand - Foto Bert Wilnerzon
Olle Silversands "Perlour skapelse" från 70-talet
Olle Silversand, från Västra Torup, har nu signerat sitt konstverk som funnits på Sparbanken Skåne i Tyringe under många år.
Han är nu 80 år och för 50 år sedan (1967) debuterade på Vårsalongen Vikingsberg i Helsingborg.
Mer info om Olle, tryck här!.
2018 01 03


Äldre nyheter från 2017 , 2016 , 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar