Tyringenyheter 2016
Äldre nyheter från 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Lions Jultjuga
Dragningslista finns nu på Lions hemsida www.tyringe.nu/lions. Vinster avhämtas på U. A. sytjänst vid Åparken senast den 28 feb 2016.
Dragningslista
2016 12 31


Foto Bert Wilnerzon
Förmedlingscentralen i Tyringe - FCT
Tyringes största turistatraktion med 500-600 tusen besökare per år.
Mer info finns på www.fctkopcenter.se
2016 12 29


Foto Bert Wilnerzon
TIF´s Julacup
Tyringe IF´s Julacup ordnades i år med på juldagen i Sporthallen på Tyrs Hov. Sju olika lag från trakten bestående av "olika kompisgäng" var med och spelade.
Kenny Johannsson, ansvarige för cupen, berättar att "laget som vann heter "fuck cancer" och eftersom dom stödjer barncancerfonden så tyckte vi att vi inte skulle vara sämre. Så allt som vi får in när hyran och kiosk är betalt skänker vi till barncancerfonden. Det kan bli runt 6000 kronor skulle jag kunna tänka mej"
Kenny har utmanat företag och privatpersoner att skänka 10 kr per mål och totalt blev det 48 mål.
2016 12 26


Foto Bert Wilnerzon


OK Tyringes julskyltningspromenad!
165 talonger var inlämnade och 20 vinnare utsågs. Vinsterna har lämnats ut till vinnarna. OK Tyringe tackar affärer,företag och deltagare som deltagit i arrangemanget.
Dradningslistan
Karin Persson
2016 12 20


Foto Göthe Persson MUSEETS TOMTE PÅ VIFT!
En gång om året får Knegarna praktisk användning av några museiföremål –tomten med en uppvaktande, yngre nisse! De är sedan några år efterfrågade av barnen på förskolan Metropol. Dit är det gångavstånd från museet och det var inga snö- eller ishinder så färden gick snabbt. Tomten blev så uppspelt av att träffa drygt 60 barn och deras pedagoger att han tog sig en svängom med föreståndarinnan samt en tur i barnens rutschbana – ritsch-ratsch- filibom.
Göthe Persson
2016 12 20Foto Bert Wilnerzon
Julsånger i Korskyrkan
Runt 40-50 personer kom till Korskyrkan under söndagskvällen för att lyssna och sjunga tillsammans med Ingemar Tågerud från Eslöv och Ingvar Nordin från Tyringe.
2016 12 19


Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Fotoklubbs fotoutställning
Tyringe Fotoklubb har fotoutställning på Tyringe Bibliotek under hela januari.
2016 12 17


Foto Ingalill Jönsson
Tyringe konstförening
Tyringe konstförening hade igår kväll sin traditionella vinstutdelning. 25 vinnare var dragna av de cirka 230 medlemmarna. Vinsterna har varit utställda i biblioteket sen julskyltningen. Efter inledande glögg och pepparkakor så hälsade ordförande Monica Knös alla välkomna och vinsterna fördelades under trevliga former. Till sist tillönskades alla God Jul och Gott Nytt År.
Sven-Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson
2016 12 16
www.tyringe.nu/konstforening


Foto Göthe Persson SÄSONGSLUT PÅ MUSEET
Tredje advent har sedan några år inneburit gästspel av Solskenskören från Ekeliden under ledning av Fredrik Häggström. Dessutom framträdde, också helt enligt traditionen Göingemusikanterna Per Friberg, Ingvar Nilsson och Rune Sjölin. De hade i år engagerat Monique Boström som vokalist. Det blev ett fartfyllt framträdande som tyvärr bevistades av endast 15 personer. Utbudet av julmarknader är stort så konkurrensen om besökare är hård. Solskenskören bjöd utöver de traditionella julsångerna på en nyskriven Luciasång. Rickard, boende på Ekeliden sedan flera år, hade inför körens framträdande diktat ”Luciafest på demografisk data bas” vilken han sjöng med stor inlevelse. Lyssna på honom bland videoklippen på FaceBooksidan Tyringe Museum…
Göthe Persson
2016 12 14Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Julmarknad i Finja
Julmarknad vid Finja Bygdegård som Bygdegårdsföreningen höll igår, söndag den 11 december, från kl. 13.00 till 16.30
Fler bilder från Julmarknaden och Finja
Mer info om Finja hitta du på finjasocken.se
2016 12 12


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Andra etappen - Åldermannen
Grunden är redan lagt och i måndags började man sätta upp betongstommen/väggarna.
2016 12 06


Fiberbredband av Hässleholms kommun
På Tyringe bibliotek finns nu en skylt man kan sätta upp vid sin fastighet att man har beställt fiberbredband av Hässleholms kommun. Det är OK att göra så även om man bara gjort en intresseanmälan. Sprid denna information så att många skyltar kommer upp i Tyringe. Det är graden av intresse som styr vem som får installera först. Vid eventuella frågor kontakta Hässleholms kommun fibersamordnare Pernilla Rydmark tel. 0451-267778
Peter Knös, Tyringe byalag
www.tyringe.nu/tyringebyalag
Mer info här!


Missa inte KNUTSFESTEN på CAFE21!!
Missa inte KNUTSFESTEN på CAFE21!! Sönd den 15 jan kl:14:00
Vi dansar och sjunger ut julen tillsammans med LASSE SIGFRIDSSON.
Välkomna! Ring och förboka på tel: 0451-56765
Krister Wrambjer på www.cafe21.se
Even. på Facebook


Foto Göthe Persson JULPYSSEL PÅ MUSEET
Drygt 40 barn och föräldrar tog chansen att umgås och trivas med sig själva och andra på Museet lördagseftermiddagen den 3 december. Knegarna hade välkommen hjälp av Byalagets grupp ”Yngre Tyringe” med idéer och genomförande. 25 tomtar av Lasse Fricks beprövade modell blev resultat av barnens kreativitet liksom fantastiska änglar tillverkade av en papptallrik och glitter – fantasin flödade – saften och bullarna uppskattades liksom kaffet! Tredje advent, söndagen den 11 december arrangerar Knegarna årets sista traditionella begivenhet: julmusiken och sången med Solskenskören från Ekeliden samt Göingemusikanterna.
Göthe Persson
2016 12 05Foto Bert Wilnerzon
Julstämning på Svärtingstorpsgatan
2016 12 02


Foto Ingalill Jönsson
Trevlig julskyltningssöndag på Tyringe Skolmuseum
Vilken trevlig julskyltningssöndag det blev! Många besökare under hela eftermiddagen och trevliga och intresserade dessutom! Ett drygt 30-tal kom för att titta och en del stannade kvar till vinstutdelningen i stödmedlemslotteriet, som tog vid kl 16 i högstadiets café. Efter inledande glögg och pepparkakor började utdelningen. Tjugo vinnare var framdragna och kunde välja sin favoritplansch bland 40 stycken! Under dagen passade många på att skaffa nya stödmedlemslotter inför 2017. Redan 68 nya andelar sålda! Vi tackar för allt stöd och gratulerar slutligen årets alla vinnare!
Sven Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson
2016 11 29


Foto Bert Wilnerzon Julmarknaden
Ännu en bra Julmarknad i Tyringe med många besökare. Folk strövade omkring mellan torget och museet och flera stannade till vid biblioteket. Fotoklubben hade en utställning på Studieförbundets lokaler och Konstförening på biblioteket. I Missionskyrkan serverades kaffe, en del affärer var öppna och Skolmuseet visade upp sina nya lokaler. På Torget hade Lions sina marknadsstånd, barnen dansade runt granen till "Lions Julsånger", kyrkans barn- och ungdomskör sjöng och Tyringe Sparbanksutvecklingsstiftelsen delade ut bidrag till olika föreningar. Tomten var också på plats, en inne i Sparbanken Skånes lokaler och den andre på torget.
Tryck här för att till "Julmarknadens fotoalbum" på Google foto
Bert Wilnerzon
2016 11 28Referat från SPF Seniorerna V Torup - Tyringes novembermöte
Novembermötet på Kurhotellet besöktes av ca 65 medlemmar. Eftermiddagen startade med lunch och därefter förhandlingar/information som började med att hålla en tyst minut för avlidne Carl-Henrik Sandéen. Barbro informerade från KPR. Lars Pålsson höll sedan ett föredrag om Nord-Korea, mycket intressant. Lottdragning och idag hade vi en extra utlottning av 20 reflexvästar, som ett led i uppmaningen till våra medlemmar att synas i mörkret. Reflexer delades ut till de som inte vann. Bo läste en dikt av Birgit Sandéen. Som avslutning sjöngs nationalsången.
Nils Olof Nordin
www.tyringe.nu/spf
2016 11 26


Foto Olle Nyström Från en bondes grustag till ett miljardföretag!
För en publik på drygt femtio personer berättade ägarinnan av Finja hur hennes far, elektrikern Kaj Andersson som på 1950-talet hjälpte bönderna i Göingebygden att dra in ström på gårdarna. Han fick dock inte alltid betalt i rena pengar. En gång fick han ett grustag av en bonde som betalning. Det var år 1957 och grunden till Finja Betong var därmed lagd. 1989 tillträdde Gull-Britt Jonasson, dotter till Kaj Andersson, som VD i familjeföretaget, Finja AB. Under Gull-Britts ledning har Finja fortsatt sin starka tillväxt. Nya produkter, ökad förädling, modernisering av produktionsanläggningar och förvärv av företag inom kärnområden är hörnpelarna i Finjas expansion. Gull-Britt berättade på ett ledigt sätt om med- och motgångar under de sextio år som gått sedan Kaj började gjuta betonghålsten och hur nu hela villor med íngjuten isolering prefabriceras.
Foto Olle Nyström
Göthe Persson
2016 11 26OK Tyringe har Julskyltningspromenad
Från söndagen 27 november tom söndagen 11 december har OK Tyringe Julskyltningspromenad. Tävlingskuponger kommer att delas ut till hushållen. Finns också att hämta på biblioteket.
OK Tyringe


TYRINGE MUSEUM INFÖR JULEN
Läs mer på www.tyringe.nu/tyringemuseum


Lions Tyringe
Lions Jultjuga 2016
Lions jultjuga finns nu till försäljning. Stöd Lions hjälpverksamhet genom att köpa jultjugan bl. a. nu under första Advent på söndagens Julmarknad. Årets bild är från mitten av 60-talet på Tyringe konstfrusna isbana.
Lions Tyringe


Julmarknader under fredag och söndag
Fredag vid Lt Lantmän Tyringe från kl. 10-17.30. Ärtsoppa, flera utställare och möjlighet att åka häst och vagn.
Söndag, Lions Julmarknad, torget från kl. 14-17.
Tyringe loppis 10.00 - 13.00
Lions loppis kl. 11.00 - 16.00
Tyringe Museum kl. 13.00 - 17.00
Biblioteket, Fotoklubben kl. 13.00 - 16.00
Missionskyrka kl. 13.30 - 16.00 Café
Skolmuseum kl. 14.00 - 16.00
Torget kl. 14.00 - 17.00
2016 11 25


Foto Göthe Persson ”LJUVA 60-TAL”
Att få möjlighet att uppleva skividoler från 60-talet lockade en stor publik, drygt hundra personer till Bergmans Källare lördagen den 12 november. De tre Tyringefödda, Bo Göran Svensson, Greger Risberg och Lars-Göran Kjällqvist hade satt samman en melodimosaik med 24 hits från 60-talet som sedan Olle Nyström ställde kluriga frågor runt. Leklusten var stor hos både uppträdande och publik. Eftermiddagen blev en musikalisk nostalgitripp med många berättelser om både musiken och originalartisterna.
Göthe Persson
2016 11 14Tyringe skolmuseum
Årets dragning i Tyringe skolmuseums stödlotteri är nu fullgjord. Under överinseende av vår revisor Rolf Rantzow drogs vinnarna fram. 266 andelar var sålda och 20 skolplanscher lottades ut. Vi är nu installerade i våra nya lokaler i gamla skolvaktmästerebostaden i hörnet Malmövägen/Skolgatan. Vårt första Öppet Hus i de nya lokalerna var lördagen den 15 oktober och ett trettiotal besökare hedrades oss med sin närvaro. Denna första gång visade vi bara de nya lokalerna och inte de tre skyddsrummen nere på högstadiet. Det var roligt att visa upp den nya utställningen! Kvadratmeterantalet är större men klassrummet som skolsal har blivit mindre men det fungerar och vi är nöjda! På julskyltningssöndagen håller Skolmuseet öppet kl 14-16 och direkt i anslutning efter kl 16 sker vinstutdelningen i skolans café. Vi inleder med glögg och pepparkakor.
2016 11 10


Foto Stefan Jää Jonasson Bowling - Årets pristagare i Tyringecupen
Under fredag till söndag pågick i Bowlinghallen den årliga Tyringecupen. Spelare från olika klubbar deltog b.l.a. två spelare från elitserieklubbarna Fc Ängelholm och Göta. Dam- och herrklassen vanns av hemmaspelarna Ronja Edwal och Patrick Bruno från BK HOvet. Mer information om Bowlinghallen på Facebook
Foto Stefan Jää Jonasson
2016 11 07Konstutställning november
Tyringe bibliotek: Tyringe Konstförening visar Ulf Flenberg, skalbaggar i glas och skolplanscher i samarbete med Tyringe skolmuseum - under tiden måndagen den 31 okt. till torsdagen den 24 nov.


Nyårsfest på Kurhotellet
Tyringe Kurhotell erbjuder alla på en nyårsfest den 31 december. Det blir 3-rätters middag och det bjuder på ett glas bubbel och fyrverkerier till tolvslaget. DJ Tomme and The Gang kommer att ta hand om feststämningen.


Foto Göthe Persson ”LIVET PÅ LANDET” – LIVAT VÄRRE!
PRO Teatergrupp gjorde succé med sin pjäs inför en fullsatt Bergmans Källare på Museet. Skrattsalvorna avbröts endast av applåderna. Trots att ljudanläggningen av och till var otillräcklig gick replikskiftena fram till alla i publiken. Den frejdighet och oräddhet de agerande visade prov var förbluffande, välgörande och stimulerande. Pjäsen väckte många minnen av hur det var ”på landet” samt en påminnelse om buskis som kulturvariant. Trots vissa svordomar och ”runda ord” var det näst intill omöjligt att reta sig på texterna.
Göthe Persson
2016 11 04Foto Gudrun Hermansson SPF seniorerna på studiebesök på Swepart i Tyringe.
Vi var 20-talet personer från SPF seniorerna på studiebesök på SWEpart-verktyg i Tyringe. Det blev en mycket intressant rundvisning i fabriken, efter att vi fått information om vad de gör där samtidigt som vi undfägnades med kaffe och kaka.
Text och bild Gudrun Hermansson
2016 10 31Nyårsfest på Kurhotellet
Tyringe Kurhotell erbjuder alla på en nyårsfest den 31 december. Det blir 3-rätters middag och det bjuder på ett glas bubbel och fyrverkerier till tolvslaget. DJ Tomme and The Gang kommer att ta hand om feststämningen.
2016 10 28


Foto Bert Wilnerzon Tyringe Integrationskör
Under tre torsdagar har Tyringe Integrationskör övat inför allsångskonsert nu på söndag i Kyrkans Hus klockan 18.00. Ideen med kören kom från Bo-Anders Friberg från byalaget. Idag, fredag efter efter "Lunch Ekot" kl 12.00, sjunger dom i Radio Kristianstad P4 Detta är ett samarbete mellan Brobyggarna, Tyringe Byalag, Röda Korset och Svenska kyrkan.
2016 10 28Prova på Bowling?
BK Hovet, Bowlingklubben, erbjuder barn och ungdomar att prova på bowling vid två olika tillfällen nu under november. Det kostar ingenting.
03 nov - för dig som är mellan 12-16 år, kl 16.00
10 nov - för dig som är mellan 6-11 år, kl 17.00
2016 10 25


Foto Bert Wilnerzon
Visning av Åldermannen - etapp 1
Tyringe Byalag ordnade igår en visning för allmänheten av det nya lägenheterna på Åldermannen. Erik Gustafsson från EG-Bygg visade runt och svarade på frågor. Visningen startades kl 17.30 och höll på till ca 18.30 Redan nu under november så flyttar hyresgästerna in. Etapp 2 beräknas bli klar nästa år runt november december om allt går som planerat.
2016 10 21


Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Byalags höstmöte för allmänheten
Erik Gustafsson från EG-Bygg i Vinslöv informerade om lägenheterna på Åldermannen. Anders Rosengren, Hässleholms Kulturchef, talade om kommunens kultur. Jan Göransson, Tyringe Byalags ordförande, informerade om byalagets arbete och att det är över 40 personer som är mer eller mindre är angagerade i olika projekt inom byalaget. Sven-Ingvar Jönsson informerade om Projektet Sanatorieskogen, hur den fortlöpper och vad som kommer att göras. Ulrika Tomsson informerade om projektet "Lekparken i Åparken".
www.tyringe.nu/tyringebyalag
2016 10 21


Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Skolmuseum i nya lokaler
Vårt första öppethållande har vi nu haft i de nya lokalerna. Det var idel pigga och glada miner under eftermiddagen. Lite lagom med besökare men med plats för flera. Ett antal nya stödmedlemmar fick vi också inför dragningen v 45. Nästa öppethållande blir julskyltningssöndagen den 27 november kl 14-16 med efterföljande vinstutdelning.
Foto Ingalill Jönsson, fotomontage Bert Wilnerzon
Tyringe Skolmuseum
www.tyringe.nu/skolmuseum
2016 10 18


London i bild och ord
Kent Bernby tar oss på en resa till London, över och under jorden, pubar och unika miljöer. Vi fördjupar oss i historiska platser och sevärdheter. Tyringe Bibliotek den 27 oktober kl. 18.
Studieförbundet Vuxenskolan
Affisch, mer info!
2016 10 17


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Cup - simning
Tyringe Simsällskap ordnade under lördagen "Tyringe Cup", en tävling för simmare i alla åldersgrupper som ej kvalat till Skånska Mästerkskapen. 8 klubbar från Södra Sverige var med i tävlingen i 26 olika grenar. Föreningar som var med var bl. a. Sösdala SS, Höörs SS, Sjöbo SS, Tyringe SS, S71 Hässleholm, SS Delfin Broby, KK Karpen Perstorp och Bromölla SS.
www.tyringesim.se
2016 10 15


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Rekord i antal elever på Hockeyskolan
Det blev 94 barn inskrivna i Hockeyskolan som börjar idag, lördag den 15 oktober kl. 08.30 - 10.00 på Tyrs Hov, samt onsdag 19 oktober mellan 17.00-18.00 i Österås. Denna säsong blir det Hockeyskola i både Tyringe och Hässleholm.
Läs mer på www.tsos.com
2016 10 15


Afternoon Tea - Skånska låtar från förr och nu
Afternoon Tea med Krister Wrambjer som gästar oss med sin gitarr och spelar, sjunger och berättar om skånska låtar.
Det blir den 24 okt kl.14.00 SV-lokalen, Tyringe.
Fika till självkostnadspris 30 kr (erläggs kontant).
Studieförbundet Vuxenskola Tyringe


Foto Göthe Persson TYRINGE BYALAGS STYRELSE HAR TRÄFFAT KOMMUNLEDNINGEN.
Torsdagen den 15 september hade styrelsen och Kommunledningen representerad av Lena Wallentheim, Mats Sturesson och Pär Palmgren en samtalsträff på Tyringe Museum. Träffen präglades av en informell anda och med ömsesidig förståelse och kallades skämtsamt under kvällen ”halvtidssnack”! Kommunalråden framhöll att samtalen för deras del var ”avlyssnande” och att några löften inte kunde påräknas.
Stationsområdet: Alla var överens om att arrangemangen norr om järnvägen blivit bra. Önskemålet från Byalaget är ytterligare en rad cykelställ samt asfaltering och rutmarkering för parkering även väster om magasinet. I samband med denna punkt framförde styrelsen ett tack för det ekonomiska bidraget genom Kulturnämnden till den skulptur som planeras inköpas och placeras mellan magasinet och Skatebanan.
Bostadsbyggandet: Byalagets styrelse framhöll vikten av att det centrumnära bostadsbyggandet planeras så att det inte blir en ännu svårare situation för de äldre som inte längre orkar med sina hus och tomter. Samtliga var överens om att det gäller att skapa cirkulation på bostadsmarknaden. Kommunalråden sade sig inte vara främmande för att låta Hässlehem få i uppdrag att planera för marknära äldreboende i hyresfastigheter både på Göingetorget, i Mosebacke och vid Missionskyrkan. Kommunalråden visade stor förståelse för Tyringebornas frustration över de ständiga läkarbytena vid Vårdcentralen Åparken. De gör vad de kan för att få Region Skåne att fastanställa läkare istället för dessa ideliga byten. Kontinuitet är en mycket viktig sak, speciellt för de äldre!
Bussarna: Även när det gällde de indragna bussarna mot Finja visade kommunalråden stor förståelse för de boendes besvikelse över Skånetrafikens agerande. De höll med om att det borde vara möjligt att hitta en lösning där ”allmänheten” kunde få åka med skolbussarna eller att bussarna meranvändes under de tider barnen är i skolan. Det efterfrågas inga täta turer men att boende vid hemgården kan komma till kyrkogården och att även Finjaborna kan komma till de pendeltåg som vid skulle lösa de flesta kommunikationsproblemen!
Lekpark vid Åparken: Styrelsen visade bilder på utformning av och utrustning vid en lekpark som en projektgrupp inom Byalaget arbetet fram. Gruppen står i nära kontakt med de kommunala nämnder och styrelser som kan ha påverkan på projektet. Förberedande förhandlingar för en gemensam finansiering av projektet, som skulle kunna vara klart till sommaren 2017 har inletts. Kommunalråden gillade det de såg och önskade lycka till!
Göthe Persson
2016 10 10


Tycker du om att sjunga?
Kom till Kyrkan Hus (Församlingshemmet) torsdag den 13 oktober kl 19.00. Det blir 3 övningar (13, 20 och 27 okt) och sedan en konsert den 30 oktober kl 18.00. Alla är välkomna oavset sångkunskaper, ålder, nationalitet, kön, religion, språk eller annat.
Detta är ett samarbete mellan Tyringe Byalag, Brobyggarna och Svenska kyrkan.


Foto Sven-Ingvar Jönsson Konstutfärd.
Tyringe Konstförening var på konstutfärd igår. Denna gång åt nordvästra Skåne-hållet. Första anhalten var Sankt Petri kyrka i Klippan. I år är det 50 år sedan kyrkan invigdes. Vår guide Tomas gav oss en målande beskrivning av kyrkan och hur den kom till genom arkitekten Sigurd Lewerentz´s försorg. Han var 77 år när han fick uppdraget att rita kyrkan. Ett sånt praktverk det blev! Noga genomtänkt i precis allt och känt över hela världen för alla fantastiska detaljer och den symbolik som kom med i bygget. På promenadavstånd från kyrkan ligger Klippans konsthall och där kunde vi beskåda Ingela Bauers konst på temat "Nära en djup skog".

Om du vill äta en superb lunchbuffé i nordvästra Skåne kan Höganäs Saluhall rekommenderas. Alla njöt i fulla drag av allt det goda som bjöds! Krapperups slott känner många till men det var inte så många i bussen som kände till en granne till slottet, uppe i Brunnby längs Krapperups kyrkoväg, nämligen Mats Rydstern! Han tog emot oss i sin ateljé och berättade om sig själv och sitt konstnärskap. Vi fick också titta runt i ateljén och såg hans fina porträtt(oftast målade på beställning), stilleben och fina landskap. Imponerande fint! Galleri Hultman eller Åstorps Konsthall som det också heter avslutade programmet för dagen. Catarina Hultman driver tillsammans med sin man konsthallen och Catarina är keramiker med bl a många fina fåglar på sin repertoar. I hallen ställde Bo Lundwall från Hultsfred ut sina enormt fina bilder från djurlivet. Han var också själv på plats och berättade för oss om sitt intressanta arbete. Natalia Johansson, född i St Petersburg, var den andra utställaren och hennes finstämda målningar var också intressanta att titta på. Galleriets café kan rekommenderas med idel hembakat! Detta besök avslutade dagens konstrunda innan vi återvände till Tyringe fulla av goda intryck!
Sven-Ingvar Jönsson
2016 10 10


Foto Göthe Persson ”Öppet Museum”
”Öppet Museum” lockade den här gången drygt 80 besökare, i alla åldrar. Guidning runt bland samlingarna samt körning och visning av de flesta stora maskiner var populärt. Speciellt imponerade smeden som rundade till järntenen som den var en kokt makaron. Den fingerfärdige och munvige trollkarlen från Höganäs ”trollband” alla i publiken. De glada skratten och förtjusningen över hans häpnadsväckande förklaringar gick verklige hem. Att börja, alternativt avsluta besöket med kaffe, saft och/eller korv fulländade eftermiddagen.
Göthe Persson
2016 10 08Foto Göthe Persson Gunnar Bengtsson mindes Tyringe Kommuns styrelseprofiler
Med sin vanliga minnesklarhet, tydlighet och humor fångade Gunnar drygt trettio besökares intresse genom berättelserna om några av de politiker som ledde Tyringe kommun, den till ytan största i Skåne under åren 1952-1974. Det blev många igenkännande ”javisst ja, aha, tänka sig”. Under kaffepausen skiftade besökarnas roll från publikens roll till deltagarnas: samtalen och utbytet av erfarenheter och minnen kom igång och gav pausen - som så ofta förr på Museet - ett upplevelsevärde utöver det rent kåserande. En av Museiknegarnas strävanden är att vara ett forum för informationsutbyte – det levde kvällen med råge upp till.
Göthe Persson
2016 10 01Konstutställning under oktober.
Tyringe Konstförening visar Ditte Norström - textil , bildvävnad - under tiden måndagen den 3 oktober till torsdagen den 27 oktober. Ditte Vävare: I slutet av 70-talet avslutade hon sin yrkesutbildning i vävning på ...
Läs mer på www.tyringe.nu/konstforening


Inför hösten - Kurser, studiecirklar & Kulturarrangemang i Tyringe
Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar nu under hösten flera olika kurser, studiecirklar & kulturarrangemang
Läs mer här!


Till alla konstintresserade!
Ni får inte missa att hänga med på TYRINGE KONSTFÖRENING:s Konstutfärd 2016! Läs igenom vår inbjudan och häng på! Även om du inte är medlem är du välkommen! Anmälningsförfarandet är lite annorlunda denna gång på grund av den allt svårare kontanthanteringen, men skulle det var problem på något sätt med betalningen så kontakta någon i styrelsen och meddela att du vill hänga med.
Läs inbjudan på www.tyringe.nu/konstforening
Sven-Ingvar Jönsson
2016 09 23


Foto Bert Wilnerzon
Multihallen i Tyringe
Tryck här om du vill se det senaste bilderna.
2016 09 23


Tyringehoppet
Under helgen arrangerade Tyringe Konståkningssällskap (TKS) en A-tävling, Tyringehoppet, en förbundstävling som är steget strax under elitserienivå. 67 åkare från bl. a. Stockholm, Småland, Halland och Skåne tävlade i klasserna för juniorer, U15 och U13. Fyra stycken från Tyringe var med och tävlade.
Läs mer på www.nsk.se
Mer info om klubben finns på www.tyringeks.se
2016 09 20Skoj på Hoj
Årets Skoj på Hoj är nu avslutad och 6 vinnare av presentkort har lottats bland de inlämnade 21 talongerna.
Vinnare blev Yngve Nilsson, Gunilla Lovén, Ingemar Ljunggren, Ann o Anders Thurn, Lotta Persson och Lennart Martinsson.
34 paket hade sålts, vi kommer tillbaka nästa år och hoppas på ökat intresse för denna typ motion.
Mer info på OK Tyringe
2016 09 19


Foto Göthe Persson SKOLBESÖK
Det är varje gång det kommer en klass på museibesök en önskehändelse för ”Knegarna”! Barnens iver att se så mycket som möjligt på kortast möjliga tid, deras glädje då de känner igen någon på ett foto, då de vet att far- eller morföräldrar berättat om något från förr är högtidsstunder. Så var det även denna gång. Totalt var det 40 barn som började med en fruktstund. Olle Nyström visade sedan ett kort bildspel som visade ”Då och nu” – kommentarerna var många och träffsäkra. Vid 5 olika ”stationer fick sedan barnen stifta bekantskap med svarvar, smedjan, stansmaskinen, lära om handelsboden och idrotterna. Efter en och en halv timme kunde Knegarna pusta ut och se fram mot nästa klassbesök
Göthe Persson
2016 09 17Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Jogget 2016
Det blev en riktig lyckad dag när 285 personer, i alla åldrar, kom till Tyringe Jogget under lördagen. 179 st av dessa var deltagare i det olika motionsklassen. Lilla Begsloppet hade störst antal deltagare, 56 st barn. De som inte ville springa deltog i motionsklassen och tipsrunda. Tyringe Joggets syfte var att stimulera till motion. Tyringe SK69 stod för arrangemanget och platsen var fotbollsplanen bakom Kurhotellet och Sanatorieskogen. Gratis sopplunch serverades av scouterna
Bilder från Tyringejogget, tryck här!
2016 09 14


Foto Göthe Persson TRÄDGÅRDSLÖRDAG VID KRISTINELUND
Arrangemanget kunde genomföras i ett helt gudomligt väder och i den bästa av trädgårdsmiljöer. Drygt 200 besökare njöt av den stimulerande miljön och möjligheterna att förkovra sig i sina favoritsysselsättningar – trädgårdsanläggning – blommor – fotografering och att träffa likasinnade. Anna-Maria Eriksdotter från Pelargonhuset i Vinslöv delade med sig av sitt kunnande liksom naturfotografen och trädgårdsälskaren Annika Christensen från Ängelholm i sitt fotobaserade kåseri med namnet ”Lisa för själen”. Slottsträdgårdsmästaren vid Hovdala, Jenny Lundberg berättade, också till vackra blomfoton om ”Året i slottsträdgården”. Domarduon Ulla Åström och Christer Glader hade sju äppelpajer/-kakor att ta ställning till. De gjorde ett ”gott arbete” och korade Maria Reppen, gift med den "honungsförsäljande norrmannen", som segrare.
Göthe Persson
2016 09 12Foto Sven-Ingvar Jönsson
Tyringe Konstförening visar Greta Pott - keramik
Tyringe Konstförening visar Greta Pott, keramik, under tiden 5 sep till den 29 sep.
Greta Pott, en före detta dekoratör och bagare.
Keramik med alla sinnen, ett uttryck som väl beskriver Gretas situation idag. Under den mörka delen av året ligger tyngdpunkten av hennes ...
Läs mer på www.tyringe.nu/konstforening
Affisch!


Foto Bert Wilnerzon
Ragnar Dahlberg på besök i Café 21 i Tyringe
För många år sedan medverkade familjen Wrambjer i Café Norrköping med Ragnar Dahlberg. Nu var det Ragnars tur att komma till Wrambjers Café 21 och med sig hade han Sten Nilsson. Det blev en avslappnad söndagseftermiddag med både sång och berättelse som de delade med sig.
2016 09 05
Tryck här för att se på bilder från Cafe21


Badminton på Tyrs Hov!
Den 29 augusti drog Tyringe Korpen igång en ny säsong med Badminton. Måndagar och onsdagar spelar de i den stora hallen mellan 20.30 till 22.00. Det finns gott om plats för nya spelare. Välkomna!
2016 08 30


Foto Bert Wilnerzon
Tyringedagarna 2016
Årets Tyringedagar blev en väldigt lyckad arrangemang. Det bästa tänkbara väder, mycket folk och underhållning anpassad för alla åldrar. Årets program bestod bl. a. av Fisketävling i Verktygsdammarna, Talangjakt, Tivolit, Mc/bilträff, minimarknad- mässa & loppis, föreningar som visade upp sig, Räddningtjänsten, Smens Baglomma, Pidde Pannkaka, dragspelaren Stefan Persson, Partyfabrikens artister, ungdomsband, kräftskiva, TSOSs 80 års firande, ... Anastasiya Seankevich, från Bjärnum, vann Årets Talangjakt. Huvudarrangör var Lions i Tyringe i sammarbete med Partyfabriken, Hassans Tivolit, Företag och Föreningar i Tyringe.
Bilder från Tyringedagarna 2016, tryck här!

Lions hälsar och tackar!
"Hej alla vänner". Nu sitter vi här efter fest i dagarna tre med mycket besökande, sång i överflöd, bra stämning god mat och vädret får ju inte glömmas som inte kunde varit bättre. Samtliga som arbetat med att göra Tyringedagarna till var det blev vill vi tacka och hoppas att ni, precis som vi, har haft det superkul.
Lions i Tyringe, Robert Huth
2016 08 29


Foto Bert Wilnerzon
Stallbacken invigdes
Stallbacken är en ny förskola som öppnade i Tyringe i början av augusti. Den officiella invigningen hölls torsdagen den 25 augusti.
Stallbacken har plats för upp till 105 barn. Förskolan startar med fyra avdelningar, men när den är fullt utbyggd har den sex avdelningar. Den nya förskolan ersätter tillfälliga lokaler och mindre förskolenheter. Det totala antalet förskoleplatser ökar i Tyringe.
2016 08 23


Boulegetingarna - Inbjudan
Den 17 augusti startade Boulegetingarna sin ungdomsträning och Bouleskola. Det är en ledarledd juniorträning varje onsdag kl.14-17 i boulehallen Tyringe. Det bjuds på fika/mellanmål. Alla ungdomar från 6 år är välkomna att börja spela boule. Det kostar inget de första terminen man är med för att prova på.


Tyringe AoBK - höstens träningar!
Nybörjargruppen startar onsdagen 24 augusti kl.17.30 Klubben välkomnar nya och "gamla" nybörjarbrottare.
2016 08 22


Foto Emma Ivarsson
Humlesjö Triathlon
101 startande igår trots vind, kyla och regn. Humlesjö Triathlon är ett årligt mini-triathlon med start och mål i Humlesjö. 700 m simning, 7 km cykling och 5 km löpning. På första plats kom Tobias Högberg 50.03, 2:a Saga Jönsson 51.04 och 3:a Hanna "Angsholm" 51.08. På bilden även 5:an Anton Nyberg 52.42. På målbilden är det segraren Tobias.
Foto Emma Ivarsson
Mer info och resultatlistor humlesjötriathlon.se
2016 08 16


Foto Bert Wilnerzon
Lillkampen
Lillkampen startade igår, måndag den 8 augusti. Flera barn hade kommit för att springa dagens tävling som var 100 meters löppning. Alla barn upp till 13 år är välkomna till Tyrs Hage under några måndagar framöver under aug-sep, kl 18.30 på Tyrs Hage.
Arrangör: Tyringe SK 69
2016 08 09


Tsos - första ispass för säsongen 2016/2017
På måndag den 8 augusti drar hockeysäsongen 2016/17 igång. Då har Tyringe Hockeys A-lag sin första isträning kl. 17.10 på Tyrs Hov med tränaren Magnus Rahm. Ispremiären är öppen för allmänheten och i Cafeterian kommer det att erbjudas bl. a. kaffe & kaka, hamburgare och supporterartiklar. Den första träningsmatchen spelas söndagen den 14 augusti, kl. 16.00 på Tyrs Hov.
2016 08 06


Foto Bert Wilnerzon
Åparkskvällarna
Sammanfattningsvis har årets Åparkskvällar med Familjen Wrambjers, den 24:e i rad, varit en populär allsång och musikkväll bland Tyringeborna och folk från södra Sverige. Totalt närmare 4000 personer kom till dessa fyra torsdagar under juli månad. Under sista kvällen tackades familjen Wrambjers, av Tyringe Byalag, med blommor för deras stora insats under så många år. Årets artister var bl. a. Eddie Oliva, Michael Neumann, Thomas Lundin, Christer Gladers orkester, Danne Stråhed, Àpagaget (Irländsk musik), Dragspelaren Stefan Persson, Glenn Borgkvist (Branstad city släckers), Bo-Göran Svensson, Lotte Riisholt, Thorleif Torstensson och Canyons.
2016 08 01


Foto Bert Wilnerzon
Museicaféerna
43 personer kom till Tyringe Museum under tisdagen för att lyssna, sjunga och fika. "AlfOtto" stod för underhållningen. Tyringe Museum har erbjudit en stunds avkoppling under fem tisdagar mellan kl 14-16. ”Museiknegarna” har fått hjälp med arrangemangen av Pro, Spf, Svenska Kyrkan, Företagarna och Byalaget.
Bert Wilnerzon
2016 07 28


Foto Mikael Elander
Medaljregn i Boule-SM 2016 för Tyringe Boulegetingar
Malmö tilldelades av Svenska bouleförbundet att arrangera Boule-SM 2016. Mästerskapet avgjordes på Ribersborg under 17-23 juli. Evenemanget lockade till sig cirka 2000 deltagare som gjorde upp om SM-titlarna i flera ålderskategorier och klasser. Arrangör för SM-tävlingarna var Malmö Bouleallians.
Från Boulegetinharna i Tyringe blev det Thomas Johansson som tog SM guld i klassen precisionsskytte, Clas o Carina Jansson SM Silver i Dubbel, Eliaz Nilsson, Linus Svensson och Emilia Nilsson SM Brons i trippel och Eliaz Nilsson som tog Boulegetingarnas första pallplacering då han tog brons i miniorsingel. Ett stort grattis till Boulegetingarna i Tyringe.
Läs mer på boulegetingarna.se.
Foto Mikael Elander
Bert Wilnerzon
2016 06 25


Foto Kenneth Berg
Bollkanonens Målvaktskola
I år var det 21 året i följd som Bollkanonens Målvaktsskola genomfördes under sommaren. Ravelli har varit med i 20 av dessa utom en när han var proffs i USA och kunde då inte komma. 23 st målvakter deltog i träningen under 6 dagar med 2 träningspass per dag under vecka 27. Bollkanonens Målvaktsskola startade 1995 på Kurans fotbollsplan men håller numera till på Tyrs Hage. Nästa Bollkanonens Målvaktsskola år planerad i februari i den nya Multihallen i Tyringe om den hinner bli färdig till dess . Kenneth Berg är huvudansvarige för Målvaktskolan.
Mer info hittar ni på deras hemsida www.bollkanonen.se
Foto Kenneth Berg
2016 07 21
Bert Wilnerzon


Foto Göthe Persson VERKLIGEN ”SMAK AV SOMMAR”!
Maria Jönsson lyckades blidka vädergudarna! Vid säsongens näst sista cafétisdag på Museet var det uppehållsväder med klar sol och näst intill vindstilla. Marias sånger gav en sommarkänsla redan från första tonen. Hon bjöd på en sköns blandning av flera sommarpoeters älskade sånger. Att få de trettio besökarna med på flera allsånger var inte svårt för henne. De idealiska väderförhållandena gjorde att bollkastningen lockade många deltagare. Kampen om cafémästarskapet kom att stå mellan två bouleveteraner, Arthur Nilsson och Nore Karlsson. Inför sista gången, tisdagen den 26 är det deras resultat 21 poäng att slå.
2016 07 20
Göthe PerssonFoto Göthe Persson SKÖN SÅNGSAMLING I SKÖN NATUR
Dryga åttiotalet besökare vid Lilla Tockarps vackra anläggning fick en minnessvärd upplevelse på onsdagskvällen den 13 juli. Leif Linderoth, Staffan Örneskans och Arne Elowson guidade för 12:e gången på ett oefterhärmligt sätt publiken genom ett allsångs- och solistkombinerat program. Arrangörerna Västra Torups Hembygdsförening hade även detta år vädergudarna på sin sida – kvällen var otroligt skön och myggfri.
2016 07 16
Göthe PerssonFoto Göthe Persson POPULÄRVERSION AV BIBELN!
Sara Ericsson, kyrkoherde i Finja pastorat gjorde det inte många trodde var möjligt – hon levandegjorde bibelns berättelser om Moses på ett fascinerande sätt. De flesta av besökarna mindes berättelserna om Moses i vassen, uttåget ur Egypten, dansen kring guldkalven och andra episoder från kristendomsundervisningen för mycket länge sedan. Sara berättade på ett humoristiskt sätt vilket gjorde att eftermiddagen blev som en sagostund för de 25 ”oldtimers” som tagit sig till Museet. Även den dagen omöjliggjorde regnet att caférekordet i bollkastning kunde utmanas utomhus. Inomhus är inte samma sport – det blir mest leta bollar under bord och stolar. Nores rekord sedan den 28 juni, 11 poäng står sig fortfarande. 2 tisdagar till har någon chansen att slå det!
2016 07 12
Göthe PerssonÅparkskvällar 2016
Familjen Wrambjer presenterar för 24 året, fyra torsdagar i rad, Allsång med gästartister i Åparken i Tyringe.
7 juli: Thorleif Torstensson, Canyons, Dragspelaren Stefan Persson
14 juli: Glenn Borgkvist (Branstad city släckers), Bo-Göran Svensson, Lotte Riisholt
21 juli: Danne Stråhed, Àpagaget (Irländsk musik), Dragspelaren Stefan Persson
28 juli: Eddie Oliva, Michael Neumann, Thomas Lundin och Christer Gladers orkester
Krister Wrambjers husband
Massor med överraskningar utlovas …


Torsjö Live 1-2 juli 2016
För tredje året i rad arrangerades Torsjö Live. Torsjö ligger strax utanför Tyringe mot Helsinborg på högersida om väg 21. Det regnade i år också men folket kom ändock för att lyssna på artisterna. Torsjö Live är en musikfestival för de som är lite mer mogna i åldern och Mats Gunnarsson är Eventgeneralen. Årets artister var bl. a. Dirty Loops, Titiyo, OnQ, Mike Watson, Bonnie Tyler, Janne Schaffer, The Refreshments, Tomas Andersson Wij, Plura, Mikael Wiehe, Ebba Forsberg, Frida Öhrn och Carola
2016 07 05


Tyringe Bibliotek under sommaren
Tyringe Bibliotek har lunchstängt på tisdagar mellan kl. 12-13 en bit in i augusti och helt stängt från 11 juli till 31 juli.
2016 06 30
Birgitta Eriksson
Bibliotekarie


MUSEICAFÉERNA UNDER JULI MÅNAD
Tyringe Museum kommer även i år att erbjuda en stunds avkoppling genom öppethållande klockan 14-16 på fem tisdagar från den 28 juni till den 26 juli. ”Museiknegarna” får som vanligt hjälp med arrangemangen av de båda pensionärsorganisationerna, Svenska Kyrkan, Företagarna och Byalaget. Trevlig samvaro och underhållning, sång och spontandans kompletterar cafévistelsen. Det går att njuta av trädgårdsservering, då vädret så tillåter. Cafétisdagarna, som arrangeras för sjunde året är ett populärt inslag i Tyringesommaren. De flesta aktiviteter för äldre har uppehåll. Caféet blir då en möjlighet att ändå träffas och resonera. Många får under juli kortare eller längre besök av barn och barnbarn och caféet blir då en möjlighet att visa museet samt hur barnbarnen växt på ett år. Att sysselsätta de yngre generationerna är inte svårt, trots att det kanske låter torrt, tråkigt och trist med museibesök! I ”Bergmans Källare” finns flera spel från Leksaksfabriken och frisbeegolfbanan samt bollprickkastningen är utmaningar liksom Smurfjakten. Unga och gamla är alltså välkomna!
2016 06 30
Göthe Persson


Foto Göthe Persson Midsommarafton
Byalagets Marknadsgrupp och SPF Seniorerna samarrangerade traditionellt firandet. Totalt kom upp mot 150 besökare och deltog under eftermiddagen. Som det är avsett var inslaget av barn riktigt stort. Bollkastningen som sköttes av Ingemar Hesselbom blev riktigt uppskattad som ”köbilden” visar. Gudrun Hermansson var fullt upptagen med kaffekokning och saftblandning i väntan på isglassutdelningen till barnen – populärt i den 30 gradiga värmen.
2016 06 26
Göthe PerssonJubilarer 2016
110 år - 1906 Rökes nya kyrka invigs
110 år - 1906 Tyringe Friförsamling bildas Mer info
80 år - 1936 Tyringe Skid- och Skridskosällskap bildas Mer info
80 år - 1936 Tyringe Atlet & Brottarklubb, 13 mars 1936 bildades brottarklubben Tigern på café City i Tyringe.
50 år - 1966 Tyringe Sportfiskeklubb bildas Mer info
30 år - 1986 Dricka-Brunn Mer info
30 år - 1986 Förmedlingscentralen (FCT Köpcenter) Mer info


MIDSOMMAR I ÅPARKEN TYRINGE
Resande av midsommarstång i Åparken räknas till en av ortens traditioner. Byalaget tillsammans med SPF Seniorerna värnar den - i år är inget undantag! Stången börjar kläs midsommaraftonen fredagen den 24 juni kl 13 30 med de blommor av alla slag som besökarna tar med sig. Kl 14 kommer stången förhoppningsvis vara klar att resa. ”Byaspelmännen” Alf Ljungbeck och Karl Otto Johansson spelar sedan upp till ringlekar ledda av Karin Wrambjer. Några andra lekmöjligheter kommer också att finnas, bland annat den prickkastning med boll som introducerades av Byalagets Kommitté ”Yngre Tyringe” vid Nationaldagsfirandet.
Kaffe och bröd samt saft och glass till barnen bjuder arrangörerna på.
2016 06 11
Göthe Persson


Foto Bert Wilnerzon
Multihallen
Bild tagen den 9 juni.
2016 06 10
Bert Wilnerzon


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse delar ut stipendier och bidrag

Under nationaldagsfirandet i Tyringe delade Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse ut årets första omgång av bidrag. Totalt har sju av vårens ansökningar beviljats bidrag till olika projekt i bygden. Samtidigt delade stiftelsen ut sex ungdomsstipendier inom musik och kultur.
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bildades 2007 i samband med att Tyringe Sparbank fusionerade med Kristianstads Sparbank och bildade Sparbanken 1826, nuvarande Sparbanken Skåne. Stiftelsens uppgift är att stödja projekt inom Tyringe gamla kommun.
Utvecklingsstiftelsen tar emot ansökningar från ideella organisationer, föreningar, institutioner, företag eller liknande inom näringsliv, samhälle, idrott och kultur.
Från vårens ansökningar har följande organisationer och projekt beviljats bidrag:
* Föreningen i framtiden, Tyringe Konståkningssällskap: 20 000 kr
* Coerverdag, Tyringe IF: 28 000 kr
* Åparkskvällar 2016, Wrambjers: 10 000 kr
* Tyringedagarna 2016: 15 000 kr
* ”Integrabandy”, Röke Innebandyklubb: 33 000 kr
* Sanatorieskogen, Tyringe Byalag: 25 000 kr
* Integration genom sång, Tyringe Byalag: 20 000 kr

Stiftelsebidragen offentliggjordes under en ceremoni i Åparken i Tyringe på nationaldagen. Stiftelsen delande även ut stipendier för främjande av musik och kultur bland ungdom:
* Emma Kullman, fiol, 1 000 kr
* William Tengstrand Nugent, klarinett och piano, 1 000 kr
* Ellen Alm, klarinett, 2 000 kr
* Milla Karp, saxofon och dans, 2 000 kr
* Annie Lind, piano, 3 000 kr
* Robin Eek, sång och tvärflöjt, 3 000 kr
Stipendiet för främjande av musik och kultur bland ungdom instiftades år 2009. Stipendiat skall vara bosatt inom Tyringe gamla kommun* samt vara inskriven och deltagande elev i Kulturskolan Hässleholm.
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
Foto Bert Wilnerzon
2016 06 09


”SKRIDSKOTANTEN” ÅRETS TYRINGEBO 2016
Precis som vid Svenska Akademiens kungörande av Nobelpriset i litteratur var det säkert många som utbrast ÄNTLIGEN då Tyringe Byalag bekantgjorde resultatet av omröstningen om Årets Tyringebo 2016. Lejla Svantesson har blivit ”Skridskotanten” med 2-3 generationer barn genom sitt engagemang sedan starten 1970 i Skridsko till tusen. Hon har gjort sig omtyckt bland barn och föräldrar för sin outtröttliga energi och omtanke och sitt raka, öppna och glada bemötande av barn och vuxna. Lejla är känd för sitt ideella arbete inom Korpens, Byalagets och Wrambjers arrangemang på orten. Lejla erhåller, utöver diplomet ett ständigt medlemskap i Byalaget. ÅRETS TYRINGEBO 2016 JUNIOR För sjätte gången i utmärkelsens historia delas ett juniordiplom ut. Nytt för i år är att Stiftelsen Tyringebygdens Barn till den/de valda delar ut 5 000 kronor. Rökes serievinnande innebandytjejer 2015-16 har framröstas av Tyringeborna med beundran och erkänsla för gott kamratskap och kämpaiver. När det gäller juniorutmärkelsen fästs vid nomineringen, utöver den sportsliga prestationen, stor vikt vid kamratskap, öppenhet och ödmjukhet. HUR DE DIPLOMERADE TAGITS FRAM En nomineringskommitté med inbjudna ledare från samtliga föreningar i Tyringebygden resonerar sig under januari månad fram till 4-6 förslag inom senior respektive junior. Nomineringsförslagen lämnas till Byalagets styrelse som vid årsmötet i mitten av mars bekantgör de slutligt nominerade. Under drygt en månad kan sedan Tyringeborna lämna sina röster I Tyringes butiker, på Museet och Biblioteket, på Församlingshemmet och vid Cafeterian Tyrs Hov. Utmärkelserna lämnas sedan över i samband med Nationaldagsfirandet i Åparken.
2016 06 06
Göthe Persson


Foto Bert Wilnerzon Nationaldagsfirande
Firandet kunde ske i bäst tänkbara väder och med ca 300 deltagare. Kulturskolans Brasskvintett underhöll, Sven Jinert höll högtidstalet med utgångspunkt från föreningsliv och ideellt arbete. Årets Tyringebor presenterades och diplomerades. Elever på Musikskolans olika stadier fick erkänsla genom Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse respektive LIONS Club. Nytt för årets firande var ett initiativ av Byalagskommittén ”Yngre Tyringe” som vid sidan av ansiktsmålning, hoppborg och bollkastning presenterade förslag till en kommande lekpark i Åparken. Populärt arrangemang med många synpunkter.
2016 06 06
Text och fotomontage Göthe Persson
Foto Bert WilnerzonFoto Bert Wilnerzon
Handikappanpassad i Verktygsdammarna
Tyringesportfiske har nu handikappanpassat dammarna under föregående vecka med ny bro, säkerhetsåtgärder i befintlig bro och säkrare "fiskeplattform".
2016 06 06
Bert Wilnerzon


Foto boulegetingarna.se
Boulegetingarna - DM summering från Norra Åsum 2016
Boulegetingarna höll sig väl framme vid sista dagens DM spel i Norra Åsum. Normalt brukar man spara det bästa till sist, men här går vi på godbitarna direkt. I Junior MixTrippel tar Måns Klang, Noel Franzén och Emilia Nilsson hand om silvermedaljerna. Stort Grattis!
Läs mer på boulegetingarna.se.
Mikael Elander
2016 06 06


Naturpasset "Skoj på Hoj"
Nu är Naturpasset "Skoj på Hoj" igång och pågår tom 4 september. Ta tillfället att se Tyringes omgivningar i sommarskrud. Paket, som kostar endast 50 kr, köper ni i någon av Tyringes kiosker eller på Sparbanken Skåne.
OK Tyringe
Karin Persson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Nya Förskolan i Tyringe
Den nya färdigbyggda förskolan kommer att hetta "Stallbackens förskola i Tyringe". Den öppnar under sommaren och har en kapacitet för 105 barn på sex avdelningar. Förskolan ligger där tidigare fritidshemmet Stenbocken låg, bredvid "ridhuset". Bygget blev klart under maj månad.
2016 06 04


Salutorg i Tyringe
Fullmäktige har beslutat att torghandel får ske, utan separat tillstånd, i Tyringe under tisdagar och fredagar.
Läs mer på www.hassleholm.se.


Foto Gunnel Pålsson Stjärnans förskola utställning på biblioteket
Stjärnans förskola och fritidshem, i Svenska kyrkans regi, har just nu en utställning på biblioteket i Tyringe. Det är Tyringe konstförening som bjudit in dem för att ha en utställning där. Och i måndagskväll var det vernissage. Utställningen kommer att hänga där hela juni månad och kanske en vecka in i juli.
Så här skriver Gunnel Pålsson, förskolechefen på Stjärnan, i ett mail till oss:
" - Det är en utställning som rymmer mycket Om lustfullt skapande, om skapelsen som ständigt pågår och om skapandeprocesser både med barn och med vuxna och tillsammans. Vi kommer att visa foto och dokumentationer på hur vi gått tillväga Det blir citat från barnen, läroplanen Lpfö98:10, bibeln och vetenskapen.
Igår (måndag) hade vi närapå 200 besökare som fick ta del av barnens alster. Det var både säckpipa, gitarrspel och mingel med cider och salta pinnar. Barnen har bland annat gjort en fin tavla som de tycker att vi tillsammans
ska sälja för att få in pengar till barn som inte har någon mat." Foto Gunnel Pålsson
Bert Wilnerzon
2016 06 01


Tyringe i våra hjärtan, Bengt Karlsson FÖRSÄLJNING AV UNIK BOK MED FOTON OM TYRINGE
Bengt Karlsson, med ett bokförlag i Lund, har ett speciellt förhållande till Tyringe. Utan att ha några familjerelationer till orten tillbringar han sedan 3-4 år någon sommarmånad varje år på Möllegården och ägnar sig åt att bedriva avancerad forskning runt Tyringe. Bengt har gett ut flera väl mottagna fotoböcker om Lund. De källor han nu använt för den första Tyringeboken är bland annat Riksarkivet, Landsarkivet och samlingarna på Kulturen i Lund samt tidningarnas samlingar. Han bedriver seriös forskning runt de foton han finner intressanta. Alla årtal och andra fakta i boken är minst dubbelkollade – annat tillåter Bengt inte. Hans intressanta bok som börjar säljas första juni innehåller:
Flyg- och panoramabilder, Gatupartier , Affärer, Folkliv, specialavsnitt rörande Kaféer och konditorier, Pensionat och hotell, Sanatoriet, Blåbärsdalen, Plankartan över Tyringe 1905, Berättelser av och om gamla Tyringebor, Notiser, kuriosa och intressanta uppgifter. Ett 60-tal olika annonser om affärer, yrkesutövare, nöjen, hotell och pensionat, intressanta händelser i Tyringe med mycket mera från 1904 och framåt. Totalt omkring 100 bilder från 1902 och framåt.

Boken är i relativt stort format, med hårda pärmar och fotoreproduktioner av högsta kvalitet. Bengt har genom sitt idoga arbete åstadkommit ett tilltalande verk som välkomnas av ”Museiknegarna”. Vi är imponerade av Bengts intresse och hans beslut att, utan några ekonomiska bidrag från företag eller föreningar i Tyringe, ge ut detta praktverk och redan planerar för en uppföljare. Boken som kostar 260 kronor kommer att, utöver på Museet och Biblioteket, säljas i livsmedelsaffärerna.
Göthe Persson
2016 05 31


Bert Wilnerzon, Tyringe DRICKA BRUNN I PARADISET TYRINGE
Fredagskvällen var skön och drygt femtio besökare tog chansen att njuta vid Paradiskällan. Det var den trettioförsta gången som Dricka Brunn arrangerades, nu helt av Byalaget. Fler besökare hade givetvis gärna fått komma men kvällen blev lyckad med en del ommöbleringar i det mångåriga konceptet. Musiken, trion Göingemusikanterna uppträdde nere vid källdammen vilket innebär en närhet till publiken.
En tredjedel av de närvarande genomförde Kneipprundan i sin helhet, inklusive traskandet i det endast åttagradiga vattnet. Kaffe, korv samt källvatten smakade för samtliga..
Text och bildmontage Göthe Persson

Foto Bert Wilnerzon
2016 05 28Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Två olika cirkus på besök i Tyringe
2016 05 26


5 guld på SM i parasimning för Lina Nilsson
Det blev totalt 5 guld på SM i parasimning, under helgen i Sundsvall, för Lina Nilsson (2002) från Tyringe Simsällskap. Det blev guld på 100 frisim (1.27.64), 100 ryggsim (1.46.38), 50 frisim (38.83), 50 ryggsim (48.14) och 50 bröstsim (48.38) Ett stort grattis till Lina Nilsson och Tyringe Simklubb.
2016 05 24


Tyringedagarna, 25-27 augusti!
Planeringsgruppen för Tyringedagarna med Tomas Olsson i spetsen har samlats flera gånger under vinter och våren. Det mesta av programmet är redan klar. Partyfabriken och Hassans Tivolit kommer att finnas på plats som vanligt. Underhållning för alla åldrar med bl. a. sång, musik, talangjakten, barnens förmiddag, tivolit, o.s.v. Det startar på torsdagen med fisketävlingen "Tyringemästare" vid Verktygsdammarna kl. 10-15. Sedan kl. 16.00 i partytältet, talangjakten uttagning nr 1 kl. 17.00 och på kvällen firar vi TSOSs 80 år och DJ Tomme 30 år. På fredag är det barnens förmiddag där Sparbanken Skåne bjuder på gratis åk på tivolit, "Snöis, Hunden & Elis" fixar dans, lek och allsång för barnen och sedan bjuds det p glass. Underhållning med Leif Linderrot under eftermiddagen, uttagning nr 2 i talangjakten. På kvällen dragspelaren Stefan Persson, "Gasen i botten" show med Partyfabriken. På lördag MC och Bilträff, marknad i Åparken, föreningar visar upp sig, Barnunderhållning med Pidde Pannkaka, Final i Talangjakten, godisregn, Kräftskiva, "Smens Bagblomma",
Mer info och fullständigt program kommer senare.
Bert Wilnerzon
2016 05 23


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe NATURVANDRING MED NOSTALGIINSLAG
Drygt åttio Tyringebor upplevde under kvällen den 19 maj ortens motto ”Naturnära Tyringe” påtagligt genom en två timmars vandring i området väster om Verktygsdammarna. Området omfattas av unika och höga naturvärdesobjekt enligt Naturcentrums bedömningsmetodik. Genom proffsig vägledning fick deltagarna exempel på vad som gör området så intressant ur ett flora- och faunaperspektiv. Syftet med vandringen, som arrangerades av Byalaget, var att ge information om platser och aktiviteter i det förgångna men också om nutida verksamheter. Under vandringen stannade man upp och fick höra om verksamheter. Representanter för Sportfiskeklubben, Tyringe Orienteringsklubb, Möllegårdens Bed & Breakfast, Hemvärnets Kamratförening, Asylförläggningen vid Enedalen, Idrottsföreningen SK 69 samt Pistolskytteföreningen berättade om sina aktiviteter. Visst händer det saker i Tyringe! ”Nostalgiinslaget” bestod i berättelser om framväxten av vattentäkten och ”borrorna”
som blev nödvändiga då den första grundvattentäkten inte längre förslog samt historien om ”Frillan”, Friluftsbadet som åren 1952-1988 var otroligt populärt. Till dåtid får även berättelserna om Skidcentrum vid Enedalen räknas. Snövintrar som medger backhoppning i Skåne lär inte komma så tätt i framtiden.
Text och Fotomontage Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon
2016 05 20


Dragning i Trim-Naturpasset
OK Tyringe sålde 100 paket och 65 startkort hade lämnats in där 20 vinster drogs. Dessutom lottades det ut priser bland de närvarande på avslutningen. Vi hoppas att ni alla har haft trevliga stunder i skogen. OK Tyringe tackar markägarna som välvilligt ställt upp.
Mer info om OK Tyringe, tryck här!
Motionssektionen i OK Tyringe
2016 05 19


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Nostalgi i ”Parken”
Fredagen den 13 maj blev tvärt emot sitt rykte en verklig turdag! En strålande sol, ljumma vindar och en underbar grönska i bokbersåerna som hålls i föredömligt skick av kommunens mannar. Häcken mot järnvägen har funnits med i över 60 år – åtskilliga är de kaffekoppar och citronildricksflaskor som konsumerats där genom åren. Nu kom drygt 80 personer för att återuppleva stämningen. Gun-Britt och Ingvar underhöll med melodier ”från tiden” på ett förföriskt sätt. I flera av de välkända låtarna uppstod spontan allsång vilket följdes av skrattsalvor och rungande applåder. Kanske har ”Knegarna” lyckats skapa ett återkommande arrangemang på våren!
Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon
2016 05 14
Hörja IFs Loppmarknad 40 år
Varje år, fredag efter Kristi Himmelsfärd, arrangerar Hörja IF en Loppmarknad på Villevallen med start kl 17.30. Den första loppisen arrangerades för 40 år sedan, d.v.s. 1976. Dessutom var det den 6 maj i år vilket är det datum som Hörja IF grundades (1951), alltså 65 år sedan, enligt ordförande Daniel Johannesson.
2016 05 07


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
TYRINGE SKOLMUSEUM flyttar!
Sista chansen att se skolmuseet i de ursprungliga lokalerna! ÖPPET HUS lördagen den 14 maj kl 10-12 på 3:e våningen i den gamla skolbyggnaden utmed Malmövägen. För lite drygt en månad sedan blev vi kontaktade av skol- och förvaltningsledning angående skolmuseets lokaler på tredje våningen i den äldsta skolbyggnaden. Det är de lokaler som inrymmer det gammaldags utrustade klassrummet och som 2004 renoverades i gammal stil för just ändamålet skolmuseum, se foton ovan. Anledningen till kontakten var att skolans elevantal ökar kraftigt delvis beroende på asylinvandringen och att skolan därmed har behov av muséelokalerna för undervisningsändamål och att vi därmed behöver flytta. Tyringe Skolmuseum erbjuds nu att flytta skolmuseet från 3:e våningen till det som idag är Musikskolans hus och som ligger i hörnet av skolgården utmed Malmövägen. Vi har accepterat detta bud även om vi hade tyckt att vi gärna hade velat vara kvar där vi är idag. Vi kommer att disponera första våningen för vårt ändamål och tror och hoppas att det kan bli bra där också. Vi kommer att dela huset med Musik- och Kulturskolan, som kommer att använda andra våningen. Flytten kommer att ske i juni månad. Lokalerna nere på högstadiet berörs inte av någon flytt. Av ovanstående anledning kommer vi ha ett extra ÖPPET HUS lördagen den 14 maj kl 10-12 och då bara uppe på 3:e våningen, detta för att ge de som önskar att se skolmuseet en sista gång i de ursprungliga lokalerna den möjligheten. I oktober kommer vi ha Öppet Hus som vanligt, men då i nya lokaler. Vi återkommer med vidare information.
www.tyringe.nu/skolmuseum
Sven-Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson
2016 05 03


Tyringe Konstförening visar Lars Fredholm.
Tyringe Bibliotek under tiden 3 maj till den 26 maj.
”Att teckna, måla och skåda fåglar är för mig ett sätt att befinna mig i och uppleva naturen”. Fältskisser och foton av fåglar ligger till grund för måleriet i ateljén (eller i fält). Med sina akvareller vill Lars Fredholm förutom fågeln i miljon, förmedla ljusets förmåga att framhäva form, volym och fågelns glimt i ögat. Han väljer med förkärlek att söka motiv och inspiration i det skånska landskapet.
Inger Pettersson, Tyringe Konstförening
www.tyringe.nu/konstforening
2016 05 02Till alla föreningar i bygden
Vill din förening vara med på kommande 2016 års ”verksamhetsberättelse” med bild och text? Fram till nästa byalags årsmöte under mars 2017 har Göthe Persson och jag ambitionen att skildra i bild och text hela Tyringebygdens förenings publika arrangemang från 2016. Ta bilder från arrangemanget och skicka sedan det till perssongothe@gmail.com
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Valborgsmässofirande i Tyringe
Arrangerades i Åparken helt traditionellt av Scouterna. Vädret var på arrangörernas sida och lockade totalt 800 personer. Parken blev den naturliga mötesplatsen då scenen invigdes för nästan 25 år sedan, 1992. Ett uppskattat inslag var vårtalet av ”Brobyggarna” på svenska och med inslag på arabiska av Musbah Assad och Ahmed Sy. Brobyggarna drivs av 4-5 entusiastiska tjejer med förhoppningen att det i höstas startade projektet i scoutlokalen ska locka svenskar som vill komma och träffa nya vänner från andra kulturer och ta del av deras liv och att även visa de nyanlända hur vi har det och hur det svenska samhället fungerar. Medan brasan flammade och sprakade lät publiken sig väl smaka av scouternas kaffe med våfflor eller grillkorv fram till det avslutande fyrverkeriet.
Göthe Persson text och fotomontage
Foto Bert Wilnerzon
2016 05 01Trollsländor från Vedema, Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Internationell trollsländekonferensen i Tyringe
Under 11-14 juli 2016 kommer en internationell konferens att arrangeras i Tyringe på temat trollsländor och deras miljöer. Konferensen European Congress on Odonatology (ECOO) är en europeisk trollsländekonferens och mötesplats som arrangeras vartannat år sedan 2010. ECOO 2016 är därmed den fjärde i ordningen men den första i Nordeuropa. Hela 75 personer från 20 länder har redan anmält sig! Förutom föreläsningar står bildvisningar, utställningar, försäljning, utflykter och resor på programmet, och du kan välja att vara med hela tiden eller enstaka dagar.
Läs mer här!
Bert Wilnerzon
2016 04 26


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringerundan - OK Tyringe
Orienteringstävlingen Tyringerundan som arrangeras årligen av OK Tyringe startades idag kl. 10.00 Tävlingscentrum var på pistolskyttebanan vid Enedalen. 416 anmälda deltagare från olika klubbar från hela södra Sverige.
Resultatlistan hittar du på idrottonline.se/OKTyringe-Orientering
Enligt Norra Skåne tidning startades Tyringerundan i november 1945, då som orienteringssektionen inom Tyringes SoSS. OK Tyringe tog över tävlingen 1978 när orienteringsklubben startades.
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
Fler bilder här!
Bert Wilnerzon
2016 04 23


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe IF Damer
Det var hemmapremiär igår på Tyrs Hage för Tyringe IF:s Damlag Det var seriespel i Div 3 Nordvästra och Tyringe vann över Fortuna med 3-1. Merita Tunuzliu gjorde Tyringes första mål och Louise Gustafsson de två kommande mål.
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
www.laget.se/TYRINGEIFDAMER
John Fribergs matchbilder, tryck här
Bert Wilnerzon
2016 04 23


Foto Göthe Persson, Tyringe ”Skånska visor”
Agneta och Hasse tog den tyvärr fåtaliga publiken med på en lustfylld och spännande resa genom skånsk vistradition. Många fler borde ha lyssnat på detta kulturhistoriska event. Skratten blev många även bland de ”inflyttade” skåningarna. Genom vänlig hjälp från ”infödingarna” blev det en lektion i ”Skånska För Inflyttade”, SFI. Duons kunnighet och den spelglädje de visade, och som säkert sitter kvar i väggarna någon månad smittade av sig till den avslutande allsången om ”Brännesnuda” och andra traditionella maträtter!
Göthe Persson
2016 04 23Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
ÅRETS ISSHOW "CIRCUS ON ICE"!
Fredag till söndag 22-24 april har Tyringe konståkningssällskap på sin årliga Isshow på Tyrs Hov med 114 konståkare, från knattar till elit. Fredag kl. 19, lördag kl. 13 och 17 och den sista på söndagen klockan 15.
VARMT VÄLKOMNA TILL ÅRETS ISSHOW "CIRCUS ON ICE"!
Tryck på bilden om du vill se den i större format.
Bert Wilnerzon
2016 04 22


Tyringerundan - OK Tyringe
Lördagen den 23 april arrangerar OK Tyringe sin årliga tävling, Tyringerundan. Tävlingscentrum är på pistolskyttebanan och intresserade är välkomna. Det finns möjligheter att gå eller springa en orienteringsbana med varierande längd och svårighetsgrad. Vi ber att Ni går eller cyklar dit då parkerings utrymmet är begränsat.
idrottonline.se/OKTyringe-Orientering
Ingvar Persson, tävlingsledare


Foto Göthe Persson, Tyringe TRUMHINNORNA PÅ TYRINGE MUSEUM
Om det var befarat högt ljud, fel tid på dagen, andra arrangemang eller något fjärde som höll publiken borta lördagen den 16 april kommer knegarna säkert att fundera mycket över. Lördags förmiddagar kanske reserveras för familjen? Det fåtal som kom fick delta i en föreställning av sällan hört slag. Att bord, stolar, plasthinkar, plåtburkar, soptunnor och annat kan ha så många och olika sätt att låta då de hanteras, kittlas och slås på av riktiga slagverksproffs blev en överraskande ton- och rytmupplevelse. Kvartettens ”leading lady”, Tina Quartey uppväxt i Tyringe, fick användning för ett av museiföremålen. I slutnumret spelade hon på den trumma som hennes far, reklamchefen på SVA och scoutkårens grundare Einar B. Johansson, tillverkade 1959 till scoutlägret på Ivö 1959. Trots ”ospelad” under nästan sextio år har den fortfarande den trolska bongotrummans dova ljud.
www.tyringe.nu/tyringemuseum
2016 04 18
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe Showdans
Mycket folk kom till Tyrs Hovs sporthall idag för att se på Tyringe Showdans. De uppträde två gånger, kl 13.00 och kl 16.00. Duktiga barn och ungdomar från Tyringe som dansade till olika slags musik under ledningen av Josefin Randau och Emmy.
Tryck här om du vill se bilderna från Tyringe Showdans, bilder från Facebook tagna av Mikael Elander.
2016 04 16


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe IF Herrar
Det var hemmapremiär idag på Tyrs Hage för Tyringe IF:s Herrlag Det var seriespel i Div 6 Norra och Tyringe vann över Kvidinge med 4-1.
2016 04 15
Bert Wilnerzon


Foto Göthe Persson, Tyringe BRANDKÅRSNOSTALGI PÅ TYRINGE MUSEUM
Lördagen den 9 april var räddningstjänsten i Tyringe under några timmar mer än tredubblad. 30 före detta brandmän kom till en nostalgiträff – det var verkligen grabbarnas förmiddag, endast 4 kvinnor var närvarande. Arrangörerna hade hoppats på några skolbarn som ville sitta i den brandbil som var framkörd till museet. Brandmännens kamratförening visade upp de häften som skolbarn på 1970-talet tillverkade som tack till brandchefen efter sina besök på stationen. Dessa häften kommer att finnas till betraktande i ”brandkårshörnan” på museet. Med hjälp och stöd av fotografier ur Sven Rosengrens Tyringeböcker dök en hel del minnen upp hos veteranerna. För de medelålders och äldre ”föredettingarna” var kontakten med ett modernt räddningsfordon, dess verktyg och möjligheter lika spännande som det är för skolbarn. Röda bilar och blåljus innebär tydligen en speciell lockelse för män!
2016 04 11
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Agilitybana i Västra Torup
Byalaget Västra Torup invigde idag den nya Agilitybanan på idrottsplatsen Torvalla Arena. Det blev två uppvisningar i Agility där många hundar var med och visade upp sina talanger. Byalaget fick projekstöd till detta av Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse.
2016 04 09
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon BYALAGETS STYRELSE HAR KONSTITUERAT SIG!
Den vid årsmötet den 17 mars delvis nyvalda styrelsen sammanträdde för första gången måndagen den 4 april på Museet.
Från vänster på bilden återfinns:
• Ann-Helen Larsson, medlemsregistrator
• Roger Ljungberg, projektansvarig, vice ordförande
• Gunilla Zadig, projektansvarig för Marknads- och turistgruppen
• Lena Winberg, sekreterare
• Ingemar Hesselbom, projektansvarig styrelseledamot
• Jan Göransson, ordförande
• Steneric Svensson, kassör
• Olle Nyström, ordförande Museiknegarna, styrelseledamot
• Lars Holmberg, projektansvarig styrelseledamot
• Bo Anders Friberg, projektansvarig styrelseledamot

Inte med på fotot
• Bert Wilnerzon, ansvarig för www.tyringe.nu (han tog ju fotot!)
• Ulrika Thomsson, styrelseledamot, representant för Yngre Tyringe
• Göran Berg, projektansvarig styrelseledamot
• Peter Knös, ansvarig projekt 1, adjungerad styrelsemedlem
Första mötet tog mest upp praktiska frågor kopplat till de nytillträdda ledamöterna. Fortsättningsvis är ambitionen att på Byalagets hemsida på www.tyringe.nu/tyringebyalag berätta om styrelseledamöternas bakgrund, deras syn på att ingå i styrelsen, ”hjärtefrågor” och ambitioner.
Dessutom kommer vissa i styrelsen protokollförda beslut och överväganden av allmänt intresse att kommenteras så utförligt som situationen medger. Kommentarer från läsarna får då lämnas genom telefonkontakt, via mail till tyringebyalag@gmail.com eller via förslagslådan på biblioteket. Hemsidan kommer inte att användas för diskussioner.
Göthe Persson
2016 04 07


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Fiskepremiären vid Verktygsdammarna
På bilden, från vänster, Johan Lauri, Pia Jönsson och Ola Jönsson. Fisket började kl 08.00 och det börjar nappar direkt. Man fick ta upp 2 fiskar per kort. Fler än 70 st kort var sålda redan innan kl. 09.00.
2016 04 04
Fler bilder från fiskepremiären, tryck här eller på bilden.
Bert WilnerzonFoto Göthe Persson, Tyringe ”Företag i nutid – för framtiden!”
Torsdagen den 31 mars fick publiken på 45 personer ta del av uppbyggnaden av två framgångsrika Tyringeföretag. Sven Jinert och Greger Risberg berättade prestigelöst och utan åthävor hur företagsklimatet i Tyringe var för trettio år sedan. De arbetar i helt skilda branscher men ändå var erfarenheterna ganska lika. Personkontakterna, föreningslivet bankförbindelser och samhällskontakter var av betydelse för etableringarna och framväxten. Att Svens entreprenadföretag kännetecknas av kranar är välkänt – bredden på verksamheten med tunggodshantering var säkert nytt för många i publiken. Björn Jinert, den ”övertagande” generationen hade tyvärr snabbt tvingats resa utomlands och kunde alltså inte berätta om framtiden på det sätt som var tänkt. Det fick Sven göra i samband med den avslutande frågestunden med Lars Holmberg som moderator. Vad Tyringekonsult, ett tjänstelevererande företag erbjuder sina kunder är inte lika enkelt att förklara. Andreas Risberg, nuvarande verkställande direktör kunde dock få de flesta att inse betydelsen av
de mångåriga programmeringsinsatser som gjort företaget marknadsledande när det gäller att systematisera och datorisera hanteringen av administrativa handlingar och händelser inom ekonomiområdet.
2016 04 04
Göthe Persson


Konstutställning på Tyringe bibliotek
Tyringe Konstförening visar Gunnel A Pålsson - akvarell - under tiden 5 april till den 28 april.
Tyringe bibliotek:
Öppet mån kl 14 - 19
tis kl 10 - 17
ons kl 13 - 17
tors kl 14 - 18
fre kl 10 - 15
Inger Pettersson
Tyringe Konstförening


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Lägenheterna vid Åldermannen
Tisdag den 29 mars 2016


Nu börjar årets Trimorientering-Naturpass.
Paket med karta och definitioner finns att köpa i Tyringes kiosker och på Sparbanken Skåne, kostnad endast 50 kr. Årets område är mellan Smedeboda och Skälsböke, både norr och söder om vägen.
Väl mött i skogen!
2016 03 23
OK Tyringe


Foto Göthe Persson, Några Vasaloppsveteraner i Tyringe SKIDSUCCÉ MED DAN GLANS
Lördagen den 19 mars fylldes Bergmans källare av över 90 skidlöpare meriterade, medelålders skidlöpare. Det var många distriktsmästare, Göinge- och Götalandsmästare som tackat ja till inbjudan från Dan Glans. Alla män och merparten av närvarande damer hade åkt minst ett Vasalopp. Många i publiken är vasaloppsveteraner vilket innebär att de åkt 30 eller fler lopp. Om alla deltagares 9-milalopp lades samman skulle det bli ett lopp längre än jorden runt! Bland publiken fanns även en backhoppare, Ingvar Bruno, skånsk distriktsmästare i backhoppning 1948. Tyringe var under 1940-talet och en bit in på 50-talet en skid- och backhopparmetropol med tusentals åskådare och tävlingsutbyte med Danmark. Om dessa år och åkare berättade Dan med hjälp av bilder och publiken på sitt vanliga charmerande sätt och med mycket humor. Den mångårige sportjournalisten Bertil Nilsson bidrog med flera episoder från Göingespåren och Vasaloppsuppdragen. Bertil blev födelsedagsgratulerad per radiolänk från
Norge av Rolf Hammar, mångårig överste Vasaloppsgeneral. På fotot återfinns de närvarande Vasaloppsveteranerna.
2016 03 21
Göthe Persson


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
Det blev ett lyckat öppethållande för Tyringe Skolmuseum i lördags!
Ett drygt 20-tal intresserade besökare tittade på de utställda klassfotona och skrev in namn på namnlistorna, se foto. En av våra besökare överräckte även en karta utgiven av Stockholmstidningen, se foto. Uppe i museet hann vi med att guida och berätta om vårt skolmateriel och intresset var verkligen stort! Efter att ha skrivit in sig i gästboken med stålpenna, fyllde många även i talongen för vårt stödmedlemslotteri, 36 st noga räknat. Till fikat i rummet intill kunde man titta på bildspel på våra skolplanscher. Även våra samlingar av skolplanscher och kartor nere i skyddsrummen väckte stort intresse.
www.tyringe.nu/skolmuseum
2016 03 18
Foto Ingalill Jönsson
Text Sven-Ingvar Jönsson


NOMINERING TILL UTMÄRKELSEN "ÅRETS TYRINGEBO 2016"
Styrelsens motiveringar till nomineringarna
Seniorer
• Dan Glans. Framstående hinder- och medeldistanslöpare på världsnivå. Mångårig ungdomsledare för bland annat mångkamperna inom Tyringe IF och SK 69.
• LIONS. Mångåriga, uppfinningsrika entusiaster som framgångsrikt och förtjänstfullt drivit hjälparbete under mer än 40 år.
• Lejla Svantesson. Outtröttlig och under 50 vintrar ledare för skridskoskolan ”Skridsko till tusen”. Tusentals barn och ungdomar har entusiasmerats till ytterligare ett varv på rinken genom Lejlas uppfordrande men glada tillrop.
• Gunilla Zadig. Under många år livlig engagerad inom scouting, Svenska Kyrkan, Företagarna och Byalaget.
Juniorer
• Röke Innebandyklubb, damer. Laget vann precis serien i division 2 och ska nu kvala in till allsvenskan.
• Tyringe Simsällskap: Simgruppen AB.
• Vår motivering av gruppen är att det är en bra sammansvetsad grupp, som 2015 hade 5 st som kvalade in till ”Sum Sim Region”.
Mer info om hur du röstar, tryck här!
www.tyringe.nu/tyringebyalag


Foto Göthe Persson, Göthe Persson, Tyringe Byalagets årsmöte
Drygt ett hundra medlemmar hade samlats till årsmöte runt borden i ”Bergmans Källare. Utförligt protokoll med alla val, ekonomin, verksamhetsplan och projektgrupper framgår av föreningens hemsida på tyringe.nu. Styrelsen bekantgjorde namnen på de nominerade till utmärkelsen ”Årets Tyringebo 2016”. Carl-Johan Baulers kåseri, bland annat med utgång från hans krönikor, gav en inblick i journalistens glädje och bekymmer beroende av den pirrande balansgång som tidvis kan uppstå då objektiv nyhetsförmedling tenderar nagga personlig övertygelse i kanten. Ulrika och Anders visade en äkta spel- och sångglädje efter en uppskattad kaffepaus med ost-skinkgifflar.
www.tyringe.nu/tyringebyalag
2016 03 18
Göthe PerssonKommunala tätortbidraget
Som ni säkert känner till får Tyringe Byalag varje år ett belopp att fördela bland de ideella föreningar som utan vinstintresse tar på sig att arrangera och genomföra något publikt evenemang som kommer Tyringes innevånare till del.
Läs mer på byalagaet hemsida www.tyringe.nu/tyringebyalag


Torsjö Live 2016
Här är artisterna som kommer till Torsjö Live i år.
1 juli - Titiyo, Dirty Loops, Mike Watson, Bonnie Tyler, OnQ,
2 juli - Frida Öhrn, The Refreshments, Carola, Janne Schaffer, Plura Wiehe & Forsberg, Tomas Andersson Wij.
Mer info på deras hemsida: www.torsjolive.com
2016 03 19


Foto Göthe Persson, Tyringe ”Swinging at Bergmans Källare”
Det blev den stämning som arrangörerna hade hoppats på vad gäller det musikaliska. Publiktillströmningen har naturligtvis kunnat vara kraftigare, plats finns ju i lokalen. Det dryga tjugotal som kom fick ta del av spelglädje och en skön blandning av jazzklassiker och Natales egna kompositioner. Det blev alltså en trevlig blandning av känt och mindre hört. ”Bergmans Källare – en del av Tyringe Museum” kommer fortsättningsvis att användas för marknadsföring och annonsering av arrangemang på Museet för att poängtera att det inte är ”traditionella” museiaktiviteter (”händerna på ryggen”) utan i allra högsta grad ett levande forum – opretentiös samlingsplats för kulturyttringar av alla de slag.
Text och bild Göthe Persson
2016-03-11Årets trotjänare
Vid Nordöstra Skånes idrottsgala 2016 prisades Ingemar Elander som Årets trotjänare. Han är nu inne på sitt 54:e år vid klockan på Tyringe hockeys matcher. Bild från lokaltidningen.se
2016-03-09
http://hassleholm.lokaltidningen.se/http://hassleholm.lokaltidningen.se/ Årets vardagshjälte
Lokaltidningens läsare valde föreningen Brobyggarna i Tyringe till årets vardagshjälte. Brobyggarna i Tyringe är en mötesplats öppen för alla i Tyringe med omnejd. Hit kommer man för att träffas, baka, hantverka, titta på film eller bara öva språk. Öppet mån kl. 12-16 och tors kl.10-18. Bild från lokaltidningen.se
2016-03-09Boule - Carina och Clas Janson vann Varbergs Vintercup
Varbergs Vintercup Mix Dubbel vanns av Carina och Clas Janson från Tyringes Boulegetingar. 59 lag var med i tävlingen under lördagen i Boulodromen.
boulegetingarna.se
2016-03-07
Bert Wilnerzon
Carina och Clas Janson från Tyringes Boulegetingar
FÅ DEL AV DET KOMMUNALA TÄTORTSBIDRAGET
Som ni säkert känner till får Tyringe Byalag varje år ett belopp att fördela bland de ideella föreningar som utan vinstintresse tar på sig att arrangera och genomföra något publikt evenemang som kommer Tyringes innevånare till del. Ni är välkomna att lämna in er ansökan om bidrag till Byalagets Marknadsförings-grupp senast den 22 mars. Med ansökan om bidrag skall en budget för arrangemanget bifogas. Skriftlig ansökan lämnas till Gunilla Zadig, Hemvärnsgatan 12, 282 34 Tyringe eller per mail gzsten@gmail.com
Tyringe 1 mars 2016
På uppdrag av Byalagets styrelse
Gunilla Zadig

Åparkskvällarna 2016
Familjen Wrambjer presenterar för 24 året fyra torsdagar i rad Allsång med gästartister i Åparken i Tyringe.
Första programmet startar Torsdagen den 7 Juli kl 19:00.
Gästartisterna är:
7 juli: Thorleif Torstensson, Canyons, Dragspelaren Stefan Persson
14 juli: Glenn Borgkvist (Branstad city släckers), Bo-Göran Svensson
21 juli: Danne Stråhed, Àpagaget (Irländsk musik), Dragspelaren Stefan Persson
28 juli: Eddie Oliva, Michael Neumann, Thomas Lundin och Christer Gladers orkester
Krister Wrambjers husband
Massor med överraskningar utlovas…
2016 03 03
Krister Wrambjer


”Konst under fötterna”
Tyringe Konstförening tar till nytt grepp för att öka ungdomars intresse för konst. Tyringe Konstförening har en uttalad målsättning att stimulera ungdomars konstintresse. Man sätter nu focus på en starkt växande trend i USA, för att engagera och intressera ungdomar för konst i allmänhet och design i synnerhet. Du har säkert sett det och undrat. En massa betongkolosser som formar höjder, gupp, trappor och dalar. Någon tid därefter massvis av unga (mestadels) skateboardåkare. En kanske inte ny, men starkt växande trend i hela vårt avlånga land, delvis importerad från USA. Och det gäller inte bara att vara rätt klädd eller åka våghalsigt. Nej, man ska också ha häftig ”Konst Under Fötterna”. Det finns ett antal konstnärer som har tagit initiativ till att specialdesigna skateboards. Alltifrån skräckinjagande monster till uttrycksfulla färger och former. Den 1 mars öppnar Tyringe Konstförening en utställning på Tyringe bibliotek där formgivna skateboards av konstnärer från USA och Canada ställs ut. Det är Sonny Leader från Canada, Bobby Brown och Jeremy Elder, USA som är representerade. Brädorna är producerade i USA och håller hög hantverksmässig kvalitet. I Tyringe är Patrik Sonesson importör och återförsäljare av dessa och andra skateboards. Han har också en hemsida www.fuel-fire.se Tisdagen den 1 mars kl 13.30 finns Patrik Sonesson, som är ansvarig för utställningen, på plats för att kunna berätta om bakgrunden till utställningen och han svarar även på nyfikna frågor. Alla hälsas varmt välkomna!
www.tyringe.nu/konstforening
Sven-Ingvar Jönsson
2016 02 25


Foto Nils Olof, Tyringe Referat från SPF seniorernas senaste månadsmöte.
Ett nittiotal besökare njöt av en god lunch på Kurhotellet, varefter förhandlingarna genomfördes under ledning av ordförande Gudrun Hermansson. Bland annat berättade Barbro om årets program, med bl. resa till Lundabygden och studiecirklar. Efter förhandlingarna berättade överåklagare Pär Andersson om Helen mordet och ”Gubbaligan” han visade bilder från bevisföringen och hade många humoristiska historier om Nisse Pistol och hans kumpaner. Mötet avslutades med att Bo Persson läste en dikt av Karin Boje ” Visst gör det ont när knoppar brister”! Nästa möte, den 22:a mars, kommer Bengt Roslund och berättar om människor han mött under sina år på TV o radio.
Nils Olof
2016 03 01Foto Göthe Persson, Tyringe NU ÄR TYRINGEBYGDEN RUSTAD FÖR FÅGLARNAS ANKOMST!
Måndagen den 22 och torsdagen den 25 februari spikades totalt 35 fågelholkar av både små och stora barn under glädje och glam. Spikningen fungerade bra – inte en enda blånagel! Lennart, Stig, Lasse F, Lasse G och Olle hade fullt upp. Ulla och Bengt såg till att choklad- och kaffekannorna var välfyllda och bullfaten aldrig tomma. Totalt hade Museet 120 besökare under de två dagarna. Speciellt under torsdagen var besöksantalet stort och kön till visitkortstryckningen med Mats Vohnsen blev lång. För de flesta var tryckning med hjälp av blytyper något exklusivt och ovant. Att sätta sitt namn spegelvänt för att sedan låta tryckmaskinen, liknande en enarmad bandit, färga in och föra över namnet till ett papper blev verkligen en aha-upplevelse för de flesta. Tid fanns även för att bekanta sig med museiföremålen. Exempelvis kunde barnen testa mattekunskaperna med hjälp av en balansvåg - vilka vikter kan kombineras för att väga upp/balansera ett kilo – lite av ”learning by doing”!
2016 02 26
Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe

Sporlovsveckan 2016 i Tyringe
Under sporlovet erbjuds det en hel del program här i Tyringe.

SportlovsBowling - Varje dag under tiden 20/2-28/2 10.00–17.00 100:-/tim Spel på röd kägla. Ring o boka 0451-56332 eller send mail tyringebowling@hotmail.com

SportlovsBoule är det ”Bouleskola” med chans att prova på boule under onsdagen den 24/2 kl. 13:00 till 17:00 i Boulehallen i Tyringe. Alla från 6 år och uppåt som vill prova att spela boule är välkomna. Det kommer att bjudas på mellanmål / fika under eftermiddagens aktivitet.

Simhallen
Öppet alla dagar (begränsad tid på tisdag), hinderbana på onsdag och delvis torsdag. Tryck här för att kolla öppettiderna.

"Skridsko till tusen"
Ishallen på Tyrs Hov, fritt, med Laila Svantesson Tyringe Korpen - utan puck och klubba under allmänhetens åkning.
Måndag 22/2 - fredag 26/2 - 13.30–14.30
Lördag 27/2 13.00–14.00 och Söndag 28/2 12.30–13.30

Tyringe Bibliotek
Måndag 22/3 - Gör din egen legofilm! 14.00–16.00 Gratis. En enkel workshop där du kan göra din egen legofilm med ipads. Material ingår. Ålder: 7-12 år.
Onsdag 24/2 Skapa ett mönster och fixa grymmaste gympapåsen 14.00–15.00 Tyringe bibliotek Gratis. Material ingår. Ålder från 7 år. Anmälan till Tyringe bibliotek tel. 0451-26 62 47, tyringebibliotek@hassleholm.se. Begränsat antal platser

OK Tyringe
MINI-Orientering med elektronisk tidtagning
Tisdag 23/2 09.30–13.00 Tyringe skolas gymnastiksal - Karin Persson 0708-851432

Tyringe Museum
Spika fågelhålkar, tryck på gammalt sätt, kolla museet! Varm chocklad med vispgrädde och bullar utan kostnad.
måndag och torsdag 09.00-12.00


Foto Göthe Persson, Tyringe SKRATTFYLLD REVY PÅ MUSEET BLEV SUCCÉ!
Efter 20 år bjöds Tyringeborna åter på revy av allra ädlaste buskismärket ”Flintasten & Revbensspjäll”! Alf-Lennartz drivna gäng fick en publik på totalt över 300 personer vid tre föreställningar att både bli lite lagom sentimentala men framför allt roade. Svårt att tro att en lokalt producerad revy kan bli mer hänryckande! Med de båda ”revyrävarna” Birgitta Lovén och Alf Nilsson hade de något mindre rutinerade, Moa, Wiveca, Christer och Thomas fått goda förebilder och handledare. Mats Nordgrens enmansorkester var ett utmärkt stöd för sångnumren och som sammanbindning mellan numren. Genom samarbete med Partyfabriken och Tim kunde museet förvandlas till en fullt fungerande arrangemangslokal ”Bergmans Källare”, ett nytt begrepp i Tyringe som kommer att återkomma.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 15Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Tyringe Multihallen
Första spadtaget togs idag, fredag den 12 februari kl 13.00 vid Tyrs Hov. På plats vid byggstarten var samtliga tre kommunalråd i Hässleholms kommun, Lena Wallentheim, Mats Sturesson och Pär Palmgren, Jan Göransson från Tyringe Byalag, Hässleholms fritidschef och andra. Anders Nilsson och Per Lind från Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse höll bl. a. i informationen tillsammans med byggplatschefen. Bygget planeras vara klar sista november i år.
Multihallen fotoalbum
Bert Wilnerzon
2016 02 12Foto Göthe Persson, Tyringe 35 elever i klass 2-3 på utfärdsbesök.
Barnen var ordentligt förväntansfulla inför besöket som hade inletts med tågresa från Hässleholm. För vissa av dem var det första gången de tog spåret till Tyringe. Efter det att de ätit sina medhavda matsäckar, dagens andra spännande upplevelse, delades de in i patruller som sedan cirkulerade mellan olika stationer bemannade av Knegare, Smedjan och Mangeln, Maskinerna, Handelsboden, Idrott och Sport. Fotona ovan är från frukosten och station Sjukhemmen där syntest utfördes och lagförmågan kunde testas med hjälp av en spakdriven rullstol. Två barn spakade farten och det tredje styrde. Det gällde att samordna sina rörelser och att ”orderge” varandra. Klockan 11.10 gick tåget tillbaka till Hässleholm med nya upplevelser och kunskaper om gångna tiders verkstadsarbete.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 12Tyringe Hockey klara för Hockeyettan
Inför 945 åskådare på Tyrs Hov besegrade Tyringe Hockey Mörrum med 3-1 och är därmed klara för spel i Hockeyettan säsongen 2016/2017.
Läs mer på www.tsos.com.
2016 02 11
Bert Wilnerzon


Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
Konstutällning på Tyringe bibliotek
Februari månad inleds för Tyringe Konstförenings del med en spännande utställning av keramik. Det är Katarina Gustafsson från Sireköpinge stengods som visar upp sina keramiska alster i Tyringe bibliotek. Katarina är född i Västerbotten men är bosatt i Skåne sen slutet av 60-talet. Hon är autodidakt och hennes specialitet är den genombrutna dekoren, som gör sig speciellt bra i inifrån kommande belysning. De vackra glasyrerna tillverkar hon mestadels själv. Kristallglasyren är alldelses speciellt vacker.
2016 02 09
Foto Ingalill Jönsson


Foto Göthe Persson, Tyringe ÖPPET MUSEUM BLEV LYCKAT
Museiknegarna kunde glädja sig över stor publiktillströmning – räkneverket stannade på 180 besökare i alla åldrar. Genom att flera maskiner kördes och smedjan var i gång, infann sig lite av den omisskännliga doft/lukt som kännetecknade en verkstadslokal för 60 år sedan. Det uppskattades av de personer som en gång jobbat i Bergmans källare eller på någon av de övriga Tyringeindustrierna. Bilden visar även den yngre generationens koncentration vid leken med gamla spel från Leksaksfabriken samt en intresserad åskådare av ett av de bildspel som hela dagen rullade på skärmen i serveringsdelen. I detta fall järnvägens utveckling i Tyringe.
Bild och text Göthe Persson
2016 02 08Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Multihallen
Under måndagen, den 1 feb, började de sätta upp stakett runt området där Multihallen kommer att byggas. Bilden är från den 4 februari.


Tyringe Hockey
Tyringe Hockey vann igår hemma mot HC Dalen med 5-1 (3-1, 2-0, 0-0). Matchen avgjordes redan i den första perioden då Tyringe gjorde 3-0 på mindre än tolv minuter. Dalen reducerade i den första perioden till 3-1. I den andra perioden blev matchen mer eller mindre avgjord med 5-1. A-Laget ligger nu endast 1 poäng under en Play Off-plats mot Hockeyallsvenskan.
Läs mer på tsos.com
Bert Wilnerzon
2016 02 01


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Skälsböke
Så här fint var det i Skälsböke den 21 januari, när vintern är som vakrast, med sol, rimfrost och snö. Utöver vintertid så är bokskogen i Skälsböke väldigt vackert under vår och höst.


Foto Göthe Persson, Tyringe ”HAR DU HÖRT DEN FÖRUT….?”
Historierna om speciella personer (original/orginella /profiler oftast med öknamn/smeknamn/tilläggsnamn) har genom åren omhuldats av de Tyringebor som levde och växte upp med dem under 1940-60-talen. Många av de dråpliga och träffande repliker som någon av personerna fällt har blivit klassiker och berättas nu i andra tredje led. Sjuttio minnes- och berättarglada Tyringebor träffades torsdagen den 28 januari under Rolf Rantzows ledning till en högtidsstund med många glada och hjärtliga skratt. Historierna om Knoppar Verner, Grisa Lundström, Snövit, Reserv Jesus, Sjöholm, Icke Karl, Viking Lindh, Caiberth och många flera bollades fram och tillbaka och gav upphov till flera historier. Precis på det sätt som arrangörerna avsåg och hade hoppats på. Knegarna fick dessutom klart med många ”födelsenamn” på personerna och kan alltså göra en tämligen komplett lista över dåtida profiler för framtiden. Kvar är dock frågan om vilka nutida Tyringeprofiler som det kommer att berättas om exempelvis år 2080!
Bild och text Göthe Persson
2016 01 29Foto Göthe Persson, Tyringe ”ORD OCH NÅGRA VISOR….”
Gunnel Ericsson tog torsdagen den 21 januari publiken på Tyringe Museum med på en resa i ord och ton. Hennes recitationer, helt utan manuskript var träffsäkra och gav en känsla av gemyt. Gunnels sätt att varva Bengt Henrik Alsterlind med Alf Henriksson och andra gillades högt och rent. Hon var inte helt tonsäker i sångerna. De visor hon valt gick trots, eller tack vare fram genom sitt innehåll och den innerlighet hon utstrålade vid framförandet.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 25Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Gillar du längdskidåkning eller långfärdsskridsko?
Skidspår finns vid Sanatorieskogen och Skälsböke, spårat och klart. Det är lite tunt med snö i vissa partier men det fungerar. Det går också att åka skidor eller skridskor på Finjasjön. En rundtur längs stränderna blir ca 14 km. Se upp med det olika bäckutlopp, i norra änden, på västra sidan och i den sydöstra delen. Sjön fryser något ojämt och kan ha en del svaga partier ute på de centrala delarna.
Bert Wilnerzon
2016 01 23Foto Göthe Persson, Tyringe TURISTBYRÅN BORTFORSLAD
Måndagen den 18 januari blev det stora lyftet för Turistbyrån i Tyringe! Sedan 1989 har den sommartid hyst turistvärdinnor och värdar. Efter 25 år, 2014 minskade behovet av den information som PRO och SPF-representanter då kunde erbjuda. Få turistmål i Tyringe, bokning av semesterboende via internet och vägvisning via GPS innebar att antalet besök under åtta veckors öppethållande understeg 50 ”riktiga” turister. Byalagets styrelse fann att verksamhetens kostnader inte motsvarade nyttan med byrån. Nu är stugan såld och bortforslad. Kvar är att avlägsna grundstenarna, fylla upp och så gräs igen. Tills vidare får de båda flaggstängerna stå kvar. De kan exempelvis användas av de föreningar som har ett större arrangemang på gång i Tyringe.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 21Foto Göthe Persson, Tyringe Julgransplundring och ”tomtegodnatt”!
80 förskolebarn med tillhörande pedagoger/lärare/mestadels ”fröknar” fyllde Museet med sång och glada skratt. Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson lockade med glada dragspelstoner tomten både till dans och sång. Barnen festade glatt ut julen med saft och bullar samt låångdans – det är tur att museet är så pass stort och oömt samt att inga grannar störs av ljudnivån! Efter det att tomten tagit på sig sin John Blundpyjamas, och visat var han kommer att sova till nästa jul, återstod endast godispåsarna. Dessa innehöll dessutom en påminnelselapp till alla föräldrar med datum för föräldra-barntrevligheter på Museet under våren.
Bild och text Göthe Persson
2016 01 20Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Lions Julgransinsamling
Söndagens insamling gav en bruttointäkt på 8230 kr, en ökning med 15% från 2015. Lions julgransinsamling sker varje år vid den här tiden, på en söndag från kl. 12.00. Lions erbjuder alla, mot ett bidrag av 50 kr, att ta hand om granen. De kör runt i Tyringe och plockar upp julgrannar och även tomburkar. Pengarna går till Lions hjälpverksamhet.
Bert Wilnerzon
2016 01 18


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
TYREBUGGEN - Danstävling på Tyrs Hov
Tyresvingen var värdar för "Tyrebuggen" med finaltävlingar i distriktscupen för Skåne/Halland. 50-tal deltagare i 13 olika föreningar deltog med tävlanden. Tyresvingen är en gammaldansförening med ca 200 medlemmar i åldern 7-89 år. De dansar i Finja Bygdegård och dansarna kommer från Tyringe med omnejd.
Mer info om Tyresvingen hittar du på www.tyresvingen.se
Bert Wilnerzon
2016 01 16


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Kollingedammarna vid Korsvirkeshuset och trädet till höger vid Kurhotellets damm.
2016 01 14


Brobyggarna i Tyringe
Brobyggarna står nu i startgroparna för att öppna upp deras verksamhet. De har fått låna Scoutstugan och där kommer de att ha öppet två dagar i veckan till att börja med. Måndagar 12-16 och torsdagar 10-14. De behöver hjälp med frivilliga som kan tänka sig att ställa upp och bemanna Scoutstugan tillsammans med dem. De behöver också hjälp med material som t ex papper, målarfärger, ingredienser till bakning, sytråd, symaskiner och gamla datorer. Brobyggarna startades förra året av Emma Ljungbeck, Anna Ljungbeck, Camilla Edqvist och Monica Österström. För mer info kontakta Brobyggarna på Brobyggarna1234@outlook.com
En sammanfattad verksamhets beskrivning tagit från deras Facebook sida:
"Brobyggarna i Tyringe ska vara en mötesplats öppen för alla i Tyringe med omnejd. Hit ska man kunna komma för att träffas, baka, hantverka, titta på film eller bara öva språk. För de nyanlända vill vi att detta ska vara en tillflykt för att komma ut från boendena. För att träffas, bygga broar och med Tyringebornas hjälp, börja sin långa väg in i vårt samhälle."
Bert Wilnerzon
2016 01 12


Tyringe skyttegille - Luftgevärsskytte
A alla måndagar t.o.m. den 30 maj, ej under påsk. Välkomna till Hemvärnsgården i Tyringe kl 16-18
2016 01 11


GÖR SKILLNAD i Tyringe med omnejd!
Vill du skänka kläder till flyktingförläggningnarna här i Tyringe? "Botikken" finns i brandstationens källare (in på gården) för inlämning av kläder och är öppen på tisdagar kl 16-18. De öppnar nu den 12 januari. Alda (0733999512) och Maggan (0736890601) är ansvariga.
Bert Wilnerzon
2016 01 11


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Vernissagekväll med Tyringe Fotoklubb
Tyringe Fotoklubb invigde sin årliga utställning med en Vernissagekväll på Tyringe Bibliotek. Från kl. 18.30 var det mingel och det bjöds på lite dricka och tilltugg. Vid 19 tiden startades visning av bildspel på storbildsskärm, 15 st bildspel på ca 3 min var. Bilderna som visades var bl. a. naturbilder från olika länder, djurbilder, barnbilder, kändisbilder. Utställningen finns på plats till den 27:e januari. 22 fotografer ställer ut sina alster.
Bert Wilnerzon
2016 01 05


POETISK INLEDNING AV MUSEIÅRET 2016
Knegarna på Tyringe Museum skyggar inte för de så kallade ytterligheterna! I februari bjuds på revyföreställning i ”buskisgenren”. Årets första arrangemang, torsdagen den 21 januari klockan 19 vigs åt poesin. Gunnel Ericsson med sin behagliga röst och sin välklingande gitarr ger publiken ”Ord och några visor”. Gunnel har genom sitt mångåriga medlemskap i Visans Vänner delat med sig av sina lågmälda dikter och visor på bland annat Hässelby slott och Mosebacke i Stockholm samt flera pensionärsföreningar. I Tyringe hade hon för några år sedan en uppskattad helkväll med Nils Ferlins dikter och sånger. Vilken eller vilka svenska poeter hon kommer att sätta fokus på den 21 januari håller hon tills vidare för sig själv.
2016 01 04
Göthe PerssonÄldre nyheter från 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar