Tyringenyheter 2015




Äldre nyheter från 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Lions Club - Dragningslista för Jultjugan
Dragningslistan för Jultjugan finns nu på Lions hemsida. Klicka på länken nedanför och sedan när du är på Lions hemsida klickar du på bilden "Lions Jultjuga 2015" www.tyringe.nu/lions
Lions tackar alla som på något sätt get sitt stöd till Lions och önskar ett Gott Nytt År!
2015 12 31


Tyringebygdenskalender jan-juni 2016
Kalender, som Tyringe Byalags marknadsgruppen gjort för kommande halvåret 2016, har nu distribuerats i Tyringe med hjälp av Tyringe Brottarklubb. I övriga delar av Tyringe "gamla kommun" kommer respektive byalag att distribuera dem. För dig som inte bor här i bygden finns kalendern i PDF-format här på Tyringe.nu så länge den är aktuell. Tryck på bilden eller texten under "Väderprognosen". Kalender kommer också att finnas bl. a. på Hässleholms Turistbyrå, Kurhotellet, Förmedlingen, Tyringe Museum och Biblioteket.
2015 12 31


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Foto Bert Wilnerzon, Tyringe



Foto Ingalill Jönsson, Tyringe
TYRINGE KONSTFÖRENING
TYRINGE KONSTFÖRENING har haft sina årliga vinstutdelning i medlemslotteriet onsdagen den 16 december. Ett rekordstort antal deltagare inledde med glögg och pepparkakor, bild 1, och på pricken kl 19 inledde ordförande Monica Knös med att hälsa alla välkomna och förklarade hur utlämningen skulle gå till. Vinnarna fick en efter en välja ut just "sin" vinst och till sist samlades de 29 vinnarna till ett gruppfoto med sina fina vinster, bild 3. På bild 2 syns ordföranden tillsammans med Gunnar Åkesson som vann första pris.
På det nya året är det dags för nya insatser i det mycket generösa lotteriet. Bli medlem du också genom att sätta in 150 kr på Bg 5889-3653 så går h e l a !! insatsen till att köpa nya vinster.
www.tyringe.nu/konstforening .
2015 12 17
Foto Ingalill Jönsson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Väntjänsten får besök
Väntjänsten i Missionskyrkan fick besök i måndags av tomtar och stjärngossar från Tyringe Byalag och Tyringe Museum.
2015 12 17
Foto Märion Bengtsson


Dragningslista för OK Tyringes Julskyltningspromenad 2015
OK Tyringes årliga julskyltningspromenad är nu avslutad och 23 vinstkuponger har dragits. Intresset för att gå runt bland Tyringes affärer och dessutom få motion har varit stort. Föreningen tackar deltagande affärer och företag för årets deltagande.
2015 12 16
Karin Persson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Vintermarknad "Tyringe Tindrar" på Vedhyggeskola
Tyringe Tindrar på Vedhyggeskolans skolgård under tidigt tisdagskväll, den 15:e december. Barnen gick luciatåg och ställde till med Vintermarknad där de såldes pynt, gotter, glögg, grillkorv, lotter m.m.
2015 12 16
Bert Wilnerzon


Tyringe Boulegetingarna 30 Års Jubileum
Tyringe Boulegetingarna firade sitt 30 års jubileum den 12 december med "Ljusspelen". Det bjöds också på Lucia. Jubileumsfesten började med middag och fortsatte sedan historien om hur klubben startade, med att Torsten Lagerkvist. Helena Sjölander berättade och visade foto från aktiviteter med Boulegetingarna.
Lär mer och se bilder på boulegetingarna.se
2015 12 14


Bert Wilnerzon, Tyringe Bert Wilnerzon, Tyringe
Lucia i Tyringe 13 dec
Lucia med tärnor, stjärngossar och tomtar bjöd på en stämningsfull luciakonsert på Hemgården, Hemköp, Förmedlingen, Matlusten och Enedalen. Det var elever från Tyringe skola klass 9a.
Fler bilder finns att se här!
Bert Wilnerzon
2015 12 13


Årets sista arrangemang på Museet den 12 december!
Det är alltid med visst vemod som årets sista samling genomförs. Även om det endast är 6 veckor till nästa gång Museet ordnar ett kulturarrangemang så är det ”inte förrän nästa år”! Detta låter väldigt avlägset. För tredje året i rad svarade Göingemusikanterna med två skönsjungande damer och Solskenskören från Ekeliden med bravur för musikunderhållningen och som allsångsledare. Visst hade Knegarna önskat sig fler besökare samtidigt som de trettio som kom fyllde Perssons Café och serveringslokalen. Det blev en ganska intim och hjärtlig stämning – ingen behövde känna sig utanför. Den frimodighet som mer och mer präglar Solskenskören är skön och hjärtevärmande. Ekelidens entusiasmerande fritidsledare Fredrik Häggström lockar fram de allra bästa sidorna hos kören. Att musik är en populär och effektiv behandlingsform är körens uppträdanden bevis på.
Göthe Persson
2015-12-13


Tyringe i Hockeyettan - hemmamatcher
30 dec - Tyringe–Halmstad
06 jan - Tyringe–KIK
10 jan - Tyringe-Varberg
17 jan - Tyringe–Nybro
24 jan - Tyringe–Helsingborg
31 jan - Tyringe–Dalen
10 feb - Tyringe–Mörrum
Spelschema Forstättningsserien www.tsos.com .
2015 12 12


Tyringegymnasterna
Tyringegymnasterna startar Vårterminen Mån 11/1 2016. Mån och Tors 18.30 i Tyringeskolans Gymnastiksal. Välkomna!
Agge, Emmah och Tanja
2015 12 12


Bert Wilnerzon, Tyringe
Ny julgran till torget
En ny julgran finns nu på torget eftersom den första knäcktes av stormen Gorm under natten efter Julmarknaden.
2015 12 09


Bert Wilnerzon, Tyringe
Kvarteret Åldermannen
Så här såg lägenheterna ut den 8 dec 2015. Som ni ser på bilden, så går det framåt.
2015 12 09


Foto Göthe Persson, Tyringe Julpyssel på museet.
Den ”björktomte” som Lasse Frick introducerade för tre år sedan har blivit klassisk. Under söndagseftermiddagen tillverkades inte mindre än 11 st. Utöver tomtar var ofarliga smällkarameller populära att göra under Kerstins och Maggans överinseende. Ett drygt dussintal barn med olika föräldragenerationer tillbringade ett par glädjefyllda timmar på museet.
Text och bild Göthe Persson
2015-12-07



Tyringe Skolmuseum Tyringe Skolmuseum
Tyringe Skolmuseums första vinstutdelning
Under julskyltningssöndagen hade Tyringe Skolmuseum öppet ett par timmar på eftermiddagen. Ett femtontal personer kom och visade väldigt stort intresse för våra utställningar. I vanlig ordning möttes man av klassfotoutställning i foajén på väg upp till museet. Nere i högstadiebyggnaden ett bildspel på våra många skolplanscher på väg ner till de tre skyddsrummen med skolplanscher, rullplanscher och kartor i stort antal. Julskyltningssöndagens öppethållande avslutades i skolans café där 42 skolplanscher ur dubblettsamlingen fanns utställda. Efter inledning med glögg och pepparkakor så vidtog utdelning av vinster i stödmedlemslotteriet. 271 andelar var sålda till 80 medlemmar. 23 vinnare fick välja sin favorit bland de utställda planscherna. Här Kerstin Göransson som var den förste som fick välja och valet föll på den trevliga fågelplanschen.
Foto Ingalill Jönsson
Text Sven-Ingvar Jönsson
2015 12 01


Julmarknaden i Tyringe Julmarknaden i Tyringe
Julmarknaden i Tyringe
Ännu en lyckad Julmarknad i Tyringe med många besökare. I år så var det ändrat tid vid torget medan Biblioteket, Museet, Loppisen, Missionskyrkan och Skolmuseum hade samma tid som förra året. På torget började kl. 15.00 med skolorkestern och sedan dans kring granen till sång av "Lionskören". Tomten var också på plats och tog emot barnens önskelistor.
2015 11 30
Bilder från Julmarknaden, tryck här!


Julmarknaden i Tyringe Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse utdelningar.

Dessa bidrag delades ut under Julmarknaden:
Eleverna i Åk 9 Tyringe Skola, Fördjupningsstudier Förintelsen: 125.000kr
Genom fördjupade kunskaper kring andra världskriget och förintelsen ges eleverna möjlighet att utveckla och utöka sin förståelse för alla människors lika värde.
Agility för alla, Byalaget Västra Torup: 75.000kr
Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare. Byalaget startar upp den nya verksamheten våren 2016 med idrottsplatsen som bas.
Arrangemangskalender, Tyringe Byalag: 35.000kr fördelat på 3 år Tyringebygden har ett aktivt föreningsliv och ett brett utbud av aktiviteter av allehanda slag. Byalagen i Tyringe gamla kommun fortsätter samverka i projektet ”Tyringebygdens kalender”. Strandliv2, Skyrups Båt- & Strandklubb: 25.000kr
Stranden vid Sjövägens slut i Stora Skyrup är verkligen en idyll. Antalet besökare har ökat markant och många barnfamiljer söker sig hit. Föreningen arbetar nu vidare med sitt projekt och vill skapa en speciell badstrand med brygga anpassad för barn i lägre åldrar.
EFS-gården i Eljalt, Röke EFS: 25.000kr
Det har saknats en träffpunkt för allmänheten i Röke efter att affären lades ner. Röke EFS vill öppna upp och utvidga verksamheten på EFS-gården. ”Sommarkvällar” är redan etablerat sedan tidigare. Med fräscha och funktionsenliga lokaler ges nu möjlighet att utvidga verksamheten.
Levande Forum, Tyringe Byalag: 20.000kr
Tyringe Museum, en del av Tyringe Byalag, är inte ett ”händerna på ryggen-museum” utan ett levande forum för alla åldrar och intressen. Många barngrupper hittar vägen hit! Planen är att göra montrar och samlingar än mer pedagogiska för att bättre passa de små besökarna på museet.
Sedan Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bildades har nu drygt 3,6mkr beviljats till olika projekt i bygden. Läs mer på
www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
2015 11 30


Foto Göthe Persson, Tyringe Lantmännens julmarknad
För sjunde året i rad stod Knegarna för ärtsoppekokning, korvgrillning och kaffeservering. Som tidigare år kom många besökare och gav komplimanger för soppan och arrangemanget i sin helhet. Totalt såldes ett drygt hundratal sopportioner och lika många korvar. Knegarna ”uppträdde” i de nya reflexvästar som Byalagets marknadsgrupp låtit trycka. Västarna ska fortsättningsvis användas av de ideellt arbetande vid olika tillfällen
Göthe Persson
Fler bilder, tryck här!
2015 11 30



1:a advent - Julmarknadsdagen i Tyringe
Tyringe Konståkningssälskap, Stjärntävling Tyringehoppet 09.00 – 17.00
Adventgudstjänst i Korskyrkan kl. 10.00
Tyringeloppis inomhus (Bollkanonens) kl. 10.00 - 13.00
Lions loppis kl. 11.00 - 16.00
Tyringe Museum kl. 12.00 - 17.00
Biblioteket kl. 13.00 - 16.00, Fotoklubben (SV, ovanvåningen), Konstföreningen
Missionskyrka kl. 13.30 - 16.00 café
Tyringe Skolmuseum kl. 14.00 - 16.00
Torget kl. 15.00 - 18.00
Adventmässa i Tyringe kyrka kl. 16.00
2016 11 29


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
Bilden från vänster: Lena Wallentheim, Hässleholms kommun,
Anders Nilsson, Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse,
och Per Lind, Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse.
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse

Klart med byggentreprenör till multihall i Tyringe

Till våren sätts spaden i marken för den multiarena som Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse och Hässleholms kommun bygger tillsammans i Tyringe. I veckan har kontrakt skrivits med Peab.
Varför en multiarena?
• Mötesplats för alla åldrar
• Attraktivt område och utökad potential för Tyrs Hov – en arena för idrott, mässor, konserter, idrottsläger och konferenser.
• Ett sätt att utveckla Tyringe och Hässleholms Kommun för framtiden
• Samarbete och samverkan mellan klubbar och byar
• Attraktivare att bo i bygden, skapar boendeporten västerut
Multiarenan byggs i anslutning till Tyrs Hov. Den kommer att ha konstgräs för fotboll, löparbanor och utrustning för friidrott, men även kunna användas för andra sporter och arrangemang. Anläggningen ska stå klar den sista november 2016.
Bygget har varit på gång sedan 2011 då en avsiktsförklaring gjordes med Hässleholms kommun. De slutliga planerna presenterades idag fredag på en presskonferens i stadshuset, med bland andra stiftelsens ordförande Anders Nilsson och kommunstyrelseordförande Lena Wallentheim.
Budgeten ligger på 37 miljoner kronor, varav Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse står för cirka 30 miljoner och kommunen för 7 miljoner. Efter färdigställandet kommer stiftelsen skänka sin andel i arenan till Hässleholms kommun för fortsatt drift.
www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
2015 11 24


Tyringe
Torget i Tyringe - söndag 22 nov
2015 11 23


www.facebook.com/finjarevyn
Finjarevyn 25 år
Finjarevyn 25-årsjubilerade nu under helgen. Årets tema var "Tjong i paviljongen" som blev mycket uppskattad av publiken. Föreställningarna hölls under fredag, lördag och söndag inför en fullsatt Finja Bygdegård.
Fler bilder kan ni se på www.facebook.com/finjarevyn/
2015 11 23


Tyringedagarna 2016 ändrat till augusti
Tyringedagargruppen meddelar att Tyringedgarna är flyttad från maj till sista helgen i augusti, 25-27 aug (tors-lör). I Tyringedagargruppen ingår Lions, Partyfabriken, Hassans Tivolit, Tyringe Byalag, köpmän och tyringe.nu.
Tomas Olsson från Lions är ordförande i gruppen.
2015 11 22


Tyringe
Här några av Lena Ekmans akvareller i Tyringe Bibliotek.
Lena Ekmans akvareller i Tyringe Bibliotek
I det mörka och trista november kommer ljuset till Tyringe bibliotek i form Lena Ekmans ljusa och stämningsfull akvareller. Lena är norrbottenfödd men bor numera i Vitaby i Skåne. Lena vill som konstnär förmedla intryck i sina bilder, skildra och gestalta och inte avbilda eller vara övertydlig. Form och färg får ersätta detaljer. Förenklingen förstärker stämningar och intryck. Läs mer på
www.tyringe.nu/konstforening
Tyringe Konstförening
2015 11 17



Tyringe
Lions Jultjuga 2015
Lions lotto finns nu till salu genom medlemmarna i Lions Club Tyringe. Under Julmarknaden kommer det att finnas till försäljning också. Dragning sker den 27 dec 2015. Dragningslista publiceras på www.tyringe.nu/lions och i Norra Skåne den 31 dec 2015. Vinster avhämtas på U. A. sytjänst vid Åparken senast den 29 feb 2016.


Tyringe skolmuseum stödmedlemslotteriet
Dragning har nu skett i stödmedlemslotteriet. Antalet andelar som salts ar 271 st. Kontrollant vid dragningen var Gunnar Bengtsson, Tyringe. Vi tackar sa valdigt mycket for stodet till vart skolmuseum.
Läs mer på och se vinstlistan på www.tyringe.nu/skolmuseum .


PREMIÄR FÖR ”TYRINGE MUSEIALMANACKA 2016”
Årsskiftet rycker närmare – dag för dag! Knegarna missar inte chansen att bland de första att presentera sin senaste almanacka på temat ”Mötesplatser i Tyringe under hundra år”! Releaseparty ordnas på Museet torsdagen den 19 november klockan 19. Efter inventering av platser och ...
Läs mer på www.tyringe.nu/tyringemuseum


Tyringe Hockey vinner hemma på Tyrs Hov mot HC Dalen
Tyringe vann med 6-5 i söndagskväll, den 1 november. Det var den andra raka segern i Hockeyettan Södra. Antalet åskådare 1169 stycken som sponsorer bjöd på gratis inträde.
Läs mer på Tsos hemsida!
2015 11 02


Tyringe Museum under nov-dec
”Knegarna” vill ge alla sympatisörer, vänner och presumtiva kunder chansen att i god tid planera sina dagar fram till jul och öronmärka vissa dagar för museibesök.
Läs mer här!
2015 11 01


Tyringe Konstförening
Tyringe Konstförening visar Lena Ekman - akvarell och Emma Ekman - glas under tiden 2 november till den 26 november på Tyringe bibliotek. Öppet mån, ons, tor kl 14-19, tis kl 10-17 samt fre kl 10-15.
2015 10 30


Bert Wilnerzon, Tyringe
Julgrannar från Tyringe till Köpenhamn och Helsingör
Ett företag från Örkelljunga har köpt två stora granar från Per Bonke vid Hörjavägen. Granarna var mer än 30 meter höga och ca 40 år gamla. Träden togs ned under söndagsförmiddag och transpoprterades vidare med lastbil och sedan tåg.
2015 10 26


Simtävling Tyringe Cup
Under helgen ordnade Tyringe Simsällskap den traditionella Tyringe Cup där flera klubbar från Skåne var med och tävlade bl. a. Ängelholm, Sösdala, Kappsimningsklubben, S71 och Delfin.
Tyringe Sim - Arkivbilder/fotoalbum på Picasa
Resultatlista www.tyringesim.se.
2015 10 26


Foto Göthe Persson, Tyringe ”Broar, stormän, oxar och mycket annat!”
Anders Ödman behärskar konsten att fängsla publiken till fulländning. Det gjorde han verkligen den 22 oktober på Tyringe Museum.
Hans berättelser om anledningar till fejder för över tusen år sedan är av den typen att man nästan hör vapenskramlet. Hans skildringar av ”trelleborgar” i dåtidens Danmark, och på den nutida svenska sidan, hans teorier om ett ”göingskt” jarlavälde långt upp i Småland fängslade den till drygt 30 personer uppgående publiken. Att också få höra hans spirituella skildringar av skillnaden mellan ”försvarsborgar” och borgliknande kreatursinhägnader lockade till många skratt.
2015 10 24



Jessica Karlsson, Tyringe EM-brons till Jessica Karlsson från Tyringe
Jessica Karlsson från Boulegetingarna i Tyringe och hennes lagkamrater i det svenska U23-landslaget tog brons vid EM i Holland. Hon gjorde sin landslagsdebut i våras då hon och hennes lagkamrater såg till att Sverige U23 fick spela helgens EM-final i Nieuwegein, Holland.
Grattis Jessica Karlsson och Boulegetingarna!
Jessica Karlsson tar klivet upp i seniorlandslaget. Läs mer här!.
2015 10 20



Bert Wilnerzon, Tyringe Grattis till segern Tyringe IF Herrar - Kval till Div 6
Tyringe IF Herrar vann i första omgången mot IK Kamp med 3-0 på hemmaplan. Det var årets sista hemmamatch. Andreas Sördin gjorde första och tredje målet och Daniel Jeppsson andra målet. Andra omgången spelades i den 17 oktober och där vann Tyringe IF igen med 3-5 borta mot IK Kamp. Tyringe går nu från div 7 till div 6. Stort grattis!!
Bilder från matchen finns här (hemmamatcher endast)
Mer info, tabell och resultatwww.everysport.com. www.skaneboll.se .
2015 10 19



Foto Göthe Persson, Tyringe ”Jag har gått här förr……..”
I husen i närheten av nuvarande korsningen Järnvägsgatan-Malmövägen fanns redan för hundra år sedan ett av Tyringes affärscentra.
Drygt 75 minnesgoda personer kom till Museet den 5 november för att lyssna till och kommentera det bildspel som visades. Utöver livfulla beskrivningar av bland annat ungdomsåren i Stenbockens Minne nr 1 av Allan Sjöberg fick publiken veta mer om den stora Sjöbergssläkten genom honom och hans kusin Hasse. Rune Håkansson berättade initierat om ”Mosters Café” alltså det nu rivna ”Perssons”. Genom Inge Wilhelmsson gavs en mycket humoristisk och inträngande skildring av hur det var som lokalredaktör/reporter i Tyringe för Norra Skåne på 1960-talet. Inges naturliga omedvetenhet om det skattretande i skildringen rev ned starka applåder.
Utöver dessa tre bidrog Jonny Andersson, ”Salong Adam”, Jan-Erik Nordenrud, ”Napoleon”, Torgny Holmberg och flera andra ”Bilverkstäderna och IWE-baren”, Inger Jönsson, ”Rosengrens Fotoatelje” och ”Resia” till en hellyckad kväll.
Börje Turesson kunde tyvärr inte delta och berätta om sin rörelse i Arken. Istället fick publiken glädjen att återse honom i Christer Gladers skepnad som ”Turetur” från Lionsrevyn 1987. Skratten blev många och hjärtliga. Lika mycket skrattades det under kaffepausen då ”minglet” hade konkreta hus, personer och händelser att avhandla. Om händelser på IWE-barens mer än 35 år verkar det finnas hur många profiler som helst och händelser att berätta om och musik att spela.
2015 11 06


SPF seniorerna V:a Torup-Tyringes 40-års jubileum.
SPF seniorerna i V:a Torup-Tyringe firade sitt 40-års jubileum den 27:e oktober på Tyringe Kurhotell. Ett hundratal medlemmar o inbjudna gäster samlades på Kurhotellet för att celebrera 40 år av aktivt föreningsliv i Tyringe o V.a Torup. Festen inleddes i Bredablick med ...
Läs mer här!
2015 11 04


Bert Wilnerzon, Tyringe Tyringe Byalags Höstmöte på SVB.
Lite över 100 personer kom till Tyringe Byalags höstmöte på Sand och Vattenbläst (SVB). Det började med en guidad rundvandring i lokalerna med ägaren Jörgen Persson och sedan företagspresentation med bl. a. bildspel/filmer. Sedan informerade Hässleholms Miljö om det nya källsorteringssystemet "4-facksprojektet" som kommer att införas nästa år i alla villahushåll i Hässleholms kommun. Mer info på www.hassleholmmiljo.se. Kommunens IT strateg, Ann Andersson, gav information om fibernätet bl. a. att planen utgår från tre baskrav:
1) Hela kommunen skall omfattas. 2)Likvärdig avgift i hela kommunen. 3)Öppet nät. Läs mer på www.hassleholm.se/bredband och fiber.hassleholm.se .
Tyringe Byalag informerade om genomförda och framtida projekt.
Bilder - Tyringe Byalags fotoalbum
2015 10 16



Bert Wilnerzon, Tyringe
Stort intresse för Tyringe skolmuseums öppethållande
Lördagen den 10 oktober var en trevlig dag för öppethållandet av Tyringe skolmuseum. På två timmar hade vi ett trettiotal väldigt intresserade besökare, från både nära håll men även några från t ex Malmö. Besökarna möttes i foajén av skärmar med klassfoton från olika tider. Klasslistor fylldes med namn på elever i olika klasser. Med hiss kan man ta sig till våning 3 och museet i form av ett gammeldags klassrum fyllt med bänkar från olika tider och i olika utförande. Det finns mycket att titta på av allehanda undervisningsmateriel med stor pedagogisk finess. Att skriva sitt namn i gästboken med stålpenna doppad i bläckhorn väcker för många gamla minnen. Utöver själva muséelokalen finns i högstadiebyggnadenskällare tre skyddsrum fulla med gammalt skolmateriel. På väg in till källaren träffade besökarna på ett bildspel med våra skolplanscher. Alla planscher är nämligen fotograferade och inlagda i en databas över skolplanscherna. Nere i skyddsrummen stöter man först på ett rum fyllt med 1500 skolplanscher. Imponerande många och väldigt fina! I skyddsrum två träffar man på allehanda tekniska hjälpmedel både inom audiovisuella och naturorienterade områden och till sist ett rum fullt med rullplanscher och kartor. Besökarna erbjöds också att köpa stödmedlemslotter á 20 kr med möjlighet att vinna en skolplansch ur dublettsamlingen med dragning v 45 och med vinstutdelning på julskyltningssöndagen kl 16. Ta gärna kontakt med oss för stödmedlemslotter eller sätt in det antal tjugor som du vill bidra med på bg 687-9456. Ange namn och tel. nr. Ju fler stödmedlemslotter ju större vinstchans! Välkomna den 29 november då vi har öppet nästa gång!
2015 10 13
Sven-Ingvar Jönsson
www.tyringe.nu/skolmuseum


Vi behöver fixa till motionsspåret.
Alla som vill hjälpa till är välkomna
Den 18 oktober kl 9.30 till ca 12.00.
Vi bjuder på grillad korv och dricka.
Ta med verktyg.
Rolf Rantzow
2015 10 09
Spårgruppen Tyringe.


Ändrat tid - Lions Julmarknad
Lions bestämde igår att ändra tiden på Julmarknaden vid torget från kl.13-16 till kl. 15-18 Det är fortfarande samma dag, söndag 29 november (alltid första Advent).
2015 10 09
Lions i Tyringe


Bert Wilnerzon, Tyringe
Lions besöker Konsthantverk
Igår var Lions på besök i Konsthantverk i Tyringe. Joakim Henriksson och Paul Henriksson visade runt i fabriken och berättade bl. a. om tillverkningen och deras historia. Konsthantverk startades 1921 i lokal på Vedhygge. I deras sortiment hittar du såväl klassiska modeller som mera moderna lampor & belysning.
Mer info finns på deras hemsida www.konsthantverk.com .
2015 10 09
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe Byalag inbjuder till Höstmöte
Tyringe Byalag inbjuder till Höstmöte torsdagen den 15 oktober på Sand och Vattenbläst AB (SVB) utmed väg 21 (gamla Swepart) kl. 18,30
På programmet står:
Guidad rundvandring på företaget.
Information från Hässleholms Miljö angående det nya källsorteringssystemet "4-facksprojektet".
Byalaget informerar om genomförda och framtida projekt.
Vi bjuder på fika. Välkomna!
2015 10 09
Tyringe Byalag


Bert Wilnerzon, Tyringe
Soluppgång vid Mjölkalånga
Fin soluppgång vid Mjölkalånga idag på morgonen. Mellan Tyringe och Finja fick man se norrsken igår kväll, lite ovanligt
här nere i Skåne.
2015 10 08


Bert Wilnerzon, Tyringe
En succé för Hockeyskolan
58 stycken nya barn skrev in sig under lördagen på Hockeyskola. Det blev en tredubbling jämfört med året innan så nu finns
det 102 stycken inskrivna i skolan. Tyringe Hockey införde inför denna säsong gratis hockeyskola för alla barn upp till åtta år.
Det första ispasset blir lördagen 10 oktober kl. 8.30-10.00.
Mer info finns på Hockeyskolans hemsida: www.laget.se/TSOSTEAMHS.


Bert Wilnerzon, Tyringe
Supermåne och blodmåne samtidigt
Tidigt måndagsmorgon, vägen till Gravaröd från Tyringe bjöd månen på två olika himlafenomen, supermåne och blodmåne.
Det är solen, jorden och månen i samma led.
2015 09 28


Bert Wilnerzon, Tyringe Grattis till Tyringe IFs damlag för serieseger!
Dagens match på hemmaplan mot Kvidinge, Div 4 Nordvästra, avslutades med seger för Tyringe med 2-1. I och med detta så vann Tyringe hela serien. Sista målet gjordes av Louise Gustafsson några minuter innan matchen avslutades.
Fler bilder, tryck här!
2015 09 27
Bert Wilnerzon



Bert Wilnerzon, Tyringe
Ny "sportplan" på Tyringeskola



Tyringe Konstföreningens oktober utställning
Konsthantverkaren Marita Olsson från Arvika ställer ut i Tyringe Bibliotek 28/9 t.o.m.29/10. Marita skapar unika föremål i trä, hon arbetar i gränslandet mellan konst och snickeri.
-"Mina alster är allt från små askar, djurfigurer, väggskåp till stolar, bord och större golvskåp. Det händer att jag blandar in andra material, oftast järn och någon gång glas eller keramik. Jag tänker mig att mina alster ska vara till glädje, lysa upp tillvaron. Min inspiration kan komma från lite av varje, en färg, en saga eller kanske en tavla. Jag vill att det ska vara lite symboliskt, lite humor och gärna mycket färg. Den praktiska funktionen får komma i andra hand. Det är viktigt att materialet får tala, ofta får virket bestämma vad som ska skapas. Konstruktionen är viktig, jag vill gärna visa hur ex. en låda sitter ihop, Det kan bli en fin detalj. Titta gärna in på utställningen!!!!!



Foto Göthe Persson, Tyringe Sparbanken Skåne informerade
Byalagets styrelse bedömde det nödvändigt med bred information om situationen för bankkunder i Tyringe efter 1 oktober.
Sparbanken Skåne med Eva Sjöblom, Håcan Nilsson från kontoret i Tyringe samt högre upp i organisation informerade 80 besökare om allt från lokalkontorets möjligheter till kundstöd, varför sedlar byts ut trots strävan mot det ”kontantlösa”. Frågorna blev överlag många och frustrationen var tidvis rätt stor.
I pausen serverades välsmakande och vacker smörgåstårta, alkoholfri pilsner samt kaffe och kakor. Allt bjöd Sparbanken på.
Efter ”matrasten” informerade Patrik Bondesson om alternativa placeringsmöjligheter då sparränta är noll.
2015 09 22
Text och foto Göthe Persson



Tyresvingen - Höstens danskurser
Tyresvingen startar idag höstens danskurser i Finja Bygdegård. För barn och ungdomar är det fortsättningskurs i Gammaldans kl. 18.00-19.15 och för vuxna fortsättningskurs i en kombination av Gammaldans, Foxtrot och Bugg (10 kurstillfällen) kl. 19.30-21.30
Mer info på www.tyresvingen.se
2015-09-17


Foto Bert Wilnerzon, fotomontage Göthe Persson, Tyringe Gunnel Carlsson besökte Tyringe på Trädgårdsdagen
Över 250 personer deltog vid Trädgårdsdagen i Kristinelund. Gunnel kåserade medryckande och förklarade olika växter, svarade på frågor och inspirerade de närvarande. Försäljning av olika trädgårdsprodukter, instruktion i kransbindning samt servering av kaffe och varmkorv förkom ute och inne.
Äppelkakstävlingen samlade 5 välsmakande kakor – juryn hade det inte lätt. Utöver Märion blev Ulla Fribergs, Inga-Lill Jönssons samt Barbro Bengtsson med dotter Marias äppelkakor föremål för juryns hedersomnämnanden.
2015 09 14
Foto Bert Wilnerzon
Text och fotomontage Göthe Persson
Trädgårdsdagen fotoalbum på Googles Picasa, tryck här!



Göthe Persson, Tyringe ANITAS LIV I OCH EFTER TYRINGE
Torsdagen den 10 september fylldes Tyringe Museum av glada skratt och en mycket familjär stämning. Dryga trettiotalet besökare hade alla någon typ av relation till Anita Fahlström, född Lindfors. Hennes berättelse om uppväxtens glädje- och sorg kändes igen. Anita kunde också på ett humoristiskt sätt få alla i salen delaktiga i igenkännandet av 1940-talets äldre ortsbor, lärare, hantverkare och andra. Då Anita skildrade hur flera händelser - till synes tillfälligheter – ledde henne fram till universitetsstudier, att hon återfick sin gudstro vilket ledde till prästvigning vid dryga 50 års ålder. Hon höll sitt löfte till arrangörerna och höll ingen traditionell andakt eller predikan. Dock lyckades hon, utan att vid ett enda tillfälle nämna treenigheten få alla att känna sig värdefulla och välsignade. Kvällen blev den höjdare som Knegarna anade att den skulle bli.
2015 09 12
Text och bild Göthe Persson



"Skoj på Hoj"
Det såldes 48 paket och 28 personer lämnade in sina talonger. OK Tyringe tackar alla som köpt paket och hoppas att ni har upptäckt en del av Tyringes fina omgivningar.
De som hade tur i lottningen var, Lennart Olofsson, Västra Torup samt Fam. Bjuremar, Ann Lundquister, Rolf Rantzow, Barbro Martinsson, Ingemar Ljunggren, Claes Andersson och G o S-O Hermansson, samtliga Tyringe. Priserna delas ut av OK Tyringe.
Karin Persson
2015 09 11  


Jubilarer under 2015
110 år - 1905 Tyringe Badanstalt och Sanatorium - Kurhotellet www.tyringekurhotell.se
110 år - 1905 Tyringe Brandkår (100 års jubileums häftet 2005)
90 år - 1925 Tyringe Kyrka www.svenskakyrkan.se/tyringe
70 år - 1945 Tyringe Lokalförening www.ltlantman.se
60 år - 1955 Röke Blås www.rokeblas.nu
50 år - 1965 Tyringe Frimärksklubb
40 år - 1975 Pensionärsföreningen SPF 225 Västra Torup Tyringe www.tyringe.nu/spf
30 år - 1985 Boulegetingarna www.boulegetingarna.se
2015 09 10  


Tyringe Konstföreningens september utställning
Så är det då åter dags för nya utställningar i Tyringe Konstförenings regi i biblioteket i Tyringe. Höstens första utställare är den autodidakte fotobildmakaren från Höör, Jan Åkesson. Efter att ha varit en hängiven trädgårdsamatör med fotografering av trädgårdar och växter så har intresset växlat över till det digitala fotots möjligheter att göra bilder utöver det vanliga ”fototänket”. Jan söker sig till till det slitna, bedagade och nerbrutna och skapar sin konst. När naturen börjar ta tillbaka vad människan tillverkat, uppstår ofta en förunderlig skönhet som fascinerar. Bilderna bearbetas digitalt med lätt hand och presenteras i första hand på akvarellpapper.

Här ser vi Jan Åkesson framför några av sina bilder på Tyringe bibliotek.
Utställningen pågår under tiden 31 augusti till och med den 24 september.
Foto: Ingalill Jönsson
Tyringe bibliotek: Öppet mån, ons, tor kl 14-19, tis kl 10-17 samt fre kl 10-15.



Möllerödsdagarna
För tolfte året i rad arrangerade Militärhistoriska föreningen och Hässleholms museum Möllerödsdagarna. Ca 1500 personer kom till Möllerödsfältet och årets tema var "Dagen D". I år är det 100 år sedan första världskriget tog slut och 70 år sedan andra världskriget.
Möllerödsdagarna fotoalbum på Googles Picasa, tryck här!
2015 08 31
Bert Wilnerzon


Hästtävling i hoppning
Niklas Jonsson och "Caral" segrade i söndagens Grand Prix över 1,50-hinder på elittävlingarna i Skyrup.
Skyrup Country Club fotoalbum på Googles Picasa, tryck här!
2015 08 31
Bert Wilnerzon


Tyringe Konståkning "Skoj på is"
På söndag 30/8 är det "Skoj på is" mellan kl 10-12 på Tyrs hov. Kom och åk skridskor, prova på, en kul dag med massor av aktiviteter bl. a. ansiktsmålning, köp o sälj, skridskobana "djungeln", fika ... Välkomna!
Mer info här!
2015 08 25


Tyringegymnasterna
Nu är datum bestämt när Tyringegymnasterna kör igång. Det blir Mån 31/8 kl 18.30. Sedan kör vi Måndagar o Torsdagar kl 18.30 i Tyringe skolas gymnastiksal. Pris 250 kr per termin. Ledare Agge Emmah o Tanja. Välkomna. Vi frågor ring Ann tele 0451-56678
2015 08 25


Dricka brunn
Genomfördes för trettionde gången den 23 augusti i Paradiset vid Radiumkällan. Det var våren 1986 som Företagarna, Lions och Köpmännen tog upp traditionen att samlas vid brunnen och dricka av det kalla och mineralrika vattnet som doktor Reimers på Vattenkuranstalten rekommenderade redan år 1905. Museiknegarna kom med som arrangörer 2008. Samtidigt lanserades att vid Brunnsfestligheterna även genomföra Kneipprundan. Från 2015 är Byalaget arrangör och avser föra traditionen vidare. Drygt femtiotalet vattentörstiga sökte sig till brunnen, umgicks, drack vatten och kaffe samt njöt av blandad musik framförd av Göingemusikanterna. Fler foton här!
2015 08 24
Göthe Persson




MUSEETS HÖSTTERMIN
Museiknegarna kommer att under hösten vara på plats och hålla museet öppet för guidade visningar måndagar och torsdagar kl 9-12 med start måndagen den 7 september. Planeringen av höstens kulturarrangemang, minst ett per månad, kommer successivt att falla på plats och bekantgöras genom hemsidan på www.tyringe.nu, på Facebook, via artiklar och annonser i Norra Skåne samt affischer på orten. Genom att lämna sin mailadress till info@tyringemuseum.se är det möjligt att kostnadsfritt få personligt meddelande om de planerade arrangemangen.
2015 08 18
Göthe Persson


Bert Wilnerzon, Tyringe
Nya parkeringen vid Vedhyggeskolan
Idag var det skolstart i Tyringe och den nya parkeringen, på den gamla industritomten bredvid Vedhyggeskolan, kom väl till pass.
2015 08 17


Bert Wilnerzon, Tyringe
Cykeltävling med Tyringe Freeriders
Tyringe Freeriders Endurotävling vid Stenberget.
Bilder från tävlingen, tryck här!.
2015 08 10
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
153 deltagare i Humlesjö Triathlon
Humlesjö Triathlon är ett årligt minitriathlon med start och mål i Humlesjö. Loppet består av sträckorna 700 meter simning, 7 kilometer cykling och 5 kilometer löpning. 2014 års tävling deltog 120 personer från hela Sverige. Årets Humlesjö Triathlon är det femte sedan starten 2011. Triathlonloppet arrangeras av föreningarna i Röke och allt överskott går till Världens barn. Lördagens insamling till Världens Barn blev 14.691 kr Mer info på deras hemsida, tryck här..
Bilder från tävlingen, tryck här!.
2015 08 08
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
Friidrottstävling Lillkampen - Tyringe SK69
Lillkampen startade i måndags med terränglopp i Bödkaredalen. Banan är ungefär 800m. Lillkampen riktar sig till barn under 13 år och alla som genomför minst nio olika grenar får medalj. Tävlingarna kommer att pågår varje måndag vid Tyrs Hage kl 18.30 fram t.o.m. den 21 september.
Mer information om Tyringe SK69 hittar ni här!
2015 08 04
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe Boulegetingar
Träning och medlemsmöte under måndagskvällen.
Mer information om Boulegetingarna hittar ni här!
2015 08 04
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe Bert Wilnerzon, Tyringe
Röke Loppmarknad
Fint väder och mycket folk i Röke idag på loppmarknaden.
2015 08 01
Bert Wilnerzon


Vernissage på Tyringe Bibliotek
Från 3 augusti är det utställningen på Tyringe Bibliotek "från tuskaft till damast". Gamla Tyringeborna Kerstin Haglund (dotter) och Birgit Wetterlöf (mor) är väverskorna. Vernissage onsdag den 5 aug kl. 14-18
2015 08 03


Tyringe Hockeys A-lags officiella ispremiär
Officiell ispremiär på Tyrs Hov tisdag den 4 augusti. Tsos välkomnar alla till Tyrs Hov kl 18.00. Kom ner och titta in truppen som ska göra det i comebacken i Hockeyettan. Det kommer även att bjudas på spelarpresentationer, internmatch, straffläggning med mera.
www.tsos.com .


Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe skola
Så här ser det ut just nu framför skolan efter förlägningen av gräsplanen.
2015 07 29
Bert Wilnerzon


MUSÉETS CAFÉSÄSONG SLUT FÖR I ÅR!
Eftermiddagen den 28 juli blev slutdatum för cafésäsongen. Byalagets styrelse tillsammans med Knegarna hade engagerat de tre ”Göingemusikanterna” med en bred och omfattande repertoar. Deras sättning med klarinett, saxofon (varvat med fiol) och dragspel gick hem hos publiken. Dansparen blev dock inte så många men de fick valuta för ansträngningarna med många repriser på ”Drömmen om Elin”. De goda bullarna och den hembakade tårtan med maräng och grädde smakade gott tyckte de drygt femtio besökarna.
2015 07 29
Göthe Persson




Åparkskvällen 23 juli
Över 2000 personer kom till Åparken för att lyssna på Gunhild Carling med familj och Little Gerhard med band. Familjen Carling bjöd på en mycket proffsig och underhållande föreställning med skickliga musiker som även uppträdde som varieteartister och som verkligen bjöd på sig själva. Little Gerhard med sina 81 år bjöd på mycket fart och bra musik.
2015 07 24
Bert Wilnerzon


ÖNSKEMUSIK MED ALFOTTOZ
Tisdagen den 21 juli var Företagarna och Köpmännen i Tyringe medarrangörer i Museicaféet. Ett dignande bord med kakor och bakelser bjöds ett drygt tjugotal besökare.
Den eminenta dragspelsduon Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson bjöd upp publiken att gissa namnet på de melodier de spelade. Under stor del av spelningen fick publiken önska det man ville höra. Alla önskningar kunde tillgodoses!
2015 07 23
Göthe Persson



Har du semester just nu?
Här kommer några tips till utflykter som du kan göra i Tyringebygden. Under juli månad har Tyringe Museum öppet varje tisdag mellan kl 14-16. På torsdag är det Åparkskväll kl 19 med Gunhild Carling och Little Gerhard. I Västra Torup är det "Sommarkyrka" denna vecka fram till lördag mellan kl. 13–17 och i Hembygdsgården Lilla Tockarp, öppet under söndagarna kl 14-16. På lördag är det "Bakluckeloppis" på förmedlingen kl 11-16 och Lionsloppis kl 11-13. På söndag Tyringeloppis inomhus, Industrigatan 6, kl. 10-13.
2015 07 21
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
Finjasjöleden
2015 07 20
Bert Wilnerzon



Åparkskvällen 16 juli
Kvällens artister var bl. a. Lasse och Emil Sigfridsson. Stor publik med över 1000 personer och riktigt fint väder.
2015 07 16
Bert Wilnerzon


RESOR OCH SÅNG MED KYRKOHERDE SARA ERICSSON
Den tredje cafétisdagen på Museet fick besökarna ta del av Saras resor kors och tvärs i landet under hennes prästutbildning. Hon berättade om spännande dagar och människomöten i Jerusalem, om utbildningen i Uppsala, tjänstgöring drygt ett år i Luleå, med allt det innebär för en Skånetjej. Året vid Svenska Kyrkan i New York gav hon en målande skildring.
Sara varvade sina reseberättelser med sånger på flera olika språk och till eget gitarrackompanjemang.
2015 07 16
Göthe Persson



Bert Wilnerzon, Tyringe
Blommor från Mölleröd vid Finjasjöleden
2015 07 13
Bert Wilnerzon


MUSEISAFARI 9 OCH 10 JULI
Tyringe Museums fjärde resa till mindre kända och ideellt drivna museer gick i år till Stockamöllan och Billinge. Första dagen i regnväder och andra i uppehåll med regnskurar.
Stockamöllan har flera likheter med Tyringe. På båda orterna började under andra halvan av 1890-talet entreprenörer tillverkning av produkter som blev kända över hela dåtida världen. Museet drivs av ett 10-tal personer som på något sätt haft anknytning till företaget och familjen Sonesson
På Billinge krukmakeri, där Berit och Dennis Tuvesson tillverkar föremål med inspiration av de gamla skånska föremålens former och glasyrer, serverades lunch.
Gammelgård i Billinge är Skånes äldsta hembygdsgård – etablerad redan 1917. I de olika husen fick deltagarna ta del av livet i mitten av 1700-talet och ca 100 år senare med framför allt textilskatter från tiden. En skomakares verkstad och bostad, en sockenskola med lärarinnebostaden samt ett vagnmuseum kompletterar anläggningen.
Sammanlagt lockade resorna, som avslutades med eftermiddagskaffe på Tyringe Museum, 35 nöjda deltagare.
2015 07 11
Göthe Persson

Bilder från Museisafari 10 juli, tryck här!
2015 07 10
Bert Wilnerzon




Åparkskvällen 9 juli
Trots dåligt väder kom det ändock en hel del folk för att lyssna till kvällens allsång och artister. Ann Chatrine Wiklander och Erik Lihm var huvudartisterna och dragspelaren Stefan Persson.
2015 07 10
Bert Wilnerzon


Tyringe Bibliotek - våra öppetider under sommaren.
Dessa är må 14–18, tisd 10-12 och 13-17, ons och tor 14-18, fre 10-15. Bara en timmes förändring men väl så viktig. Sen har vi sommarstängt 13/7 – 2/8 också i år. Vilket betyder att vi stänger nu på fred kl 15 och öppnar igen först 3 augusti kl 14.00
En sak till: om man vill låna om en bok skall man numera göra det i vår nya katalog SNOKA dom man hittar på http://snokabibliotek.se. Där finns också aktuell information av olika slag för alla biblioteken i vårt nordostsamarbete.
Birgitta Eriksson
Bibliotekarie


Bert Wilnerzon, Tyringe
Lägenheterna vid Åldermannen
Så här såg det ut under lördagen den 05 juli.
2015 07 06
Bert Wilnerzon




Åparkskvällen 2 juli
Åparkskvällarna har nu startat med familjen Wrambjers för 23e året i rad. Premiärkvällen gästades av Robban och Lena Pålsson, tidigare sångerska i Wizex. Det blev även uppträde av Lars och Barbro, en av Göingeflickorna. Över 1000 personer kom för att lyssna och sjunga med i allsången.
2015 07 03
Bert Wilnerzon


Tyringe Kurhotell informerar
Den nya Köksmästaren Nicklas Wester är på plats på Tyringe Kurhotell och det firar vi genom att öppna upp restaurangen under vecka 28 och 29 från måndag till lördag kl. 18.00 till 20.00. Avnjut i mysig miljö en härlig måltid lagad med kärlek och passion. Ring och boka bord på 0451-57770! Förresten: Vid fint väder kan man även sitter i ute på Kurhotellets Innergård och ta ett kallt glas rosé i kvällssolen!
Varmt välkomna!
Aurica, Tyringe Kurhotell
2015 07 02


Bert Wilnerzon, Tyringe
Inför bygget av Multihallen
Förlängning av fotbollsplanen vid skolan är på gång.
2015 07 02
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
Lägenheterna vid Åldermannen
Bygget har varit igång i någon vecka nu och så här såg det ut under lördagen den 27 juni. Detta är första huset (etapp 1) av två som kommer att byggas på tomten.
2015 06 29
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe
Lyckad Torsjö Live
Årets Torsjö Live blev en lyckad arrangemang med ca 6000 sålda biljetter för båda dagarna. Detta var andra året som Torsjö Live arrangeras och det lovas att det blir av nästa år igen. Årets artister var Earth, Wind & Fire, Eric Gadd & Bohuslän Big Band, Ole Börud, Daniel Lemma, Electric Banana band, Petter, Sophie Zelmani, Meja och Louise Hoffsten samt Ulf Lundell.
Mer info finns på deras hemsida www.torsjolive.com
2015 06 29
Bert Wilnerzon


Bert Wilnerzon, Tyringe Bert Wilnerzon, Tyringe
Ånglok på besök i Tyringe
Föreningen Veteranjärnvägen arrangerade en resa med historiska vagnar dragna av ett ånglok. Resan gick mellan Klippan Station till Hässleholm med stopp på mellanstationerna Perstorp och Tyringe och sedan tillbaka. Tåget drogs av ångloket Sa 1277. Tiderna i Tyringe var 11.45 och 14.10.
Fler bilder finns att se, tryck här!
Film, tryck här!
2015 06 27
Bert Wilnerzon



Tyringebygdens kalender för juli - dec 2015
Tyringebygdens kalender är färdigt tryckt och har delats ut av Tyringe Simklubb. Kalender är ett sammarbete mellan det olika byalagen inom Tyringe gamla kommun där Marknadsföringsgruppen i Tyringe Byalag är huvudansvarige. Kalendern kommer att finnas på olika ställen i Tyringe bl. a. på Förmedlingscentralen, Hemköp, Sparbanken, Lokalföreningen, skolan och Kurhotellet. Den kommer att finnas också på Tyristbyrån i Hässleholm. Ute i byarna är det byalagen som delar ut den. Saknar du den så finns länken till kalendern nedanför.
Tryck här eller på bilden ovanför om du vill ladda ned/se Tyringebygdens kalender aug-dec 2016.
För att altid kunna se den aktuella kalender så kan du bara skriva i adressraden på din webbläsare www.tyringe.nu/kalender så kommer du automatiskt till den kalender som är aktuell just nu. www.tyringe.nu/kalender
2015 06 27
Bert Wilnerzon


TROTS ALLT – LYCKAT MIDSOMMARFIRANDE!
Midsommarfirandet 2015 bjöd på flera överraskningar för arrangörerna, Tyringe Byalag. Det ihållande regnet avbrutet av kortare uppehållsperioder under förmiddagen frestade tålamodet – ska vi ställa in – kommer det någon publik? Det fåtal ansvariga från Byalagets Marknadsgrupp och SPF Seniorerna var nära att lämna WO - då sken det upp – under 15 minuter. Regnet i form av ett veritabelt skyfall tog ny fart samtidigt som förhoppningsfulla barn, föredömligt regnklädda kom med blommor och förväntningar. Då var det inte längre tanke på att ställa in! Åparksscenen förvandlades till dansbana för de dryga trettiotalet besökare – finns det hjärterum …..! AlfOttoz tog passande upp ”Nidälven” vilket blev dagens allsång och Karin Wrambjer ledde ringlekar på scenen. Då kom dagens stora besvikelse! När den festligt klädda midsommarstången med kransar och allt, skulle resas var den på tok för tung och för ”fransig” i rotändan för det fåtal pensionärer som skulle sätta den på plats. Det förberedda hålet var naturligtvis överfullt med vatten och sikten på kanterna obefintlig. Vi var tvungna att fälla stången, vilket för arrangörerna kändes som ett misslyckande. Till nästa år behövs både en lättare stång och yngre, kraftfullare ”resare” som medarrangörer – vädret rår ingen över utan det får vi ta som det blir!
2015 06 19
Text och foto Göthe Persson



MUSEETINFORMATION OM FIBERBREDBANDSUTBYGGNADEN
Tyringe Museum var tisdagen den 16 juni plats för den kommunala IT-strategen Ann Anderssons information. Hon besöker samtliga kommundelar för att informera och bli informerad – mycket lovvärt! Drygt 30 personer kom, lyssnade, ställde frågor samt kom med synpunkter som Ann fann mycket beaktansvärda. Projektet har en ambitiös tidplan. Målet är att år 2020 ska 95 procent av kommunens invånare ha möjlighet att ansluta sig. Byalaget bjöd avslutningsvis på kaffe under vilket fler frågor togs upp. Mer information och möjlighet att anmäla intresse för inkoppling finns via ”Fibernät” på Kommunens hemsida.
2015 06 17
Text och foto Göthe Persson



Bert Wilnerzon, Tyringe
Skolparaden
38 bilder från Skolparaden - tryck här!
2015 06 10
Bilder Bert Wilnerzon


NATIONALDAGSFIRANDET
Mörka åskvädersliknande moln blandat med intensivt solsken inramade firandet i Åparken. Ett glädjande långt tåg med föreningar marscherade från torget med Alf Ljungbeck och Carl-Otto Johansson i täten. När tonerna av ”Gånglåt från Äppelbo” ljuder över parken sträcker alla i procession på sig – oberoende av ålder. Roger Ljungbeck hälsade alla välkomna till firandet och informerade om vad som var att vänta. Efter flitigt musicerande av Skolorkestern tog Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse genom Fredrik Jeppsson och Martin Pålsson över och delade ut stipendier till 11 ungdomar som tagits ut av musiklärarna i skolan som särskilt duktiga med olika instrument.
Tidigare kommunalrådet, nu Tyringebon Tommy Nilsson höll högtidstalet och berörde speciellt fördelarna med naturen runt omkring oss – det svenskaste man kan tänka sig.
Efter en presentation av samtliga deltagande föreningar öppnade sig himlen under några minuter och inom bara några sekunder såg bänkarna uppifrån ut som ett svampställe – tätt, tätt med uppfällda paraplyer! De flesta var förberedda på regn men tvekade inte att sitta kvar för att titta på Tyresvingens ungdomar som visade upp sig i det då avtagande regnet.

Som avslutning på ceremonierna lämnades diplomen till Årets Tyringebor ut. Juniordiplomet gick till konståkningsstjärnan Emma Lidgren. Hon är med och tävlar bland den svenska eliten. Seniordiplomet lämnades till Bert Wilnerzon Thörn. Bert är den flitige dokumenteraren av Tyringe. Sedan 1999 har han skildrat alla händelser av vikt på Tyringe.nu och numera även på Facebook. Redan innan många av besökarna i Åparken var hemma hade Bert lagt ut fina foton från dagen på Tyringe.nu
Text och collage Göthe Persson
Bilder Bert Wilnerzon
Fler bilder från Nationaldagsfirandet.


NATURNÄRA TYRINGE UPPLEVDES - Vandring i Sanatorieskogen
Det blev en försvarligt lång karavan med Tyringebor som på kvällen den 4 juni promenerade i sanatorieskogen. En kväll då vädret äntligen bestämt sig för att bli sommarlikt. Alla 80 deltagarna tyckte det, liksom myriader av myggor! Under inspirerad ledning av Sven-Ingvar Jönsson besöktes flera av de klassiska platserna i det ursprungligen 100 hektar stora skogsområde som tillhörde Sanatoriet/Kurhotellet. Flera deltagare berättade om sina upplevelser och äventyr på olika platser vilket gjorde att bland annat fotbollsplanen, tennisbanan och pulka-/rodelbanan beskrevs på livfullt sätt. Vid slutet av vandringen satt grillkorv och kaffe, serverat från vattenkioskkopian samt mingel med medvandrare bra. Byalagets natur- eller gatuvandringar har blivit arrangemang som verkligen uppskattas.
2015 06 05
Text och collage Göthe Persson
Bilder Bert Wilnerzon
Bilder från torsdagen naturvandring.



VETGIRIGT BESÖK PÅ MUSEET
Korskyrkan i Tyringe har under vintern-våren en gång i veckan inbjudit boende på förläggningarna till ”flyktingcafé”, samvaro och en anspråkslös svenskundervisning. Träffarna utgör ett avbrott i de asylboendes enformiga vistelse på förläggningarna. Denna får inte gripa runt sig och bli förödande, varken för individen eller inom samhället. Kyrkans initiativ är välkommet hos flyktingarna och närvaron på onsdagarna är glädjande stor. Normalt kommer 30-40 besökare. Vissa gånger har upp mot 70 personer - kvinnor, män och barn deltagit. Då caféet hade sista träffen inför sommaruppehållet besöktes Tyringe Museum av 25 personer, mest män. Beskrivningen av museet som bestående av samlingar av maskiner och fabriksfoton höll säkert tillbaka kvinnorna. ”Marknadsföringen”, som måste gå genom flera tolkar från skånska via engelska till individens hemspråk, blir naturligtvis väldigt summarisk och kan säkert förbättras. Vistelsen på museet uppskattades av besökarna. Många svenska ord och företeelser kunde läras ut och få förklaring. Någon form av fortsättning utlovades från alla tre medverkande parter: besökarna, Korskyrkan och museiknegarna.
2015 06 01
Text och foto Göthe Persson




Bakluckeloppis på Förmedlingscentralen.
I lördags var årets andra bakluckeloppis av åtta som arrangeras av Förmedlingscentralen och Lions. Det är en loppis för både handlare och privatpersoner där säljarna släpp is från kl 08.00 medan loppiset startar kl. 11.00. All behållning går till Lions i Tyringe.
2015 05 31
Bert Wilnerzon


Föreningar i Tyringe
En ny sida under tyringe.nu är skapad. Det är en sida där vi beskriver vilka föreningar som finns inom Tyringes gamla kommun. Där finns en kort beskrivning, en logga/bild och länk till föreningens hemsida. Kolla så att "din förening" är med på listan och om uppgifterna stämmer. Uppgifterna kan uppdateras när som helst via mail till oss. Länken till sidan finns under "Snabblänkar" längst upp till vänster på startsidan eller www.tyringe.nu/foreningar. Har inte din förening en hemsida men vill vara med på listan så skicka några rader om den plus en bild/logga om du har.
2015 05 30
Bert Wilnerzon


Trimorientering - "Skoj på Hoj"
Vårens Trimorientering är nu avslutad och ca 100 paket hade sålts. Till avslutningen i Möllestugan hade många kommit och hälften gick hem med sina priser. Övriga pristagare har underrättats av OK Tyringe.
Nu är det dags för "Skoj på Hoj", där man på Cykel kan upptäcka Tyringes omgivningar. Paket köps som vanligt i Tyringes kiosker och på Sparbanken Skåne. Skoj på Hoj fortsätter tom 30 augusti, paketet kostar endast 50 kr.
2015 05 22
Karin Persson


Invigning av Andhuset Arken.
Via en skylt på plats och Facebook inbjöds Tyringeborna till invigning av Andhuset Arken vid Mölledammen (Kvarndammen). Andhuset är byggt efter foto från ca 1920 av Martin Pålsson, Stewe Borgqvist och målat av Marianne Johansson. Det bjöds på kaffe och kakor och Roger Ljungberg höll i invigningstalet där han berrätade bl. a. om huset Arken.
Tryck här om du vill se på fler bilder.
2015 05 21
Bert Wilnerzon




Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse delar ut bidrag under Tyringedagarna
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bildades i samband med att Tyringe Sparbank fusionerade med Kristianstads Sparbank och bildade Sparbanken 1826. Stiftelsens uppgift är att stödja projekt inom Tyringe gamla kommun. Utvecklingsstiftelsen tar emot ansökningar från ideella organisationer, föreningar, institutioner, företag eller liknande inom näringsliv, samhälle, idrott och kultur.
Från vårens ansökningar har följande organisationer och projekt beviljats bidrag:
Tyringe Simsällskap: 125.000kr
Torsjö Live: 50.000kr
Summercamp i Tyringe 2015: 5.000kr
Tyringe IF: 35.000kr
Åparkskvällar 2015 – Wrambjers: 10.000kr
Tyringedagarna 2015: 10.000kr
Läs mer här!
2015 05 19
Foto Bert Wilnerzon


Tyringe Freeriders
Tyringe Freeriders har haft sin andra cykeltävling i Enduro i Hovdala naturområde, Hässleholm, under söndagen. Start tiden blev kl. 14.00 med 12 deltagare. Magnus Wigrup vann gårdagens deltävlingen nr 2 medan Hampus Eriksson vann deltävlingen nr 1 som genomfördes i april månad. Tryck här om ni vill se resultaten (facebook)
Kommande tävlingar kommer att ske den 12 juni och 9 augusti. Mer info hittar ni på deras Facebook sida.
Tryck här om du vill se på fler bilder.
2015 05 18
Text och bilder Bert Wilnerzon


SKRATT OCH GLAM SOM FÖRR I JÄRNVÄGSPARKEN!
”Museiknegarna fick den respons de hoppats på med avseende på besökare till Nostalgikaffet. Vädret var inte det idealiska för musikanterna Gun-Britt Stihl och Ingvar Nilsson. Det är svårt att sela piano eller violin med yllevantar vilket skulle behövts! De över femtio kaffesugna besökarna kunde ändå njuta av skön musik ”från tiden”.
De välklippta bersåerna läade på ett välbehövligt och skönt sätt. Att de historier som berättades vid borden anspelade på tidigare eskapader i Parken och vid andra caféer i Tyringe hördes av skratten.
Ett tjugotal besökare lockades därefter att besöka museet för att ta del av de äldre maskiner som fortfarande gör tjänst, utan datastyrning utan enbart med hantverkskunnande. Förhoppningsvis är det så att Museet skapat en ny tradition när det gäller Tyringedagarna, kaffe i Järnvägsparken och därefter besök i ”Bergmans källare”!
2015 05 17
Text och foto Göthe Persson



Tyringedagarna lördag
Dagens program bestod av MC och Bilträff med frukost och och sedan "tipscruising". I år så var det mesta samlade i Åparken med bl. a. minimässa med företag, föreningar och loppis. Tyringe Museum hade Nostalgicafé i "järnvägsparken". Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelsen delade ut bidrag till 6 olika föreningar. Vinnaren i årets Talangjakt blev Ellen. Tyringedagarna avslutades under kvällen/natten med Partyfabrikens artister, Nick Borgen och DJ Palle.


Tyringedagarna fredag
Barnens förmiddag - Från kl. 9:00 bjöds alla barn på aktiviteter i Åparken. 600 gratis biljetter delades ut till karusellåkning.
Barnen underhölls i det stora tältet av Jozima och Lions delade ut glass till alla barn.
Andra uttagningen i Talangjakten i Partyfabrikens regi och på kvällen Partyfabriken, Jan Johansen och DJ Tomme.



Tyringedagarna - torsdag
Tyringemästare i fiske - 44 tävlande vid Verktygsdammarna varav 5 junior. Ca 20 fiskar togs upp och den största var det
Lisa Hofvander som fick, 1,92 kilo.
Första uttagningen i Talangjakten i Partyfabrikens regi.



Tyringedagarna - onsdag
Tyringedagarna startade med åttornas klasskamp under onsdags förmiddag. Tyringedagarna pågår mellan 13-16 maj.



Tyringe Jogget den 9 maj 2015
Årets upplaga av Tyringe Jogget, arrangerades av friidrottsföreningen SK 69. 68 deltog vilket var 100 % mer än året innan då 34 aktiva personer tog sig runt spårets 5,5 km. I tävlingsklasserna segrade Damer: Emma Cederholm, Herrar Daniel Holmqvist, Killar : Filip Rantzow, 3mannalag mix : Lotta Eroldsson, Lars-Ivar Eriksson och Jonny Kjellqvist 2015 års nyhet med att erbjuda elever från Tyringe Grundskola årskurs 7 och 8 ledde till att 14 lag om 3 elever anmäldes. 11 lag fullföljde. En annan nyhet var samarbetet med Tyringes näringsliv. Detta utgjorde möjlighet att stötta eleverna med tillskott till klassens skolresekassa. Motkravet var att lagen skulle ta sig runt i natursköna sanatorieskogen och vara i mål före klockan 12.30. Vinstcheckar lottades ut till ett sammanlagt värde av 5500 kronor. Gratis laktosfri sopplunch serverades av scouterna efter ekonomisk stöttning via föreningen företagarna. Orienteringsklubben lånade ut material till målfållan samt gav möjlighet till inlämning av Trimkorten. Lilla Bergsloppet för de yngsta åldrarna genomfördes och för resterande åldrar erbjöds en tipsrunda. Start och målgång vid fotbollsplanen bakom Kurhotellet.
2015 05 12
Text Ingemar Hesselbom
Bilder Bert Wilnerzon
Tryck här för att se på fler bilder!


Sommarsimskola
Tyringe Simsällskap anordnar sommarsimskola vecka 26, 27 och 28 (22 juni -10 juli) i Tyringe och på Vinslövs Friluftsbad.


TRÄDGÅRDSDAG PÅ KRISTINELUND
De drygt hundra besökarna blev under lördagseftermiddagen den 9 maj informerade om möjligheten att begränsa mördarsniglarnas framfart, lämpliga växter till den egna trädgården och annat värdefullt för att få trädgården till den avkopplande plats man så väl behöver. Kristinelunds ständiga, smakfulla utbyggnad till många levande rum är inspirerande för alla trädgårdsälskare. Dessutom fanns möjlighet att handla ägg och produkter från ”Glada Geten”. Även för människans bäste vän, hunden fanns lämpligt foder anpassat till ålder och aktivitetsnivå. Kaffe samt grillkorv hörde till den lekamliga spisen. Byalagets Marknads- och Turistgrupp, som tillsammans med Eva på Kristinelund var arrangörer av dagen, planerar traditionsenligt en uppföljning av dagen lördagen den 12 september då Tyringes största pumpa, solros, morot eller annan grönsak/blomma, av vilka minst två visas för juryn kommer att koras. Det gäller alltså att ägna sommaren åt vattning och gödning. Det är ju en omåttlig ära att stå högst på pallen den septemberlördagen.
2015 05 11
Text Göthe Persson
Bilder Bert Wilnerzon
Tryck här för att se på fler bilder!




Tyringe IF - Coerverdag och fotbollsskola
För fjärde året i rad så anordnar Tyringe IF Coerverdagen för deras ungdomar (7-16 år). 85 st spelare tränade sina "skills" enligt Instagram Coever Sverige Sammtidigt drog fotbollsskolan igång för barn mellan 5 - 6 år.
28 bilder finns att titta på här!
Text och bilder Bert Wilnerzon
2015 05 09


Åparkskvällar under juli månad
Lite ändringar i programmet:
2 juli: Lena Pålsson med Robban och Barbro och Lars
9 juli: Ann Chatrine Wiklander och Erik Lihm dessutom medverkar dragspelaren Stefan Persson
16 juli: Lasse och Emil Sigfridsson
23 juli: Gunhild Carling med familj, Little Gerhard med band och Stefan Persson
Krister Wrambjer
2015 05 05



Dansföreställning Tyringe showdans
Ett sextiotal dansare, barn och ungdomar från Tyringe, hade i söndags en dansshow inför en fullsatt sporthall.
Foto Bert Wilnerzon
2015 05 04
Tryck här för att titta på fler bilder



Maj utställningen på Tyringe bibliotek
Kjell Gunnarsson bor i mitten av Skåne och har en bakgrund som ingenjör. Han har hela sitt förvärvsliv arbetat med produktutveckling och design av olika slag. Under mitten av 90-talet var hans stora passion att vandra längs de skånska eller gotländska stränderna och plocka drivved. Drivveden resulterade bland annat i väggskåp för förvaring av plunta och snapsglas. Även om rakubränd keramik fascinerat Kjell en längre tid, så var det inte förrän 2004 han började praktisera det själv. Tekniken är mycket gammal och härstammar i sitt grundutförande från Korea och Japan. Möjligheten att se resultatet direkt - några minuter efter glasyrbränningen – tilltalar honom, tillsammans med det oförutsägbara. Resultatet är ofta svårt att styra och påverkas av faktorer som man inte alltid har kontrollen över. Naturens starka inverkan med den skönhet som det inte alltid så perfekta, lite råa, ibland ”defekta” uttrycket ger, tilltalar Kjell. Leran är ett fantastiskt konstruktionsmaterial och som tekniker försöker han finna sina egna lösningar i skapandet. Kreativiteten måste ges helt fritt utlopp. Kjell är självlärd, men har haft stor glädje och nytta av sin ingenjörsbakgrund. Han har deltagit i ett antal utställningar, varav några har varit jurybedömda. Kjell är medlem i Konsthantverkscentrum KHVC och Konstrundan MittSkåne.
Tyringe Konstförening
2015 05 02


Foto Göthe Persson VALBORGSFIRANDE I TYRINGE
Enligt gamla styrelseprotokoll har Tyringe Scoutkår varit ansvarig för Valborgsmässofirandet från år 1960. Det året skedde sammanslagning av flick- och pojkscouter till en kår med Einar B. Johansson som kårchef och Karin Tykesson som vice KO. ”Valborg” i scouternas regi har alltså firats i 55 år – innan var kommunen ansvarig och Kurhotellet arrangörer. 2015 års firande innehöll ett nytt inslag – en hoppborg för barnen från kl 19 och större delen av kvällen. Att detta var populärt kunde avläsas av kön till borgen. Över huvud taget kunde embryot till en glädjande genrationsväxling/-utökning bland publiken märkas! I övrigt följde firandet samma ”ritual” som tidigare år. Skolorkestern underhöll, kyrkokören sjöng, vårtal hölls. I år var det scoutkårens ordförande Daniel Berglund svarade för detta, scouterna tände brasan och kvällen avslutades med helt traditionsenligt med fyrverkeri.
Foto och text Göthe Persson
2015 05 02




Foto Bert Wilnerzon
2015 05 01
Tryck här för att titta på fler bilder


Foto SGU Skärmdump
Grundvatten i Tyringe med omnejd - karta
Kolla större karta här på SGU


Foto Leif B Frid
Litteraturrundan med författarmingel och berättarbuss.
På Tyringe bibliotek kom ett tiotal författare och ett trettiotal besökare under lördagen. Vi har redan börjat fundera över hur vi ska nå ännu fler nästa år.
Litteraturrundan gav mersmak. Två böcker hade sin släppedag på biblioteket.
Sissi Tyrbergs bok "Blomstra Vissna Dö" och Hans Larssons "Från oduglig sand till främmande land".
Text och foto Leif B. Frid
2015 04 27


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Konståkning - Karin Wendel's sista Isshow
Karin Wendel heter vår huvudtränare. Hon har gjort 10 isshower under sina år här och därför blev det "The best of..." Karin kommer att sluta i klubben för att ta över tränarrollen i Osby konståkningsklubb. Showerna var välbesökta. Söndagens show var fullsatt med 433 förköpta biljetter. Vi kunde ta in ytterligare folk då vi använde oss av bänkarna längst upp. Det var en härlig stämning och alla var taggade för den här helgen. Det ligger ungefär 8 månaders förberedelser för att ro det i hamn. Övriga föreställningar fanns platser kvar, därför gjorde vi en liten drive till lördagens kvällsföreställning och bjöd in flyktingarna plus erbjöd ungdomar selfiebiljett. "Ta en selfie med en åkare så går du in för halva priset." Söndagens föreställning bjöd på fyra extranummer. Åkare som går samman och hittar på lite extra. Åkarna hade bjudit in gamla åkare till Karin och gjorde ett litet tacknummer till henne. Ett tårfyllt tack och uppskattning för den tiden åkarna haft Karin som tränare. Tränarna hittade också på lite bus och iklädde sig i clownkläder under clownnumret. Tjejerna hade ingen aning och såg något förvånade ut när de kom på isen.
Erika Heil-Utbult
2015 04 27
Tryck här för att titta på fler bilder


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Sparbanken Skåne Cup - Tyringe Sim
Tyringe Simsällskap hade under söndagen Sparbanken Skåne Cup i Tyrs Hovs simhall.
Tryck här för att titta på fler bilder
2015 04 27


HUR KAN VI KLARA OSS NÄR KONTANTERNA I SAMHÄLLET MINSKAR?
Det blir allt färre kontanter i omlopp i samhället, många banker tillhandahåller inte kontanter osv – vilka är anledningarna till detta? Hur fungerar det här med Swish - som nu har över 2 miljoner användare? Detta var några av de frågor som togs upp för diskussion vid Sparbanken Skåne informationsmöte på Stidieförbundet Vuxenskolan i Tyringe.
2015 04 23


VISNING AV EN DEL AV VAD ”MINNESGODA TYRINGEBOR” ÅSTADKOMMIT!
Måndagen den 4 maj på klassisk ”Minnesgodatid”, klockan 13 30 fortsätter på Tyringe Museum ”korrekturvisningarna” av de bildspel som är resultatet av 15 terminers grupparbeten, fotoidentifiering, årtals- och bakgrundsresonemang. Det har blivit ca 30 bildspel runt ortens utveckling, handel, fabriker och föreningsliv. De flesta ”företeelser” under 1900-talet har belysts. Bildspelen är resultatet av otaliga timmars glädjefyllda träffar, ”aha-upplevelser” inför sällan skådade foton, missförstånds tillrättalägganden och klarlägganden av sammanhang. Hur tar vi hand om resultatet? Vad är det vi åstadkommit ”värt”, nu för oss och för kommande intressenter? Har resan genom måndagsträffarna i sig varit målet? Bildspelen finns i digital form – det är så vi kommer att ”korrekturvisa” vissa av dem den 4 maj. Lämnar vi dem så eller sammanställer vi några böcker med olika teman? Vad vi än bestämmer kommer visningarna med möjlighet att rätta till eventuella felaktigheter att fortsätta under året och nästa vinter/vår.
Affisch, mer info
Göthe Persson


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Blommorna vid torget och Åparken
2015 04 20


10-årsjubileum med Dr. Gladers Sextett.
I år så firar Dr. Gladers Sextett 10-årsjubileum. Första konserten blev i söndags den 19 april i Tyringe Kyrka kl. 17.00.
Arkivbild från 2010, Tyringefotoalbum på Google, Åparkskvällar
2015 04 20


Foto Bert Wilnerzon
Fotboll - Hemmapremiär på Tyrs Hage
Lördagen den 18 april var det hemmapremiär för Tyringe IFs seniorlag inför säsongen 2015. Herrlaget spelade oavgjort mot Vankiva med 1-1 och damlaget vann över Tjörnarp med 5-1.
Tryck här för att se på bilderna från matcherna.
Bert Wilnerzon
2015 04 18


Foto Göthe Persson FRUKOSTEN SOM VARADE TILL EFTER LUCH!
Då Museet med stöd av Dan Glans bjöd till frukostträff med ”friidrottsnostalgi” som tema fanns det så många minnen att samlas kring – så många historier och dråpliga episoder att skratta åt – att träffen varade från 9 30 till 13 30. Dan hade lagt ned ett enormt arbete på att få fram foton, ringa runt och ”buda” drygt 30 veteraner som tillsammans med en entusiastisk, minnesgod publik fyllde museet. Ofta sägs det att ”idrotten förbrödrar”! Timmarna på museet bekräftade verkligen detta! Då filmerna som Kay Glans, Dans far, spelade in under 1960-talets första hälft visades var högtidsstämningen fullständig. De flesta av veteranerna fanns med på filmerna och i salen. Att träffen ägde rum på Valdemarsdagen var extra lyckat eftersom Valle Svenssons unika statistik över resultat från åren 1921-1991 presenterades. Valles hustru Astrid deltog i träffen och blomsterhyllades efter att ha överlämnat pärmarna. Dessa är en ovärderlig källa för orts- och idrottsintresserade.
Foto och text Göthe Persson
2015 04 18



Foto Bert Wilnerzon
Bilträff Snapphane x Spring vid Förmedlingen
Dream Catcher Cruisers första bilträff vid Föremedlingen under lördagen blev en lyckad träff. Den var en "Usa/entusiastbilsrally med start från kl. 12.00. Redan från kl. 10.00 kunde man gå runt och titta på bilarna.
Tryck här för att se fler bilder. .
Bert Wilnerzon
2015 04 18


Foto Bert Wilnerzon
Foto Per-Arne Nilsson
Fiskepremiären vid Verktygsdammarna

En strålande dag vid dammen samlade ett
70 tals fiskande. Det togs ca 80 fiskar
och en av dom var öringen på ca 3 kg.
Även en gammal bekant för er alla
Bert Wilnerzon Thörn som fick sitt frikort
från i fjol just denna dag, hade oturen att
tappa en fin fisk men när han skulle gå hem
så lärde vi honom hur rullen funkar.
Riktig trevlig grej var att Robin Brown på
extremeflies var och delade ut en flugask
med fina flugor och sålde därefter
flugor till reduserade priser.
Ett stort tack för denna dag!

Foto och text Per-Arne Nilsson
Tyringe Sportfiskeklubb
2015 04 12



Tyringe Jogget den 9 maj.
Nyhet för året är att en motionsklass för årskurs 7 och 8. Den kan ge 500:- per lag. 10 lag kommer att vinna. Laget som består av 3 personer från samma skolklass. Deras insats är att ta sig runt i motionsspåret cirka 5,5 km. Start sker vid det gamla springvattnet vid fotbollsplanen bak Kurhotellet. Kl 11.00. Alla lag som kommer i mål före 12.30 får en lott där skolresepengar delat ut. Delarrangör är SK 69.
Ingemar Hesselbom
2015 04 10


”NOSTAGIKAFFE” UNDER TYRINGEDAGARNA
I östra delen av Järnvägsparken, intill Lantmannagatan och ”Oscarssons hörna” hade Tyringeconditoriet, senare Café Hörnan servering i klippta bersåer utefter järnvägen ända in på 1950-talet. Servitriserna gick, eller sprang med livet som insats över Järnvägsgatan som då var huvudled innan 21:an etablerades. Bersåerna har under åren genom parkförvaltarnas försorg bevarats och klippts till de ursprungliga formerna. ”Museiknegarna” vill under några timmar, 13-15 på lördagen den 16 maj, under Tyringedagsfirande väcka liv i möjligheten att dricka kaffe i parken, se på folklivet och lyssna på skön musik. I likhet med hur det under sommartid var vid Perssons Café, lite längre österut på Järnvägsgatan, kommer musikunderhållning med den klassiska sättningen piano och violin att erbjudas. Serveringen sker från museets kopia av den vattenkiosk som för 100 år sedan betjänade kurortsgästerna. Vagnen kommer att finnas på parksidan så ingen ska behöva löpa gatlopp för att kunna flytta sig 50 – 60 år tillbaka i tiden.
Göthe Persson
2015 04 10


Fotbollsskolan 2015
Alla barn som är födda 2009 och 2010 är hjärtligt välkomna till Tyringe IF:s fotbollsskola. Den börjar lördagen den 9 maj klockan 10.00-11.00.
Tyringe IF
VÄLKOMNA!


Bert Wilnerzon
Tryckta versionen av Tyringekalender - juli-dec 2015
Ni som vill vara med på Tyringekalendern nästa termin har t.o.m. den 30 maj i år att komma med uppgifter om eran arrangemang. I kalendern kommer hela Tyringe gamla kommun att vara med. Alla föreningar och företag, som vill ha sina arrangemang på kalendern, är välkommna att skicka ett mail till wilnerzon@tyringe.nu Det kostar inget.

Dessa uppgifter vill vi ha:
Datum, Arrangör, Rubrik, Plats och Tid.
Ex på hur ni kan skriva:
31 jan - Lions, Loppis, Lionslokalen kl 11-13
Marknadsföringsgruppen
Tyringe Byalag



Glad Påsk
Bilden tagen vid soluppgången vid Åsen på Åsgatan nära fotbollsplanen och vid utsikten.


Foto Göthe Persson PÅSKGUMMEAVFÄRD FRÅN MUSEET
Ett tiotal bedårande påskgummor inledde på skärtorsdagen sin Blåkullefärd från Tyringe museum. De vinkades iväg av minst lika bedårande påskgubbar och föräldrar. Starten fördröjdes delvis av den hagelskur som drog fram över startbanan och omöjliggjorde det inplanerade partiet frisbeegolf som skulle vara uppvärmningen. Lekarna fick flyttas inomhus där trion ”Tonmixarna”, Kristina, Barbro och Gunnar underhöll på fiol, dragspel och nyckelharpa. Saft och bullar samt välfyllda godispåskägg utgjorde välkommen färdkost. Eftermiddagen gick snabbt under glädje och gamman.
Göthe Persson
2015 04 03



Referat från SPF seniorernas månadsmöte på Kurhotellet
Ordförande Gudrun Hermansson hälsade alla deltagarna välkomna till den inledande lunchen. Glädjande är att så många som ett 90-tal medlemmar hade kommit. Efter den goda maten inleddes förhandlingarna. Ordförande rapporterade bl.a. från Göingekretsens årsmöte, som hölls i Hästveda. Tre nya medlemmar hälsades välkomna till föreningen. Medlemsantalet är nu uppe 270 medlemmar, vilket är glädjande. Efter förhandlingarna höll Carl Anderssons klädesaffär förevisning av det nya modet. SPF-medlemmar agerade mycket proffsigt som mannekänger på cat-walken under ivriga applåder från den modekunniga publiken. Mötet avslutades med dragning på lotterierna med många fina vinster från Carl Anderssons och andra företag! Nästa möte är den 28:e april på Kurhotellet då kommer Börje Johansson att visa bilder och berättar om Peru.
2015 04 01
Nils Olof Nordin


Åparkskvällarna 2015
Familjen Wrambjer presenterar för 23 året fyra torsdagar i rad Allsång med gästartister i Åparken i Tyringe.
Första programmet startar Torsdagen den 3 juli kl 19:00.
Gästartisterna är:
2 juli: Familjen Carling och Barbro och Lars
9 juli: Ann Chatrine Wiklander och Erik Lihm dessutom medverkar dragspelaren Stefan persson
16 juli: Lasse och Emil Sigfridsson
23 juli: Little Gerhard med band och Stefan Persson
Krister Wrambjers husband
Massor med överraskningar utlovas...


Trimpaketen
Trimpaketen finns nu ute till försäljning i Tyringes kiosker och på Sparbanken. Den pågår tom 10 maj. Kartpaketet kostar endast 50 kr. Ta nu tillfället och möt våren i skogen söder om Tyringe.
OK Tyringe


Foto Göthe Persson PÅSKBJÖRKARNA KLÄDDA
Tre av Tyringes förskoleavdelningar hörsammade inbjudan att på Tyringe Museum klä björkar med olika påskprydnader. De flesta björkarna var lagom utslagna med musöron vilket barnen uppskattade. Under torsdagsförmiddagen ljöd de 50 barnens skratt då finurligt konstruerade kaniner, kycklingar och äggtavlor i flera dimensioner och färger hängdes upp. En rundvandring bland föremålen, koll om Törnrosa vaknat och/eller somnat om samt lite spex på scenen innan servering av saft och bullar hör till ritualen då barnen kommer på ett av alla parter uppskattat museibesök.
På skärtorsdagen, den 2 april klockan 13-15 är det möjligt för alla, barn och stora att komma till museet och beundra björkarna, leka, lyssna på Tonmixarna och ladda upp inför Blåkullefärden. Knegarna hoppas på många till påskgummor och –gubbar klädda besökare. Ej utklädda betalar 20 kronor – de ”resklädda” betalar inget utan deltar i en ”premiering”.
Göthe Persson
2015 03 30



April utställningen på
Tyringe bibliotek


Kristina Sörskog ställer ut i Tyringe bibliotek under tiden 30 mars till den 30 april i Tyringe konstförenings regi.

Temat för utställningen är "Vårlinne" och kommer att visa linnetextilier, kläder och inredningstextilier, i nytt linne och gammalt, handvävt, linne med en känsla av vår och kommande sommar!

Läs mer här!



Foto Bert Wilnerzon
Lions Påskris



Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Byalag årsmöte
Ca 80 personer kom till byalagets årsmöte som hölls i skolans aula. Byalaget informerade om pågående och framtida projekt. Göran Berg presenterade lite om projektet "Lekparken" i Åparken och Rof Rantzow informerade att EG Bygg har börjat tillverka väggarna till "Åldermannen" bl. a. Mats Gunnarsson, från TORSJÖ LIVE, berättade om årets festival. Sven Ingvar Jönsson berättade om Föreningen ”Tyringe Skolmuseum” och deras verksamhet. Jan Göransson blev omvald till ordförande för ett år till. Susanne Hagelin Bengtsson avtackades med blommor för åren som hon varit med i styrelsen. I hennes ställe valdes in Ingemar Hesselbom.

Mer info i PDF-filerna nedanför:
Verksamhetsberättelse för år 2014.pdf
Verksamhetsplan 2015
Årskrönika 2014 i bild o text.

Bert Wilnerzon
2015 03 28



Foto Bert Wilnerzon (arkiv)
Ishockey - Tyringe är klart för division ett!
1207 åskådare på Tyrs Hov när Tyringe vann i söndags över Olofström med 2 - 1, i säsongens sista hemmamatch. I onsdags, säsongens sista match, vann Tyringe över Hanhals på bortaplan med 4-6. Tyringe blev tvåa med 22 poäng och Mörrum etta, också med 22 poäng, men som hade bättre målskillnad på straffar.
Stort grattis till Tyringe Hockey!!
2015 03 26


”Skolplanscher och YouTube. Bibelberättelser blir synliga på ont och gott”
Onsdagen den 25 mars kl 19.00 , Tyringe Skolplanscher från Tyringe skolmuseum ställdes ut i Kyrkans hus under onsdagen. Det visades exempel från YouTube och filmer. Det blev en del reflektioner kring vad dessa bilder gör med oss. Internationella gruppen serverade fikat och sålde hembakat bröd och marmelad. Alla inkomster gick oavkortat till Svenska kyrkans internationella arbete.
Bert Wilnerzon
2015 03 26


Foto Ingalill Jönsson Foto Ingalill Jönsson
Öppet hus på Skolmuseum.
I lördags, den 21 mars, hade Skolmuseum öppet hus mellan kl. 13-16. Besökarna fick se bl. a. klassfotoutställningen med foton från Rosengrens fotoarkiv, skolplanscher, tekniska undervisningsmaterial och många "prylar" från förr. Besökarna möttes och välkomnades med den nya foldern om Tyringe skolmuseum. I ett av de tre f. d. skyddsrummen fanns den stora samlingen av skolplanscher, totalt ca 1500 varav lite drygt 900 i originalsamlingen. Det fanns mycket att studera i museelokalen på tredje våningen och det blev trevliga möten med både gamla ting och med personer. Med skolans nyaste teknik, smartboarden, visades foton av skolplanscher, som håller på att läggas in i en databas för framtida digitala studier via hemsida.
Foto Ingalill Jönsson
Text Bert Wilnerzon
2015 03 23


Torsjö Live blir nu en 2-dagars festival!
Headliners: Earth Wind & Fire på fredagen 26/6 och Ulf Lundell lördagen 27/6.
Mer info här!
2015 03 23


Foto Bert Wilnerzon
Tyringerundan 2015 - Orientering
435 stycken anmälda från 56 olika föreningar/klubbar var med i årets Tyringerundan som Orienteringsklubben i Tyringe arrangerades under lördagen. Start vid utsikten kl 10.00 och mål vid gräplanen vid Tyrs Hov. Banorna fans utspridda från Radiumkällanområdet till skogen vid utsikten. Lunds Orienteringsklubben var den som hade flest tävlande medlemmar, 46 stycken tätt följd av Skåneslättens Orienteringslöpare med 45 stycken.
Bilder, tryck här!
Resultatlista här!
Bert Wilnerzon
2015 03 21


Foto Göthe Persson BILDER FRÅN ”DÖDENS FÄLT” FASCINERADE PÅ MUSEET
Yngve Nilssons kåseri och foton från sina resor i Laos och Kambodja fängslade publiken. Han berättade initierat om stämningen i Vientiane i Laos då han 1979-80 deltog i ett återuppbyggnadsprojekt där. Han kom in på besöket på flera av de minnesplatser som ordnats med kvarlevor från de otroligt ohyggliga förhållanden, misshandel och kallblodiga avrättningar som Röda Khmererna gjorde till sitt politiska styresskick och som resulterade i ett folkmord. Blandat med reseskildringens vackra foton och berättelser blev kvällen sammantaget upplevelsefylld.
Göthe Persson
2015 03 21



Musik i Finja kyrka.
"Maria i ord och ton" heter Musikgudstjänsten som Finja Kyrka håller nu på söndag 22 mars klockan 18.00. Annika Fransson sjunger och Barbro Daun Schelin spelar piano. Lars-Ivar Ericson håller i andakten.
Mer info här!
Barbro Daun Schelin
2015 03 20



Foto Göthe Persson LEDARSKAP, GLÄDJE OCH VÄNSKAP!
Arrangörerna uppskattade att så många kom och lyssnade på ”ledarskap genom SAMS”. Susanne Pettersson, ledarskaps- och förändringsaktiv inom i första hand idrottsrörelsen var fantastisk i sitt engagemang. Hon fick med bara några skämtsamma ord och tystnad alla 65 i bänkarna att resonera om "svåra" saker, räcka upp händerna som svar på ganska "intima" frågor, och reagera på hennes påståenden om ledarskap. De övriga tjejerna i SAMS, Stina, Anna och Marija gav i sin tur inblick i sina erfarenheter som chefer och ledare i olika positioner.
Totalt gav förmiddagen på Tyringe Museum en nyanserad bild av ledarskap på olika nivåer, både inom arbetslivet, idrotten och föreningslivet. Det blev en minnesvärd lördag med många tänkvärda slutsatser. Att de fyra tjejerna trivdes med varandra och publiken rådde det inget tvivel om. Timmarna formade de till en möjligheten att ge tillbaka för en lycklig uppväxttid i Tyringe. Det kunde bland annat ses i deras lysande engagerade ögon och framställningarnas kombination av humor och saklighet.
Göthe Persson
2015 03 14



Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Verktygsdammarna fredag den 13:e mars.



Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Nya Förskolan i Tyringe
Förskolan har börjat byggas nu på tomten där Stenbockens fritidshem och ridhuset fanns. Avsikten är att bygga en förskola för upp till 105 barn. Den ska ersätta tillfälliga lokaler, mindre förskolenheter samt även ge en viss kapacitetsökning. Förskolan i Tyringe väntas vara klar under våren 2016.
Bert Wilnerzon
2015 03 09


Foto Bert Wilnerzon
Soluppgång söndag 8 mars



”GLÄDJE OCH VÄNSKAP I LEDARSKAPET”
Alla medelålders Tyringebor med idrottsintresse har säkert minnen av Susanne Pettersson, ”LP Sporthandlarns” dotter. Susanne som själv varit elitidrottare har spenderat 5 år i New York innan hon flyttade tillbaka till Sverige och blev landslagstränare inom tennisen. Susanne agerar som konsult inom näringslivet, offentliga sektorn och idrotten och hon är en av Skandinaviens ledande konsulter inom förändringsarbete. Susanne är författare till succé­böckerna ”Leda med förtroende”, “Ta fram kraften inom dig”, “Bryt ihop och kom igen”, ”Dra åt samma håll” och kommer i september ut med sin nya bok ”Presentera och Briljera”.
Susanne kommer till en frukostträff på Tyringe Museum lördagen den 14 mars kl 10 tillsammans med tre vänner från ungdomsåren i gruppen ”SAMS”, en fyndig förkortning som direkt pekar på det mångåriga kamratskapet och presenterar gruppen genom begynnelsebokstäverna i medlemmarnas förnamn. Utöver Susanne består SAMS av ”Tvillingarna Friberg” d v s Stina Trimark, arbetschef inom byggsektorn och Anna Olsson, lärare samt Marija Kogler Johnsson, lärare och ägare till privat förskola. Tillsammans har gruppen stora erfarenheter av chefskap på olika nivåer och ledarskap i olika organisationer och sammanhang.
Vänskap och glädje är ett genomgående tema då SAMS träffas, bland annat på tennisbanan i Tyringe. Utan att avslöja damernas ålder har vänskapen och deras träffar varat i 25 – 30 år.
Under förmiddagen på museet kommer allvar och sanningar om ledarskap/chefskap att varvas med glädje och skratt runt upplevelser under uppväxten i Tyringe.
Göthe Persson
2015 03 06


Pressfoto Sara Granér "Möte med konstnär" Sara Granér.
Under mars månad är det Sara Granér som ställer ut på Tyringe bibliotek. Hon kommer onsdag den 11 mars kl 19.00 och efter konstföreningens årsmöte pratar hon om sitt konstnärskap.
Sara Granér är en svensk serieskapare och satirtecknare. Hon arbetar med samhällssatir, i regel med groteskt tecknade djurgestalter i centrum.
Granérs korta serier och enrutesteckningar har publicerats i bland andra Dagens Nyheter.
Hon har medverkat i utställningar i bland annat Rom och Tokyo och haft separatutställning på Kulturhuset i Stockholm. 2010 tilldelades Sara Granér EWK-priset. Vid Bokmässan 2013 fick Granér motta Adamsonstatyetten, där Svenska Serieakademins motivering löd:
” Sara Granér är en egensinnnig artist. Framför allt får hon priset för att hon håller ögon och öron öppna för språkets möjligheter. Hennes språkliga eskapader är ofta lika svart, absurda, bisarra och stilsäkert tramsiga som hennes tecknade djur/människogestalter. „ — Svenska Serieakademin[8] Foto Bert Wilnerzon
2013 tilldelades hon Region Skånes kulturpris. Mer info hitta du här !
Bert Wilnerzon
2015 03 04
Foto Bert Wilnerzon



REVYNOSTALGI PÅ MUSEET
Även en nyårsrevy kan bli museiföremål! Möjligheten att återuppleva 1987 års LIONS-revy lockade drygt 100 Tyringebor. Med hjälp av Christer Glader och många av det dåtida revygänget samt en entusiastisk publik blev eftermiddagen den 2 mars en minnesrik och skrattfylld nostalgitripp. Christer var år 1987, och under tre ytterligare revyer som LIONS uppförde, den meste kuplett- och sångnummerskrivaren. Han gav bakgrund till de olika numren och sjöng, solo eller tillsammans med publiken, de flesta numren ur ett häfte som utgjorde dokumentation av revyn. ”Doktorn” framförde en sällan sjungen, vemodig fortsättning på ”Ornens sång”. Det gjorde han på ett så känsligt och engagerat sätt att publiken förstummades.
Arbetet med dokumentationen och tryckningen av häftet har för Museiknegarna blivit möjligt genom ett bidrag från Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse. Om motsvarande noggranna dokumentation av de tre ytterligare revyerna, 1990,-93 och -96 återstår att se.
Göthe Persson
2015 03 03



Medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse?
Är din förening/ditt företag intresserad av medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse? Vill du veta hur ni kan ansöka? Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bjuder in till informationsmöte vid två tillfällen i vår. Tisdagen den 3:e mars kl 18.00 och lördagen den 7:e mars kl 10.30 på Sparbanken Skåne i Tyringe, ingång från Torggatan. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!
Susanne H. Bengtsson


Tyringe klara för kvalserien mot division 1
Tyringe segrade i de andra mötet i PlayOff-2 mot Kungsälv på bortaplan med 7-3. Första omgången i kvalserien mot Division 1 på hemmaplan spelas den 4 mars mot Mörrum.
Mer info på tsos.com
Bert Wilnerzon
2015 02 25


Juniorträning/bouleskola
Boulegetingarna startar en juniorträning/bouleskola för barn och ungdomar. Är du intresserad och vill prova på kom på onsdagar 14:00 – 17:00 i Boulehallen. Alla ungdomar från 6 år hälsas välkomna!
Mer info på www.boulegetingarna.se
Bert Wilnerzon
2015 02 23


Barn- och ungdomsaktiviteter under sportlovet!
Flera aktiviteter ordnades under sportlovet i Tyringe, bl. a. Mini-orientering med Ok Tyringe, boule för nybörjare, Armbandsworkshop på Tyringe Bibliotek, disco och "prova på" simträning med Tyringe simsällskap, diverse aktiviteter på Tyringe fritidsgård, "Skridskor till Tusen", bowling, allmänt bad i simhallen och "spika fågelholkar" på Tyringe Museum.
Bert Wilnerzon
2015 02 22


MUSEIKNEGARNA OCH BARNEN BYGGDE NYA BOSTÄDER
På museet byggdes fler nya bostäder än vad som gjorts i Tyringe på många, många år! Inte mindre än 30 fågelpar kommer att ha möjlighet att bereda sina barn moderna lägenheter, visserligen bara enrummare men bättre än att leta förgäves!
Att komma till museets verkstad och spika holkar och trycka sina visitkort har blivit en trevlig sportlovsaktivitet. Flera barn kom med mor- eller farföräldrar och då får en rundvandring på museet under sakkunnig ledning en speciell dimension.
2015 02 21
Göthe Persson



Innebandy och Ishockey - Superlördag idag på Tyrs Hov.
Innebandy - Damerna mot toppen om en kvalplats och Herrarna säkrade en kvalplats.
Innebandy: Röke - Häljarp 10-3 (Damer Div 2 Skåne)
Innebandy: Röke - Vöikers 8-3 (Herrar Div 1 Södra Götaland) www.rokeibk.se
Ishockey: Tyringe - Kungälv 4-2 (PlayOff 2, AllTvåan Södra) www.tsos.com
Bert Wilnerzon
2015 02 21


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringes Järnvägsstation
Bilden är tagen tisdag den 17 februari ca kl. 12.00
Störningar idag (18/02) i tågtrafiken mellan Hässleholm och Tyringe p.g.a. en nedriven kontaktledning.
Bert Wilnerzon
2015 02 18


LEIF LILJA DROG FULLT HUS!

Att den unika visningen av filmen ”Dödsryttarens Dröm” skulle vara publikdragande stod klart för arrangörerna, Tyringe Museiknegare. När denna visning dessutom kombinerades med Leifs personliga berättelse om Berne Kentons Motorcirkus var succén given. Hans berättelse om hur han kom upp på motorcykeln och turnerade Norden runt, snurrande tusentals varv i velodromen drog ned otaliga skrattsalvor. Leif är i sina berättelser liksom i sina målningar väldigt expressiv, färgstark och ödmjuk vilket gör honom uppskattad.

Efter en mingel- och kaffepaus, lite trångt men gemytligt, då flera av de uppträdande i Berne Kentons ”motorcirkusstall” och filmens skapare Catharina Kåberg, fick svara på frågor började kvällens huvudnummer, filmen om hur Leif genom helt osannolika tillfälligheter efter 40 år åter blev ägare till ”tunnan”! En del tekniska småsvårigheter innebar att starten drog ut lite på tiden, oavsiktliga reklamavbrott skapade en familjär och trevligt förlåtande stämning.

De tre monitorer som monterats och visade samma bild som på ”bioduken” bidrog till att alla de 150 närvarande kunde följa den intressanta och vackra filmen om uppbyggnaden från ett billass virke våren 2012 till en premiärföreställning eftersommaren 2014, ”Dödsryttarens Dröm” blev verklighet!
2015 02 14
Göthe Persson



”MUSEIAKTIVITETER” UNDER SPORTLOVET
Alla skollediga kanske inte drar till fjälls utan blir kvar på hemorten. Tyringe Museum erbjuder då flera aktiviteter som kan utövas på förmiddagarna. Måndagen den 16 och torsdagen den 19 kan man spika fågelholkar, trycka eget visitkort på en tryckpress, uppträda/sjunga och dansa/showa på scenen med mikroner och filmning. Varm choklad med vispgrädde samt bullar erbjuds liksom kaffe med dopp till medföljande föräldrar.
2015 02 09
Göthe Persson



Serieseger - Tyringe SSos
Tyringe vann bortamatchen med 4-2 mot Hanhals och därmed är seriesegrare i AllTvåan Södra. Nästa lördag kommer dem att spela deras första playoffmatch. Stort grattis till hockeykillarna och deras tränare Magnus Rahm och givetvis supportrarna.
2015 02 12
Bert Wilnerzon


LEIF LILJAS BILDER PÅ MUSEET
I tisdags den 10 februari, två dagar innan den unika filmvisningen om nybygget av velodromen/tunnan och nystarten av Berne Kentons Motorcirkus hängde Leif med hjälp av konstnärsvännen Jan Olsson sina expressiva målningar i serveringsdelen av museet. Leifs uttrycksfulla bilder strålar av respektlöshet, glädje och fantasier. Leif avstår från att binda betraktaren genom att inte ge bilderna något namn. Hans självklara uppfattning är att varje gång man tar sig tid att närmare skärskåda målningarna får man olika upplevelser. Målningarna är i sina detaljer ögonblicksbilder i Leifs bildvärld och naivistiska fantasi. Utställningen är väl värd ett besök och kommer att hänga kvar på museet till efter påskhelgen.
2015 02 11
Göthe Persson



Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Skolmuseum
En mellanstadieklass från Tyringe Skola på besök i Tyringe Skolmuseum. Bilden är tagen för kommande broschyr som skolmuseet kommer att tryckas så småningom.
Fler bilder från Skolmuseum här!
Bert Wilnerzon
2015 02 07


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Páll Sólnes utställning på biblioteket
Under februari månad har Tyringe Konstförening en utställning av Páll Sólnes på Tyringe Bibliotek.
Mer info om Páll Sólnes hitta ni här!
Bert Wilnerzon
2015 02 05


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ishockey - Tyringe kvar i serieledning i Alltvåan.
1303 personer kom för att se söndagens hemmamatch där Tyringe besegrade Borås med 3-1. Det blev inte lika många mål som i deras senaste träff när Tyringe vann i Borås med 11-1. Målskyttar var Lukas Björnsson 2 och Joel Persson.
Några bilder från matchen finns att se här!
Bert Wilnerzon
2015 02 02


Foto Göthe Persson, Tyringe EN OFÖRGLÖMLIG EFTERMIDDAG MED ”GRUS I DOJJAN”
Januari månad fick ett trevligt slut genom en högklassig underhållning av ett toppengäng. Deras speciella sound, den blandade repertoaren, Kruttes presentationer, spelglädjen och sättet att få publiken engagerad gjorde att den till 120 personer uppgående publiken fick en upplevelse utöver det vanliga.
Göthe Persson
2015 02 02



Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Bäcken vid Hästhagen
Bäcken vid Hästhagen är nu rensad och nytt rör lagt vid ingången till "vattentunneln" som går under järnvägen.
2015 01 31


Välkommen till konstnärsmöte på Tyringe Bibliotek 2/2 kl 19.00!
Möt och lyssna till februari månads spännande konstnär Páll Sólnes berätta om sin konst. Tyringe Konstförenings utställning av hans oljor visas 2/2 - 26/2 (under Bibliotekets öppettider).
VÄLKOMNA!
2015 01 30
Lotta Persson


Luftgevärsskjutning
Ni barn (sex år ock uppåt) och ungdomar som är intresserade att skjuta luftgevär. Kom till hemvärnsgården i Tyringe måndagar mellan 16.00 - 18.00. Anmälning mellan 16.00 -17.00. Undrar ni något ring Harald 070-5557684
2015 01 29


Badpriserna - Tyringe Simhall
Förra året klubbades, i fritidsnämnden, förslaget om sänkta priser i alla kommunens simhallar från och med januari 2015. Som ett exempel så kostade ett 50 kort 1500 kr innan och nu kostar den 900 kr. Bilden är från en simtävling för något år tillbaka.
Se prislistan
Bert Wilnerzon
2015 01 27


Foto Göthe Persson, Tyringe INTRESSANT SKILDRING OM ”NÄS-BRODIN”
Marianne Thorsted har gjort ett stort forskningsarbete runt Tviggesjöborna i Farstorp under början och mitten av 1800-talet. Hennes arbete resulterade i att hon skrev boken om släktens villkor och levnadsförhållanden. Det Marianne berättade om detta på Tyringe museum torsdagen den 22 januari gällde med all säkerhet även för den ej besuttna (underklassen) i övriga Göinge härader. Att få en liten inblick i hur det vi nu betraktar som självklarheter avseende skola, vård och omsorg var organiserat så nära i tiden som för tre-fyra generationer sedan var tankeväckande.
Göthe Persson
2015 01 23



Foto Bert Wilnerzon
Åparken kl 17.00 den 19 januari



Foto Göthe Persson, Tyringe GRANARNA BORTA PÅ MUSEET
Nu är vi förbi tjugondag Knut och museet har ”officiellt” öppnat för vårterminen måndagar och torsdagar klockan 9-12. Årets första arrangemang blev en gammaldags julgransplundring med drygt 60 förskolebarn och deras lärare/pedagoger. Knegarna hade lite svårt att bestämma sig för om ”plundring” är ett ord att lära små barn. Kanske hör det dåtiden till? Förslaget kom upp om att säga ”granstrippning” – det kanske inte är bättre det? Förslag till ett nytt, till nutiden anpassat och för framtiden användbart ord mottages gärna! Den långdans som leddes av tomten och till musik av AlfOttos , barnens sånger och skratt ekade genom lokalen. Saften och glassen som sedan serverades fick en strykande åtgång. Som klassisk avslutning satt tomten på scenen och delade ut godispåsar.
Göthe Persson
2014 12 19



FOLKETS PARK – STENSÄTER 100 ÅR
Det är nu hundra år sedan Folkets Park i Tyringe som nöjesställe började frekventeras, festerna tog fart, brottarna tog sina nappatag och revyerna gladde publiken. Verksamheten upphörde i och med branden vid jultid 1958. Sista ”nostalgidansen”, uppmärksammad bland annat i Sydnytt var i juli 2012. Nu får betongmosaikbanan åldras vidare i fred.
Läs mer här!
Göthe Persson
2015 01 15


Jessica Karlsson Jessica Karlsson uttagen till Europamästerskapen i Boule
Förbundskapten Albin Plantin har tagit ut Jessica Karlsson från Boulegetingarna i Tyringe (U23) för att vara med i laget som får representera Sverige vid Europamästerskapen som spelas den 13-15 mars i Spanien, Santander.
Mer info kring uttagningen
boulegetingarna.se
2015 01 14



Tyringegymnasterna
Vi kör igång med gympan Mån 12/1 kl 18.30 på Tyringe skolas gymnastiksal. Vi kör sedan alla Mån och Tors 18.30-19.30 alla är välkomna damer, herrar killar o tjejer pris 250 kr per termin. Ledare är Agge Emmah och Tanja.


Glada Geten Gårdsmejeri
Foto Glada Geten Gårdsmejeri
Här lämnar Lions i Tyringe en släp med julgranar som samlades in under söndagen i Tyringe. På bilden ses fr. v. "Lacke" Hall, Steneric Svensson och Bengt Persson.
Bilden är tagen av Glada Geten Gårdsmejeri i Lilla Oberöd.
2015 01 12
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Tyringe Fotoklubb visade bilder Fotoutställning och vernissage
Ca 40 personer kom till biblioteket för att se på Tyringe Fotoklubbs fotoutställning och vernissage. Det visades 14 stycken bildspel med bl. a. bilder från Sydafrika, Grekland, Norge och Sverige. Det bjöds också på dricka och tilltugg. Utställningen finns på biblioteket ända fram till den 28:e januari.
2015 01 08
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon
Stefan Zablocki, överlevare från Auschwitz
Mer än 70 personer kom för att lyssna på Stefan Zablocki i Tyringe skolans aula den 7 januari. Stefan Zablocki, född den 4 mars 1930 i Lodz, Polen, är en Judisk Förintelseöverlevare från andra världskriget. Han internerades i koncentrationslägret Auschwitz sommaren 1944. Förflyttades efter en tid via Neuengamme till den tyska staden Braunschweig då fadern valdes ut att arbeta vid en lastbilsfabrik. Evakuerades via Ravensbrück vid slutet av andra världskriget. Befriades i Wöbbelin och kom efter andra världskriget till Sverige och Malmö den 26 juli 1945 där han fick genomgå en desinfektion. Zablocki gömde sig enligt egna uppgifter fyra dagar utan mat i ett vindsutrymme samt i ett avlopp i Auschwitz.
Mer info här!
2015 01 08
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ishockey ungdom - Nyårscup på Tyrs Hov Tyringe SOSS Team 07
2015 01 03



Äldre nyheter från 2014 , 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar