Tyringenyheter 2014
Tillbaka ,

Äldre nyheter från 2013 , 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Fotoutställning på biblioteket
Tyringe Fotoklubbs årliga fotoutställningen är nu på plats och kan ses t.o.m. den den 28 januari. Den 7:e januari 2015 kl.18:30 kommer klubben att ha en vernissage där alla är välkomna.


Serieseger för Tyringe Hockey
I årets sista match besegrade Tyringe Alvesta på hemmaplan med 6-2 och därmed leder Tyringe i tabelltvåan med totalt 57 poäng, 8 poäng mer än tvåan Alvesta.


Foto Bert Wilnerzon


Foto Göthe Persson, Tyringe
KNEGARNA TACKAR FÖR ETT BRA ÅR!
Under nästa termin har vi flera trevliga arrangemang bland andra "Grus i dojjan", "Ledarskap&Vänskap" med Susanne Pettersson. Välkomna då!
Göthe Persson
2014 12 22


Foto Göthe Persson, Tyringe ÅRETS SISTA ARRANGEMANG PÅ TYRINGE MUSEUM VÄLBESÖKT
De täta och stundtals snöblandade regnskurarna under lördagen den 20 december avskräckte inte drygt 50 Tyringebor och tillresta att besöka museet. Väl inomhus var trevnaden desto större! ”Göingemusikanterna” med dragspel, fiol/saxofon och klarinett har en bred repertoar och förnöjde publiken i väntan på dagens huvudattraktion ”Solskenskören” från Ekelidens boende. De fyra sångarna tillsammans med fritidsledaren Fredrik Häggström på gitarr agerade både kör, solosångare och allsångsledare. Alla kända julmelodier fick sig en uppfräschning inför de stundande helgdagarna. Då Ingvar Nilsson och hans musikkollegor återkom blev musiken så sprittande att spontandans uppstod! Utrymmet var dock begränsat så danserna inskränkte sig till vals och foxtrot så då hambo och schottis spelades kunde det bli paus för kaffe och glögg. De fyra arrangemang som Museet stått för under adventstiden har lockat över 600 besökare! Nu vilar sig Knegarna över nyår men återkommer med vårprogrammet inom kort.
Göthe Persson
2014 12 22Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon Lucia
På bilden ovanför ser vi Lions Lucia som besöker Hemköp. Andra ställen de besökte var Hemgården, Enedalen, Syster Annas, Förmedlingen och Matlusten. Förutom Lions Lucia så firades på söndag också Lucia i Finja och Tyringe kyrka. Simklubben hade också Lucia i Simhallen och skolan hade Niornas Lucia en egen konsert på Tyrs Hov redan på torsdag.
Bert Wilnerzon
2014 12 15


Foto Göthe Persson, Tyringe SAMLA KRAFT INFÖR JULFIRANDET OCH UPPLEV MUSEET
Lördagen den 20 december kl 13-15 kommer Tyringe Museum att bjuda en fristad från allt ”sistaminutenjäkt” inför julhelgen. Göingemusikanterna och Solskenskören från Ekeliden kommer att svara för julmusik och sång – ”knegarna” erbjuder servering av olika slag – choklad, kaffe, glögg. För att ”tvingas” runt bland samlingarna kommer en enkel tipspromenad att finnas.
Göthe Persson
2014 12 13Foto Lars Göran Sjövall
Ishockeymatch Tyringe-Boro/Vetlanda
Lions representerade på sponsormatch, tyringe vann 4-2 igår hemma på Tyrs Hov.
Lars Göran Sjövall text och foto
2014 12 11


Foto Tuulikki Andersson Konstverk av Broderiakademins lokalgrupp
Tyringe Bibliotek har som gåva fått ett textilt konstverk av Broderiakademins lokalgrupp, "Hässle-stygn", i Hässleholm. Konstverket heter "Förspilld kvinnokraft och manskraft". De små virkade dukarna är "förspilld kvinnokraft" och de broderade små bilderna är "förspilld manskraft".
Tuulikki Andersson
2014 12 11Foto Göthe Persson, Tyringe JULPYSSEL PÅ MUSEET
Knegarna och engagerade ledare lockade runt 40 barn och vuxna till Tyringe Museum under eftermiddagen andra advent. ”Gammaldagsa” julgransprydnader med änglahuvuden på moln av kristyr, stearinhjärtan med pinglor samt tomtar av björkstamsbitar varvades med fantasifulla julkort nejlikespäckade apelsiner som spred en förförisk doft i serveringslokalen. Till gemytet hörde dessutom förtäringen av varm choklad med vispgrädde, kanelbullar och pepparkakor. Även de vuxna blev som barn och gick omkring med de av grädden och chokladen typiska mustascherna på överläppen!
Nu är det endast ett arrangemang kvar under adventstiden på museet: lördagen den 20 december underhåller Solskenkören från Ekeliden tillsammans med Göingemusikanterna kl 13-15. Samma ”nostalgiförtäring” utlovas den eftermiddagen!
Göthe Persson
2014 12 09Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Ljusspelet vid Kvarndammen
Så här ser det ut när det är lite mörkare vid Kvarndammen. Ljusspelet invigdes den första Advent, samma dag som det var Julmarknaden, av Tyringe Byalag.


Foto Bert Wilnerzon Tyringebygdens kalender 2015 (Jan-juli)
Tyringebygdens kalender 2015 är nu klar och har skickats till tryckeriet (storlek A3). Den kommer att delas inom Tyringe gamla kommun innan årets slut. Det är samarbete mellan Turist och marknadsföringsgruppen i Tyringe Byalag, byalagen och föreningar inom "gamla" Tyringe och Tyringe.nu.
Tryck här för att komma till kalendern.
2014 12 06
Bert WilnerzonFoto Bert Wilnerzon Lokala projekt delar på 318. 400 kr från Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bildades i samband med att Tyringe Sparbank fusionerade med Kristianstads Sparbank och bildade Sparbanken 1826. Stiftelsens uppgift är att stödja projekt inom Tyringe gamla kommun.
Utvecklingsstiftelsen tar emot ansökningar från ideella organisationer, föreningar, institutioner, företag och liknande inom näringsliv, samhälle, idrott och kultur. Följande av höstens ansökningar har beviljats bidrag:

Eleverna i Åk 9 Tyringe Skola, Fördjupningsstudier Förintelsen: 98.400kr
Genom fördjupade kunskaper kring andra världskriget och förintelsen ges eleverna möjlighet att utveckla och utöka sin förståelse för alla människors lika värde.
Tyringe skola, föreläsning Förintelsens Överlevare: 15.000kr
Eleverna i åk 8 o 9 får ta del av en föreläsning i december och allmänheten välkomnas den 7 januari 2015, kl 18.00 på Tyringe skola.

Arrangemangskalender, Tyringe Byalag: 30.000kr
Tyringebygden har ett aktivt föreningsliv och ett brett utbud av aktiviteter av allehanda slag. Byalagen i Tyringe, Matteröd,Röke, Hörja, Västra Torup och Finja samverkar i detta projekt med att ta fram och distribuera ”Tyringebygdens kalender”.
Tyringe Skolmuseum: 10.000kr
Med enkla sökvägar kommer muséets fantastiska arkiv av planscher och kartor komma skolundervisningen till del och till allmänhetens kännedom på ett helt annat sätt än tidigare.
Föreningen i framtiden, Tyringe Konståkningssällskap: 30.000kr
Med en långsiktig strategi kring medlems- och ledarrekrytering vill TKS bredda sin verksamhet och bädda för framtiden. Större delaktighet i såväl planering som utförande av träningsaktiviteter skapar inspiration och utvecklingsmöjligheter för fler.
Fortsatt Växtkraft, Röke innebandyklubb: 20.000kr
Vidareutveckling av det mentorskapsprogram som startade upp för ett år sedan. Klubben vill nu bygga vidare så att samtliga lag i föreningen omfattas av programmet.
Kvarndammen, Tyringe Byalag: 20.000kr Ett ljusspel i Kvarndammen kommer uppmärksammas av alla besökare och inte minst tågresenärer. Samverkansprojekt med ortens företagare.
Tyrebuggen, Tyresvingen: 15.000kr Danstävling i bugg är en utveckling av klubbens verksamhet inom dans.
Rörliga friluftslivet, OK Tyringe: 80.000kr Många är vi som kommit i kontakt med orienteringssporten. I skolan, på motionsnivå eller i tävlingssammanhang. Oavsett vilken nivå du är på kan du vara med. Orientering är för alla! Kartan är det viktigaste verktyget för att kunna hitta rätt. OK Tyringe upprättar olika kartor i vårt närområde. Väl mött i skogen!
Sedan Utvecklingsstiftelsen bildades har drygt 3 mkr beviljats till olika projekt i bygden.
www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
2014 12 05
Susanne Hagelin Bengtsson


ÅRETS TVÅ SISTA MUSEIARRANGEMANG
Läs mer på www.tyringe.nu/tyringemuseum


Foto Monica Malmsten Foto Monica Malmsten
Vinsterna i konstföreningens medlemslotteri.
Här några bilder på utställningen i biblioteket. Det är vinsterna i konstföreningens medlemslotteri som ställes ut inför utdelningen den 17 dec kl 18.30.
Tryck här om du vill se bilderna var för sig/större.
Foto Monica Malmsten
Fotomontage Bert Wilnerzon
2014 12 01


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Julmarknaden, söndag 1 Advent
En lyckad Julmarknad blev det i år också med mycket folk och fint väder. Ca 350 besökare på museet, över 100 på biblioteket, mycket folk på torget. Folket gick i en ström mellan torget, biblioteket, museet, lionsloppis, Missionskyrkan, ... runt 15.45 invigdes också ljusspelet vid Kvarndammen.
Tryck här om du vill se fler bilder från Julmarknaden.
Foto Bert Wilnerzon
2014 12 01


Program för Julmarknaden söndag 1 Advent - 30 november
Torget
Kl. 13.00 - Skolorkestern spelar
Kl. 13.30 - Dans kring granen, Lions spelar och sjunger
Kl. 14.00 - Skolorkestern spelar
Kl. 14.20 - LP-tal
Kl. 14.45 - Lucia
Kl. 15.15 - Tyringe Utvecklingsstiftelsens utdelningar
Kl. 15.40 - Tomten kommer med goddis till barnen
Kl. 16.00 - Julmarknaden slutar

Tyringe Museum - kl 13-17
Lionsloppis - kl. 11-16
Skolmuseum - kl. 13-16
Tyringe Bibliotek, Studief. Vux. - kl. 13-17

Invigning av Ljuspelet vid Kvarndammen - kl 15.45


Kläddutdelning på gång igen!
Brandstationens källare är den nya lokalen för in och utlämningen av kläder. De tar mycket gärna emot vinterkläder och skor. Pga utrymmesbrist kan de inte ta emot sommarkläder. Sortera istället och spara det somriga till våren. Tisdagar kl 16 - 18 går det bra att lämna ert bidrag i Brandstationens källare.
2014 11 20


Foto Göthe Persson, Tyringe VACKRA FOTOPRESENTATIONER PÅ TYRINGE MUSEUM
Drygt 40 besökare fick under två timmar torsdagen den 20 november en fin fotovisning. Drygt 10 medlemmar från Tyringe Fotoklubb visade i storformat exempel på sin fotokonst. Det var genomgående bilder av stort artistiskt värde inom en rad olika motivområden. Fotograferna berättade själva, de som trots allt var frånvarande genom Ingmar Kristiansson och Patrik Ronkainen om bildernas ursprung och lite tekniska data. Åhörarna fick också genom de båda presentatörerna tips om hur digitala foton kan delas av flera genom uppladdning till det så kallade ”molnet”. Ingmar och Patrik gick också genom hur man med hjälp av foton, gamla i album eller nytagna, kan bygga bildspel för att dokumentera händelser eller den vägen göra en släkttavla eller sina memoarer. Fotoklubben hjälper gärna till med tips och utförande efter kontakt med dem.
Göthe Persson
2014 11 22Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Hässleholms Modelljärnväg invigs nu under helgen.
Lördag den 22 nov är det öppet från kl 13-18 och på söndag 23 från kl 10-16. Föreningen finns nu i sina nya lokaler på garnisonsområde och banan har blivit minst dubbel så stor jämfört med vad den har varit innan i de gamla lokalerna. Anläggningen byggs i flera etapper där stationerna Tyringe, Tomestorp, Sösdala, Finja, Västra Torup, Vankiva och Sandåkra finns med vid invigningen. Bygget kan följas på föreningens hemsida www.hmjf.se med både bilder och filmer.
Bild Bert Wilnerzon
2014 11 20


Kläddutdelning på gång igen!
Brandstationens källare är den nya lokalen för in och utlämningen av kläder. De tar mycket gärna emot vinterkläder och skor. Pga utrymmesbrist kan de inte ta emot sommarkläder. Sortera istället och spara det somriga till våren. Tisdagar kl 16 - 18 går det bra att lämna ert bidrag i Brandstationens källare.
2014 11 20


Foto Göthe Persson, Tyringe
Göthe Persson
2014 11 20


Ny platschef på Kurhotellet!
Sandra Lundell som tidigare varit inhyrd platschef på halvtid väljer nu att koncentrera sig på sin egen anläggning i Markaryd. Efterträdare blir Madeleine Svanberg (bilden) som har en lång bakgrund inom och hotell- och restaurangbranschen. Madeleine kommer närmast från Eurest i Halmstad men har tidigare varit verksam på Torekov Hotell, Margretetorps Gästgifvaregård och Brunnby Gård. Madeleine kommer att arbeta heltid och finns på plats from idag.
2014 11 19


Foto Bert Wilnerzon UTEGYMMET INVIGT
Söndagen den 16 november trotsade ett trettiotal Tyringebor det grådisiga, småregniga vädret för invigning av de redskap som monterats vid starten av motionsspåren vid parkeringen på Malmövägen.
Fredrik Jeppsson överlämnade de ”naturinspirerade” redskapen – alla är gjorda av stadiga, naturnära timmerstockar – från Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse till Tyringeborna representerade av Rolf Rantzow i Korpens Spårgrupp. Rolf lät stafetten och invigningsuppdraget gå vidare till 2014 års Tyringebo, Jörgen Persson som genomförde konststycket att gå balansgång och samtidigt klippa invigningsbandet.
Under söndagsförmiddagen hade medlemmar i Spårgruppen arbetat med att undanröja snubbelrisker och andra vanskligheter på spåren inför vintersäsongen. Samtliga längder är nu i bästa skick – färdiga att ta emot tränande och snön!
Text Göthe Persson
Bild Bert Wilnerzon
Fler bilder från invigningen och motionsspåret finns här!
2014 11 17Foto Göthe Persson, Tyringe FRÅN VÅLDGÄSTNING VIA KROAR TILL SKÅNSKA GÄSTGIVARGÅRDAR
15 besökare på Tyringe Museum torsdagen den 13 november fick en ingående berättelse om hur resandet mellan skånska orter förändrats under århundradena. Lennart Jönsson har ägnat stor del av sina dagar efter pensioneringen till besök på de ”traditionella” gästgivargårdar som nu erbjuder lunchservering. Aptiten att lära mer om hur de som färdades i landskapet hade det väcktes vid dessa besök. Hur gästerna tagits emot, hur de fägnades, hur skjutshållen var organiserade med mera blev ett forskningsområde för honom. Med utgång från den bok han skrivit berättade Lennart på ett engagerat och kunnigt sätt med stöd av foton ur boken samt eget och andras forskningsresultat.
Göthe Persson
2014 11 14Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Motionsspåret
Motionsspåret i Tyringe är blåsta fritt från löv. Samtliga spår 5,7 och 10km.
Är ni intresserade att stötta vår verksamhet. Kan sätta in pengar på Bankgiro 5709-8998 Medlemsavgiften är 100kr.
Välkommna ut i spåren och till Utegymmet.
Korpen Spårgrupp.
Rolf Rantzow
2014 11 10


Foto Göthe Persson, Tyringe ”En kort resa – långt bort- i tiden”
Ingemar Hesselbom inledde sin kåserande odyssé om Gotlands spännande historia torsdagen den 6 november på Tyringe Museum.
De drygt 30 besökarna fick bland annat en ingående, och mycket initierad skildring av ön Gotlands uppkomst för flera miljoner år sedan, spännande och rolig skildring av gutarnas självständighet gentemot Svearna, berättelsen om styrelseskicket i ”riket” Gotland, Hansans betydelse och dess makt. Hela kåseriet genomfördes med stöd av ett rikt bildmaterial med många hisnande vackra egentagna foton. Det blev en minnesvärd afton med mersmak – både för Gotland men även Ingemars berättarförmåga!
Göthe Persson
2014 11 08EN AV ARRANGEMANG SPÄCKAD TID FRAM TILL JUL FÖR TYRINGE MUSEUM
Efter att under november månad haft tre kåseritorsdagar, den 6 om Gotland, den 13 om ”Danska kroer och svenska gästgiverier” samt den 20 Fotoklubbens kväll med medlemmarnas bildspel inleder museiknegarna jul- och nyårsförberedelserna och – firandet. Måndagen den 24 träffas ”Minnesgoda” till premiärvisning och -försäljning av 2015-års Museialmanacka/kalender som fått titeln ”Föreningar då och nu”. Tidigare års kalendrar har visat vyer och foton av villor, då och nu. Att enbart visa byggnader tycker knegarna inte ger en rättvisande bild av ortens utveckling. Utvecklingen har drivits av människor som i olika sammanhang, bland annat i ideella föreningar bidragit till ett ”framåt” samhälle. 12 av dessa föreningar presenteras i kalendern med bilder från ”då och nu”.
Den 27 tar museet emot närmare 60 förskolebarn som kommer att klä julgranar med det pynt som de själva gjort under den senaste månaden. Granarna kommer sedan att finnas till beskådande och att imponeras av hela december månad.
Den 28 november deltar museet med ärtsoppsservering vid Lantmännens julmarknad vid Kvarndammen i Tyringe. Då blir det premiär för den informations- och serveringsvagn som knegarna byggt under hösten. Vagnen är i allt väsentligt en parafras av den vattenkiosk som för 80-90 år sedan försåg badanstaltens gäster med vatten från källan vid Paradiset. Utöver som serveringsvagn, vid exempelvis Byalagsaktiviteter kommer vagnen att innehålla informationsmaterial om Tyringe med omnejd och bli en mobil ersättning för den slopade turistbyrån vid Ivars kiosk, vid Åparkskvällar, Tyringedagar och olika ”skolor” vid Tyrs Hov.
Den 30 november, 1.a advent håller museet öppet mellan kl 13-17 för traditionell julmarknad med omfattande försäljning, julgransbeundrande, gröt-, glögg och kaffeservering. Under hela eftermiddagen bjuds på musikunderhållning.
Söndagen den 7 december, 2:a advent blir det julpyssel för barnen. Material och instruktioner för ljus och tomtetillverkning liksom kristyränglar och andra granprydnader kommer att erbjudas liksom servering av varm choklad. Kaffe finnas självklart för medföljande far-, morföräldrar och föräldrar.
Lördagen den 20 december avslutas julfirandet på museet med en hejdundrande musik och sångeftermiddag. ”Göingemusikanterna” uppträder tillsammans med ”Solskenskören” från Ekeliden. Även då erbjuds servering av kaffe- choklad och glögg.
Göthe Persson
2014 11 03


Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Bert Wilnerzon
2014 10 31


Foto Göthe Persson, Tyringe FINSKA KRIGSBARNS UPPLEVELSER
Lördagen den 25 oktober fick 45 besökare ta del av något unikt. Detta är i och för sig inte ovanligt då Tyringe museum inbjuder till kåserier med människors upplevelser och minnen som ligger några år tillbaka i tiden. Den 25 oktober kunde museet, genom samarbete med föreningen Sydsveriges Finska Krigsbarn, presentera representanter för den sista generationen ögonvittnen till de fasor, förnedring, sorg och glädje som de finska krigen under 1940-talet innebar. Att utan att begripa varför, i ung ålder flyttas till nya föräldrar i Sverige och några år senare tillbaka till finska föräldrar, utan att kunna finska språket var naturligtvis frustrerande och bidrog till en tillfällig känsla av rotlöshet.
Genom ett, trots tekniska missöden hos arrangörerna, av Jean Cronstedt väl genomfört och i en bok l dokumenterat föredrag, ”Finlands Långa Ödeskamp” fick åhörarna en heltäckande bild av Rysslands och Tysklands agerande under krigen, de skilda krigens ohygglighet, svenska frivilligas deltagande och frivilligorganisationernas engagemang i att föra finska barn i säkerhet i Sverige.
Avslutningsvis samlade välkände Tyringebon Soini Andersson en panel med sju ”barn” som på ett engagerande sätt berättade om sin
ankomst till Sverige, hur det var med nya föräldrar, återseende med de biologiska föräldrarna samt, i de flesta fallen återvändande till de ”nya” svenska föräldrarna. Att lyssna på dem blev en, både rörande men också rolig timme.
Göthe Persson
2014 10 27


Foto Göthe Persson, Tyringe Skolklass besökte Tyringe Museum
Under morgonen och förmiddagen fredagen den 24 oktober var det annat ljud på museet jämfört med det under de ”normala” museidagarna! 5 timmar med 60 ivriga barnaröster är på gränsen vad fyra knegare klarar! Faktum är att barnen skötte sig jättebra och var intresserade, lyssnande och naturligt nyfikna. Under timmarna gällde samma som med barnbarn: lämna dem till föräldrarna (i detta fall lärarna) då det roliga är slut eller det håller på att gå över styr. Frisbeegolfen en trappa upp i byggnaden bidrog till trevnaden.
Besöket på museet varvades klassvis med ytterligare ett omtyckt besöksmål, brandstationen. Museet tar gärna mot fler skolklasser i alla åldrar.
Göthe Persson
2014 10 25Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Lillkampen - Prisutdelning i skolan aula
Tyringe SK69, friidrottsförening, delade ut igår i skolan aula 120 st priser (diplomer, medaljer och pokaler). Det var till barnen som varit med på det olika friidrottstävlingar som Tyringe SK69 arrangerade under våren och hösten.
Fler bilder - Tyringe SK69 fotoalbum på tyringe.nu
Bert Wilnerzon
2014 10 22


Foto Göthe Persson, Tyringe ”MINNESGODA TYRINGEBOR” UNDER HÖSTEN 2014
Vid två tillfällen under hösten samlar ”Museiknegarna” de som minns och är intresserade av Tyringe i gången tid och vill berätta om det för yngre generationer. Redan måndagen den 27 oktober kl 13 30 visas några av de bildsammanfattningar runt industrier och annat som resonerats fram under 12 terminer. Materialet har blivit så omfattande att ett visningstillfälle bara kan visa en bråkdel av sammanfattningarna. Fortsättning följer under hösten och våren 2015. En avsikt med träffen är att få en ”korrekturgenomgång”, göra eventuella rättelser och tillägg i bilderna innan speakertext läggs in och ”produkten” kan anses visningsfärdig. Avsikten är att det mesta av materialet på Tyringe Museum i ”version 2.0” ska vara digitaliserat, och finnas på ”Webben”. Ingen som har släktrelationer till Tyringe ska riskera att känna sig ”historielös” var helst i världen man befinner sig. Redan nu finns flera av bildspelen på Museets hemsida. Under hand kommer de att bli än mer intressanta och attrahera ytterligare ett sinne – hörseln.
Sista gången under hösten då ”Minnesgoda Tyringebor” inbjuds till museet är måndagen den 24 november, då i samband med att Tyringe kalendern 2015 släpps. Temat för den är som tidigare år ”Tyringe då och nu” – men inför 2015 med en helt ny infallsvinkel. Mer om detta vid ett senare tillfälle.
Göthe Persson
2014 10 21Foto Göthe Persson, Tyringe BYALAGETS HÖSTMÖTE PÅ TYRS HOV
Torsdagen den 16 oktober arrangerade Byalagets marknadsgrupp en något annorlunda ”byavandring”, en visning av hela det stora idrottscentra som Tyrs Hov utvecklats till sedan byggandet 1970. Med väl initierade guider genom Henrik Svensson och Rickard Molin fick de 60 deltagarna se alla lokaler och ta del av den omfattande verksamheten som varje dag pågår i lokalerna från tidig morgon till sen kväll. Endast bordtennisrummet var för tillfälligt det enda rum som stod tyst – men inte öde. Det var bara racket och bollar som fattades för att få igång ping-pong – en sport som även den en gång var stor i Tyringe.
Efter den intressanta rundvandringen var det samling i cafeterian. Där höll Eje Johansson en mycket initierad bildvisning och berättelse över bakgrunderna till och tillkomsten av Tyrs Hov. Efter honom berättade Per Lind från Sparbankens Utvecklingsstiftelse om nuläget beträffande multihallen, multiarenans tillkomst. Han framhöll det totalkoncept som närheten till Tyrs Hov kommer att innebära. Om allt myndighetsarbete går som stiftelsen hoppas kan anläggningen stå färdig vid årsskiftet 2015-16.
Avslutningsvis gav Jan Göransson, byalagets ordförande en kort sammanfattning av de aktiviteter och projekt som pågår och planeras inom Byalaget.
Göthe Persson
2014 10 17Foto Bert Wilnerzon Foto Bert Wilnerzon
Träningsredskap vid motioslingan
Så här ser det ut efter helgen där Korpens Spårgrupp höll på med att bygga olika träningsredskap vid en av motionslingans start, den på Malmövägen/Stenberget.
Bert Wilnerzon
2014 10 14


Foto Bert Wilnerzon
Nya skyltar vid infarterna.
Byalagets marknadsföringsgrupp informerar att det har satt upp 3 nya skyltar för att välkomna till Tyringe. En på Stenberget, en västerifrån och en från Hörjahållet.
Bert Wilnerzon
2014 10 13


Foto Göthe Persson, Tyringe
SVALT INTRESSE FÖR FÖRKLARINGAR AV BO LUNDGREN
Tyvärr var det endast 35 personer som kom till Tyringe Museum för att lyssna till Bo Lundgrens förklaringar till de kval som Europa, och därmed även Sverige hamnat i under ”supervalåret”. De som kom fick en genomgång av europeiska länders ekonomiska beslut under efterkrigstiden och fram till nu. Beslutens sammanhang och betydelse, både för länder och individer belystes. Det var intressant att i blixtbelysning få klart för sig hur beroendet av beslut för årtionden sedan kommit att påverka sparbanken i Tyringe och sammanslagningar. Lundgren vävde samman globala händelser med vardagen i Göingebygden på ett humoristiskt sätt. Något försenat valmanifest, som kanske några av de som avstod från att komma hade trott, blev det definitivt inte. Framställningen blev en vederhäftig och initierad historieberättelse kryddad med personliga upplevelser både från uppväxten och senare i livet. Upplevelsen av vissa potentaters egenheter väckte munterhet hos publiken.
Göthe Persson
2014 10 11Foto Bert Wilnerzon
Finja kyrka återinvigdes den 5 oktober.
Så här ser Finja kyrka ut nu efter renoveringer som pågot under en tid. Kyrkan har kalkats om utvändigt, målats om totalt invändigt och försetts med renoverade toaletter. Nya parkeringsplatser finns också nu. Kyrkan är en romansk absidkyrka och byggdes under 1100-talets första hälft. Den är en av Skånes äldsta kyrkor.
Bilden är tagen den 8 oktober.
Bert Wilnerzon
2014 10 09


Leader Landsbygdsutveckling
Igår hölls det ett Informationsmötet om den nya programperioden 2014-2020. Ett tretiotal personer kom till Kyrkans hus för att lyssna. Leader är ett EU projekt som finansierar Landsbygdsutveckling där föreningar, organisationer och företag kan deltaga/få bidrag till olika projekt.
Läs mer om Leader, hur du kan söka bidrag, vilka projekt som gäller o.s.v. på www.leaderskane.se.
2014 10 07


Hemmapremiär för Tyringe Hockey
Hemmapremiären mot Ljungby slutade med 11-2 till Tyringe. 747 åskådare på plats. Ny hemmamatch på onsdag mot Lund.
Division 2 Hockey Tvåan södra B
2014 10 06


Foto Göthe Persson, Tyringe PÅ ÄVENTYR MED BERT PÅ MUSEET!
60 personer fick ta del av spännande vyer och fantastiska upplevelser under ledning av Bert Wilnerzon Thörn. Hans berättelser om uppväxten som missionärsson i Brasilien var så långt från de traditionella turistbilderna som tänkas kan. Brasilien är jämfört med Sverige till ytan nästan som en världsdel. När Bert visade bilder från bland annat norra delarnas väglösa land där båtfärd på Amazonfloden är enda sättet att ta sig fram. Det var en del igenkännande kommentarer bland publiken men ändå fler ”det vore nått att uppleva”.
Som kontrast till regnskogen visade Bert bilder från en annan av sina resor, åt ett helt annat håll. Under två somrar utforskade han stora delar av gränstrakterna Sverige-Norge – från söder och norrut. Berts känsla för motivet och fokuseringen på detaljer gjorde att även om stora delar av publiken varit på plats blev det nya upplevelser.
Tyringe Museum återkommer under hösten med flera intressanta bildvisningar. Den 20 november kommer Tyringe Fotoklubbs medlemmar att ha en helkväll med bildspel utifrån olika ämnen, temata och tekniker.
Redan 27 oktober visar ”Minnesgoda Tyringebor” några av de bilsammanfattningar runt industrier och annat som resonerats fram under 12 terminer.
Göthe Persson
2014 10 03Foto Kennet Andersson
Lyckad hemmapremiär för Röke innebandy
I söndags var det höstpremiär för innebandy på Tyrs Hov där Röke vann mot Lagan med 11-3
Foto Kennet Andersson, Röke IBK
www.rokeibk.se
2014 10 01


Foto Göthe Persson, Tyringe PARKERINGEN VID GODSMAGASINET INVIGD
I dag, tisdagen den 30 september invigde Byalagets ordförande Jan Göransson officiellt den nybyggda parkeringen och cykelställen på norra sidan om järnvägen i närvaro av Norra Skåne och kommunrepresentanter. Jan Göransson konstaterade att parkeringen redan har blivit en succé, samtliga bilplatser var upptagna och cykelstället räcker inte till. Förhoppningsvis behöver det inte ta samma långa tid att utöka platserna som det gjort att få till det som nu invigdes!

Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Nu hoppas Byalagets styrelse att vi Tyringebor tar väl vara på utrymmena, motverkar förstörelse av häckar och gräsmattor.
Göthe Persson
2014 09 30


Hässleholms kommun Detaljplan för Vedhygge gård 2 m.fl. (Multihall)
BYGGNADSNÄMNDEN INFORMERAR - Granskning
Tyringe, Hässleholms kommun
Ett förslag till detaljplan för Vedhygge gård 2 m.fl. (Multihall), Hässleholms kommun, är under perioden 22 september – 20 oktober 2014 ute för granskning. Ni bereds härmed möjlighet att ta del av de upprättade granskningshandlingarna.
Syftet med detaljplanen är att ändra markanvändningen inom planområdet från allmänt ändamål och parkmark till:
-Idrottsändamål, läggs in för hela området där Tyrs hov och multihallen ingår. Idrottsområdet utökas och stärks för att möjliggöra byggnation av en multihall.

-Skoländamål, läggs in för område runt Vedhygge skola och förskola. Befintligt skolområde blir mindre, eftersom den södra delen läggs till idrottsområdet.
Doktorsgatans tillfart till idrottsområdet stängs av. Doktorsgatan får en vändzon i öster och blir en återvändsgata.
2014 09 29
Anna Nordström - Plankoordinator, Stadsbyggnadskontoret


Foto Göthe Persson, Tyringe GUNNEL GÖTESDOTTER KÅSERADE OM MÖTTA MÄN!
Skratten och applåderna blev många på Tyringe Museum under lördag förmiddag den 27 september. Gunnel Götesdotter, minst lika bra berättare med ord som med pensel, gjorde succé hos den tyvärr till endast 40 personer uppgående publiken – mest kvinnor! Med sin mångåriga erfarenhet av journalistik drog Gunnel publiken med på en kavalkad av världskändisar. Hon berättade bland annat om möten med svenska kungligheter, som enligt traditionen är hennes släkt, genom ett ”snedsprång” av kung Karl XV resulterande i hennes morfars far. Med Jordaniens kung Hussein mer eller mindre umgicks hon i samband med en reportageresa.
Alla frierier och romantiska inviter av kända konstnärer och artister avfärdade hon elegant med orden ”jag kysser inte i tjänsten” – alltså under intervjuerna! Hon lyckades med detta hålla de envisaste från sig – utom en gång. Vem det var, och hur ångerfull han blev, skulle vara indiskret att berätta och föga hedrande för en nu avliden norrländsk konstnär boende i Paris.
Gunnels berättande fick en trevlig inramning av Staffan Örneskans ledsagande klarinett. Han, den siste som Gunnel inte kunde säga nej till – även om hon under en tid försökte, har utvecklat sig till en skicklig musiker vid sidan om alla andra
förtjänster han har. Paret kompletterade varandra på ett mycket underhållande och proffsigt sätt – de skapade strålande underhållning!
Göthe Persson
2014 09 29


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Så röstade Tyringeborna i riksdagsvalet år 2014
Fakta från val.se
Mer info på www.dn.se
2014 09 16


Foto Göthe Persson, Tyringe TRÄDGÅRDARNAS DAG
Tyringe Byalag arrangerade en välbesökt och trevlig trädgårdseftermiddag vid Kristinelunds Trädgårdar söndagen den 14 september. Drygt 100 besökare utnyttjade möjligheten till en intressant rundvandring i det soliga eftersommarvädret, inköp av lokalproducerad honung, getprodukter, pumpor och majs. Möjlighet att få proffsiga råd av Haldo Edlund, Hushållningssällskapet avseende växtsjukdomar, höstförberedelser i trädgården jordmånens inverkan och andra spörsmål gavs. Goda möjligheter till avkoppling med grillkorv, kaffe och bröd. De spontana samtal som uppstår då Tyringebor, även de som enbart känner varandra perifert, hamnar vid samma bord ger en avslappad ton, många skratt och vänskapskänsla.
Tävlingsivern över störst, längst och tyngst var inte direkt svårdömd för arrangörerna, endast två solrosor kom att bilda en tävlingsklass där ett praktexemplar på 3,5 meter segrade. Till nästa år måste arrangörerna ge tydligare direktiv för tävlingen – det är faktiskt intressanta priser att vinna.
Göthe Persson
2014 09 15Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Den nya parkeringen vid Järnvägstationen
Asfaltering pågick för fullt under måndagen, den 9 september.


Nu finns ritningsförslaget på Biblioteket i Tyringe.
Vi har frågor hur intresset är för 2:or eller 3:or eller andra synpunkter.
Tel till EG Bygg AB 044-85100
Pensionärer med låg pension kan få bostadstillägg, därför kan hyran bli rimlig.
Kolla med Pensionsmyndigheten 0771-776 776.
Intresset är stort.
Hälsningar Rolf Rantzow
2014 09 04


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Politikerträff på Tyringe Kurhotell
Tyringe Byalag och Företagarna tillsammans med pensionärsgrupperna SPF och PRO hade bjudit in nio politiker från lika många partier till Tyringe Kurhotell. Rolf Rantzow kvällens moderator hälsade politiker och 170 åhörare välkomna. Kvällen ämne var ”Hur ska unga och äldre kunna bo kvar i Tyringe” Tyringe Byalags ordförande Jan Göransson inledde med att redogöra för vilka huvudpunkter Byalaget jobbar för – Service, Bostäder, Multihallen och Nätverk. Han berättade vidare om engagerade projektgrupper som ...
Läs mer här
Tyringe Byalag
2014 09 03


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Orienteringsklubben i Tyringe - Fyrklubbs
Under söndagen var det en stor orienteringstävling i Kampholma, Västra Torup som OK Tyringe var värd för. Ca 1400 deltagare från hela Sverige och Danmark. Ca 500 bilar stod parkerade på åkrarna.
Bilder från evenemanget kan ni se här! och
Mer info om OK Tyringe och resultat kan ni se här! och
2014 09 01
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Möllerödsdagarna
Möllerödsfälten, lördag den 30 augusti.
Mer info på www.mollerod.se
2014 08 30
Bert Wilnerzon


Skridskoskolan 2014
Välkommen att prova på skridskoåkning hos TKS Skridskoskolan börjar torsdagen den 4 september. Torsdagen den 4 september kl. 17.00 - 17.45 kan ni komma och prova på. Barn som inte kan åka själv, får ha en vuxen skridskoåkare med sig.
Läs mer här!.


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Finjasjöleden
Bilden är från Finjasjöleden när man utgår från fågeltornet vid Finja kyrka, mot Mjölkalånga. Hela leden runt Finjasjön är 18 km.


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe Youtubers bjöd på aladåb
Monte Fjanton heter Youtubekanalen som fyra killar från Tyringe driver. Kanalen startades 2008 och har i dagsläget 44 360 prenumeranter och 6 148 747 visningar. . I lördags stod det på scenen i hembygdsparken och gjorde sitt första liveinspelning av BRIS, Basses Rätt i Skafferiet, där Sebasthian lagar oätlig mat som andra får provsmaka. Mer än 100 fans kom till träffen och när det var dags att provsmaka så stod nästan hela publiken i kö för att vara med. Deras populäraste serie heter "Felix recenserar" där Felix spelar en överdriven version av sig själv när han i detalj kommenterar filmen som han recenserar. Killarna som driver kanalen heter Felix Nord, Sebasthian och Marcus Wilnerzon Thörn och Johan Nilsson. Mer info om Monte Fjanton hittar ni på länkarna nedanför.
Sveriges Radio - Montefjanton träffar fans i Hässleholm.
Kristianstadbladet - Youtubekändisar bjöd på aladåb.
MonteFjanton Youtubekanalen.

Foto Bert Wilnerzon
2014 08 18


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe SK69 - Lillkampen
Friidrottstävlingar pågår just nu måndagar och torsdagar under augusti och september månad. Det är Tyringe SK69 som arrangerar. Lillkampen, för barn upp till 13 år, på måndagar och 10-kampen, för alla från 10 år och uppåt, torsdagar. Alltid kl. 18.30.
Mer information hittar du på Tyringe SK69 hemsida.
Foto Bert Wilnerzon
2014 08 10


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Dricka-Brunn
Mellan 80 till 100 personer besökte "Hälsokällan vid Paradiset" denna härliga fredagskväll 8 augusti. En regnskur, någon timme innan första glaset hälldes upp och Göingemusikanterna började spela avhöll förmodligen en del Tyringebor att delta. Kvällen blev efter regnet hellyckad. Senaste dagarnas sol blandat med häftiga regn gjorde dock att vattnet från källdammen varmare än normalt- fortfarande rätt kallt att gå barfota i. En nygjord folder berättar historien bakom källan och doktor Reimers förkärlek för pastor Kneipps "Wasserterapi" - vatten som helande för människokroppen.
Text Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon
2014 08 10Foto Göthe Persson, Tyringe TYRINGESCOUTER PÅ LÄGER I TEATER-/TIVOLIPARKEN KRISTIANSTAD
Under en veckas tid är parken förvandlad till "hem" för drygt 300 scouter. Tyringe har en by tillsammans med Vinslöv, Mala och Vankiva. Lägret, med deltagare även från Danmark, Tyskland och Frankrike är en del av Kristianstads 400-års firande. Scoutläger i stadsmiljö är nytt för många scouter samtidigt som det på ett enkelt och intressant sätt visar vad scouting kan innebära, vilka aktiviteter som erbjuds deltagarna. Åk till Kristianstad och se själva!
2014 08 08
Foto text Göthe PerssonTACK!
Vi vill med några rader tacka de organisationer (SPF, PRO, Svenska Kyrkan och Företagarna/Köpmännen) som genom "vicevärdskap",kaffebrödsponsring och uppskattad underhållning hjälpte oss att göra Cafétisdagarna till en framgång. 2014 var femte året med Museicafé -om vi alla orkar och har hälsan kommer vi igen till nästa år!
Byalaget tackar dessutom för det stöd från Pensionärsorganisationerna vid midsommarfirandet.
Tyringe Byalag
2014 08 04Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Åparkskvällarna.
Mycket folk kom till den sista Åparkskvällen där musikduon Ingmar Nordström (saxofon och clarinet) och Ingemar Hedberg (dragspel) spelade. Dr. Gladers sextett medverkade också med många av deras egna sånger. Detta år har det varit bra väder alla fyra torsdagar och uppskattningsvis har minst 10000 personer gästat Åparken. Gästartisterna under denna säsong har varit, förutom de ovan nämnda, Sten & Stanley, Lasse och Emil Sigfridsson, Glenn Borgkvist och Dragspelaren Stefan Persson plus andra lokala förmågor. Tyringe Byalags ordförande tackade familjen Wrambjers med blommor för deras stora insats under alla dessa år som Åparkskvällarna pågåt.
Här kan du se på bilder från Åparkskvällarna.
2014 08 01
Foto och text Bert WilnerzonFoto Göthe Persson, Tyringe
Lilla Tockarp i Västra Torup
Integrationsträff vid Lilla Tockarp den 27 juli.
Tryck på bilden för att se en större bild.
Arr: Västra Torups Hembygdsförening
2014 07 30
Foto Göthe Persson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Sommarhockeyskola
Sommarhockeyskola har pågot under hela vecka 30. Arne Strömberg var den som startade Sommarhockeyskolan 1971, för 43 år sedan. Eleverna tränas i att utveckla sin teknik och sitt ishockeyspel i samspel med kunniga och erfarna hockeyinstruktörer och jämnåriga spelare från hela Sverige. Lägerchefen är Jonatan Glader. Årets ledare har varit Johan Karlsson från Skellefteå AIK som tog hand om dom yngsta. Johan är ungdomstränare i Skellefteå AIK. André Reimer, som tränar U16 i Tyringe, tog hand om de som var födda 01-02. Bernie Lynch, kanadensaren, tog hand om dom äldsta och Krister Holm, Skellefteå AIK:s A-lagsmålvaktstränare, tog hand om målvakterna.
2014 07 26
Foto och text Bert WilnerzonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe MUSEETS SAFARIRESOR GENOMFÖRDA
I sommarens soliga dagar och med ett strålande glatt humör genomfördes Tyringe Museums resor till exklusiva, sällan eller aldrig besökta platser med värdefulla kulturvärden. Att av ägaren Torsten Ising få den livfulla skildringen av Hörlingegårdens bakgrund, framväxt och nuvarande situation är en upplevelse få förunnad. Att dessutom få en visning av foton från jordbrukets och gårdens storhetstid jämfört med läget för 20 år sedan gav besöket ytterligare en dimension. ”Glada Getens Gårdsmejeri” vid Lilla Oberöd intill Hovdala är bevis på entusiastiskt nyföretagande. Victoria och Henrik Mårtensson bygger upp sin framtid med ett 70-tal helt fantastiska getter som nav. Att vara så fokuserade på uppgiften, ha sådan ork att trots en del försvårande händelser lita idén, på sig själva och varandra och se målet för livsprojektet är beundransvärt. Mejeriet och butiken kommer att bli ett givet utflyktsmål för Hässleholmare och hela norra och centrala Skåne. Gunnarps Tegelbruk är, till skillnad från årets andra två resmål, tillgängligt för besök alla dagar, alla tider året runt. Safariresenärerna fick en specialguidning genom Tjörnarps Sockengille som restaurerat och förvaltar kulturarvet. Vid besök på andra tider hjälper en stor pedagogisk plansch besökare att förstå
logistiken och hanteringen bakom ”den vandrande” elden. En bra artikel om tegelbruket och ugnen var, som av en händelse införd i Norra Skåne måndagen den 21 juli.
Fler foton från Safariresan finns här!
2014 07 23
Fotocolage och text Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
TREDJE CAFÉEFTERMIDDAGEN
Svenska Kyrkan var medarrangörer och samlade cirka 40 besökare. Kluriga musikfrågor och sång av Sara och Ingvar samt ytterligare en trevlig röst svarade för uppskattad underhållning
2014 07 16
Bildmontage och text Göthe Persson
Foto Bert Wilnerzon


TYRINGE MUSEUMS SAFARIRESA 17-20 JULI 2014
”Museiknegarna” hävdar att Tyringeborna, trots en ovärderlig skatt av utflyktsmål inom en halvtimmes bilfärd, hellre talar om exklusiva utländska turistorter! Det är nu tredje året som Museet vill hjälpa till att ändra på detta genom att erbjuda deltagande i spännande upplevelseresor till sällan besökta platser i närheten av hemorten. Årets resa bygger på utvecklingsteman som kan sammanfattas med ”Jordbruk - industri, nyföretagande, kulturarvsbevarande”. Bakom dessa, med flit lagom dunkla ord, döljer sig en 7 timmars resa med möten med flera intressanta människor, utvecklingssammanhang och industrihistoria. Hållpunkter i resan, som arrangeras vid fyra tillfällen, torsdagen den 17 till söndagen den 20 juli är Hörlingegården, Glada Getens Gårdsmejeri samt Gunnarps Tegelbruk i Tjörnarp! Vid Hörlingegården berättar Torsten Ising på sitt levande sätt och med stöd av en film om gårdens historia, dess övergång från uteslutande jordbruk till industriell bränneriverksamhet, verkligen ett nyföretagande för över hundra år sedan! Enbart Torstens kåseri är en upplevelse värd kostnaden för hela resan! Glada Getens Gårdsmejeri vid Lilla Oberöd i Matteröd representerar nyföretagande i tiden. Victoria och Henrik Mårtensson, som under två år arbetat med etablering av getmjölksmejeri och gårdsbutik, kommer att visa runt i stallar och övriga anläggningar. De kan också berätta om skillnaden mot att för hundra år sedan starta eget inom den traditionella lantbruksnäringen. Resans sista mål tar de resande tillbaka till en av industrialismens ”vaggor”, Gunnarps Tegelbruk med ringugnen i Tjörnarp. Ursprungligen var tegelbruket en ”gårdsangelägenhet” men utvecklades så att med start 1852 tillverkades där 2,5 miljoner tegel om året. Många byggnader både i Tyringe och Hässleholm är murade med tegel från Gunnarp. Tegelbruket eldhärjades 1958 men har genom arbetsinsats från medlemmar i Tjörnarps Sockengille och bidrag från länsstyrelse och kulturmyndigheter återskapats. Gunnarps Tegelbruk är efter en sann ”Fågel Fenixsaga” ett utmärkt exempel på framgång för sockenbornas sammanhållning i ett kulturarvsbevarande projekt!
Göthe Persson


Foto Göthe Persson, Tyringe
FÖRETAGARNA VAR CAFÉVÄRDAR 22 JULI
35-40 besökare insåg det sköna att under en av årets hetaste dagar tillbringa en eftermiddag i Bergmans källare. På museet är det sommartid väldigt svalt jämfört med ute. Tyvärr blir det för varmt på uteserveringen men ändå lagom temperatur för en runda frisbeegolf. Nore Karlsson och Sigge Wallner sänkte båda banrekordet till 12 kast banan runt. Underhållningen bestod av ”Skivor till kaffet” i form av uppspelning av gamla 78-varvare Man kunde höra Bertil Boo, Kalle Jularbo, Sven-Olov Sandberg och andra idoler sedan 1940-50-talen.
2014 07 23
Foto och text Göthe Persson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe ANDRA CAFÉTISDAGEN PÅ MUSEET
Caféet bjöd en trevlig eftermiddag för 75 besökare. Den svala luften i ”Bergmans källare” är uppskattad i sommarvärmen. Ett dignande kaffebord, smittande sång av PRO sångarna under ledning av Karin Wrambjer uppskattade. Möjligheten att träffa varandra i avsaknad av andra schemalagda aktiviteter uppskattas. Den tredje cafétisdagen anordnar Museet den 15 juli i samarbete med Svenska Kyrkan.
2014 07 10
Bildmontage och text Göthe Persson
Foto Bert WilnerzonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe Åparkskvällar startar på torsdag.
Bilden ovan är från Krister Wrambjers 50 års kalas (sön 6 juli) där vänner och bekanta kom till Café 21 för att gratulera honom. Åparkskvällarna med familjen Wrambjers i spetsen börjar nu på torsdag, den 10 juli, med Sten & Stanley med Sten och Ebbe Nilsson.
17 juli: Lasse Sigfridsson (känd från Lasse Stefans) och sonen Emil Sigfridsson.
24 juli: Glenn Borgkvist känd från (Branstad city släckers) och Dragspelaren Stefan Persson
31 juli: Ingemar Nordström och Dr Gladers sextett
2014 07 07
Foto Bert WilnerzonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tjernobylbarnen på besök i Korskyrkan.
Barnen från Ukraina, de så kallade Tjernobyllägret, är just nu på Sverigebesök under några veckor. Korskyrkan hade förmånen att få deras besök under lördagen där det bjöds på mycket sång och musik, bl a. en del klassisk musik på hög nivå där några barn spelade fiol, tvärfflöjt och piano.
Mer information om Tjernobylbarnen, tryck här!
2014 07 06
Foto Bert Wilnerzon


Foto Göthe Persson, Tyringe LYCKAD INLEDNING PÅ "CAFÉMÅNADEN"
Juli månads första cafétisdag lockade 70 besökare så den nyinredda cafélokalen kom väl till pass. I den blev det en bra stämning. Gunnel Götesdotters målningar kommer bra fram på de milt målade väggarna. SPF sånggrupp under ledning av Britt Holmberg underhöll och ledde allsång. Frisbeegolfen blev ett uppskattat och skrattframkallande arrangemang som kommer att arrangeras samtliga tisdagar i juli. Bra och lättsam träning för golfare och boulespelare.
2014 07 03
Bild och text Göthe PerssonFoto Göthe Persson, Tyringe TURISTBYRÅN I TYRINGE STÄNGS!
Byalaget som svarat för Turistbyrån vid Ivars Kiosk under många år stänger den ”traditionella” turistverksamheten. Anledningarna är flera: besöken av turister har minskat dramatiskt bland annat beroende av teknikutveckling, varje besökare kostade under år 2013 drygt 100 kronor vilket inte är försvarbart. Intresset för att engagera sig som värdar och värdinnor från pensionärsorganisationerna har dessutom minskat under de senaste åren. Byalagets grupp för turism kommer att delvis ändra arbetssätt. Gruppen koncentrerar sig framöver på marknadsföring av orten och de begivenheter Tyringe kan erbjuda. Lämpliga tillfällen för detta kan vara Åparkskvällarna, ”skolorna” med Tyrs Hov som bas och andra liknande tillfällen. Under hösten kommer den mobila informationskiosk som Sparbanksstiftelsen beviljat anslag till och som museiknegarna arbetar med att presenteras. Framtida användning av byggnaden som använts under 25 säsonger undersöks. Bäst vore om någon form av verksamhet kunde drivas på platsen.
2014 07 02
Bild och text Göthe PerssonLyckad Torsjö Live
Den 28 juni gick Torsjö Live av stapeln utanför Tyringe, en musikfestival för vuxna/medelålders och familjer. Enligt arrangörerna, blev det en lyckad arrangemang med många besökare (nästan 3000) och det lovas redan att det blir av nästa år igen. Årets artister var Bo Kaspers Orkester, Edda Magnason, Mikael Rickfors, Mats Ronander & Dan Hylander, Daniel Adams-Ray och Ebba Forsberg. Ansvariga för festivalen är en projektgrupp med Mats Gunnarsson och Jonas Johansson i spetsen.
2014 06 30
Foto Torsjö Live
Bert Wilnerzon


Sammanfattning av supporter-och mediaträffen.
Det var en välfylld cafeteria på Tyrs Hov denna fredagseftermiddag då det var dags för supporter-och mediaträff. Uppskattningsvis hade ca. 60-70 personer tagit sig till Hovet för att träffa spelare och lyssna till lagledningens tankar om kommande säsong.
www.tsos.com/
2014 06 28


Foto Göthe Persson, Tyringe
GUNNEL GÖTESDOTTER STÄLLER UT PÅ MUSEET!
Ytterligare en anledning att komma på "Cafétisdagarna, 1,8,15,22 och 29 juli kl 14-16. Passa då även på att köpa av Gunnels "Skånska kokböcker" till sommarreapris
2014 06 27
Bild och text Göthe Persson


Foto Göthe Persson, Tyringe MIDSOMMARFIRANDE I ÅPARKEN
Byalaget hade i år tagit över ansvaret för firandet från kyrkorna som tidigare svarat för det. Tillsammans med pensionärsorganisationerna genomfördes ett traditionellt firande under några timmar på midsommaraftonen. Totalt 150 personer, varav glädjande många barnfamiljer, kom till festen medförande blommor i mängd. Att blompynta den redan majade stången var upplevelserikt för barnen, föräldrar samt mor- och farföräldrar. Pyntandet, skratten och fotograferande fortsatte långt efter det att stången var rest. ”AlfOttos eminenta dragspelsduo” som spelat sångvänlig bakgrundsmusik under stångklädseln bytte, då stången var klar till ringdansrepertoaren. Under ledning av Karin Wrambjer klarades både Små Grodor, Musikanter från Tyringe och Räven raskar över gräset av av en entusiastisk dans- och sångskara. Byalaget bjöd, till allas förtjusning på kaffe med dopp, saft och glass. Arrangemanget uppskattades och kommer förhoppningsvis tillbaka 2015.
2014 06 23
Bild och text Göthe PerssonFoto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Skolavslutning - Niornas parad i Tyringe
Tryck här om ni vill se bilder från paraden.
Kopiera hur mycket ni vill. Bilderna får bara användas för privat bruk.
2014 06 11
Foto Bert Wilnerzon


Matteröds Byalag firade 20 år
Den 8 juni hade Matteröds Byalag sitt 20-årsjubileum mellan kl 14-20. Det blev en hel eftermiddag full med aktiviteter på flera ställen i byn. Utställning av lokala hantverkare/företagare i skolan och hopptorn för barnen. Vid kyrkan, utställning av lantbruk & entreprenad och vid Agdas stuga utställalning av lokala hantverkare. Vid församlingshemmet serverade korv, hamburgare och hembakat. Matteröds kyrkokör hade sin våravslutning med ”Musik-quiz” och det hela avslutades i kyrkan med sång och musik.
2014 06 09
Bert Wilnerzon


Inlämning av kläder direkt till Enedalen och Botur under sommaren.
"Gör skillnad i Tyringe" och Tyringe Byalag har en lokal vid Hörjavägen 2, bortom Förmedlingen, där man kan lämna kläder till flyktingförläggningarna. Enedalen och Botur tar själva hand om klädinsamlingen under sommaren eftersom lokalen på förmedlingscentralen håller semesterstängt.
2014 06 05


TAL PÅ NATIONALDAGEN 6 JUNI 2014
Roligt att se att så många har kommit hit idag till Åparken för att fira Sveriges nationaldag. Ett stort TACK vill jag rikta till alla Er som varit med och arrangerat dagens firande här i Tyringe!
Att vi samlas just denna dag är en gammal tradition i vårt land. 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm och den fick sin avslutning just den 6 juni med en stor flaggfest. 90 år senare skulle den 6 juni bli Sveriges nationaldag! Skansens grundare, Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl. Den 6 juni 1523 var den ...
Läs mer här!
Åparken Tyringe 2014 06 06
Kristina Lind


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Nationaldagen
Nationaldagsfirandet i Åparken började kl 11.00 med föreningsparaden som kom från torget. Alla hälsades välkomna av Tyringe Byalags representant, Roger Ljungberg. Vädret var perfekt, soligt, men ändo inte för varmt. Skolorkestern spelade, Kristina Lind höll i Högtidstalet, Tyringe Sparbanksstiftelsen belönade unga musikanter, föreningarna presenterade sig för publiken, Tyresvingen dansade, Scouterna serverade kaffe med bullar. Årets Tyringebor blev Tyringe Hockeys ordförande Jörgen Persson.
2014 06 06
Foto Bert Wilnerzon


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse utdelningar under Tyringedagarna.
Med bilden i centrum, Tyringe Fotoklubb: 35.000kr
V Torup och Finja, Hässleholms Modelljärnvägsförening: 10.000kr
Stenbergets utegym, Korpen i Tyringe: 53.000kr
Åparkskväll med danstema, Wrambjers: 10.000kr, Tyresvingen: 5.000kr
Tränarutbildning, Tyringe Simsällskap: 10.000kr
Bättre skyltning vid infarterna och vid stationen bidrar till att besökare känner sig än mer välkomna till Tyringe! Tyringe Byalag: 20.000kr
www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
2014 06 03


Tyringedagarna 2014
Vill tacka alla företag och Tyringebor som på ett eller annat sätt bidragit till Tyringedagarnas succé. Utan er, funkar inte detta.
Tomas Olsson


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringedagarna 2014
Tyringedagarna började under torsdag den 29 maj med fisketävlingen i Verktygsdammarna och avslutades under söndag med "brunch" på Kurhotellet. Lukas Johansson vann årets talangjakt. Förutom talangjakt så var det mycket annat i programmet bl. a. Tivolit, underhållning i tältet med Partyfabriken, dansbandet Bernardz, Nick Borgen. Matservering, politiska kockduellen, barnunderhållning, Mc-träff, skate, Skolmuseum, Tyringe Museum, Lionsloppis, marknad på torget ... Lions var huvudarrangör och Partyfabriken, Hassans tivolit och Tyringe Byalag var samarbetspartners.
2014 06 02
Foto Bert Wilnerzon


Foto Göthe Persson, Tyringe STÖRRE CAFÉLOKAL!
"Perssons Café" på Tyringe Museum har utökats! I fortsättningen kan 50 gäster serveras i samma lokalitet. Premiär i morgon lördag 31 maj. Beklagar att det inte fungerade med ”Nostalgicafé” i Järnvägsparken.
Inbjuder samtidigt till "Cafétisdagarna" i juli månad. Välkomna!
Göthe Persson
2014 05 30Foto Per-arne Nilsson, Tyringe Ja då var tyringemästaren 2014 korad!
Det blev Michael som vann på en fisk med vikt 2,23 kg glada andra pristagare var Dragisa och Tobbe som fick vars en fisk på 1,66 kg . Vi gratulerar naturligtvis alla tre . Det var 52 st betalande tävlande med stora förhoppningar som deltog denna vackra försommardag men blott 10 fiskar kom upp, några startade med ordinarie kort redan vid 0600 tiden och lyckades ta upp tre fiskar fram till starten 10,00. Mycket av fisken stod på botten , men så brukar det bli när så mycket folk är i rörelse, men visst såg man en och annan stor fisk som hoppa vi i styrelsen tackar alla deltagare och Lions som förgyllde vår dag vid dammen och hälsar er alla välkomna åter 2015 när vi ska kora en ny tyringemästaren tight lines o på återseende.

Per-arne Nilsson
www.laget.se/tyringesportfiskeklubb/
2014 05 30Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
SKOLJUBILEUM 30-31 MAJ - FOLKSKOLEBYGGNADEN 100 ÅR
På skolans gymnastiksal är det utställning av skolplanscher på fredag kl 14-16 och på lördag 12-16 och då är också öppet på Skolmuseet. I samband med Skolans 100-årsfirande finns möjlighet att gå en tipspromenad mellan Tyringe Museum och skolan och då lära mer om byggnader i centrum. Läs mer här!
2014 05 29


Foto Gunilla Zadig, Tyringe
Gänget bakom Tyringedagarna
Detta är gänget bakom de kommande Tyringedagarna som har sitt sista möte innan allt bryter loss. Karl-Otto, Kjell-Arne, Thomas (Tyringedagargeneralen), Royne och Håkan. Nu hoppas vi på massor av besökare o fint väder.
2014 05 27
Text och bild Gunilla Zadig


Valresultat, EU
Prel. resultat


Låna elcykeln med ditt lånekort på Tyringe bibliotek.
Blåsigt väder, en backig väg eller barn i cykelkärran är inte längre ett problem. Du tar dig enkelt fram! Lämna bilen hemma och testa hur enkelt det är med elcykel. Intresserad? Är du över 18 år och har ett lånekort så kan du låna elcykeln i 3 dagar. Du lämnar 300 kronor i deposition som du får tillbaka vid återlämning.
2014 05 26


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Soluppgång vid utsikten, Tyringe
Söndag den 25 maj, utsikten vid Stenberget.


OK Tyringes Trimorientering
Dragningslistan finns nu på OK Tyringes hemsida. 120 paket har sålts och 75 st har lämnat in sina startkort. OK Tyringe tackar alla deltagare och hoppas att de haft sköna naturupplevelser. De lovar att komma tillbaka nästa år, då även med Skoj på Hoj, som de gör ett uppehåll med 2014.
Till dragningslistan!


Bygdens historia i PDF filer
På Tyringe Museums hemsida hittar du 27 olika PDF-filer som berättar i text och bild om bygdens historia bl. a. om "Tyringe Museum - hur kom den till", "Akuma", "BRANDKÅREN", "BRYGGARE OCH BRYGGERIER", "Chuckfabriken", ... läs mer på www.tyringe.nu/tyringemuseum.


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Swedish 7 Star Spring Tour i Skyrup
Emma Kåbring och High Felip vann lördagens omgång av Swedish 7 Star Spring Tour som reds på 1,50-höjder på Skyrup Country Club nationella tävlingar.
Läs mer i Tidningen Ridsport.
2014 05 19
Bert Wilnerzon


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
MÅNGA UPPLEVDE NATURNÄRA TYRINGE!
140 personer nappade på Byalagets inbjudan till naturvandring väster om villaområdet Stenberget torsdagen den 15 maj. Vädret kunde inte ha varit bättre. Efter de regnrika senaste dygnen sken himlen upp och en behaglig värme gjorde kvällen njutbar. Som ”föråkare” och guide fungerade Sven-Ingvar Jönsson. Han tog hjälp av deltagarna för att få en bred och återblickande bild av de platser som passerades under de nästan två timmar vandringen pågick. Det nu rivna torpet Grönadal blev föremål för många minen och berättelser. Redan år 1903 lanserade August Bergman Grönadal som ett argument för den ”Bad och Kuranstalt” vi nu känner som Kurhotellet. Grönadal blev ett populärt vandringsmål, en sedan länge riven paviljong för hotellets gäster uppfördes. Många av deltagarna mindes den. Även runt övriga torp var minnena många och berättelserna om persongalleriet omfattande. Det var inte konstigt att promenaden tog tid! Målet för vandringen var vid de målningar Marianne Johansson gjort på berget utefter stigen från Malmövägen mot utsiktsplatsen. Marianne har inspirerats av den målning av ”Snövit och de sju dvärgarna” samt ”Älvornas dans” som Hulda Glans på samma plats utförde för 85 år sedan. Huldas sonson Gay Glans berättade om tillkomsten av målningarna och om sin farmor. Marianne och hennes man Steve Borgquist har lagt ner många timmar på röjning av platsen, borstning av berget samt målning. De tackades för förtjänstfullt arbete och strålande konstnärskap med applåder av vandringsdeltagarna. Marianne och Steve har skapat ett nytt utflyktsmål i Tyringe på väg mot utsiktsplatsen med den vidunderliga vyn mot Finjasjön och Hässleholm.
2014 05 17
Text Göthe Persson
Bilder Bert Wilnerzon


Foto Lotta Persson, Tyringe
Tyringejogget
Friska Tyringe har nu blivit "Tyringejogget", ett välkänt begrepp sedan många år tillbaka. På lördagen samlades de bakom fotbollsplanen vid Kurhotellet både vuxna och barn för att vara med i tävlingen. Mer info finns att läsa på arrangörens hemsida Tyringe SK69.
Resultat och tider.
Foto Lotta Persson
Text Bert Wilnerzon
2014 05 13


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Fiskbilen vid torget
Onsdag den 7 maj, kl 17.00


ANDRA RONDEN PÅ ”MINNESGODA TYRINGEBORS” TERMINSAVSLUTNING !
Minnesgoda Tyringebors tänkta sista terminsträff våren 2014 blev inte riktigt som arrangörerna tänkte sig. ”Knegarna” var helt enkelt för optimistiska när det gällde tiden. De berättande ”pionjärerna” var glädjande nog ordentligt pratglada. Avsikten är att få kvarstående ”vita fläckar” i förteckningen över ”Föreningar i Tyringe under nittonhundratalet” identifierade samt namn och årtal verifierade. Museets framgång bygger på informationsutbyte vilket tyvärr inte hanns med, många föreningar var tvungna att lämnas, vilket inte är tillfredställande. Museet inbjuder därför till en andra rond måndagen den 12 maj kl 13 30. Då kommer i första hand idrotts- och sportföreningar att behandlas. Efter detta får vi se om det måste bli en tresetare, förlängning, sudden death eller vad det kan heta för att få manus till skriften i korrekturgranskat och acceptabelt skick för tryckning före jul 2014.
Då detta alster är klart står knegarna inför nästa utmaning! Den innebär att dokumentera ”nutidens” idrottsliga fram- och motgångar, glädje och kamratskap med samma iver och entusiasm som vi mött då det gäller ”dåtiden”. Vår nutid blir inom en snar framtid dåtid!
Göthe Persson
2014 05 06


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Valborgsmässoafton i Tyringe
Upp emot 1000 personer kom till årets Valborgsmässoafton i Åparken. Tyringe Scoutkår och Lions stod för arrangemanget. Det började med välkomsttalet runt kl 20.00, Skolorkestern spelade, Tyringe kyrkokör sjöng och det hölls vårtal av Johan Borglin. Det avslutades med ett stort och fin fyrverkeri.
Text och bild Bert Wilnerzon
2014 05 01


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Rapsffält vid Finja
Rapsfälten blommar för fullt just nu. Bilden är tagen den 28 april strax innan Finja kyrkby på gamla Tyringe-Finjavägen.


SÄLLAN SEDDA TYRINGEBOR UNDERHÅLLER PÅ MUSEET
Tyringe Museum vill vara ett levande centrum för och om Tyringeborna, nu och då. Sjuk- och vårdhem har varit och är en naturlig del av vårt samhälle. På hemmen, som genom åren erbjudit många arbetstillfälle speciellt för kvinnor, finns boende (patienter) som varit Tyringebor sedan många år, dock sällan sedda. För att i viss mån rätta till detta missförhållande bjuder några av de boende på Ekeliden på sång- och musikunderhållning på museet i samband med förmiddagskaffe kl 10 lördagen den 10 maj. Genom bland andra fritidsledaren Fredrik Häggström har sång och musik blivit en mycket uppskattad terapiform för boende med olika former av begränsningar när det gäller tal och rörelseförmåga.
Kom till museet och upplev glädjen hos Tyringebor som du kanske tidigare inte mött. Njut av förmiddagskaffe och gott fikabröd samtidigt som du får ett nytt perspektiv på finessen med att vara Tyringebo!
Göthe Persson
2014 04 26


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tyringe Freeriders DH-cup
Tyringe Freeriders årliga DH-cup är nu avklarad. Förutsättningarna var som förra året, två åk i varje spår i sammanlagt tre spår. Den snabbaste tiden från varje spår var som räknades. Martin Berg och Johan Lycksell var Tävlingsledarna.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 26


Foto Göthe Persson, Tyringe KORS OCH TVÄRS I VÄSTRA TORUP
Dryga fyrtiotalet besökare fick många skratt, minnesbilder och möjligheter till egna kommentarer då Arne Elowson vrängde ut och in på byggnader och profiler. Han utgick från en film som silversmeden Carl-Erik Åkesson på ett humoristiskt och charmigt sätt spelade in under en mopedfärd genom orten sommaren 2004. Utifrån vyerna som passerar på filmen hade Arne lagt in både äldre och nyare foton. Hans kommentarer och utvidgningar runt motiven var i sedvanlig ordning både initierade, noggranna, fyndiga och lustiga. Arnes berättartalang fascinerar varje gång han uppträder på Museet eller ute i Lilla Tockarp. Knegarna vill ha honom som guide runt den gamla torvfabriken, dammarna där torven en gång bröts, karpodlingens vedermödor samt berättelser runt de exotiska träd hans far planterade och som Arne fortfarande vårdar ömt, ett arboretum i det lilla formatet.
Foto o ch text Göthe Persson
2014 04 26Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Bödkardalen, mot radiumkällan.
2014 04 25


Foto Göthe Persson, Tyringe BRA FLYGVÄDER GJORDE MELLANLANDNING ONÖDIG!
Museiknegarna hade iordningställt en landningsbana för påskkärringar på hemväg från Blåkulla. Tanken var att de skulle kunna mellanlanda vid museet, sladdra ett tag med kollegor och vila sig innan den sista etappen mot hemmet. Soligt väder och bra medvind gjorde att alla utom två satte allt på en kvast och flög direkt hem. En skara av påskgummorintresserade kom till museet och roade sig med frisbeegolf. Banrekordet att slå nästa gång blev 16 kast runt banan med 6 hinder. Bra gjort med tanke på vinden. Under tiden underhöll till Anne och Anna på piano och saxofon.
Foto o ch text Göthe Persson
2014 04 22Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Nu kan man hämta vatten ur radiumkällan.
Kommunen har ställt iordning källan med en slang från den dolda källan, det hämtade vattnet kommer inte från den öppna källan. Det är ett friskt källvatten. Kneipprundan är iordning också. Ett stort tack till kommunen och dess personalen för ett bra arbete vid källan.
Tyringe Byalag och Företagarna Tyringe
Rolf Rantzow
Foto Bert Wilnerzon
2014 04 21


Foto Emmy Karlsson, Tyringe
MC-klubben Tyrs Ulvar
Mc turer med Tyrs Ulvar MC-klubb har nu startat. Varje onsdag kl 17.30 från Ivars kiosk tom slutet av oktober. Alla Mc åkare är välkomna, även icke medlemmar.
Bert Wilnerzon
Foto Emmy Karlsson
2014 04 17


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Tulpanerna vi Järnvägsbron
Så här ser det ut vid Järnvägsbron på Malmövägen.
Foto Bert Wilnerzon
2014 04 16


Foto Lotta Persson, Tyringe
Utställning på Tyringe Bibliotek
Tyringe Konstföreningens utställning på biblioteket t.o.m. den 29 april.
Christina Jiglund måleri.
Foto Lotta Persson


Fotbollspremiär
Nu är fotbollssäsongen igång och i söndags hade Tyringe IF Dammer (Div 3 NÖ) fotbollspremiär på Tyrs Hage där de möte Bjärnums GoIF. Resultat blev 0x6.
Bert Wilnerzon
2014 04 14


Simtävling
Tyringe Simsällskap hade under helgen "Sparbanken 1926" Simtävling där flera klubbar var med och tävlade. Viktor Christiansson, från Tyringe Simsällskap, hade bästa tiden (12.56) i Gren 2, 25m Fjärilsim Herrar. Clara Aronsson, också från Tyringe Simsällskap, hade bästa tiden (32.01) i Gren 3, 50m Frisim Damer.
Hela listan med alla resultat och tider kan ni se här.
Bert Wilnerzon
2014 04 14


Isshow på Tyrs Hov
Under helgen som gick hade Tyringe Konståkningssällskap (TKS) sin årliga isshow. Årets tema var ”En resa genom tid och rum”. Ca 100 konståkare var med i föreställningen. Huvudtränarna för Isshowen är Karin Wendel och Kitti Jónás. Under mer än 30 år har Tyringe Konståkningssällskap arrangerat en isshow i Tyrs Hov som avslutning på säsongen.
Bert Wilnerzon
2014 04 14


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Fiskepremiären
Drygt 80 personer kom till fiskepremiären vid Verktygsdammarna för att fiska. De flesta fick upp minst en fisk, flera stycken som fick tre stycken.
Bilden till höger - Roger Wehnor och sin son.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 12


Tyringekalender är nu färdigtryckt!
Evenemangskalendern som Turist och marknadsföringsgruppen i Tyringe Byalag gjort är nu klar. Brottarklubben fick ansvaret att dela ut till alla hushåll i byn innan påsk.
2014 04 12


Det händer mycket under helgen!
Isshow på fredag, lördag och söndag. På lördag kl 08.00 så är det Fiskepremiären vid Verktygsdammarna. Simtävling också på lördag också kl 08.00 och på söndag så är det Fotbollspremiär för dammerna i Tyringe IF kl 13.00 på Tyrs Hage.
2014 04 11


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Påskträdet på plats!
För åttonde året i rad har barnen från Montessoriförskolan Solen pyntat påskträdet vid torget. 2006 startade Lions denna tradition tillsammans med Montissoribarnen. Lions har satt ut ca 130 stycken påskris runt om i byn.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 11


Jag saknar en sportsaktivitet!
Jag är nytillflyttad till Tyringe och jag saknar en sportsaktivitet för alla sportsinteresserad m/k i åldern 40-65 som är en sort fitness utomhus i naturen. Då jag bodde i Köpenhamn hittades en förening som fortfarende eksisterer man kan läsa om den på www.famfit.dk. Jag vill höra om dar är intresse för detta i Tyringe, jag vet att där finns något liknade i Hässleholm hassleholmfreeflow.se. Men jag tänkte att alla motionister kunna deltag utan ambitioner och mål.
Många hälsningar
Pia Gøthgen
pia.goethgen@gmail.com
2014 04 05


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Multihallen får byggas!
Kommunalråden har kommit överens, enligt ett pressmedellande, att Multihallen får byggas vid Tyrs Hov enligt Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelsens önskan. Ambitionen är att multihallen och den nya förskolan ska kunna få plats inom Tyrs Hovs område. Kommunens tjänstemän får i uppdrag att lösa denna uppgift.
Foto och text Bert Wilnerzon
2014 04 03


Foto Karl Ero, Tyringe Foto Karl Ero, Tyringe
Karl Eros nya bil har anlänt.
Den nya bilen har anlänt nu. Under 2014 kommer Karl Ero att genomföra sin första fulla säsong i en formelbil med vingar i klassen Formel Renault 1.6 i den Svenska serien samt i NEZ (North European Zone) men även gästspel på den historiska banan Spa-Franchorchamps redan i maj. Teamet han ska köra för heter Trackstar Racing med Åke Jansson som teamboss. Säsongen drar igång på riktigt redan på fredag då han ska upp till teamets bas på Mantorp Park för att gjuta en formanpassad stol. Första träningen sker den 8 april på Gelleråsen i Karlskoga och där blir också premiären i den svenska serien den 3-4 maj.
Tryck här för att se på en liten kort film
Foto Karl Ero
Text Bert Wilnerzon
2014 03 31

Dansföreställning den 11 maj på Tyrs Hov
Josefine Randau, danslärare inom Showdans på Tyrs Hov för barn mellan 6-15 år gamla, ska ha en dansföreställning i idrottshallen på Tyrs Hov 11/5 kl 14.00. Det är 3 olika dansgrupper och årets temat är "Schlager".
Bert Wilnerzon
2014 03 28

Arstisterna klara för sommarens Åparkskvällar
10 juli: Sten & Stanley med Sten och Ebbe Nilsson
17 juli: Lasse Sigfridsson (känd från Lasse Stefans) och sonen Emil Sigfridsson.
24 juli:Glenn Borgkvist känd från (Branstad city släckers) och Dragspelaren Stefan Persson
31 juli: Ingemar Nordström och Dr Gladers sextett
Krister Wrambjer, www.cafe21.se
2014 03 28


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Tyringe Byalags Årsmöte
Ca 80 personer kom till byalagets årsmöte som hölls på muséets lokaler den 26 mars. Hela styrelsen blev omvald förutom Jimmy Håkansson som valt att sluta. Ann-Helen Larsson valdes in istället. Ordförande Jan Göransson berättade och visade en lista med olika projekt som byalaget håller på att jobba med. En av dessa var bl. a. kvarteret Åldermannen där kommunen lagt ut en markanvisningstävling där byggherrar får konkurrerar med anbud. Anbuden ska vara klara senast den 30 maj i år. Det bjöds på kaffe/te och gifflar i pausen och efter den berättade Per Fredholm om Fredholms vingård i Mjölkalånga.
Mer får ni läsa snart när årsmötesprotokollet blir klar.
Ni som frågade efter receptet på "Ost o skinkgifflar" kan trycka här .
Bert Wilnerzon, Tyringe.nu
2014 03 27Trim-Naturpasset - OK Tyringe.
Nu är det dags för Trim-Naturpasset igen. Våren är i antågande och vitsipporna blommar. Årets Trim går söder om Tyringe, i direkt anslutning till samhället. Paket kan köpas i Tyringes kiosker och på Sparbanken 1826, de kostar endast 50 kronor. Mer information finns i paketen. Arrangemanget pågår fram tom 4 maj.
OK Tyringe
Karin Persson
2014 03 25


VILKEN FÖRENING VAR DU MEDLEM I?
Minnesgoda Tyringebors sista terminsträff är måndagen den 7 april med start 13 30. Då kommer förteckningen över de föreningar som verkat och verkar i Tyringe under de senaste hundra åren. Förteckningen är resultatet av flera terminers samtal, historieberättande samt studier av tidningsurklipp och foton. Avsikten från ”museiknegarna” är att under träffen få kvarstående ”vita fläckar” identifierade samt namn och årtal verifierade. Museets framgång bygger på informationsutbyte – denna träff skall förhoppningsvis inte enbart bli en redovisning. Alla som kommer har något att bidra med och är värda att lyssnas till! Flera av de med god inblick i föreningarnas bildande och första tid kommer att berätta om hur det gick till vid bildandet och föreningarnas utveckling, bland annat runt SK 69, PRO, kyrkornas framväxt. Ta gärna med egna kort från föreningslivet. Därutöver är träffen ett bra tillfälle att visa upp de villafoton som efterlystes förra ”minnesgodaträffen”.
För att visa på bredden av föreningar under 1900-talet kommer Lennart Frost att visa delar av sin omfattande samling av nålar från klubbar inom Hässleholms kommun. Att få se och ta del av denna samling är en attraktion i sig.
Tyringe Museum
Göthe Persson
2014 03 25


Dags att börja anmäla sig till Talangjakten
Tyringedagarna kommer att vara under sista veckan i maj och redan nu kan du, som vill vara med i årets Talangjakt, börja anmäla dig till Ida från Partyfabriken. Bilden är från förra årets Talangjakt.
Bert Wilnerzon


Konstrundan Skåne Sydväst - Tyringe Konstförening
Hässleholms konstförening erbjuder Tyringe Konstföreningsmedlemmar att åka med.
Läs mer på www.tyringe.nu/konstforening
Lotta Persson


Foto Lotta Persson, Tyringe Årets Europaforum invigdes på Kurhotellet i Tyringe.
För första gången lämnade Europaforum Hässleholm och premiären hölls i stället i Kurhotellet. Årets tema är Österrike och vägval Europa och först ut var Kjell-Albin Abrahamsson, korrespondent, författare och krönikör i Norra Skåne. Årets Europaforum fortsätter i Hässleholm t.o.m. den 27 mars.
Bild 1 - Alliance Quartet från Wien
Bild 2 - Paneldebatt ang."EU, FN och skyldigheten att skydda civila i väpnade konflikter" - med bl a franska ambassadören Jean-Pierre Lacroix och Europaparlamentarikern Olle Schmidt(FP).
Bild 3 - Kurhotellet
www.eu-forum.se
Bert Wilnerzon, Tyringe.nu
Foto Lotta Persson
2014 03 24Summercamp 2014 i Tyringe.
Jag undrar om er förening är intresserad av att vara med på Summercamp 2014 i Tyringe? Lägret kommer att hållas under antingen 3 eller 4 dagar under midsommarveckan beroende på hur många klubbar som vill vara med. Organisationen för Summercamp Tyringe är redan löst. Är ni intresserade av att visa upp er förening önskar jag svar senast 23 mars. Vi kommer att hålla ett möte 24 mars klockan 18.30 på fritidsgården i Tyringe.
Roger Svensson, Röke IBK
2014 03 20


Historien om Hulda Glans Snövit och de dansande älvorna.
När jag såg Snövit och de sju dvärgarna målad på Stenberget reagerade jag omedelbart – oooh! Tänk om min pappa Kay Glans (1917-2001) kunde blicka ner från sin himmel och se Marianne Johanssons återskapande av hans mors viktigaste konstnärliga insats i livet. Att min pappa skulle bli glad, är jag övertygad om. Hur min farmor skulle reagera är ... Läs mer här
Gay Glans
2014 03 18


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe "Snövit och det sju dvärgarna" på Stenberget!
Arbetet med att måla "Snövit och det sju dvärjarna" är inte färdigt ännu men pågår då väderleken tillåter. Bilden ovanför är det som kan ses idag, måndag den 17 mars. Det är Tyringe konstnären Marianne Johansson som återskapar det som Hulda Glans målade en gång. Målningarna lyser nu som för ungefär 90 år sedan.
Text och foto Bert Wilnerzon, Tyringe.nu
2014 03 17Röke IBK - Foto Kennet, Tyringe
Serieseger för Röke IBK
Grattis till Röke Innebandy som nu gick vidare till division 1 efter vinst mot Skurup med 10-6 på Tyrs Hov.
Tyringe.nu, Bert Wilnerzon
Foto Kennet Andersson www.rokeibk.se
2014 03 17


Foto Göthe Persson, Tyringe BESÖKSREKORD PÅ MUSEET!
Arrangemanget på lördagsförmiddagen den 15 mars innebar ett rekord avseende sittande besökare i samlingslokalen, 125 st. Tillströmningen är förstålig då Bo-Göran Svensson och hans syster May-Lis Ljungberg uppträdde tillsammans. Det blev inte enbart sång utan även målande skildringar från uppväxten i Kollinge, området nära Leksaksfabriken och Tyrs hage. Skratten blev många och hjärtliga då Bo-Göran berättade om sina och Ullik Johanssons musikuppträdanden. Hans skildring av ”tävlingen” i Bjärnum, resan dit på moped samt de fantastiska musikinstrumenten näsflöjt, sågar och byxhängslen gjorde att publiken vek sig av skratt.
May-Lis och Bo-Göran blandade berättelserna. En episod var hur May-Lis som fjortonåring kastade om gröt- och äggkokningstider till Sanatoriegästernas frukostar eftersom hon var uppmanats av ledningen att ”se till att gästerna får varierande kost”!
Det sätt på vilket syskonen bjöd på sig själva, varandra och del av kändisar i publiken gjorde att de från början tänkta två timmarna ändå upplevdes som för lite då Bo-Göran efter tre och en halv timme slutligt la ifrån sig plektrumet. Någon form av fortsättning utlovades dock som lite tröst!
Tyringe Museum
Text och bild Göthe Persson
2014 03 17Foto Göthe Persson, Tyringe VÄLBESÖKT VECKA PÅ TYRINGE MUSEUM
Vecka 11 inleddes med ett besöksrekord för Museet. Drygt 80 besökare på ”Minnesgoda”, tidigare var 60 personer på måndagsträffarna rekord. Ämnet var ”Vem bodde var”, en kavalkad med villabilder, ägarlängder och episoder om vissa ägare som profilerade sig. Resultatet av fyra terminers lustfyllt arbete kommer till hösten 2014 att sammanfattas i ett häfte med bilder av villorna nu och då samt ägare under olika perioder. Under 1930-1950-talen fanns över femtio villor i centrala Tyringe som var ”märkta” med namnet på en väl synlig skylt. Denna tradition vill Museet återväcka genom att inbjuda villaägare att få en skylt att sätta upp på det ställe där skylten fanns för 60-70 år sedan.
Utöver villabilderna berättade före detta posttjänstemännen Alvar Nilsson och Jan Erik Nordenrud på ett humoristiskt, initierat och faktaspäckat sätt om postens och brevbäreriets historia och utveckling i Tyringe. Nutidens diskussioner om ”delade arbetspass” hade dessa båda veteraner svårt att förstå. För sextio år sedan var 4 timmars arbetstid under 11 timmars tjänstgöring mer regel än undantag.
Tyringe Museum
Text och bild Göthe Persson
2014 03 17Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Sponsorfest på Café21
Familjen Wrambjers bjöd sponsorerna för sommarens Åparkskvällar på mat och underhållning under fredagskvällen.
2014 03 15


Foto Bert Wilnerzon, Tyringe Foto Bert Wilnerzon, Tyringe
Järnvägsgatan i Tyringe
2014 03 13


Tyringe Tyringe
Näckrosdammen i Tyringe
2014 03 09


SPF V.Torup-Tyringe har haft februaris månadsmöte.
82 medlemmar njöt av den goda lunchen på Kurhotellet. Innan förhandlingarna gav apotekschef Pia Svensson, apoteket Kronan i Tyringe, nyttig information om läkemedel. Förbundet föreslår en namnändring till "Seniorerna". Mötet ansåg att detta var ett dåligt förslag. Det kommer att hållas flera årsmöten framöver; Göingekretsen den 5 mars i Hästveda, KPR den 21 mars på Senioren, distriktsstämma den 9 april. Det inbjöds också till flera olika kurser, exempelvis i Hjärt-och Lungräddning och Ålderism. Som avslutning på mötet bjöd Alf-Ottoz på ett trivsamt program med dragspels-och gitarrmusik. Mellan de glada visorna drogs en och annan vits, som ytterligare förhöjde stämningen.
Tuulikki Andersson
2014 03 01


Svenskundervisning till flyktingarna
I onsdags, den 26 februari, startade svenskundervisning för flyktningar på Studieförbundets lokaler på biblioteket. 10 - 12 flyktingar är med i den första gruppen från Bo-Tur flyktingförläggning och undervisningen sköts av bl. a. Agneta Jonsson och Dan Bramer. Liknande undervisning görs också av Enedalen fast då inne i bibliotekets lokaler.
2014 02 28


Tyringe VAR MED OCH PÅVERKA I TYRINGE!
Att vara medlem i Tyringe Byalag är väl en självklarhet för alla boende på orten. Genom olika ideella insatser har genom åren mycket hänt och utvecklats i positiv riktning. Påverkan och engagemang är det som vi som medlemmar kan bidra med. För att kunna fånga upp medlemmarnas förslag till förbättringar, irritation över långsamhet i utvecklingen och övrigt som poppar upp mellan medlemsmötena, har styrelsen placerat en ”förslags- och synpunktslåda” på Tyringe Bibliotek. Skriv ned förslag, idéer och synpunkter och lägg lappen i lådan. Du kan skriva anonymt, men helst ser styrelsen att du skriver namn och telefonnummer. Detta för att kunna få förklaringar, förtydliganden och besked om fortsatt hantering.
Text och bild Göthe Persson
2014 02 25Tyringe Tyringe hockey
Tyringe blev klara för kvalserien i div I igår, söndag. Det slog ut Boro/Vetlanda i Play Off 2 med 3-1 på Tyrs Hov. Det mötes tre gånger där Tyringe segrar på den första, oavgjort den andra och seger på den tredje. Seger också innan i playoff 1 i båda matcherna mot Kållerd.
Kommande hemmamatcher på Tyrs Hov
Söndag 3 mars: Tyringe–Nittorp kl. 16.00
Söndag 9 mars: Tyringe–Varberg kl. 16.00
Onsdag 19 mars: Tyringe–Nybro kl. 19.00
Fredag 21 mars: Tyringe–Borås kl. 19.00
Onsdag 26 mars: Tyringe–Pantern kl. 19.00
Bert Wilnerzon
2014 02 25Ny förskola byggs i Tyringe snart.
Kommunledningen väntas under våren också ta beslut om var en ny förskola i Tyringe kan byggas, något som hänger ihop med den planerade multihallens placering. Avsikten är att bygga en förskola i Tyringe för upp till 105 barn. Den ska ersätta tillfälliga lokaler, mindre förskolenheter samt även ge en viss kapacitetsökning. Förskolan i Tyringe väntas vara klar under våren 2016.
Läs mer här!

VAR LÅG HUSEN OCH VEM BODDE VAR I TYRINGE?
Under eftermiddagen måndagen den 10 mars, med start klockan 13 30 går den första av vinterns två träffar med minnesgoda Tyringebor av stapeln. Träffen kommer att kretsa runt villanamn, gatorna samt vem som byggde och bodde var. Den verklige Tyringekännaren Jan-Erik Nordenrud kommer att berätta om postens och ”brevbäreriets” utveckling, svårigheter och framför allt glädjeämnen under olika perioder. Han suffleras av sin mångåriga brevbärarkollega och Tyringekännare Alvar Nilsson. Publiken kommer att i högsta grad bli inblandade i programmet genom de förteckningar som tidigare lämnats ut och som nu ska kompletteras inför tryckning. Många husbilder, både gamla och nya kommer att visas. Rickard Molins vykortssamling verkar outsinlig. Ingen inträdesavgift tas ut. Kaffe och bröd serveras som avslutning till det facila priset av 20 kronor.
Göthe Persson
2014 02 23


Tyringe HÖGT TRYCK PÅ MUSEET
Som en uppskattad inomhusaktivitet - vädret i torsdags den 20 februari inbjöd inte till speciellt många utomhusdito – erbjöd Tyringe Museum fortsatt fågelholksspikning samt tryckning av visitkort. Liksom på måndagen då enbart holkspikning var aktiviteten kom drygt 30 barn med föräldrar, far-/eller morföräldrar och trivdes tillsammans. Soini Andersson var fullt sysselsatt med att instruera i tryckningens verkliga hantverk. Barnen fick leta reda på typerna i en stor klassisk ”kast” och sätta sina namn i ramen som Soini sedan monterade. Därefter fick visitkortsinnehavaren själv manövrera tryckmaskinen, den ”enarmade banditen”! Detta var en ny upplevelse mot att bara trycka på ”print” i datorn och hämta ut resultatet! ”Sätteriet” och tryckningen var lite tidsödande. De barn som fick vänta fyllde ut tiden med holkspikning och chokladdrickning. Skratten ljöd över hela museet i takt med att holkvirke sågades fram och hammarslagen ekade.
Text oh bild Göthe Persson
2014 02 21Tyringe KLART FÖR INFLYTTNING!
Under måndagsförmiddagen den 17 februari rådde febril aktivitet i verkstaden på Tyringe Museum. Totalt 30 barn och drygt 10 föräldrar respektive far-/morföräldrar spikade för glatta livet. De fåglar som snart börjar anlända från vintervistelserna har nya lägenheter att flytta in i. Tänk om det med samma gnista och intresse gick att lösa bristen på nya lägenheter för de Tyringebor som vill byta boendeform! Den varma chokladen, spetsad med vispgrädde samt bullar utgjorde avslutning på dagen. På torsdag den 20 inbjuder Knegarna till tryckning på ”gammalt vis” med Soini Andersson som instruktör.
Text oh bild Göthe Persson
2014 02 18Söka medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse?
Är din förening intresserad av medel ur Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse? Vill du veta hur ni kan ansöka? Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse bjuder in till informationsmöte vid två tillfällen våren 2014
Torsdagen den 27:e februari kl 19.00
Lördagen den 15:e mars kl 12.00
Plats: Sparbanken 1826 i Tyringe, ingång från Torggatan.
Anmälan senast två dagar före det möte som passar er, till susanne.hagelin.bengtsson@sparbanken1826.se.
Ange föreningens namn och hur många som kommer. Mötet beräknas ta ca en timma.
Välkomna!!


SPF V. Torup-Tyringe har haft årsmöte på Kurhotellet.
Ordförande Hugo Månsson hälsade 81 medlemmar välkomna efter en mycket god gemensam lunch. Komminister Calle Jensen höll en högtidlig parentation över medlemmar som avlidit under år 2013. Föreningen hade vid årets slut 274 medlemmar. I genomsnitt har ett 70-tal medlemmar deltagit i månadsmötena. Nya ledamöter till styrelsen och kommittéer valdes. Ordf. informerade från Förbund och Distrikt, och även om kommande aktiviteter. Efter förhandlingarna tackades avgående ledamöter i styrelsen och kommittéer för väl genomfört arbete i föreningen. Föreningens medlem Gunnel Ericsson underhöll därefter med ett mycket trevligt program. Hon imponerade stort genom att framföra allt utan manus. Hon tackades med en ros och varma applåder.
Tuulikki Andersson
2014 02 10


Humorfest hos Partyfabriken Mat och Fika
Fredag den 21 februari var det "Humorferst" hos
Partyfabriken Mat och Fika på FCT. Det blev en kväll med sång, musik och massor av skratt med med Partyfabrikens serverande artister och Stand Up gästartisterna Birgitta "Biggan" Lowén och Alf Lennart "Affe" Nilsson.


Tyringe SISTA FÖRESTÄLLNINGEN PÅ METROPOL
Det är inte lätt att i Tyringe konkurrera med ishockeykval i Tyrs Hov, samt mänger av studiecirklar! Tyringeborna är verkligen engagerade i kulturutbudet på orten! Lägg till det ishockey och Antikrundan på TV så är 25 biobesökare på Tyringe Museum positivt, även om det var få besökare jämfört med 2013 års visning av samma film, 120 stycken. Filmen är förstås ”Sista föreställningen på Metropol”, inspelad under 1978. De personer som Christoffer Barnekow intervjuar vid rundvandringen, de dåtida och nu rivna byggnaderna väcker intresse och liknande nostalgiska kommentarer varje gång filmen visas.
Text oh bild Göthe Persson
2014 02 14Kent Bernby, Karlo Pesjak  och Elsie Ringström Foto Ingmar Kristiansson
Tyringe Fotoklubb
Tyringe fotoklubbs årsmöte valde Ingmar Kristiansson till ny ordförande. Bild till vänster. På bilden ovanför ser vi Kent Bernby till vänster, som varit klubbens ordförande i många år, avtackas av Karlo Pesjak och Elsie Ringström med en blomma.
Läs mer om Tyringe Fotoklubb på deras hemsida www.tyringefotoklubb.se

Fotoklubben startades för mer än 60 år tillbaka av bl. a. fotografen Sven Rosengren. Bilder finns utställda på Kurhotellet, Vårdcentralen och Sparbanken 1826.
Bert Wilnerzon
2014 02 13


Tyringekalender 2014 i tryckform!
Under april månad kommer Tyringe Byalags Marknadsföringsgruppen att trycka ett Evenemangskalender. Vill du vara med? , Alla föreningar och andra som arrangerar evenemang, träff, möten, m.m. i Tyringe får vara med. Skicka din "text" till wilnerzon@tyringe.nu så fort som möjligt, senast den 31 mars. Vi vill ha dessa uppgifter: datum, arrangör, rubrik/tema, plats, kl.
Bert Wilnerzon
2014 02 07


Tyringekalender Uppföljningsmöte med Migrationsverket
Ett femtiotal åhörare kom till skolans aula för att lyssna till Elisabeth Östling från Migrationsverket och andra. Robin Gustavsson, ordförande i socialnämnden, ledde själva mötet som gick rätt lugnt till. Det fanns representanter från förläggningarna, migrationsverket, vården, skola, polisen och socialnämnden. Just nu bor 111 flyktingar förläggningarna Enedalen och Bo-Tur, 20 barn går i grundskolan och 3 på förskolan. Tyringe Byalag var också på plats och berättade om klädinsamlingen som sker vid Hörjavägen uppe vid Förmedlingen. Gunilla Zadig, från byalaget, meddelade att det behövs främst vinterskor och vinterjackor för män, men även hjälp med utdelning/sortering.
Bert Wilnerzon
2014 02 07Bo-Tur flyktingförläggningen
Som kanske någon uppmärksammat så var Polisen på Bo-Tur flyktingförläggning på Paradisgatan nu i eftermiddag. Eftersom vi jobbar förebyggande så hade vi bjudit in Polisen, som representerades av Max Straude som är stationsbefäl i Hässleholm och Rolf Paimensalo som är stationsbefäl i Broby, till att hålla ett informationsmöte om hur svenska Polisen arbetar, lite om rättssystemet, lite om vilka rättigheter och skyldigheter man har, om svenska lagar och regler och vilka påföljder som finns om man begår brott, samt vilka konsekvenser det får för en pågående asylansökan om den asylsökande begår brott. Poliserna svarade även på de boendes frågor. Det var ett lyckat möte och det avslutades med många skratt när både vuxna och barn fick titta i och sitta i polisbilen och bli fotograferade tillsammans med poliserna.
Malin Persson
2014 02 05


Tyringe
Stenbocksgatan i Tyringe


Tyringe Hockey
Tyringe vann söndagens bortamatch mot Gislaved med 5-4 och är klara seriesegrare för Division 2C. Det är den fjärde seriesegern i hockeytvåan på fem säsonger. På fredag den 7 februari kl 19.00 är det derby på hovet när Tyringe möter Osby i seriens sista match innan det är dags för Play-Off.
2014 02 03


Tyringe ANDRA VARVET MED DAN GLANS
Lördagen den första februari gjorde Dan Glans det igen! Han tog publiken, ett hundra entusiastiska skåningar med storm. Hos idrottsvänner, sportkunniga kalenderbitare, minnesgoda och ”nostalgiberoende” Tyringebor i största allmänhet, har Dan funnit en plats. Hans otvungna sätt att berätta om idrottsprestationer, världskända idrottsmän (inga kvinnor på långdistanserna då!) samt intressanta Tyringebor han mött under tusentals träningsrundor blev även denna gång en succé. Dans sätt att visa aktning för vissa giganter inom sporten, liksom hans ödmjukhet inför ideellt arbetande ledare i Tyringe, går varje gång han medvetet uppträder direkt in i hjärtat hos publiken. Alla bara önskar mera! Utan att spika något datum lovade Dan tillsammans med ”knegarna” ett ”Tyringeidrottens knytkalas” till nästa vinter. Det ser alla fram mot!
2014 02 03
Text och bild Göthe PerssonSkidspåret
Pelle Ohlssons kommentar på Tyringegruppens sida på Facebook ... "Skidspåren på stenberget är helt fantastiska just nu. Jag vet inte vem som spårat men någon kanske vet vem det är och kan framföra min tacksamhet."
2014 01 31


Bo-Turs flyktingförläggning
Alla är hjärtligt välkomna att hälsa på oss på Bo-Turs flyktingförläggning på Paradisgatan! Kom och ta en kopp kaffe eller te, prata med de boende, lär dem lite svenska, sitt med kvinnorna och sticka/virka, spela kort eller biljard, ut och gå, åk pulka - bara fantasin sätter gränser. Ert besök är mycket uppskattat! Lämpliga tider att komma är kl 10-13, 14-18 eller 19-21, måndag-söndag.
Välkomna! Malin Persson
2014 01 31


Tyringe
30 januari 2014


"Svensklärare" sökes!
I Sverige får nyanlända vuxna flyktingar/invandrare inte påbörja sin svenskundervisning (SFI) förrän de fått uppehållstillstånd. Många av de boende på våra två flyktingförläggningar vill väldigt gärna börja lära sig vårt språk redan nu i väntan på SFI vilket är positivt och borde uppmuntras tycker jag. Finns det någon/några som har tid och möjlighet att lära ut lite grundläggande svenska under organiserade former? Genom facebookgruppen Gör Skillnad kan man ta kontakt med personalen vid boendena och bestämma närmare. I Vittsjö har tydligen flera bybor tagit sig an uppgiften och jag tror det finns engagerade godhjärtade bybor i Tyringe också. Har man inte möjlighet att lära ut svenska så vet jag av egen erfarenhet att de boende blir glada bara av att få besök. Genom medmänsklighet och lite av sin tid har vi alla möjlighet att just "göra skillnad" för dessa människor och på köpet skapa förutsättningar för en god integration.
Vänligen Kajsa Persson Epost: kajsalisah74@gmail.com
2014 01 29


RÖKE FYLLER 25 ÅR!
För 25 år sedan startade vår förening, och det kommer vi uppmärksamma under året på olika sätt. Som ett led i detta får alla gå på dubbelmatch på lördag den 1/2 för endast 25 kr per person! Damerna möter FC Helsingborg kl 12.00 och herrarna möter Gårdarike kl 15.00! Båda matcherna i Tyrs Hov. Så ta familjen med er på en innebandyfest för en billig peng nu i helgen.
Röke Innebandy. Välkomna!
2014 01 29


Musikfestivalen Torsjö Live
Den 28 juni 2014 startar den nya musikfestivalen "Torsjö Live" i Lilla Torsjö, Tyringe. Lilla Torsjö ligger strax utanför Tyringe utmed väg 21 mot Västra Torup. Det är en 10 hektar stor öppen gräsyta i vackert landskap med perfekt lutning ner till en kommande musikscen framför en sjö, allt omgivet av fin skog. Bolaget ”Lilla Torsjö” bildades av Mats Gunnarsson och Jonas Johansson under 2013, samma år som fastigheten Lilla Torsjö inköptes. För att säkra parkeringsytor inköptes grannfastigheten Stora Torsjö också. En projektgrupp rekryterades och under förra sommar ägnades tid att besöka olika musikfestivaler för att få idéer. Projektet är delvis familjebaserat där fruar, barn och släkt involverats. Extern kompetens med teknik, bokning och marknadsföring har efterhand knutits till projektet.
Ebba Forsberg och Bo Kaspers Orkester är dem som redan är klara inför festivalen.
För mer info kolla www.torsjolive.com
Bert Wilnerzon
2014 01 28


Företagarkamp i Boule
Till dig som är medlem i Företagarnas Hässleholmskrets
Vi bjuder in alla företagare till en kamp i Boule, den stora umgängessporten ute i Europa. Ta gärna med en företagarkollega som ännu inte är medlem. En vän eller anhörig är givetvis också välkommen. Vi inleder med information från regionkontoret på temat "Företagarna och entreprenörerna inför valet 2014". Därefter blir det Boule-turnering. Vilken av föreningarna Hässleholm, Bjärnum, Tyringe och Vinslöv är bäst? Vid deltagande från samtliga föreningar kan detta bli en spännande kväll.
I avgiften ingår också en varm dryck och en god smörgås.
Välkomna till en trevlig kväll i Tyringe.
Mer info här
2014 01 23
Rolf Rantzow


Skidspåret
Rolf Rantzow meddelar att skidspåret är klar 5, 7 och 10 km. Spåret på åkrarna gick inte att köra för det blåste för mycket.
2014 01 21


Tyringe DAN GLANS ”SPRINGER VIDARE”
Då hinderlöpnings- och medeldistansmästaren Dan Glans i höstades berättade om delar av sin idrottsuppväxt i Tyringe lovade han den entusiastiska publiken fortsättning under våren. Det kommer han nu att göra genom att bland annat berätta om människor han ”sprungit på” alternativt träffat under sina träningsrundor och världsomspännande resor. Det kommer att handla om episoder med välkända Tyringebor, överraskande möten med idrottens världsstjärnor och ”vippar” i allmänhet. Hans medryckande berättartalang gör att de som kommer till Tyringe Museum lördagen den 1 februari kan se fram mot en trevlig förmiddag. I inträdet till denna kulturupplevelse ingår en enkel frukost som står framdukad från klockan 9.45. Dan har värmt upp och står laddad vid mikrofonen från 10.15.
Text och bild Göthe Persson
2014 01 20Erik Ståhl Föredagrag med Erik Ståhl den 1 februari
Lördagen den 1 februari kl 9.00 blir det Frukostmöte i Kyrkans hus. Då kommer författaren och föredragshållaren Erik Ståhl. Redan som 26-åring slog han igenom som författare och föredragshållare. Erik har en ovanlig blodsjukdom som tvingat honom att tillbringa en stor del av sin uppväxt på barncanceravdelningen i Lund. Biljetter finns att köpa på pastorsexpeditionen t.o.m. den 29 januari. Biljettpris 50 kronor.
Läs mer om Erik här!
2014 01 20Tyringe FLOTTARKÄRLEK PÅ MUSEET!
Ett femtiotal besökare bekymrade sig inte för snö och vind utan sökte sig till Tyringe Museum på torsdagskvällen den 16 januari. Det var ju i och för sig en liten skara mot den hysteri runt Snoddas som rådde för 60-år sedan. Kent Bernby roade den entusiastiska skaran med berättelser ur Gösta Nordgrens liv, hans framgångssaga efter Hylands Hörna 1952 samt egna upplevelser från de sju år han var gitarrist åt Snoddas. Många helt unika foton och filmklipp samt Kents sånger gjorde att en nostalgikänsla blev påtaglig i lokalen. Publiken fann sig i ett datorstrul under den avslutande filmvisningen inför glädjen att med välklingande röster få stämma in i den avslutande allsången ”haderian hadera”.
Text och bild Göthe Persson
2014 01 17Tyringe Lions julgransinsamling
Lion´s Club Tyringe samlade in granar och tomburkar i söndags. Resultatet blev något sämre än förra året, något under 200 granar blev det och ungefär lika många burkar. Det verkar som att många gått över till plastgranar och vad gäller burkar, lämnar folk in på våra insamlingsställen, Lionlokalen, Matlusten, Hemköp, Boulelokalen m. fl. Under 2013 fick vi in ca. 70.000 burkar, så vi är mer än nöjda att Tyringeborna inte slänger sina burkar i avfall. Alla insamlade medel går oavkortat till vår hjälpverksamhet.
Lions tackar alla som bidrog till julgransinsamligen.
Lars-Göran sjövall
www.tyringe.nu/lions
2014 01 14Knutsfest på Café 21
I över 10 år har familjen Wrambjers anordnat Knutsfest på Café 21. Dagens gäster var sångaren Lasse Sigfridsson och dragspelaren Stefan Persson. Omkring 100 personer kom till caféet.
www.cafe21.se
2014 01 13


Tyringe Museum undeer 2013
Året som var Museets tionde som ”företeelse” och det femte efter invigningen har varit framgångsrikt. Vi har tagit steget in i cyberspace och därmed underlättat kommunikationen med de intressenter/kunder som inte har samma ... läs mer här!
Museet hemsida www.tyringe.nu/tyringemuseum
2014 01 10


Tyringe Vernissage på biblioteket
Ca 50 personer kom till biblioteket för att se på Tyringe fotoklubbs vernissage. Det började kl 18.30 med lite mingel och beskådning av fotoutställningen. Vid 19.00 hälsades alla välkomna av Kent Bernby, klubbens orförande. Ett flertal bildspel, som fotoklubbens medlemmar hade gjort, visades med hjälp av ett projektor som sköttes av Patrik Ronkainen. Fotoutställningen kommer att finnas under hela januari och precis som förra året så rullar det ett bildspel på tv:n under bibliotekets öppettider.
Bert Wilnerzon
2014 01 03
Äldre nyheter från 2013 , 2012 , 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar