Tyringenyheter 2013
Tillbaka ,

Äldre nyheter från 2012 , 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Tyringe
Årets Jultjuga - Lions
www.tyringe.nu/lions


Tyringe Fotoklubb januariutställning 2014
Tyringe fotoklubb hälsar alla välkomna till vår årliga utställning på biblioteket. Vernissage den 2 jan kl 18.30 då vi bjuder på ett fint bildspel som våra medlemmar har jobbat hårt med så ställ nu upp och kom och titta och njut av vackra, annorlunda och häftiga bilder Vi har även extra många bilder på utställningen i år. Och precis som förra året så rullar det ett bildspel på tv:n under bibliotekets öppettider hela jan.
Välkomna!
Tyringe Fotoklubb
2013 12 26


Tyringe Lions i Tyringe
Lions i Tyringe tackar alla för det gångna året och önskar en God Jul och ett Gott Nytt År! Den 12 jan är det Julgransinsamling. Lions erbjuder Er att, mot ett bidrag av 50:-, ta hand om granen. Ställ granen synlig vid tomtgränsen senast kl. 12:00.
2013 12 23Tyringe Tyringe


NU TAR MUSEIKNEGARNA JULLEDIGT!
Tyringe Museum hade årets sista öppetdag tredje advent, den 15 december. Drygt 30 besökare trotsade regnet och gjorde ”marknadsrundan Finja-Tyringe-Västra Torup” i ena eller andra riktningen. I Tyringe var det främst almanackan/kalendern ”Tyringe nu och då” som lockade. Knegarna har nu endast 10 kvar av de 150 som tryckts. De har i det närmaste ”sålt sig själva”. Tack för det intresse ni köpare visat och den uppskattning vi fått ta del av.
Knegarna tar ledigt fram till den 9 januari nästa år. Det låter längre än det är när man säger ”nästa år”! Det första kulturarrangemanget vi inbjuder till blir torsdagen den 16 januari. Då presenterar Kent Bernby en ”Snoddasrapsodi”. Kent som under 8 år levde dygnet runt med Gösta Nordgren, spelade, fotade och filmade vilket han visar prov på. Mer om detta arrangemang kommer senare.
Göthe Persson
2013 12 16


Lucia
Högstadiets luciatåg framträde under torsdagskvällen, dagen innan Luciadagen, på Tyrs Hovs sporthall. Intäkterna från biljetterna och lussefika går till deras skolresa som genomförs i vår till koncentrationsläger i Polen. På Luciadagen framträde Tyringe konståknings luciatåg på Tyringe hockeys sista hemmamatch för i år. Tåget kördes i första pausen efter spolningen.
Bert Wilnerzon
2013 12 14


Tyringe
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
Under Julmarknaden delades årets sista omgång av beviljade bidrag ut. Följande organisationer och projekt erhöll bidrag:
Västra Torup Byalag 30 000 kr, Tyringe Byalag 15 000 kr, Tyringe Museum 20 000 kr, Skyrups Båt- & Strandklubb 75 000 kr och till sist samtliga i Tyringe skolas åk 9, 90.000 kr att dela på.
Sista ansökningsdag nästa gång är 1 april 2014.
Mer info om Stiftelsen på www.tyringesparbanksutvecklingsstiftelse.se
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 12 10


Tyringe byalag
Senaste protokollet finns att läsa på Tyringe Byalags sida www.tyringe.nu/tyringebyalag. Tyringe Byalag stöder insamlingen till invandrarna. Inlämning av rena kläder, skor och leksaker kan ske i lokalen på Hörjavägen, bortom Förmedlingen intill Tyringe Inredning, måndagar och torsdagar 9-12 och onsdagar 16-19. Kontakta Emma eller Linda på FB "Gör Skillnad" om du har funderingar.
2013 12 08


JULPYSSEL DEN 7 DECEMBER     JULPYSSEL DEN 7 DECEMBER
Totalt 30 besökare, barn, föräldrar, far-/morföräldrar kom för att göra gammaldags julprydnader i form av smällkarameller, charmiga björktomtar och metallprydnader efter en gammal museimodell. Alla verkade trivas. Tack vare "proffsiga" instruktörer Marianne Gravlund Nilsson och Kerstin Göransson lyckades även knegarnas valhänta försök bli till något. Choklad med vispgrädde, julmust och kaffe för de vuxna smakade gott i halvtid. Söndagen den 15 december, tredje advent har Tyringe museum årets sista öppna dag mellan klockan 13-16. Utöver kaffeservering kan förskolebarnens charmigt klädda granar beundras. Försäljning av kalendern, almanackan för 2014 ”Tyringe nu och då” finns då åter till försäljning. De första hundra exemplaren gick snabbt åt vid öppningsförsäljningen och julmarknaden. Nu hoppas vi alla som vill ska kunna köpa ett exemplar. Den är en utmärkt julklapp för alla med känsla för orten.
Text och bild Göthe Persson
2013 12 09
   Tyringe Konstförening 18 dec
Fram till den 18 december är årets vinster i Tyringe Konstförenings medlemslotteri utställda i biblioteket. När dragningen har skett meddelas vinnarna skriftligt och inbjuds till vinstutdelningen den 18 december med start med lite glögg och pepparkakor innan utdelningen börjar kl 19. Vinnare nr 1 får välja fritt bland de 25 vinsterna, därefter vinnare nr 2 osv. Vinsterna 21-25 är utlottade bland de som aldrig vunnit. Alla är välkomna till utdelningen, inte bara de 25 vinnarna. Till sist vill Tyringe Konstförening tacka alla för ett trevligt jubileumsår, det 40:e och önska God Jul och Gott Nytt År!
2013 12 07


VÄLBESÖKT JULMARKNAD     VÄLBESÖKT JULMARKNAD
För tionde gången visade Tyringe Museum upp sig vid årets julmarknad den 1 december. Första marknaden hölls till jul 2004, i jämförelse med nu primitiva lokaler och i begränsad skala. Både museet och marknaden har successivt växt fram och ökat. De 700 personer som kom i år innebar tangerat besöksrekord från år 2011. Den gången omöjliggjorde stormen ”Berit” marknaden på torget och utställarna där snabbt omlokaliserades till museet. Lika många kom alltså även i år och de besökte även torget och biblioteket. Marknaden innebar succé för alla arrangörer.
Förskolebarnens charmigt klädda granar, samlarutställningarna av elefanter och björktavlor imponerade liksom Gunnar Bengtsson flinka handlag med rånjärnet. Försäljning av hantverk, blommor och konst lockade i stora salen, där i år en behaglig värme spreds genom det nya värmeaggregatet.
I Perssons café kunde man inmundiga risgrynsgröt med saftsås, dricka glögg och kaffe samt inte minst träffa vänner och bekanta och prata bort en stund runt gemensamma Tyringeminnen.
   
Vinsterna i lotteriet var attraktiva, både de konstverk museet erhöll i samband med SVA avveckling på orten och de av försäljarna skänkta varorna.
Text och bild Göthe Persson
2013 12 04


Simhallen i Tyringe
I måndags, den 2 december öppnades simhallen för allmänheten. Renoveringen har pågot i ca 6 månader. Reningsanläggningen är bytt, det har målats en hel del, mklädningsrummen finns det nu skåp som det går att använda hänglås på. Välkomna till en ny och fräsch simhall.
Bert Wilnerzon
2013 12 03


Tyringe    
Julmarknaden 2013
Årets Julmarknad i Tyringe hölls, enligt traditionen under 1:a Advent, mellan kl 13.00 och 16.00. Mycket folk rörde sig mellan torget, biblioteket, museét, lionslokalen, affärerna och skolmuseum. Tomten delade ut pepakakor till barnen och tog emot "önskelistor". Skolorkestern spelade, "Lions kören" sjöng julsånger och barnen dansade runt granen. Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse delade ut pengar till olika föreningar.
Tryck här för att se på fler bilder.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 12 02
   SUCCÉ FÖR TYRINGEKALENDER     SUCCÉ FÖR TYRINGEKALENDER
Museiknegarna ordnade ”releaseparty” och försäljningsstart för kalender 2014 ”Tyringe nu och då”. 80 personer kom och gladdes åt att traditionen med en speciell Tyringekalender tas upp igen efter något års uppehåll. Lilly Bengtsson gav under många år ut kalendrar med gamla byggnader och fakta om dessa. Knegarnas första kalender visar även den äldre byggnader, men även hur vyn eller byggnaden ser ut nu, detta för att försöka kombinera ”nutid som blir dåtid inom en kort framtid”!
Bert Wilnerzon Thörn som var fotograf då bilderna från 32 meters höjd togs den 30 april i år visade merparten av de bilder som finns för framtida bruk, exempelvis kalendrar. Rickard Molin visade delar av sin vykortssamling, speciellt avseende villor. Under våren 2014 kommer ”Minnesgoda Tyringebor” att färdigställa uppslagsverken ”vem bodde var?” med en fotobilaga över villor nu och då samt ”Föreningarna – kittet mellan de tre benen Tyringe utvecklades kring”.
Text och bild Göthe Persson
2013 11 26
   STORT INTRESSE FÖR DANS IDROTTSBERÄTTELSE!     STORT INTRESSE FÖR DANS IDROTTSBERÄTTELSE!
Antalet besökare på museet lördagen den 23 november överträffade även arrangörernas högt ställda förväntningar, 85 besökare kom. Under nästan två och en halv timme tog Dan oss med på en mycket trevlig och underhållande introduktion till sin idrottsresa. Berättelsen om ”spontanidrotten” vid hemmet på Finjavägen och Tyrs Hov, vidare via en misslyckad/lyckad mönstring mot åren i världseliten var exempel på lysande berättarkonst. Det har sagts förut men tål att upprepas: Dan berättar minst lika bra som han springer. Han hade åhörarna helt under kontroll – på samma sätt som ett startfält. Flera av hans tränings- och tävlingskamrater från nästan 50 år tillbaka kunde verifiera berättelserna. Skratten blev många och hjärtliga.
”Knegarna” hoppas kunna få Dan till ytterligare berättelser om resor och tävlingar, träningstips med mera någon gång under nästa år. Friidrotten är numera inte lika uppmärksammad som den var den gång Valdemar Svensson och Kay Glans var eldsjälarna som fostrade många framgångsrika idrottare i SK 69, inte enbart Dan.
Text och bild Göthe Persson
2013 11 25
   Tyringe Tyringe
Tyringe Fotoklubb
Under söndagen ställdes det ut ett hundratal fotografier från 33 olika fotografer på Tyringe Museums lokaler. Bilderna ingick i en stor kretsfototävling med deltagare från i Åstorp, Höganäs, Helsingborg och Tyringe. Utställningen finns kvar fram till den 1 december när det är Julmarknad.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 11 18


Vi behöver Hjälp att fixa motionsspåren nu på söndag.
Samtliga motionsspår år rensade för löv. Dvs 5, 7 och 10 km samt vid Tyrs Hov. Vi behöver Hjälp. Med att fixa till spåren, hugga rötter, ta bort sten etc. Spåren i Tyringe skall vara av hög kvalitet, har mycket gott ryckte. Det vill vi behålla. Den 17 november kl 9.00 – 12.00. Vi träffas vi på parkeringsplatsen vid Stenberget. Starten. Kl 12.00 bjuder vi på grillkorv, ta med familjen då. Ta med verktyg. Spett, spad, yxa etc
Spårgruppen


Tyringe Tyringe
Skolmuseum jobbar på.
Jörgen Garp, Bo Johansson, Dan Bramer och Sven-Ingvar Jönsson (från vänster) är de fyra eldsjälar som håller på med Skolmuséet. De samlas varje tisdag förmiddag i Tyringes skola för att jobba med detta. Just nu är de i källarutrymmen, i skyddsrummen, och gör iordning, städar, fixar, sorterar och går igenom bl. a. kartor, planscher och olika "Audiovisuella" prylar från gångna tider. Meningen är att visa den här delen för allmänheten så småningom och skolbarnen så klart. Med tiden vill de att allt ska samlas under ett och samma tak.
Skolmuseum kommer att vara öppet kl 13.00 - 16.00 för allmänheten söndag den 2 december, samma dag som Lions Julmarknad på torget. Det finns också möjligheter att se det när som helst. Kontakta då någon av det ansvariga. För mer information kolla hemsidan www.tyringe.nu/skolmuseum.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 11 07


VÄLBESÖKT JAZZKVÄLL PÅ MUSEET
VÄLBESÖKT JAZZKVÄLL PÅ MUSEET
Natale Bellans kvartett med, förutom han själv på vibrafon Bengt Isaksson trummor och sång, Per Ekman kontrabas samt Claes Hjalmarsson på piano passade en publik på drygt 40 personer perfekt på torsdagskvällen. Deras minst sagt varierande repertoar tillfredsställde alla smakriktning. Den mysiga möblering som Knegarna åstadkommit för kvällen samt de snacks och den alkoholfria öl som ingick i inträdet bidrog till en mycket lyckad kväll. Någon mer kväll med musik utlovas på museet under 2014. Nu ligger närmast alla aktiviteter under adventstiden.
Text och bild Göthe Persson
Se på filmen här!
2013 11 08


Tyringe
Migrationsverkets informationsmöte
Många Tyringebor kom till Migrationsverkets informationsmöte i skolans aula på måndagskvällen. De informerades bl. a. att det blir två förläggningar som kommer att ta emot 130 flyktingar. 70 av dem kommer att placeras på Nya Enedalen och 60 på gamla Tyringe sjukhem. Ägarnas uppdrag är att ge människorna tak över huvudet och daglig mat. Region Skåne, att de får fungerande sjuk och tandvård för akuta behov och att kommunen ska erbjuda barnen skola. De kommer att bo på förläggningen medan deras ärende utreds. Många frågor blev besvarade men mycket var också oklart. Emma Ljungbäck har startat en sida på Facebook "GÖR SKILLNAD!". där vi kan vara med och ge. Det som kommer att behövas är skor och varma kläder i första hand. Migrationsverkets representanter lovade att ha ett uppföljningsmöte senast i februari.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 11 05


Tyringe museum     FÅ BESÖKARE PÅ FRUKOSTMÖTE PÅ MUSEET
Tyvärr kom endast femton personer till Tyringe Museum på lördagsförmiddagen den 26 oktober. Ämnet för dagen var ”Man lever så länge man har elever”. De som kom fick verkligen en upplevelse genom att lyssna på hur skickligt Tomas Gustavsson ur ”panelen” lockade fram både personliga levnadsberättelser och minnen från tiden som lärare vid Tyringe skolor. Som ”oldtimers”, lärare i början 1960-talet kunde Carl-Henrik Sandéen och Hans Tosteberg berätta om sin bakgrund och hur det var i skolan då de som nya lärare kom till Tyringe. Därefter flyttade Tomas åhörarna till nästa generation lärare, Dan Bramer och Eje Johansson. Båda kan sägas ha haft dubbel uppmärksamhet bland det uppväxande i Tyringe – dels som lärare dels som inspirerande ungdomsledare. Sist berättade Börje Olsson om sin tid tillsammans med Sven Rosengren som fotografihandledare i ”Fritt valt ämne” under 1980-talet. Samtalen innan ”föreställningen” och i mellanakterna var som alltid på Tyringe Museum livliga, givande för besökarna och avgjort en del av upplevelsen.
Göthe Persson
2013 10 28
   Tyringe
Torupsvägen i Tyringe
Torupsvägen har nu varit klart i några dagar med ny beläggning och cykelväg. Bilden är tagen söndag den 15 oktober. Vid Malmövägen, under Järnvägsbron, fram till Stenbocksgatan är också lagad nu.
Bert Wilnerzon


Tyringe museum     TÄNK VILKEN DRAGNIGSKRAFT STRÖMMANDE VATTEN HAR!
Då Museet måndagen den 21 oktober bjöd in till visning av Sven Rosengrens film om det genom samhället strömmande vattnet kom drygt 60 besökare. Eftermiddagen var något för ”Minnesgoda Tyringebor” att glädjas åt. Bäcken, som på 1930-talet ”döptes” till Svartevadsbäcken, borde egentligen enligt de historiskt bevandrade deltagarna ha ett helt annat namn med tanke på var den rinner upp, vad den passerar samt att ”Svartevadet” för flera hundra år sedan låg vid ett helt annat vattendrag. Strunt samma – de igenkännande kommentarerna och skratten blev många.
För att arrangörerna skulle komma ikapp med kaffekokning och bulltining, det var räknat med ett trettiotal besökare, visades utöver ”Svartevadsbäcken” även Lasse Holmqvists film från 1966, ”Tyringe - ett municipalsamhälle”. Samtliga besökare kunde instämma i Ored Caiberths slutord i filmen: ”….det spelar ingen roll hur stort Tyringe är eller blir – huvudsaken är att dom trivs och har det bra!” Och det gjorde alla. Den nyinstallerade värmepumpen spred behaglig värme, jackorna åkte av istället, för hur det varit andra gånger, på!
2013 10 22
Text och bild Göthe Persson
   Tyringe museum     GRÄV I DÅTIDEN FÖR FRAMTIDEN!
Tyvärr var det endast drygt tjugo intresserade som kom till Tyringe Museum den 10 oktober för en fördjupning i detta ämne. Bertil Nilsson kåserade och fängslade med fascinerande infallsvinklar om gångna generationers förutsättningar och hur vi efterkommande kan spåra vårt ursprung. De igenkännande skratten blev många.
Medlemmar från Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening lämnade sedan tips om hur digitala hjälpmedel kan bidra till enklare forskning. Förutsättningarna har förenklats bland annat genom olika ”samlingsskivor” över Sveriges befolkning vid olika tidpunkter under 1800-talet. Besöken i olika svårtillgängliga arkiv har nu flyttats till den egna datorn. Att få vetskap om sammanhang flera generationer tillbaka kan numera liknas vid att vara detektiv med alla spännande fakta tillgängliga.
2013 10 21
Text och bild Göthe Persson
   Tyringe
Kollingedammarna i Tyringe
Kollingedammarna med Korsvirkeshuset i bakgrunden en kväll i oktober.
Bild Bert Wilnerzon


Charmigt kåserande på Tyringe museum     Charmigt kåserande på Tyringe museum
De 40 personer som hörsammat inbjudan till Museet lördag förmiddag den 5 oktober ångrar sig med säkerhet inte. Efter en enkel frukost, säkert dagens andra för de flesta, intog Gunnar Bengtsson (78) scenen och därmed allas fulla uppmärksamhet. Inledningsvis berättade han om uppväxten i Jämtlandsfjällen på gränsen till Norge. Vanligt var att familjerna bestod av många barn – i undantagsfall endast 8-10 st! Konflikterna med lapparna, som numera benämns samer, beskrevs och förklarades. Genom berättelse om mord och händelser i hans hembygd på 1830-talet kom Gunnar under andra delen av berättande in på sin polisiära verksamhet – speciellt då den i Tyringe. Episoder med några av de notoriska ”bråkmakarna/småtjuvarna” drog ned ordentliga skrattsalvor. Hans berättelser om den dagliga patrulleringen på Järnvägsgatan, liksom den ständiga tillgängligheten av poliser i Tyringe, fick Bo Anders Friberg att i sitt tack till Gunnar framföra det säkert många av åhörarna tycker: ”Det var bättre och tryggare förr”!
   

Museet kommer om tre veckor, den 26 oktober ha ytterligare en frukostträff. Den gången blir ämnet ”Man lever så länge man har elever”. Före detta lärare pokulerar, berättar, inspirerar varandra till ytterligare minnen under Tomas Gustavssons skickliga och lyhörda samtalsledning. Frukostträff på lördagar bör kunna passa även medelålders åhörare inte enbart överåriga!
Text och bild Göthe Persson
2013 10 07


VÄLBESÖKT VANDRING I BÖDKAREDALEN i Tyringe     VÄLBESÖKT VANDRING I BÖDKAREDALEN
Fyrtiotalet Tyringebor kom till skogen runt Radiumkällan och Kollingedammen. Promenaden gick från Klockaregatan ned mot och runt Kollingedammen när mörkret kom. Med detektorernas hjälp kunde med största sannolikhet fyra arter fladdermöss identifieras: gråskimlig fladdermus, långörad fladdermus, nordisk fladdermus samt vattenfladdermus. För oss äldre var det svårt att hinna med och se dem, spegelbilden i dammen röjde att de fanns jagande över vattnet. De yngre deltagarna sa sig kunna se dem cirkla varv efter varv. Merparten av oss kunde följa färden genom ljuden i detektorerna. En mycket intressant kväll som gav mersmak på de spännande naturområden som ligger så nära och centralt för oss Tyringebor.
Text och bild Göthe Persson
2013 09 26
   


Fladdermussafari vid Radiumkällan i Tyringe Fladdermussafari vid Radiumkällan i Tyringe
Tryck här för att se fler bilder!
Bilder Bert Wilnerzon
2013 09 26


SKOLBESÖK PÅ MUSEET i Tyringe     SKOLBESÖK PÅ MUSEET
Måndagen den 16 och torsdagen den 19 september var speciellt livade på Tyringe museum. De dagarna var totalt 47 skolbarn på besök. Barnens nyfikenhet och vetgirighet var en utmaning för ”Knegarna”, som dock genom sina far- och morföräldraerfarenheter med glans klarade frågestormen. Bilder av ”Tyringe då och nu” uppskattades av barnen liksom förtäringen i form av bullar och saft. Vid den avslutande Smurfjakten blev alla vinnare. 7 smurfbilder med frågor fanns utplacerade i lokalerna och återfanns, med hjälp av varandra av samtliga. Museet ser gärna fler besök av skolbarn, både större och mindre. Det finns intressanta saker för alla åldrar.
Text och bild Göthe Persson
2013 09 25
   Fotograf John Friberg - Tyringe IF:s damer serievinnare
Tyringe IF:s damer serievinnare
Tyringe IF's damer vann över Treby IF och därmed också serien i Div4 Norra. Fler bilder här
Bild John Friberg


Lions i Tyringe
Lions i Tyringe
Lions i Tyringe har delat ut under terminen 2012-2013 156 758 kr. Som ni ser på bilden så har större delen av bidragen delats ut lokalt. Ett stort tack till alla Tyringebor och andra som gjort det möjligt genom eran stöd till Lions. www.tyringe.nu/lions
2013 09 12


Tågtrafiken på Skånebanan igen Tågtrafiken på Skånebanan igen
Tågtrafiken på Skånebanan igen
Den 9 september startade tågtrafiken på Skånebanan igen. De gamla Pågatågen har ersätts av nya Pågatåg. Under april till september har Trafikverket gjort ett stort banarbete genom att byta ut kontaktledningarna mellan Åstorp och Hässleholm.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 09 11


TRÄDGÅRDENS DAG PÅ KRISTINELUND     TRÄDGÅRDENS DAG PÅ KRISTINELUND VÄLBESÖKT
Över hundra personer kom, såg-lyssnade och trivdes. Haldo Edlund från Hushållningssällskapet och Eva Karlsson på Kristinelund hade fullt upp med att svara på frågor och förmedla kunskap. Glädjande många trädgårdsprodukter presenterades, vägdes och belönades. Arrangörerna Byalaget, Kristinelunds Trädgårdar och Hushållningssällskapet räknar med att återkomma nästa år med liknande arrangemang andra söndagen i september då ”Trädgårdens Dag” firas över hela landet. Det är dags att redan nu planera för att i vår plantera med siktet inställt på att erövra ett pris. Gå in på Museetss hemsida på Facebook, "Tyringe Museum på Industrigatan 6" och se fler trevliga foton från dagen och få vinnarna presenterade.
Text och bild Göthe Persson
2013 09 09
   Kyrkrundan på cykel i Tyringe Kyrkrundan på cykel i Tyringe
Kyrkrundan på cykel
Kyrkrundan på cykel, för tredje året i rad, blev det på söndagen den 1 september. Kyrkrundan 10 mil som startade vid Tyringe kyrka och gick sedan mot Matteröd, Norra Rörum, Färingtofta, Riseberga, Röstånga där det blev sopplunch och sedan vidare till Hallaröd, Sösdala och till slut Tyringe igen. Den Lilla kyrkrundan var på ca 3,5 mil och lägre tempo startade också i Tyringe kyrka och gick sedan mot Matteröd, Västra Torup där det blev sopplunch, sedan mot Hörja och avlutade i Tyringe. Ca 27 personer deltog i årets "Kyrkrunda på cykel". Fler bilder här!
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 09 02


Malin Baryard-Johnsson Anna Wemlerth
Hästhoppeliten tävlade i Skyrup, Tyringe
Från 29 augusti t.o.m. 1 september har bland andra Malin Baryard-Johnsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Helena Persson och OS-ryttaren Bruce Gooding tävlat i Volkswagen Grand Prix på Skyrup Country Club där Anna Wemlerth är verksamhetsledare.
Bilder från tävlingen finns att se här!
Kortversion i filmform här!
Text och foto Bert Wilnerzon
2013 08 31


Skånes Offroad Klubb Skånes Offroad Klubb
Bil trial i Tyringe
Skånes Offroad Klubb anordnade "Skånecupen i bil trial 4x4 #4" strax utanför Tyringe, vid Angsholma grustag. Tävlingen var på lördag den 31 augusti och startade kl. 10.00.
Bilder från tävlingen finns att se här .
Magnus Nilsson vann i klass 1 med endast 14 prick, Mikael Johansson i klass 2 med 24 prick Jesper Nilsson i klass 4 med 83 prick. Hela resultatet kan ni se på www.sork.org.
Text och foto Bert Wilnerzon
2013 08 31


TYRINGE KONSTFÖRENING FIRAR I ÅR 40 ÅR.
Föreningen bildades den 27 september 1973 vid ett möte på skolans cafeteria. Detta möte hade föregåtts av ett möte den 29 maj på kommunalsalen, där beslutet togs att försöka bilda en konstförening för att bibehålla kulturlivet i Tyringe efter sammanslagningen med Hässleholm. De firar sina 40 år bl. a. med en resa till Susanne Demånes ateljé i Blekinge, lördagen den 31 augusti
Text och foto Bert Wilnerzon
2013 08 30


Agnetha Dentback - Tyringe Agnetha Dentback´s nya bok
Född av en kvinna som av olika anledningar inte ansåg sig kunna behålla henne, kom hon till barnhemmet bara några timmar gammal. Hon adopterades efter ungefär ett år och trots kärleksfulla föräldrar och övriga släktingar, upplevde hon tidigt känslan av att inte passa in. En känsla som aldrig riktigt lämnat henne. När hon var 16 år dog hennes mamma och hon kände sig ensammast i världen. Som 18-åring flyttade hon hemifrån och hamnade i kretsar som levde ett hårt liv. I sju år överlevde hon mer av tur än av skicklighet, eller var det kanske av nåd. Hon gifte mig, bildade familj, skilde sig, miste sin pappa, pluggade och jobbade, allt i ett rasande tempo. Idag arbetar hon sedan många år inom Svenska kyrkan. Hon är vice ordförande i Brottsofferjouren, ivrig katträddare och aktiv i olika nätverk. Boksläpp den 21 september.
Mer info om boken.
Bert Wilnerzon
2013 08 26Karl Ero Racing - Tyringe Karl Ero Racing
Karl Ero från Tyringe, som deltar i normala fall i Formel Basic, deltog i helgens Formel Renault 1,6 deltävling i Karlskoga. I Race 2, startade han på "position 12" och slutade vid "position 6". Detta var hans första race i Formula Renault 1.6
Bert Wilnerzon
2013 08 26Sparbanken 1826 i Tyringe    
Sparbanken 1826 och Färs & Frosta Sparbank går samman.
Ny regional sparbank bildas i södra Sverige. Styrelserna för Sparbanken 1826 och Färs & Frosta Sparbank AB har beslutat att verka för ett samgående av de båda bankerna för att bilda en ny regional sparbank i södra Sverige. Igår informerades huvudmännen i de båda sparbankerna.
Läs mer här
Text och foto Bert Wilnerzon
2013 08 23
   DRICKA BRUNN 2 AUGUSTI    
DRICKA BRUNN 2 AUGUSTI
Arrangemanget blev så lyckat som arrangörerna, Företagarna och Museet hade hoppats. Trots sista semesterveckan kom runt 80 personer för att umgås, dricka brunn och ”begå” Kneipprundan. Inget år tidigare har ”vattenproverna” varit så livligt frekventerade, gammal som ung lät det 8 gradiga vattnet och sten botten stimulera vader och hålfötter. Närmare 20 personer genomförde hela Kneipprundan under Rolf Rantzows ledning. ”Tonmixarna” svarade för uppskattad musikunderhållning. Att genomföra arrangemanget senare på året än de senaste åren var i och för sig beroende av dåliga väderförutsättningar i maj månad. De flesta tyckte dock att tidpunkten nu var nog så bra – möjligen skulle ytterligare en vecka senare locka ännu fler Tyringebor. Vi får väl se – och kanske höra bättre 2014! Högtalarutrustningen var antingen underdimensionerad eller felplacerad. Detta påverkade dock inte stämningen.
Text och Foto Göthe Persson
2013 08 03
   ”ALLTING HAR EN ÄNDE” – SÅ ÄVEN CAFÉSÄSONGEN PÅ MUSEET!     ”ALLTING HAR EN ÄNDE” – SÅ ÄVEN CAFÉSÄSONGEN PÅ MUSEET!
Den 30 juli var Byalaget medarrangör till årets sista café. Det blev en sjusjungande finaltillställning! Anneli Walter Olsson började eftermiddagen med egna sånger, delvis på mål. Hennes smeksamma pianospel därefter fick åhörarna att drömma sig bort. Både hon och ”Tonmixarna”, nästa uppträdande trio uppmuntrade till allsång – något som verkligen hörsammades. Bo Anders Friberg och Carl-Henrik Sandéen drömde om Elin så att de började dansa med varandra – något som dessvärre (-bättre) inte lät sig fotograferas! 10 av de totalt 50 besökarna genomförde en ”Lekfull Museirunda” i vilken det gällde att vara uppmärksam på föremål och beskrivningar runt om i lokalerna. Någon ”solklar” vinnare gick inte att kora – just för att det var en lekfull runda där Knegarnas önskan enbart var att visa bredden av vad museet kan visa upp. Här gällde verkligen den olympiska devisen om att delta är viktigare än att segra.
Text och Foto Göthe Persson
2013 07 31
   INTEGRATIONDAG VID LILLA TOCKARP     INTEGRATIONDAG VID LILLA TOCKARP
I vanlig ordning inbjöd Västra Torups Hembygdsförening till integrationsdag. Dagen bidrar till att ”nybyggarna” i delar av gamla Tyringe kommun träffas, umgås och gläder varandra och ”urinnevånarna” med sång och spel samt exempel på konstnärskap. Det sociala och kulturella utbyte som Staffan Örneskans, Arne Elowson och Per Bonke drog igång för 7 år sedan växer år från år. Nya sångare och konstnärer kommer till varje år. Antalet nationaliteter utökas. För första gången fick besökarna bli delaktiga av chilensk tavelkonst.
Text och foto Göthe Persson
2013 07 29
   Åparkskväll i Tyringe
Sista Åparkskvällen för denna säsong.
Gästartisterna under fjärde Åparkskvällen var Lasse Holm välkänd från bl. a. Diggiloo och Lena Pålsson känd från Wisex. Andra artister som medverkade under de tre andra torsdagarna var Thorleif Torstensson, Lotte Riisholt från Danmark, dragspelaren Stefan Persson, trumpetaren Magnus Johansson, Eddie Oliva, Karl E:son Rhythm&Blues Crew, Lasse Sigfridsson och Dansbandet Canyons med Tina Svensson. Krister Wrambjers husband medverkade under alla kvällarna. Tyringe Byalags ordförande, Jan Göransson, tackade familjen Wrambjers för alla dessa 21 år som de underhållit i Åparken.
2013 07 26
Text och foto Bert Wilnerzon


Korskyrkan i Tyringe     "Tjernobyllägret" i Korskyrkan
Det är 19 året i rad som en del kyrkor i Norra och Nordöstra Skåne hjälper till barn och ungdomar från Ukraina med olika saker bl. a. lägret i Broby. Just nu pågår lägret i Broby och barnen besöker olika kyrkor, här bilden, Korskyrkan i Tyringe lördag den 20:e.
2013 07 21
Text och foto Bert Wilnerzon
   ”SMURFJAKT” UNDER FJÄRDE MUSEICAFÉET     ”SMURFJAKT” UNDER FJÄRDE MUSEICAFÉET
Tyringe Museum har en sommarutställning med över 250 äldre smurfar - inte att förväxla med Knegare! På försommaren då 2 lågstadieklasser besökte museet fick eleverna i uppgift att hitta sju utplacerade smurfbilder och svara på enkla frågor runt bilderna. Den övningen upprepades med de 45 cafébesökarna den 23 juli. En tredjedel av besökarna hittade de sju smurfarna men endast en var ”smartare än en tredjeklassare”! Inger Anckar Svensson såg att ”Musiksmurfen” hanterade en luta – annars var förslagen allt från ukulele till mandolin.
Musikunderhållningen på plats svarade AlfOttoz dragspelsduo för på sitt sedvanliga medryckande sätt. Företagarna och Köpmännen var medarrangörer och skötte servering och service med snabbhet och finess. Yttertemperaturen gjorde att svalkan i museets lokaler uppskattades extra – först mot avslutningen ”vågade” sig några besökare ut i trädgårdsserveringen.
Om en vecka, den 30 juli genomförs årets sista museicafé med Byalagets styrelse som medarrangör.
Text och foto Göthe Persson
2013 07 24
   FJÄRDE MUSEICAFÉET DEN 23 JULI
Årets cafétisdagar har blivit en succé. Under de tre genomförda har över två hundra besökare kunnat räknas in. Nu på tisdag blir det ytterligare ett tillfälle då Köpmännen och Företagarna är arrangörer tillsammans med Knegarna. För underhållning svarar ”AlfOttoz”, Alf Ljungbeck och Karl-Otto Johansson på dragspel. Det blir då möjlighet både att sjunga med och att testa dansgolvet i museet. Detta är inte så stort – men finns det hjärterum så finns det plats för en tryckare!
Text Göthe Persson
2013 07 18


ÅRETS     Allsång vid Lilla Tockarp
För sjunde gången erbjöd Västra Torups Hembygdsförening besökarna på en härlig kväll genom allsången med Doktor Gladers sextett. Som under de flesta av de tidigare åren var vädret helt på arrangörernas sida – solsken, ljumma svaga vindar och en skymning som sakta kom smygande. Sextettens program med ”Andliga Piller” blandat med kända sånger som alla kunde sjunga med i gjorde att de cirka 200 som samlats fick något att minnas med glädje. Musikanterna Rune Lindkvist piano, Christer Björnson och Christer Wrambjer gitarr, Patrik Ljung trummor och Staffan Örneskans klarinett hängde på ett utmärkt sätt med i Christer Gladers oefterhärmliga kast mellan dragspel, sång och berättande. Att karln´ orkar!
Text och foto Göthe Persson
2013 07 18
   ÅRETS     POPULÄRT MELODIKRYSS VID MUSEICAFÉET
Den 16 juli var Svenska Kyrkan medarrangör och svarade för underhållningen. Sara Ericsson och Ingvar Albihn gladde 55 besökare med ett väl sammansatt, lagom klurigt melodikryss. Saras flöjtspel och Ingvars ”syntpiano” och deras sång gjorde att det gällde att tänka till för att lösa krysset. Samtalen vid borden, resonemangen hit och dit och testandet av olika alternativ gjorde gemenskapen än större. Av de som lämnade in rätt lösningar drogs Margareta och Rune Palmqvist, Svea Nordqvist, Gunnar Haraldsson, Gustav Nilsson och Märion Bengtsson som vinnare och erhöll varsin CD-skiva.
Text och foto Göthe Persson
2013 07 17
   ÅRETS     ÅRETS MUSEIRESOR GENOMFÖRDA
I fredags, den 12 juli gick den sista resan för detta år. Flera bilder från resan finns på tyringe.nu fotoalbum, på Google Picasa, både i år och förra året. Totalt har 6 resor genomförts och samlat 105 resenärer av totalt 114 tillgängliga platser det vill säga 92 procents beläggning vilket vi knegare är jättenöjda med. Idén med resorna är att visa upp kulturpärlor i närområdet – sådana man åker förbi men inte tar sig tid att besöka eller sådana som inte har regelbundna öppettider. Det var andra året vi arrangerade ”Museisafari” och vill gärna göra det även nästa år. Ge oss förslag till besöksmål inom den geografiska ramen Tyringe kommun utgjorde.
Foto och text Göthe Persson
2013 07 15
Klicka här för att se fler bilder
   ÅRETS     FÖRSTA ”NYA SAFARITUREN”
Tisdagen den 9 juli genomfördes för första gången den halvdagsutfärd som ”Knegarna” har kommit att kalla Matterödsturen med full buss, 18 deltagare. Bilderna är från två av utflyktsmålen. Olavi Olsson var mycket kunnig guide och berättare vid Mölleröd. Då slottsruinen besöktes var det lätt att tänka sig safarivandring bland savannernas höga gräs – även om det nu mest var nässlor. Vilken imponerande syn slottet måste ha varit innan branden 1678. Hela området har varit mer eller mindre bebott sedan stenåldern. Vid Agdas stuga däremot var gräset väl ansat och idyllen fullständig. Lika idylliskt var det säkert inte då upp till 8 personer bodde i den knappt 30 kvadratmeter ”stora” stugan. Marie Karlsson och Sonja Persson svarade för initierad skildring av Agdas livsöde och hennes egenheter. Efter inmundigande av grillkorv samt kaffe med bröd fortsatte resan till porslinkannemueet strax intill och sedan till Västra Torups Kyrka där Arne Elowson och Erik Nilsson initierat berättade om kyrkans historia och det lilla ”museet” i det tidigare bårhuset. Bilder från dessa besöksmål kommer till helgen.
Foto och text Göthe Persson
2013 07 10
   ÅRETS     VÄLBESÖKT MUSEICAFÉ!
Tisdagen den 9 juli lockade totalt 105 betalande kunder till caféet i samarrangemang med PRO. Kören underhöll under ledning av Karin Wrambjer. Det varma och vackra vädret innebar att även trädgårdsserveringen utnyttjades flitigt. Så var det ju på Perssons Café i "original" på Järnvägsgatan. Staketet och syrenhäcken är ett försök att likna den ursprungliga trädgården. "Knegarna" försöker få tillstånd att flytta upp det fontänkar som fortfarande finns kvar.
Foto och text Göthe Persson
2013 07 10
   ÅRETS     ÅRETS "SAFARIRESOR" HAR STARTAT
Den 6 och 7 juli genomfördes resor till samma kulturellt intressanta och värdefulla mål som förra året. Det vill säga att 35 resenärer i ett strålande väder bjöds på besök vid Hörja Byastua, Sunnermarks Leksaksfabrik, Röke Sockenstuga och Lilla Tockarp. På samtliga platser ställde kunniga och engagerade guider upp och berättade medryckande om lokalerna, personerna samt respektive "museums" verksamhet. Den 9-12juli fortsätter resande med nya resmål. Glädjande för arrangörerna - tyvärr för de som först nu kommer på att de vill åka med: resorna är fullbokade samtliga dagar
Foto och text Göthe Persson
2013 07 08
   Åparkskvällar under juli Tyringe     Åparkskvällarna i Tyringe har startat.
Den första Åparkskvällen startade den 4 juli med fint väder och mycket folk. Gästartisterna var trumpetaren Magnus Johansson, Eddie Oliva, Karl E:son Rhythm&Blues Crew och Rebecka Karlsson. Tre torsdagar till fram till den 25 juli, blir det underhållning i Åparken med familjen Wrambjers och gästartister. Den 11 juli, kommer Lasse Sigfridsson och Dansbandet Canyons med Tina Svensson. 18 juli kommer Thorleif Torstensson och från vårt grannland Danmark välkända sångerskan Lotte Riisholt. Finalkvällen, den 25 juli, kommer Lasse Holm välkänd från bl. a. Diggiloo och Lena Pålsson känd från Wisex. Krister Wrambjers husband medverkar under alla kvällarna.
Klicka här för att se på filmen.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 07 05
   VÄLBESÖKT CAFÉPREMIÄR Tyringe     VÄLBESÖKT CAFÉPREMIÄR
Till årets första "Museicafé" kom under de två öppettimmarna drygt 75 besökare. SPF-damerna svarade för ett välförsett bull- och kakbord. Sånggruppen, under ledning av Britt Holmberg bjöd på välkända visor som lätt lockade till allsång.
Nästa cafétisdag, den 9 juli är PRO medarrangör - då blir det mer gott kaffebröd och skönsång. Missa inte tillfällena att besöka museet, träffa gamla och unga Tyringebor
Foto och text Göthe Persson
2013 07 03
   Näckrosdammen i Tyringe Näckrosdammen i Tyringe
Näckrosdammen i Tyringe
Näckrosdammen i Tyringe är som finnast nu med många näckrosor, både vita och röda. Du hittar dammen vid slutet av Rödakorsgatan.


TURISTBYRÅN Tyringe     TURISTBYRÅN HAR ÖPPNAT!
I det lilla gula huset vid Ivars Kiosk finns under tiden 24 juni till 18 augusti dagligen mellan klockan 11-17 finns det hjälp att få om man är lite ”vilse i pannkakan”! Tyringe- och Göingebygderna är verkliga guldkorn för både ”bofasta” och besökare från andra platser. Kunniga värdinnor och värdar från pensionärsorganisationerna är beredda att dela med sig av sina kunskaper om sevärdheter, inkvarteringsmöjligheter och förnöjelser.
Foto och text Göthe Persson
2013 06 25
   Tyringe Tyringe
Midsommarfirande i Åparken
Foto Bert Wilnerzon
2013 06 22


Tyringe Tyringe
Gravfält
Värt att besöka detta gravfält vid Bosabygget i Hörja. Från Tyringe väg 21 mot Finja och sedan väg 24 mot Hörja. Strax innan Hörja finns en skylt till vänster där det står Bosabygget. Kör in på den vägen och följ skyltarna "Gravfält".
Foto Bert Wilnerzon
2013 06 15


Tyringe Tyringe
Vedema
Vedema naturreservat är ett bra vandringsområde nära Tyringe med flera grillplatser, övernattningstuga och fina naturområde. Kör väg 24 från Finja till Hörja, skylt på högersida strax innan Hörja.
Foto Bert Wilnerzon
2013 06 15


Tyringe Tyringe
Maskeradtåg
Maskeradtåg genom Tyringe för avgående nionde klass.
Tryck här för at se fler bilder.
Foto Bert Wilnerzon
2013 06 11


Tyringe Tyringe
Banarbete genom Tyringe
På bilden kan du se en av tågen som arbetar på banan. Staketen i Hästhagen är nu bytt sedan någon vecka. Banarbete pågår t.o.m. 8 september Under april till september gör Trafikverket ett stort banarbete för att byta ut kontaktledningarna mellan Åstorp och Hässleholm på Skånebanan. Inställda tåg har ersätts med bussar.
Foto och text Bert Wilnerzon
2013 06 10


Göthe Persson Tyringe     TACK FRÅN GÖTE!
Alla som nominerat mig till utmärkelsen ”Årets Tyringebo” och därefter sänt mig gratulationer vill jag tacka för ert stöd! Ni har genom nomineringen fått mig att känna tacksamhet, ödmjukhet och lite pirrande oroskänsla inför framtiden. Att utnämnas till ”Årets Tyringebo 2013” utan att ha far- eller morföräldrar från orten, utan att kunna dialekten, utan att gått i skolan i Tyringe, att inte ha arbetat på någon av industrierna är för mig väldigt stort.
Ni har genom nomineringen av mig i allra högsta grad visat på betydelsen av Tyringe Museums fortsatta verksamhet. Det är ju genom Museiknegarna, ”Minnesgoda” och arrangemangen på museet som jag fått möjligheten att utvecklas inom flera, för mig tidigare okända områden. Utan museet har jag varit vilken ”invandrare” som helst – utan något nedvärderande i det!
2012 06 08
   Nationaldagen i Tyringe Nationaldagen i Tyringe
Nationaldagen i Tyringe
Nationaldagen blev en mycket fin och solig dag. Ca kl. 10.45 marcherade föreningståget från torget till Åparken. Samtidigt så serverades Scouterna kaffe och bullar vid Åparken. Paradflaggan hissades och Tyringe Byalags vice ordförande Roger Ljungberg hälsade alla välkomna. Tyringe Skolorkester underhöll med musik och högtidstal hölls av kommunekolog Lars-Erik Williams. Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse delade ut stipendier till ungdomar inom musik & kultur i Tyringe. Ungdomar från Tyresvingen uppträde. Årets Tyringebo blev Johanna Ero (ungdom) och Göthe Persson (senior).
Foto och text Bert Wilnerzon
2013 06 07 Tryck här för at se fler bilder.


Fotboll - Levins cup i Tyringe
Söndag den 2 juni arrangerade Tyringe IF en fotbollscup för pojk- och flicklag i 7-8 års åldern. Ett 20-lag från olika klubbar deltog. Matcherna spelades från kl 09:30 till ca 13:00. Tyringe IF kommer ställde upp med 3 pojklag och ett flicklag!
www.laget.se/TYRINGEIF_.
2013 06 03


Musik i sommarkväll
Söndag kl 18.00 var det Musik i sommarkväll i Matteröds kyrka & församlingshem. Kyrkokören sjöng, det blev kaffe i trädgården och det avslutades med musikkryss. Fler sådana kvällar kommer ... kolla programmet på hemsidan
www.svenskakyrkan.se.
2013 06 03


Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse     Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
I samband med Tyringedagarna delades årets första omgång av beviljade bidrag ut. Följande organisationer och projekt erhöll bidrag:

Nära Naturen vid ås & sjö - Matteröds Byalag: 50.000kr
Matteröds Byalag vill utveckla området i och runt Matteröd i syfte att göra bygden mer attraktiv för boende och besökare. De vill befrämja kulturmiljöer och naturupplevelser som inspirerar till kreativitet och nyskapande.

Växtkraft i Röke Innebandy: 30.000kr
Genom ledarutveckling och mentorskap vill Röke Innebandy stärka gemenskapen och säkra upp återväxten inom klubben.

Åparkskväll med danstema
Wrambjers : 10.000kr
Tyresvingen: 5.000kr
Musikälskare från när och fjärran samlas i Åparken för att lyssna på och sjunga med i folkkära melodier.
   
I år är en av kvällarna inriktad på dansband. Tyresvingen lägger ut en dansbana i gröngräset och dessutom kommer de tillsammans med ungdomar från föreningen att inleda dansandet på densamma för att därefter bjuda upp alla Åparksbesökare till dans.

Talangjakt och Lucia – Lions Club: 15.000kr
Under Tyringedagarna ordnas talangjakt för orädda duktiga ungdomar i bygden. Tyringe Lucia med följe har lyst med sin frånvaro senaste året men Lions vill nu medverka till att den fina traditionen återuppstår.

Guldkant – Tyringe Köpmannaförening: 15.000kr
Tyringe Köpmannaförening vill i samverkan med andra aktörer i byn utveckla och öka livskvaliteten för de äldre genom att ordna en ”utflykt i det gröna”

Ledarutveckling - Tyringe Simsällskap 10.000kr
Bredare basutbildning ger stabilare grund och inspirerar till vidareutveckling.

Utbildning av arrangörer nu och för framtiden – SPF V. Torup-Tyringe:10.000kr
Gränsöverskridande samverkansprojekt för att säkra återväxten av arrangörer inför framtiden.

Internet och kommunikation – Tyringe Byalag: 30.000kr

Lionsrevyerna för framtiden – Tyringe Museum : 20.000kr
Tyringe Byalag/ Museum visar på ett positivt sätt historien och utvecklingen av vårt samhälle. Museet visar bl a verkstadsindustrin, träindustrin, vårdhem och föreningsliv. Det görs både genom permanenta utställningar och genom föredrag och andra aktiviteter. Genom att dokumentera filmer, foton och minnen skapas en unik samling av vår historia förr och nu inför framtiden. För att ytterligare kunna vidga vyerna vill Byalaget säkra upp kommunikationskanalerna med omvärlden.

För ett hälsosammare liv – PRO 25.000kr
PRO vill ge fler möjligheten att delta i vattengymnastik och bad. Ung som gammal, alla ska enkelt kunna ta sig i och ur badet . Genom att utveckla vattengymnastiken på detta sätt vill PRO bidra till att förbättra hälsoläget för bygdens invånare, på såväl kort som lång sikt.

Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse
2013 05 27


NYA BÖCKER PÅ TYRINGE MUSEUM     FÖRSÄLJNINGSPREMIÄR NYA BÖCKER
Lördagen den 18 maj hade Museiknegarna försäljningspremiär av ”Konst och konstutövare i Tyringe under 100 år” samt en sammanfattning över ”museets tillkomst och de fem första åren”. Konstlexikonet innehåller foton av ca 120 konstnärers verk samt namnen på ytterligare ett trettiotal vars verk vi inte kunnat fotografera. Böckerna finns till försäljning vid alla tillfällen då museet är öppet. Det går också bra att beställa dem genom via mail gpn@telia.com . Brevporto med max 36 kronor tillkommer i så fall.
Text och bild Göthe persson
2013 05 24
   ”Vem tror du att du är?”     ”Vem tror du att du är?”
Filmbolaget Titan Television var under förra veckan i Finja och spelade in delar till ett program som heter ”Vem tror du att du är?” från SVT Det är angående Johannes Brost släktingar som bott i trakten. De besökte också "gästgiveriet" i Tyringe där Johannes har anor. På bilden ser ni Ted Rosvall, som är deras släktforskarexpert, och Johannes Brost med Finja kyrka i bakgrunden.
Text Bert Wilnerzon
Foto Titan Filmbolag (pressfoto)
2013 05 24
   Svenska landslaget i konståkning i Tyringe
Svenska landslaget i konståkning i Tyringe
Från måndag den 20 maj till och med torsdag den 23 maj har den Svenska landslaget i konståkning haft läger i Tyrshov. Det blev några intensiva dagar med både isträning, fysträning och testning för landslagsåkarna där bl. a. Alexander Vedenin som gästtränare.
Foto och text Bert Wilnerzon
2013 05 24


Byafest med Danne Stråhed och Dynamo.
Röke loppmarknad firar 40 år och det tänker dom fira med Danne Stråhed och Dynamo. Boka detta datum redan nu, den 26 juli 2013.


"Skoj på Hoj"
Nu är det tid att ut och cykla, köp ditt Trimpaket "Skoj på Hoj" i någon av kioskerna i Tyringe eller på Sparbanken 1826. Årets runda går från samhället väster och söderut. Fina naturupplevelser utlovas. Du har god tid att cykla på, arrangemanget pågår tom 31 augusti.
OK Tyringe
Karin Persson


Talangjakten är nu på Youtube
Kolla under rybriken FILMER här på sidan eller tryck på länkarna
Talangjakten 1 - Tyringedagarna 2013 youtu.be/c63CSdXVh9I
Talangjakten 2 - Tyringedagarna 2013 youtu.be/h-ZU3kNCaKQ


Lillkampen på Tyrs Hage
Måndag 20 maj kl. 18.30 är det Lillkampen 400 meter och nästa måndag, samma tid, är det kula. Friidrottsklubben Tyringe SK 69 är de som arrangerar Lillkampen som riktar sig till barn under 13 år. Alla som genomför minst nio olika grenar får medalj.
www.bilada.se/tyringesk69


LYCKAD LÖRDAG PÅ MUSEET
Den 18 maj kunde ”knegarna” fira 5-årsjubileum för museiverksamheten. För att celebrera dagen sköts svartkrutssalut med en 20 centimeters mörsare modell Carl XI. ”Den felande länken” mellan dåtid och framtid, det vill säga symbolen för Tyringe Museum smiddes av Lennart Berg och kommer att utgöra ett synligt minne från femårsdagen.
Drygt 40 tidigare anställda vid Paulson & Nilsson hade en ”nostalgiträff” tillsammans. Många minnen ventilerades, foton identifierades, skratten var många. Hela träffen videodokumenterades. Sammanlagt hade museet 150 besökare under eftermiddagen. Uteserveringen kom väl till pass i det vackra försommarvädret.
Text och Bild Göthe Persson
2013 05 22


MC runda - Tyringedagarna
Vinnare av priser på årets MC runda som kördes utmed ivösjön på den så kallade Huleslingan den 18 Maj är:
1. Magnus Johansson, 10 rätt och 10 ifrån på utslagsfrågan
2. Martin Persson, 10 rätt och 82 ifrån på utslagsfrågan
3. Ann-Marie Johansson 10 rätt och 93 ifrån på utslagsfrågan.

De rätta svaren på tipsrundan är:
1. Antalet ränder på USAs flagga är 13 Stycken (en 2:a)
2. Maträtten som liknar plätta, men som innehåller bovetemjöl och jäst heter Blinier (en 1:a)
3. Lövet på bilden kom från ett kastanjeträd (ett Kryss)
4. Stensorten jag sökte namnet på är Vångagranit (ett Kryss)
5. Apparaten som man använder i denna variant av polo heter Segway (en 2:a)
6 Vinnaren i Euruvision 1956 (Lys Assia) kom från Schweiz (en 1:a)
7. Berlinmuren föll 1989 (en 2:a)
8. Förkortningen SRB på en koras står för Svensk Rödbrokig Boskap (ett Kryss)
9. Guden med elefantsnabeln på bilden heter Ganesha (en 1:a)
10. I ett gångfarts område får man köra maximalt 7 Km/h (en 2:a)
Utslagsfrågan har svaret 269 länkar.
Lite statistik:
10 Rätt - 8 St
9 Rätt - 7 St
8 Rätt -12 St
7 eller färre rätt - 14 st
Ett stort tack till alla som deltog, ni var enormt duktiga, jag är imponerad!! Hoppas vi ses på nästa års MC-Runda, som jag tänkte förlägga lite mer lokalt. Priserna kommer från Claessons motor i Bromölla www.claessonsmotor.se.
Håkan Alsen, Lions Tyringe


Tyringedagarna
Tyringedagarna 15 - 19 maj
Från onsdag till söndag pågick Tyringedagarna med en diverfisierade program för alla åldrar och smaker. Fisketävling i Verktygsdammarna, utställningar på Tyringe museum och skolmuseum, flera loppis runt om i byn, köpmannaföreningens minimässa på torget, skateboardtävling vid gamla BP, Hassans tivoli, talangjakt, modevisning, diverse matserveringar, Lövet´s kakbuffé, MC-träff, barnunderhållning med trollkarlen Jonas, musikunderhållning med Partyfabriken, Tyringe kyrkokör, Emil Sigfridsson, Sofia Katten, Lasse Sigfridsson, Nick Borgen, ... Lisa Lind vann årets talangjakt.
Tyringedagarna avslutades på söndag med en musikgudsjänst i tältet med sånggruppen "Migthy Sisters". Vädret under Tyringedagarna var en av de bästa på länge, förutom på söndag då regnet kom och på grund av detta blev årets Dricka-Brunn inställt.
Foto och text Bert Wilnerzon
Fler bilder
2013 05 21


BENNI LJUNGBECK ÅRETS BROTTNINGSLEDARE PÅ MUSEET!     BENNI LJUNGBECK ÅRETS BROTTNINGSLEDARE PÅ MUSEET!
Benni Ljungbeck berättade på ett charmerande sätt om sin uppväxt, minnen av lärare, ledare och karriär från det att han började brottas i Tyringe vid 4 års ålder. Skratten blev många då han detaljerat beskrev sin motivation till att träna och hur han vann egna segrar och coachat danska och svenska brottare till stordåd och medaljer.
Som en inledning till kvällen överlämnade Curt-Arne Blom från Svenska Brottningsförbundet, även han uppväxt i Tyringe Brottningsförbundets synbara bevis, en glasskulptur på att Benni utsetts till ”Årets bästa ledare/tränare 2012”. När Curt-Arne närmare gick in på motiveringen förstår även en ”lekman” hur väl Benni förtjänat utmärkelsen.
Ytterligare en Tyringeolympier, Dan Glans gav perspektiv på olympiska spelens villkor och förutsättningar för att komma så långt i sin idrottsutövning.
Text och bild Göthe Persson
2013 05 18
   STORT TRÄDGÅRDSINTRESSE     STORT TRÄDGÅRDSINTRESSE
Cirka 80 personer kom till Kristinelunds Trädgårdar då Tyringe Byalag genom Museet tillsammans med ägarna ordnade en rådgivnings- och ”strosa runt” eftermiddag söndagen den 12 maj. Den för växterna, speciellt barrdito och rhododendron, svåra vintern i kombination med den sena, kyliga och torra våren gjorde intresset för råd och handledning stort. Eva Karlsson och hennes medarbetare svarade på frågor och visade med rätta stolt upp sina anläggningar. Möjligheten att till rabatterat pris ”byta upp sig” vad gäller utgångna växter utnyttjades flitigt.
Många av besökarna kom direkt från Sanatorieskogen och Friska Tyringeaktiviteterna där. Kaffe och en grillad korv blev en fin avrundning av söndagen.
Att träffa vänner och ”mingla” med dem runt ett gemensamt intresse är en anledning för Byalaget/Museet att redan nu hitta ett passande tema för en ny trädgårds söndag senare under året. ”Då och nu temat” kan passa bra in på från ”frö till färdig grönsak”! Mer om detta kommer under sommaren.
Text och Bild Göthe Persson
2013 05 15
   Friska Tyringe
I söndag var det åter dags för den traditionella Friska Tyringe vid fotbollsplanen bakom Kurhotellet. Det startades kl 11.00 med Tyringejogget 5 km.
Terrängloppet, bästa tider:
Damer - Petra Troedsborg
Herrar - Robert Wetterlöf
Flickor - Nora Svensson
Anton Mac-Donald
Killar - Philip Rantzow
Resultat Friska Tyringe 2013.
Tipspromenad - Tommy Selander, William Tengstrand och Gun Selander hade 10 rätt.
Rätt svar på Tipspromenaden.
2013 05 13


Tyringe Konstförening
Hatt- ooch väskparad!
VÄLKOMMEN till Tyringe Konstförenings maj-utställning på Tyringe Bibliotek; Gunilla Nordh-Kennard och Maria Wannert visar hattar respektive skinnarbeten 29 apr-30 maj. Välkommen som medlem i Tyringe Konstförening! Sätt in årsavgiften 150 kr på Bankgiro 5889-0633 och skriv ditt namn och "ny medlem" . Du deltar i lotteriet och får medlemsinfo - och i år firar vi 40-årsjubileum med pukor och trumpeter! En trevlig medlemsresa är snart färdigplanerad ... Kom med! www.tyringe.nu/konstforening
Text och bild Lotta Persson


Tyringe IF Damer
Tyringe IF Damer
Tyringe IF's mål mot Jägersborgs IF, Tyrs Hage söndag den 5 maj. Slutresultat 11-1.
Fler bilder här


Simhallen i Tyringe
Fr.o.m 5 maj t.o.m 31 maj har vi sommartider i badet kl. 12.00 - 16.00 måndag och tisdag,
12.00 - 18.30 onsdag, torsdag, fredag.
9/5 Kristi Himmelsfärdsdag har vi stängt.
Badet håller stängt vecka 23 till och med prel. vecka 44 pga. utbyte av reningsanläggning.
Välkommer till en ny fräsch simhall i november!
Mer info här
Sommarsimskola - Eftersom simhallen i Tyringe är stängd pga renovering kommer Tyringe SS att arrangera deras simskola på Vinslövs Friluftsbad, vecka 25-27 (17/6-5/7)!


Hästhagen i Tyringe Svartevadsbäcken i Tyringe
Hästhagen
Nu blommar vitsipporna för fullt ... bilden är från Hästhagen i Tyringe.


Valborgsmässoafton i Tyringe    
Valborgsmässoafton i Tyringe

Flera hundra Tyringebor kom till årets Valborgsmässoafton i Åparken. Som vanligt var det Tyringe Scoutkår som hade hand om arrangemanget och även i år gjorde dom det väldigt bra. Det började med välkomsttalet runt kl 20.00, sedan sjöng Tyringe kyrkokör, det hölls vårtal, korvgrillning och det hela avslutades med fyrverkeri. Ett stort tack till Scouterna som under många år har hållit i detta arrangemang. Fler bilder finns att se på länken nedanför:

Text och bild Bert Wilnerzon

picasaweb.google.com
   Tyringe 2013    
TYRINGE DÅ OCH NU!

För att kunna framställa en liten samling med bilder över/från samhället då (för 50-70 år sedan) och nu (2013) fotograferade vi med hjälp av en av Jinerts kranar "byn" från 30 meters höjd tisdagen den 30 april.
Kranen var så placerad att fotograferna var där toppen på bränneriskorsten en gång var. Under sommaren och hösten kommer fotounderlaget att behandlas, jämföras med gamla bilder och häftet att produceras och förhoppningsvis vara färdigt till julmarknaden den 1 december. Något att se fram mot!

Text Göthe Persson
Bild Bert Wilnerzon
   Tyringe Freeriders     Tyringe Freeriders
Tyringe Freeriders Downhill cup den 27/4 i Tyringe. Det började med lite träning vid 10 tiden. Tävlingen startades kl 11.00. Tre olika långa spår med olika svårighetsgrader fanns med i tävlingen och på dom skulle man åka två gånger i varje spår. Johan Lycksell vann med den bästa sammanlagda tiden. Banorna finns vid bokskogen strax innan Bommeryd, på vänster sida, på Gravarödsvägen. Efter 3 års hårt arbete är nu banan ca 500 m lång. Man kan komma upp till 45-50 km på vissa ställe och det finns flera ramper där man kan ta en "flygtur" några meter.

Mer info och bilder på deras FB sida

Tryck här om du vill se fler bilder från tävlingen.

Text och bild Bert Wilnerzon
   POPULÄRT INDUSTRIBESÖK     POPULÄRT INDUSTRIBESÖK
Torsdagen den 18 april bjöd SwePart tillsammans med Tyringe Museum på företagsvisning. SwePart är en av få kvarvarande verktygsindustrier i Tyringe.
De ”produkter som SwePart tillverkar är inte skiftnycklar och mejslar som lekmannen förknippar med ordet verktyg. Företaget och dess produkter, pressverktyg beskrevs av VD Michael Holmström och hans medarbetare Anders Paulson och Jan Fridolf. Dessa tre guidade drygt fyrtio intresserade Tyringebor runt bland de imponerande maskinerna. SweParts kunder finns främst inom fordonsindustrin. SwePart har genom sin kompetens och sina resurser blivit en integrerad del i kundernas hela utvecklingsprocess från idéstadiet till färdiga bilar.
Text Göthe Persson
Bild Lennart Berg
   Cristian Swärd     Fiskepremiären.
Ca 60 deltagare kom till fiskepremiären i Verktygsdammarna på lördag. Det började nappa direkt, som det brukar. Mer än 40 laxar hade fångats upp innan klockan var 10.00. Cristian Swärd, från Helsingborg, fick dessa två fina laxar och en av dom vägde mer än 4 kg. Tävlingen varade från kl 08.00 till 14.00.
Så här skrev Per-Arne Nilsson på Tyringesportfiskesida på Facebook:
"Det blev en solig och härlig dag vid dammen med 51 lösta dagskort och ca 10 frikort, säsongskort. Så på 60 fiskande kom ca 60 fiskar upp. Största fisken var på 5 kg och 2 på 4-4.9, många på 2,5 kg. Så det var en lyckad dag. Gladast blev nog dansken som kom 13.50 och fråga om det fanns någon märkt fisk kvar för tävlingen skulle sluta 14.00. Det sa vi att det var men att fånga den så sent e omöjligt ... men det var det visst inte för han tog den på första kastet han gjorde :-) det e första gången som alla 5 priserna har delats ut en premiär."
Tryck här om du vill se fler bilder.
Text och bild Bert Wilnerzon
   
VÅRKARAMELLER!
Tyringe Konstförening hälsar alla välkomna till april månads utställning på Tyringe Bibliotek. Inger Skoog ställer ut oljor och akvareller fram till 25 april.
2013 04 13
Text och bild Lotta Persson
www.tyringe.nu/konstforening


    KYLSLAGEN NATURVANDRING
Förmiddagen lördagen den 13 april var inte den soliga vårdag som arrangörerna hoppades på då de inbjöd till exkursion. Det tjugotal Tyringebor som samlats värmdes dock av de entusiastiska ord om området som kommunekologen Lars-Erik Williams hade. Uggleparken är av äldre Tyringebor mer känt som Trollskogen. Han kunde inte berätta om någon speciell förekomst av ugglor. Däremot berättade han under vandringen på ett medryckande och initierat sätt om rara fladdermöss, skalbaggar och lavar.
Deltagarna fick genom hans handledning i skogspartiet förståelse för områdets klassning avseende höga naturvärden i det projekt som Lars-Erik leder inom Hässleholms kommun. Vid återkomsten till samlingsplatsen, lekparken vid Holländarevägen smakade den varma soppan utmärkt.
Doften av soppan fick deltagarna att skynda på stegen den sista hundra metrarna.
   
Planeringen för ytterligare guidade naturvandringar startade under soppinmundigandet. Mer om detta kommer genom Byalaget under sommaren-hösten.
Klicka här för att se på bilderna från vandringen i Uggleparken.
2013 04 13
Göthe Persson


Simhallens renovering
Simhallen kommer att renoveras under tiden 3 juni t.o.m. 4 november enligt den senaste planeringen. Orsaken är att halterna av trikloramin varit för höga och bl. a. reningsanläggningen måste bytas ut. Under den tiden kommer simhallen att vara stängt. Kostnaden för renoveringen är beräktnat till cirka 8,5 miljoner kronor.
2013 04 12Tågtrafiken inställd Hässleholm - Tyringe - Åstorp 15 april - 8 september
Under april till september gör Trafikverket ett stort banarbete för att byta ut kontaktledningarna mellan Åstorp och Hässleholm på Skånebanan. När arbetena pågår går det inte att köra med tåg. Inställda tåg ersätts med bussar.
Mer info här!
2013 04 11


"TRIM" NATURPASSET
Nu det är dags för "TRIM" NATURPASSET. Våren är på gång och det finns kontroller ute i skogen väster/nordväst om Tyringe mot Västra Torup. Paket kan köpas i kioskerna och på Sparbanken 1826, kostar endast 50kr.
2013 04 10
Karin Persson


Eva Frid
"Din inre läkekraft", Eva Frids nya bok

Eva Frid jobbar som frilansjornalist och hälsoinspiratör. Hennes passion är att skriva om och för manninskor i förhoppning om att texterna ska vara till både glädje och nytta. Hon var skribent på reportagesidan "En annan sida" i Norra Skåne under 15 år. Tisdagen den 9 april klockan 19 hade hon officiell "släppefest" av boken på biblioteket i Tyringe

Mer info om boken hitta du här! eller på hennes blogg.
Onsdag den 3 april kl 18.00 på torget. Lions påskträd!


Sandra Lundell - Tyringe Kurhotell Ny Hotellchef på Tyringe Kurhotell.

Sandra Lundell är from mitten på februari ny Hotellchef på Tyringe Kurhotell. Sandra är ursprungligen från Tyringe och har efter 16 år i Helsingborg och Vittsjö flyttat tillbaka hem till byn. Sedan 2006 äger och driver hon även Stora Hotellet i Markaryd. Med en bakgrund inom turism, marknadsföring och hotell hoppas hon utveckla Kuran ytterligare och målet är att Kuran ska vara en naturlig mötesplats för företag, myndigheter, organisationer och inte minst privatpersoner.

Alla hälsas varmt välkomna!ORDFÖRANDEBYTE I BYALAGET I TYRINGE     ORDFÖRANDEBYTE I BYALAGET
Vid tisdagens välbesökta årsmöte med Tyringe Byalag var det två punkter som väckte medlemmarnas särskilda intresse. Det ena var valet av ordförande efter Lars-Göran Sjövall som redan för två år sedan förklarade att han ville avgå. Efter fem år i ”hetluften”, av många Tyringebor ifrågasatta filmengagemang samt ökade intressen på annan ort var det oåterkalleligen slut med hans engagemang inom Byalaget. Han avtackades av Lena Vinberg med ”chuckljusstake” och blommor.
Valberedningen presenterade som förslag till ordförande ett i Tyringe väl förankrat namn, Jan Göransson vilken med acklamation valdes till ny ordförande. Jan var bland annat ordförande i TSoSs under ”glans- och problemåren” i slutet av 1980-talet. Hans första ”programförklaring” och förslag till arbetssätt för Byalagets styrelse vann gillande hos medlemmarna. Jan och övriga nya styrelsemedlemmar, vars namn presenteras i utförligt protokoll från årsmötet, önskades lycka till inför kommande verksamhetsår!
   
Det andra ämnet som intresserade de 85 närvarande medlemmarna var den ännu så länge namnlösa ”multiarenan” som Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse avser bygga och skänka Hässleholms kommun. Susanne Hagelin Bengtsson från stiftelsen visade en skalenlig modell över placeringen samt fasadritningar. Hon gav samtidigt förklaring till varför placeringen är som den är och svarade på frågor.
Innan förhandlingarna uppmärksammades Tyringes utförsåkningsstjärna Johanna Ero för hennes prestationer vid världsmästerskapen i Sydkorea. Johannas prestationer och medaljer är av den dimension att bragd är bara förnamnet!
För kvällens bejublade underhållning efter kaffe och goda skinkgifflar svarade Skånska körens sånger med ”bygdeanknytning”, följt av Thomas Johnsson med fängslande bilder från Indien.
Text och bild Göthe Persson
2013 03 27

Bilder från Tyringe byalags samlingar finns att titta på här.
Isshow 2013 Tyringe
Isshow på Tyrs Hov
Under helgen som gick hade Tyringe Konståkningssällskap (TKS) sin årliga isshow. Årets tema var "Musikmix". 90 konståkare var med i föreställningen. Under mer än 30 år har Tyringe Konståkningssällskap arrangerat en isshow i Tyrs Hov som avslutning på säsongen.
Text Bert Wilnerzon
Bild Erika Heil Utbult
2013 03 25


VERKLIGHETEN BAKOM SJUKHEMMEN I TYRINGE
VERKLIGHETEN BAKOM SJUKHEMMEN I TYRINGE     Vi torsdagens samtalskväll fick den till 40 personer uppgående publiken bakgrunden till sjuk- och vilohemmens framväxt och betydelse för Tyringe under 1900-talet genom ett nyproducerat bildspel. Ordföranden för stiftelsen Ekeliden Reimond Larsson och verksamhetschef Kristina Preutz berättade om arbetet med utvecklingsstörda barn på Ekeliden. Från att ha varit en från omgivningen helt sluten förvaring av över hundra barn till ett för individen stimulerande och utvecklande boende har den administrativa resan varit fylld av många turer, glädje och besvikelser. Liknande erfarenheter hade Staffan Jeppsson vid dåvarande Enedalen och Rolf Andersson vid Syster Annas. Valborg Larsson från Manhem fick tyvärr förhinder och kunde inte delta. Omvårdnaden, Tyringes ”tredje ben” vid sidan av verktygs- och träindustrin är i dag den avgjort största ”arbetsgivaren” på orten även om antalet hem kraftigt reducerats. Museet har anledning att återkomma med en kväll med perspektivet från de som har varit anställda på ”hemmen”.
Text och bild Göthe Persson
2013 03 22
   Bankomater uppköpta!
Alla bankomater har blivit uppköpta i ett Bankomat AB som ägs av de 5 storbankerna, Handelsbanken, Swedbank med Sparbankerna, Nordea, SEB och Danske bank. Därför kommer nu vissa bankomater att uppgraderas medan vissa stängs då det nu inte krävs lika många bankomater. Skiftet kommer att pågå i hela landet under 2013 och nu har turen kommit till Tyringe. Efter fredagen den 22 mars finns det en bankomat i Tyringe som numera är alla bankers bankomat.
Marie Persson-Lärka
Tyringe 2013 03 19


Åparkskvällar 2013
Familjen Wrambjer presenterar för 21 året fyra torsdagar i rad Allsång med gästartister i Åparken i Tyringe. Första programmet startar Torsdagen den 4 Juli kl 19:00.
Gästartisterna är:
4 juli: Trumpetaren Magnus Johansson, Eddie Oliva och Karl E:son Rhythm&Blues Crew
11 juli: Lasse Sigfridsson Denna kväll får vi också besök av Dansbandet Canyons med Tina svensson
18 juli: Thorleif Torstensson och från vårt grannland Danmark välkända sångerskan Lotte Riisholt
25 juli: Finalkväll med Lasse Holm (Välkänd från bl,a Diggiloo) och Lena Pålsson(känd från bl,a wisex)
Krister Wrambjers husband medverkar under alla kvällar. Massor med överraskningar utlovas.
Varmt välkomna önskar Familjen Wrambjer
www.cafe21.se
Med reservation för ev. ändringar
Krister Wrambjer
2013 03 18


MÅNGA FÖLJDE BÖRJE PÅ LIVSRESAN!    
MÅNGA FÖLJDE BÖRJE PÅ LIVSRESAN!

80 personer kom i lördags förmiddag den 16 mars till Tyringe Museum för att lyssna på Börje Johanssons berättelse om sin uppväxt i Hörja, studierna samt livet i flera olika länder och många olika händelser. Hans berättelser om upplevelser i Pakistan och Venezuela bjöd på vackra vyer, men visade även de stora kulturskillnader som FN-anställda har att hantera och ”finna” sig i. Hans förmåga att lättsamt kunna återföra lyssnarna till Hörja och ursprunget i lantbruket, gjorde att igenkännandets glädje präglade hela hans två timmar långa berättelse. En enkel frukost inledde förmiddagen, minglet under denna och i pausen gjorde att de av lyssnarna som planerat så kunde åka direkt till ”Robinyran” i Hässleholm kl 14!

Text och bild Göthe Persson
2013 03 18
   Simhallen på Tyrs Hov stänger för reparationer.
Simhallen stänger helt från maj till oktober. Halterna av trikloramin har varit för höga. Reningsanläggningen kommer att bytas ut och en uppsnyggning av de allmänna utrymmena kommer att ske. Mats Mac-Donald, från Tyringe, är ny föreståndare på Tyrshov.


Multihallen i Tyringe
Multihallen i Tyringe
Här kan ni se en modell av Multihallen, gjort av Martin Pålsson. Den kommer att ställas ut på Tyringe Byalags årsmöte den 26 mars kl 19.00 på Tyringe Museum.


LIONSREVYERNA     LIONSREVYERNA FÄRDIGVISADE, FÖR DENNA GÅNG!
Genom måndagens föreställning av Lions revyfilm från 1996 har Tyringe Museum under fyra terminer visat samtliga revyer som Lionsartisterna drog ned skrattsalvor med under åren 1987-1996. Nu får filmerna ”ligga till sig” några år. Eventuellt kommer de att kunna köpas nedladdade på USB-minnen. Innan detta blir möjligt kommer ”museiknegarna” tillsammans med Lions ta fram en personhänvisning att lägga med. Vart efter tiden går bleknar minnet av vilka som agerade, smink och kostymer förvillar, några är döda, några har flyttat från orten. Tyringe Museum skänker överskottet från visningarna av 1996-års film, 800 kronor till Lions hjälpverksamhet som ett tack för hjälpen!
Text och bild Göthe Persson
2013 03 12
   INTRESSANT KÄRNKRAFTSKVÄLL     INTRESSANT KÄRNKRAFTSKVÄLL
Rune Håkansson fick publiken att inse att kärnfysiken, trots många för lekmannen svårförståliga termer, har stor inverkan i våra vardagsliv. Exempelvis skulle flera medicinska landvinningar inte ha varit möjliga om inte vissa substanser gjorts radioaktiva genom bestrålning i en reaktor. Hela historien om kärnforskningen är inte stort mer än hundra år, trots att neutroner, protoner och atomer funnits sedan ”Big Bang”! Runes beskrivning av ”den svenska modellen”, reaktorernas konstruktion och verkningssätt och hans fyndiga liknelser gjorde stora delar av frågekomplexet runt kärnkraftens vara eller inte vara något begripligare.
Text och bild Göthe Persson
2013 03 08
   TYRINGEDAGARNA PÅ MUSEET – 5 ÅR EFTER INVIGNINGEN! TYRINGEDAGARNA PÅ MUSEET – 5 ÅR EFTER INVIGNINGEN!
I år kommer Museiknegarna att bjuda ett späckat program – 10 år efter byggstarten och 5 år efter invigningen av Museet. Tänk vad tiden går – så mycket roligt vi haft tillsammans med er besökare!
· Lördagen den 18 maj blir den stora festdagen! ”Nostalgiträff” för de som var anställda på Paulson & Nilsson, vernissage av Aleksandra Parnes, ”releaseparty” för boken ”Konstutövare i Tyringe under 100 år”, serveringar både ute och inne med mera.
· Söndagen den 19 maj ordnas i samarbete med Företagarna, Köpmännen och Lions ”Dricka Brunn och Kneipprunda” vid Radiumkällan. Årets båda ”Tyringebor” koras och diplomeras. Detaljerat program med tider för båda dagarna kommer i god tid.
Text och bild Göthe Persson
2013 03 02ATT KUNNA SKRATTA ÅT SIG SJÄLV 17 ÅR SENARE! ATT KUNNA SKRATTA ÅT SIG SJÄLV 17 ÅR SENARE!

Torsdagens nypremiär på Lionsrevyn 1996 blev tyvärr inte den publikframgång museet och Lions hoppats på – överskottet av kvällen går till Lions hjälparbete. En succé blev det dock för publiken när det gäller skratt, igenkännande och förmånen att kunna mingla med stjärnorna från förr. Ett bevis på hur alla trivdes var Christer Glader som själv var imponerad över hur ”han fick till det” som datanörd, redan innan den verkliga internetvågen vällde in!
Text och bild Göthe Persson
2013 03 01Tyringedagarna 2013     Tyringedagarna 2013
Tyringedagargruppen träffades i måndags i Lionslokalen och datum för Tyringedagarna i år blir från 15 - 19 maj. Preliminärt program:
Ons: Tyringe kyrkokör under ledning av Ingvar Albihn och med gästartist Emil Sigfridsson
Tors: Hassans Tivoli öppnar; Uttagning i Talangjakten; Partyfabiken kör sin show med (ännu hemlig gästartist)
Fre: Barnens förmiddag med gratis karuseller sponsrade av Sparbanken 1826 och under hållning i Partytältet, på eftermiddagen seniorernas dag, Semifinal i Talangjakten, Hassans Tivoli på kvällen Partyfabrikens stora show med gästartist Jan Johansen
Lör: MC-träff i Åparken och föreningar som ställer ut ; Hassans Tivoli, Blåljusens dag, Skateboardstävling, Final i Talangjakten, Partyfabrikens enorma Schlagerfrossa med gästartist Nick Borgen
Mer info kommer så småningom
Lars-Göran Sjövall
2013 02 27
   

Från vänster: Lars-Göran Sjövall, Håkan Alsen, Tomas Olsson, Mats Engström, "Säle" Svensson, Agnetha Dentback och Karl-Otto Johansson.


Mars månads utställare på Biblioteket
Mars månads utställare på Biblioteket hetter Tina Lundgren. Hon är konstnär, illustratör och kreatör. Hon är född 1961 i Värmland och uppvuxen i Stockholm. Efter en relativt kort karriär som elitkanotist började hon på Polishögskolan i Ulriksdal. Efter avslutad utbildning som utöver skolan även innefattade ett utbildningsår på kriminal- och spaningsrotlar samt på ordningspolisen i Stockholm, jobbade hon på Norrmalmspolisens ordningsavdelning i 3 år.
1989 flyttade hon till Åhus och 1990-1992 gick hon på konstskolan i Kristianstad.
Läs mer på om henne på www.tinalundgren.com


Världen kommer till Tyringe

Tyringe Bibliotek
Tisdag den 26 februari kl 19.00 berättade Gunnel och Per Martin Hjort om Kina. Paret Hjort har under en tolvårsperiod (2001-2012) bott, arbetat och rest i Kina. De har varit verksamma vid fyra olika statliga högskolor i tre olika provinser.
Arr. Tyringe bibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan samt Svenska Kyrkan


Tyringe hockey är nu klara för kvalet
Tyringe vann över Skara med 6-1 och är därmed vidare i kvalserien till division 1. 1119 åskådare var det på Tyrs Hov under lördag eftermiddag.
2013 02 24


Museets skollovsaktivit - TYRINGE   VÅRFÅGLARNA VÄLKOMNA – BOSTÄDER FINNS!
Museets skollovsaktivitet med fågelholksspikning väckte ett mycket stort intresse. Under måndags- och torsdagsförmiddagarna samlades totalt 70 barn, föräldrar, mor- eller farföräldrar för holkspikning. ”Knegarna” blev lite tagna på sängen eftersom de inte kunde tro att det fanns så stort intresse. Med sedvanlig ”fixarmentalitet” ordnade det sig. De som ville spika fick det – allt gick bra, inga blå tummar eller andra olyckor rapporterades. Choklad och bullar kanske inte är det näringsriktigaste mellanmålet - men det är vinterlov bara en gång per år – dessutom är det fantastiskt gott. Det vittnade åtgången om!
Bild och text: Göthe Persson
2012 02 19
     Pant på alla burkar
Lions Tyringe samlar in och får ersättning för alla burkar - även tyska och danska. Du kan lämna burkarna vid Lionslokalen, Matlusten, Hemköp eller i Boulehallens återvinningsskjul. Pengarna används i Lions hjälpverksamhet vilket innebär att det mesta går tillbaka lokalt i Tyringe. På bilden ser ni den senaste januari sändning som blev 42 säckar, drygt 10 kubik pantburkar och flaskor. Foto Leif Larsson
2012 02 18
Skidspåret
Rolf Rantzow meddelar: Skidspåret är nu preparerat och samtliga spår 5, 7 och 10 km samt åkern.
2013 02 15


Sista föreställningen på Metropol - TYRINGE   NYTT PUBLIKREKORD PÅ MUSEET
Som väntat kom en månghövdad publik till ”Sista föreställningen på Metropol”, 120 sålda biljetter. Christoffer Barnekow kommenterade och visade förfilmen om ”Musiken i Klippan”, en rivig rockkavalkad från 1980-talet efter ett kort bildspel om biografhistoria i Tyringe 1914-1977. Efter en mingelpaus med traditionella ingredienser (popcorn, smågodis, äpplen och dricka) fick publiken uppleva en ”återförening”. Bertil Nilsson, son till cykelhandlaren Olof Nilsson och uppväxt i Tyringe, överlämnade som gåva till Museet den högtalare som en gång satt bakom duken på Metropolbiografen. En utmaning för Knegarna att få ljud i den igen! Under huvudfilmen, dokumentären från 1977 hördes många skratt och igenkännande viskningar och rop. Christoffer Barnekow gav därefter bakgrunden till filmens återkomst, hur det var att spela in film på 1970-talet jämfört med nu. Före filmerna, under pausen och efter föreställningen kunde medarbetare från Hässleholms Modelljärnjärnvägs Förening visa upp modellen på det kvarter där Metropol en gång låg.
2012 02 08
Text och bild Göthe Persson
   Tsos
Grattis till Tyringe, serien är säkrat!
Tyringe vann igår och säkrade seriedegern när de vann över Värnamo med 8 - 0. Tyringe har nu 73 poäng, 5 poäng mer än tabelltvåan Värnamo. En match återstår att spela och det blir nu på söndag den 10 feb borta mot Alvesta. Fri entré var det igår på Tyrs Hov, sponsrade av olika företag och föreningar. Enligt Tyringe Hockey Twitter var det 1044 som såg matchen på plast plus 284 på Web TVn.
2012 02 07


Johanna Pettersson från Tyringe Johanna Pettersson från Tyringe
Tre OS medaljer till Johanna Pettersson från Tyringe
Vilken tjej! Grattis till Johanna Pettersson från Tyringe som nu har vunnit tre stycken medaljer i Special Olympics i Seoul Sydkorea. Två Guldmedaljer, Super G och Storslalom och en Bronsmedalj i slalom. I lördags vann hon första platsen i Super G och i söndags första plats i storslalom och i måndags tredje plats i slalom. Tävlingarna är slut nu, för hennes del. Johanna är 14 år, den yngsta deltagare från Sverige, bor i Tyringe med sina föräldrar Monica och Lennart Ero.
Kolla OS resultatet här!
2013 04 05
Text Bert Wilnerzon
Foto Monica Ero


Wilhelm Dillenz - TYRINGE     ”TRE GÅNGER DILLENZ” – NÄSTAN ETT SEKELS HISTORIA!
Som väntat blev Wilhelm Dillenz tredje berättarkväll, den 31 januari om händelser i hans liv precis så fängslande som programansvariga på Tyringe Museum förutsatt! Vid över fyllda 95 år gav han, den till 60 personer uppgående, publiken först en resumé av händelser i Wien under första världskriget, skoltiden med nazisternas maktövertagande, resan till Sverige och Tyringe samt utbildningen och arbetet på kemiföretaget Medikema.
Efter en ”mingelpaus” kom Wilhelms berättande att koncentreras runt hemvärnets uppbyggnad under och efter andra världskriget. Hans nästan en timme långa, träffsäkra och till viss del avslöjande berättande lockade fram många skratt och igenkännande nickningar. Hans minne och skildring av de olika tävlingar som hemvärnsmännen i Tyringe deltog i väckte med rätta beundran.
   
Att efter 50 år, utan anteckningar kunna redogöra för hur Tyringes mannar blev ”Rikshemvärnsmästare” är imponerade. De i publiken som följt Wilhelms tre berättarkvällar har fått ett sekels historia berättat av en som var med. ”Jag är ju nästan hundra år” var Wilhelms förklaring till de historielektioner och personliga upplevelser knutna till dem som han bjudit på under hösten och vintern.
Bild och Text: Göthe Persson
2013 02 01


HOCKEY ÄR STORT I TYRINGE     HOCKEY ÄR STORT I TYRINGE!
Över 80 personer kom till kavalkadkvällen. Torsdagskvällen den 17 januari blev bevis på hur djupt ishockeyn och klubbkänslan är rotad i Tyringe. Det var snudd på publikrekord då Tomas Gustavsson gjorde nedsläpp. Tomas, ytterligt väl påläst och med mångårig kännedom om klubben och spelarna hade formerat ett ”dreamteam” som han i fyra anfall fick att öppna sig och ge bakgrund och berätta minnen! Publiken levde med i de kärvänliga tacklingar som gavs – varningar och utvisningar var för kvällen okända begrepp – skratten desto fler. Hela kvällen, bild och ljud spelades in av klubbens dokumentärteam och kommer om någon månad att finnas till salu.
I pausen fick besökarna möjlighet till ytterligare en klassiker – kokt korv för kvällen förstärkt med bröd – en skillnad mot för femtio år sedan. Samtidigt rullade en matchfilm från mars 1988. Trots att detta var för 25 år sedan kunde man fortfarande höra både glädje och besvikelse mellan tuggorna.
Bild och Text: Göthe Persson
2013 01 18
   Tyringe hockey
Tyringe leder i Division 2 södra B.
Efter vinst med 4-5 i Malmö mot Limhamn så har Tyringe 9 poäng mer än Värnamo som ligger tvåa i tabellen. Tyringe har 64 poäng, Värnamo 56, Lund 53, ... senaste tabel kan ni se på Tsos hemsida.
2013 01 25


Johanna pettersson från Tyringe Johanna från Tyringe tävlar vid Special Olympics
Den yngsta deltagaren från Sverige som tävlar i Special Olympics i Sydkorea i slutet av januari är Johanna Pettersson. Hon är 14 år, bor i Tyringe och är Monicas och Lennart Eros dotter. Johanna ska tävla i slalom och storslalom.
Läs mer på Norra Skånes hemsidaGympa i Tyringe skola
10 januari startade gympan i Tyringe skola. Varje vecka måndagar och tordagar kl 18.30. 250 kr per termin


Tyringe Fotoklubbs årliga utställning Tyringe Fotoklubbs årliga utställning
Tyringe Fotoklubbs årliga utställning
Mer än 40 personer kom till Tyringe Fotoklubbs vernissage i Tyringe bibliotek. Medlemmarna visade flera bildspel som speglade deras verksamhet. Under hela januari månad kommer utställningen att finns kvar.
2013 01 04
Bert WilnerzonFler nyheter från 2012

Nyheter från åren 2000-2011

Äldre Tyringe Artiklar