Tyringenyheter 2012
Tillbaka ,

Äldre nyheter från 2000-2011 Äldre Tyringe Artiklar


Lite fakta om Tyringe Museum under 2012
Totalt 86 kulturarrangemang har Tyringe Museum arrangerat under 2012 med totalt 3650 besökare. "Minnesgoda Tyringebor", som träffas varanan vecka för att dokumentera Tyringe, har haft 1 500 studietimmar. ”Museiknegarna” har lagt ned 1 700 timmar för uppbyggnad och samlingen av föremål har utökats med 45 nummer.


Montefjanton filmteam
Montefjanton är ett filmteam från Tyringe som gör kortfilmer och webserier, alltid med fokus på humor. De har gjort film tillsammans sedan 2003. I början av nästa år kommer en ny serie, om den store Morgan Månstråle som ska lära alla okunniga sheeple om världens stora hemligheter: reptilier, ufon, utomjordingar, spöken och mycket annat! Första avsnittet släpps den 6:e januari! 8563 prenumeranter har dom på sin Youtubekanal och 967 464 videoklippsvisningar hittills.
Mer info hittar ni på deras hemsida montefjanton.wordpress.com
2012 12 20
Bert Wilnerzon


Julskyltningspromenad
I årets Julskyltningspromenad hade nästan 200 talonger lämnats in. OK Tyringe hoppas att ni som deltagit fått motion och kanske upptäckt en annan del av Tyringe. Vi vill också tacka alla butiker, kiosker och företag som stöttat vår tipspromenad.
God Jul önskar OK Tyringe
2012 12 19
Karin Persson


Tyringe Byalag senaste protokoll
Protokoll från möte med Tyringe Byalag måndagen den 3 december 2012. Där kan ni läsa bl.a. om att Tyringe Museum har sålt USB-minnen med bildspel för 3000 kr, att under 2012 har det ordnats 86 kulturarrangemang med sammanlagt 3 650 besökare, att det kom ca 750 besökare till Julmarknaden på nuseet och att PRO-granen fick flest röster i ”Årets julgran”. Nästa sammanträde blir den 7 januari 2013
2012 12 15
Bert Wilnerzon


Tyringe Sim Lucia Tyringe Sim Lucia
Lucia i Simhallen
Den 15 december firade Tyringe Simklubb Lucia i simhallen. Det började kl. 17.00 med välkomstord och fika och sedan luciatåg på simmarvis, med fackelsim bl. a.
Tryck här för att se fler bilder.
2012 12 15
Bert Wilnerzon


Över 1200 julklappar insamlade till barn som har det svårt.
Evenemanget på Facebook "Julklapp till barn som har det svårt i Hässleholm" startades den fjärde december av Martin Hansson från Tyringe. Den tolfte december var sista dagen då man kunde lämna in sina paketer hos Anette Badics på Fisktorgets secondhandbutik i Hässleholm. Då hade man samlat in över 1200 julklappar från privatpersoner och företag. Dessa ska nu delas ut till barn som har det svårt via olika föreningar och organisationer.
2012 12 13
Bert Wilnerzon


Tyringe Tyringe
Skidspåren är klara
Rolf Rantzow och Yngve Nilsson från Spårgruppen informerar: "Nu är skidspåren i Tyringe preparerade. Parkering Stenberget Norrarörumsvägen. Samtliga slingor 5,7 och 10km samt lättåkta slingor på åkrarna. Det är förbjudet att gå i ett preparerat skidspår."
2012 12 12
Rolf RantzowTyringe Tyringe
30 cm snö de senaste 20 timmarna
Det är och har varit besvärligt för många idag eftersom det vräkt ner ca 30 cm snö de senaste 20 timmarna. Hässleholm Teknik är nu inne på sin tredje snöröjningsrunda sedan kl. 19 igår. Många människor är frustrerade eftersom deras infarter blir blockerade av snö eller för att villakvarteren inte blivit plogade direkt på morgonen. Vi vill bara framföra att vi har förståelse för att ni har det jobbigt och att vi arbetar med snöröjningen allt vad resurserna tillåter. Just nu ser läget ljusare ut med avtagande snöfall och blåst. Snöröjningen i kommunen sker på följande sätt: De vägar och gator som är kopplade till Trafikverkets vägar plogas först, sedan vägar och gång- och cykelbanor i tätorterna och därefter villakvarteren. Kommunens gator har företräde framför mindre småvägar och infarter till tomter och vi ber om förståelse för detta. Vi vill också uppmana alla att vara försiktiga i vinterväglaget:)! Rapportera gärna om ni uplever särskilda problem med snön någonstans i kommunen. Givitevis är det också välkommet med positiva upplevelser av vintern:).
Hässleholms kommun på Facebook
2012 12 11
Bild Bert Wilnerzon


Git Karlsson nya bok "Ridning för kropp och själl"
Git Karlsson, från Tyringe, har gett ut en bok om hästar. Boken beskriver på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt hur du gymnastiserar och bygger upp din häst, både fysiskt och mentalt, till att bli en hållbar, stark och stolt individ.
Läs mer på Gits hemsida!


Skolmuseum i Tyringe     Tyringe Skolmuseum
Julmarknaden 2012 - Ca 60 personer jämt fördelade över de tre timmarna kom till skolmuset. Man tog sig god tid att prata och titta i de olika rummen och alla verkade nöjda. Det blev en bra mix med skolofotoutställning och skolplanscher. Denna gång hade vi på tredje våningen och i foajén. Till tyringedagarna räknar vi med att ha utsällning i de olika klasssrummen i hela byggnaden dessutom, precis som i våras.
   

Tyringe Skolmuseum har egen sida under Tyringe.nu ... adressen är: www.tyringe.nu/skolmuseum


ÅRETS JULGRAN UTSEDD PÅ MUSEET i TYRINGE”  width= Tyringe
ÅRETS JULGRAN UTSEDD PÅ MUSEET
En ny aktivitet under julmarknaderna i Tyringe var Museets korande av ”Årets gran”. Totalt 13 organisationer hade inbjudits att klä var sin julgran och besökarna fick sedan rösta på den de tyckte var vackrast, fyndigast eller trevligast. Kreativiteten hos ”påklädarna” var imponerande. Under dagen inlämnades 170 röster av de drygt 650 besökarna. Flest röster fick granen klädd av PRO, följd av SK 69, LIONS, Stjärnans förskola och fritids och Korskyrkan. Priset till PRO är 500 kronor. Ett speciellt omnämnande som den fyndigaste måste LIONS få. Deras ”återanvända” gran från julen 2011 visade med önskvärd tydlighet att LIONS ”inte behåller ett barr av insamlade medel”. Dragning företogs också bland inlämnade röster: Där vann Ingvor Henrichsson, Anders Lord och Sven Johansson faksimiltryck av August Cederborgs böcker, tryckta av Valdemar Lundberg. Museet har redan haft julgransplundring. Dekorationerna och bokpriserna kan hämtas på museet torsdagen den 6 december på förmiddagen eller efter samtal med Bo Anders Friberg.
2012 12 04
Göthe Persson.


Julmarknaden den 2 december i Tyringe     Julmarknaden 2012
På torget spelade skolorkestern, det dansades kring granen, Finja Luciakör sjöng och Sparbankens Utvecklingsstiftelse delade ut bidrag till olika föreningar. I år var vädret perfekt och mycket folk kom till torget och sedan gick runt i det olika ställen så som biblioteket, museet, affärerna, Missionskyrkan, Skolmuseum, ...
Bilder finns att titta på Tyringes fotoalbum på Picasa.
2012 12 03
Text och bild: Bert Wilnerzon
   MÅNGA VAR REDO TYRINGE”  width= Två för Tyringescouterna verkliga ”Grand Old Ladies”, Inga Eklund med i NTO-kåren redan på 1930-talet och Karin Tykesson, mångårig flickscoutledare och vice kårordförande.     MÅNGA VAR REDO
I det närmaste 70 personer kom på tisdagskvällen till Tyringe museum för att tillsammans minnas och glädas åt egen scouttid och kårernas utveckling. Det blev en kväll med många bilder, många berättelser och naturligtvis många skratt. Kvällen var upplagd som ett lägerbål det vill säga bilder och berättelser varvades med flera, för scouter tidlösa sånger. Att trycka upp texterna på biljetterna var en överloppsgärning, scoutpubliken kunde dem redan och fler därtill! I anslutning till matuppehållet, kokt nostalgikorv, äpplen, godis och dricka premiärvisades den utställning av oljemålningar av pojkscoutkårens grundare år 1952 Einar B. Johansson. Utställningen, som omfattar cirka 50 verk, från 1946 till 1996 invigdes av ”Joans” hustru Elsa med en trumvirvel på ”Joans” lägertrumma. Uppehållet gav också tillfälle att studera museets fotosamlingar, mingel och identifiera varandras scoutnamn, påminna om lägerupplevelser och annat.
Göthe Persson
2012 11 28
   Sista Lionsloppis för i år
Sista Lionsloppis i Lionslokalen för i år blev nu i lördags den 24 november. Under december blir det uppehåll men börjar sedan igen under januari 2013. Alltid sista lördagen i månaden kl 11-13. Vill du lämna grejor så går det bra på onsdagar mellan kl 9-11


Tyringe
Motionsspåren
Rolf Rantzow från "Spårgruppen" informerar: Nu är löven bortblåsta från samtliga motionsspår i Tyringe. 5,7,10 km samt vid Bödkaredalen bak Tyrs Hov. Runt Radiumkällan är också blåst. Nu väntar vi på snö.


Tyringe     Facebookgruppen "Ett Vakande Öga"
Nästan 40 personer kom igår till "Ett Vakande Öga" mötet på Lionslokalen som ordnades av Agnetha Dentback. Hon berrätade lite om varför och hur gruppen kom till. Kvällens inbjudna gäster var Tomas Aggebrant från polisen och Bengt-Ehrling Ohlsson från Länsförsäkringar. Båda gav oss många olika tips och råd om hur man ska göra när ett brott pågår eller redan pågått och om hur man ska förebygga.
Läs mer här hos Polisen.se om hur du skyddar dig.
   ”VAR REDO” – scouting i Tyringe under 80 år!
Scouting har, sedan år 1907 internationellt sett varit en av de större ungdomsrörelserna. För 100 år sedan kom scouting till Sverige. För 80 års sedan, 1932 startade Ragnhild Thelin (gift Björk) scoutverksamhet med några flickor. Verksamheten upphörde då hon flyttade från orten. Under första delen av 1930-talet startade NTO den tidigaste kårbundna scoutverksamheten för både flickor och pojkar i Tyringe. För 60 år sedan, 1952 bildades den kår som fortfarande existerar! Nu står den inför förändring. De ”traditionella” scoutförbunden, där kyrkorna och nykterhetsrörelserna haft egna förbund, upphör och från den 1 januari 2013 är varje enskild kår, till exempel den i Tyringe, suverän som del av ”Scouterna i Sverige”. Den 27 november kl 19 inbjuder Tyringe Museum till en kväll runt scoutings historia och utveckling på orten. Flera av de som var med på flickscouttiden före 1952, eller som kom med först 1952 deltar och berättar scoutminnen. Ett omfattande bildspel, många foton och föremål från de tidiga åren kommer att visas, sånger att sjungas och korv att ätas. I samband med kvällen har museet premiärvisning av målningar gjorda av kårens grundare 1952, Einar B Johansson, i scoutkretsar över landet kallad ”Joan” och till professionen reklamchef på Verktygsfabriken. För att celebrera 60-årsjubileet bjuder Tyringe Scoutkår alla som kommer i, eller med, hel scoutdräkt eller del där av på inträdet oberoende av boendeort. Även tidigare av museet inte kända foton som bevis på scoutengagemang i Tyringe räknas som scoutdräkt.
Göthe Persson
2012 11 10


  Tyringe Byalag
Utdrag från protokollet - "Museet har haft besök av pensionärsföreningarna i Sösdala och Perstorp samt två skolklasser från Tyringe lågstadie och en grupp från Stjärnans Dagis/Förskola. Erhållit en mindre tryckpress och ca 800 kg typer efter Valdemar Lundberg. En hörna för detta görs i ”Röda Rummet”. Höstmöte på Tyringe Museum torsdagen den 18 oktober. Ett 70 tal personer hade infunnit sig i museets trevliga lokaler. Nästa sammanträde den 3 december."
   Skridskoåkning - allmänhetens åkning
Skridskoåkning - allmänhetens åkning
Varje lördag, under höst och vinter när banan inte används, är det allmänhetens åkning i Tyrs Hov. Det är fri entré. Kolla tidtabellen här
Denna lördag, 10 november, blir det inget Skridskoåkning för allmänheten på grund av att TKS har en klubbtävling "Tyringehoppet" hela helgen.


MÅNGA VILLE MINNAS TYRINGE”  width=     MÅNGA VILLE MINNAS!
Drygt sextio personer kom till Museet för att minnas tiden då Tyringe var den största landsortskommunen i Skåne och när municipalsamhället med dess nämnder och politiker utövade ledning och styrning. Många blev de igenkännande skratten då Jan Göransson, Rolf Andersson, Kerstin Nilsson, Helmer Spenninge, Gunnar Haraldsson, Gunnar Bengtsson och Arne Elowson med hjälp av foton gav fakta från en gången tid. Skrattsalvorna blev riktigt ljudliga då panelen berättade personliga minnen av händelser och personer. Över hela kvällen svävade filmsnutten från 1966 med Ored Caiberths sammanfattning av municipalnämndens inställning: ”---det är inte det att Tyringe blir så mycket större som är viktigast – men att vi ser till att det blir trivsamt”!
Göthe Persson
2012 11 07
   Bowlinghallen i Tyringe
Bowlinghallen i Tyringe
Tyringecupen som Bowlinghallen i Tyringe organiserat under helgen 2-3 november har varit välbesökt. Det har varit en tradition nu under några år att alltid ha Tyringecupen under Alla Helgons Helg i november.


SOPPLUNCH PÅ TRÄFFPUNKT TYRINGE”  width=     SOPPLUNCH PÅ ”TRÄFFPUNKT TYRINGE”.
Den tyvärr föga uppmärksammade verksamheten i Missionskyrkan på Järnvägsgatan har den första måndagen i varje månad soppservering. Verksamheten, som bedrivs av frivilliga från pensionärsorganisationerna och kyrkorna i samarbete med omsorgsförvaltningen samlade den 5 november 25 ”måndagslediga”. Då bjöds det på ”torsdagsspecialen” ärtsoppa med fläsk samt plättar med sylt och grädde. Som extra krydda visade Tyringe Museum genom Göthe Persson två bildspel, ”De satte obygden på kartan” samt ”Kurhotellet”. Det första bildbandet beskriver, i grova drag Tyringes utveckling från jordbruksbygden via verktygstillverkningens personalkrävande serieproduktion till dagens mestadels serviceinriktade och tjänsteproducerande företag. Det andra bandet, ”Kurhotellet” beskriver hotellets historia från början och till cirka år 2000. Sopplunchen gjorde att ytterligare fakta kan redovisas i framtida utgåvor av bildbandet.
Göthe Persson
2012 11 06
   ”STJÄRNBESÖK” PÅ MUSEET     ”STJÄRNBESÖK” PÅ MUSEET
Onsdagen den 31 oktober fick museet ytterligare ett uppskattat besök. 12 av barnen från Svenska Kyrkans daghem Stjärnan var gäster. Det var för dem mycket spännande att lyssna till, titta på, fråga om och prova på föremålen. Guiderna Bo Anders Friberg och Göthe Persson blev som barn på nytt, kanske de allra barnsligaste i skaran! Ännu en gång bevisades att bredden på samlingarna, samt att den traditionella museiförmaningen ”händerna på ryggen” inte gäller, gör Tyringe Museum tilltalande för alla åldrar. Fler skolklasser välkomnas! Fylligare artikel om Stjärnans museibesök återfinns på pastoratets hemsida: www.svenskakyrkan.se/tyringe
Göthe Persson
2012 11 01
   Höstmöte Tyringe Byalag     Tyringe Byalags höstmöte på Tyringe Museum
Ett 70 tal personer hade infunnit sig i museets trevliga lokaler. Tyringe Byalags ordförande Lars-Göran Sjövall hälsade alla välkomna och informerade om politikermötet där först och främst boendesituationen i största allmänhet hade tagits upp och att det finns intressenter att bygga på Åldermanstomten. Trafiksituationen vid Vedhyggeskolan och skräpupplaget på den f.d. Tyringeverkstomten togs också upp med politikerna. Förslaget är att där ska byggas förskola och parkering. Skräpupplaget ska bort så fort som möjligt eftersom det är olagligt på ett parkområde. Emma Chronholms arbete om ”försköna Tyringe” ska läggas in i kommunens plan. Byalaget har föreslagit politikerna att driva servicekontor på turistbyrån med öppethållande en eller två dagar i veckan. Leif Larsson informerade om Medgångarna som vandrar fredagar och lördagar och gör ett stort jobb för våra ungdomar. Leif uppmanade även de närvarande att promenera i centrala Tyringe om kvällarna.
   
Roger Ljungberg berättade att skateboard parken som ligger mitt emot museet snart är färdigställd. Där planeras även en boulebana samt grillplats. Susanne Hagelin Bengtsson informerade sedan om Evenemangshallen som ska byggas vid Tyrs Hov. Susanne förklarade det viktiga med ett attraktivt område och en mötesplats för alla åldrar. Planavtalet skrevs på den 19 september och ska drivas som Tyringe Multiarena AB. Publiken tyckte att det var bra för hela bygden och lockar folk att flytta till Tyringe. Efter fikat höll kommunekolog Lars-Erik Williams ett fängslande föredrag om naturvärden i Tyringe. Han berättade om framförallt tre ”smultronställen” Uggleparken, Radiumkällan och skogen norr om Skälsbökevägen. Det blev en livlig frågestund efter föredraget och det beslöts att ordna guidade visningar i området.
Lena winberg
2012 10 22


Tyringe mötter Osby på hemmaplan     Ishockey - Tyringe seger mot Osby, förlust mot Lund.
Fredag 19 okt - Inför 982 åskådare vann Tyringe över Osby med 4-2 i derbyt hemma på Tyrs Hov. Matchens lirare för Tyringe blev Adam Falk och för Osby, Pontus Persson.
Bert Wilnerzon
2012 10 22
   GAMMAL TEKNIK OCH SENASTE NYTT     GAMMAL TEKNIK OCH SENASTE NYTT
Lördagens fabriksvisning levde verkligen upp till rubriken. Ett sjuttiotal Tyringebor tog det unika tillfället i akt, det var 15 år sedan senast, att få en guidad visning av den intressanta tillverkningsprocessen på Konsthantverk. Trycksvarvning är företaget ganska ensamma om att fortfarande använda sig av. Längre serier, mindre bevarande av hantverkskänsla gör pressning till ett mer använt alternativ. Det var fascinerande att se hur den plana ”plåtbiten” med stor hastighet, under yrkesskickliga händer tänjdes ut och omformades till en skål! Även övriga tillverkningsmetoder med lödning, ”antikbehandling”, slipning/polering och montering var lärorikt liksom den information om alternativ till konventionella glödlampor som gavs. Allt detta, tillsammans med premiärvisning av ett av Tyringe Museum producerat bildspel om Konsthantverks första 90 år i samband med kaffet gjorde de två timmarna till ett nog så bra alternativ till ösregnet utanför.
Göthe Persson
2012 10 13
   Beläggningsarbete genom Tyringe     Beläggningsarbete genom Tyringe
Trafikverkets beläggningsarbete genom Tyringe den 12 oktober. Det är på 21:an, mellan Tyringe och Smedeboda i riktning mot Perstorp. Ett körfält är avstängt och trafiken regleras med vakt.
Bert Wilnerzon
2012 10 12
   SÅ MINNS VI ”VÅR” KOMMUN!
Vid den landsövergripande kommunindelningen 1952 sammanfördes de gamla kommunerna Finja, Hörja, Matteröd, Västra Torup och Röke till Tyringe Kommun, som bestod fram till nästa kommunindelning 1974. Det är alltså 60 år sedan bildandet. Allt var väl inte bättre då – men det var garanterat annorlunda! Vilka styrelser och nämnder ansvarade för vilka frågor, hur kom tätorten Tyringe som varit municipalsamhälle sedan 1929 in i ”storkommunen”? Hur upplevde ytterområdena sin situation?
Tyringe Museum inbjuder till en minneskväll runt kommunen och Municipalsamhället den 6 november kl 19. En grupp Tyringebor har under några terminer inom ramen för cirkeln ”Minnesgoda Tyringebor” fördjupat sig i ämnet, letat fram foton och samlat på sig fakta och episoder och hur det var att arbeta i kommunen respektive ”municipet”. I samtalsform, och förhoppningsvis i dialog med publiken, kommer de att redovisa vad de kommit fram till. Som alltid utlovar museet en minnesvärd kväll – den här gången verkligen bokstavligt!
Göthe Persson
2012 10 11


ÄNDRING I MUSEETS HÖSTPROGRAM
Arrangemanget ”Greppet är kopplat” som var tänkt gå av stapeln den 18 oktober måste flyttas till ett senare datum. Förhoppningsvis kan det genomföras i vinter senast under våren 2013.
Den 18 oktober kl 19 kommer som annonseras på annan plats i Byalaget att ha sitt höstmöte på Museet.
Ekolog Lars-Erik Williams Williams från stadsbyggnadskontoret, berättar om Naturvärden i Tyringetrakten. "Tyringe sticker ut med sina fina skogsmiljöer! Nu har kommunen inventerat naturvärden i dessa skogar. Kom och lyssna på hans redogörelse av resultaten. Var med och diskutera framtida åtgärder."


HUR HANTERA CANCERBESKED?     HUR HANTERA CANCERBESKED?
1 200 KRONOR TILL CANCERFONDEN!
Tyringe Museums första frukostmöte lördagen den 6 oktober fokuserade på olika scenarier, upplevelser och möjligheter till stöd vid, under och efter ett besked om förhöjt PSA-värde. Mannen är visserligen i centrum men cancerbesked griper vitt omkring sig till hustru/partner, arbetet, umgänget – ja alla som patienten kommer i kontakt med. Detta och vilka hjälpmöjligheter som finns fick 45 samlade höra beskrivas av Bengt-Göran Rosquist från prostatacancerföreningen Pro Vitae samt Rut Flensmarck och Andrea Magnusson från Region Skåne, KVH Fenix. Timmarna handlade inte om de medicinska behandlingsformerna utan mer generellt om hjälp och stöd vid ett cancerbesked, vilket uppskattades.
Morgonen inleddes med en generöst uppdukad frukost som museets ”källarmästare” Leif Ström svarade för.
Text och bild: Göthe Persson
2012 10 08
   Skateboardrampen  i Tyringe     Skateboard i Tyringe
Skateboardrampen i Tyringe, onsdag vid 18 tiden. Några nya saker har tillkommit och på bilden ser ni en del ungdomar som "inviger" det. " - Området ska snyggas till och så snart allt är klart kommer skateboardparken att invigas", meddelar Tyringe Byalag. Skateboardrampen är helt gjuten i betong. Kommunen och Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelsen är det som har sponsrat parken.
Bert Wilnerzon
2012 10 04
   Doktor Gladers Sextett i Danmark
"Seks glade musikere spiller schlagere, viser og jazz i ”nye klæder” i Abildvængets Bibliotek, Helsingör ... " www.helsbib.dk ww.e-pages.dk


Konsthantverk i Tyringe     EN TYRINGEFABRIK MED LÅNG HISTORIA VISAS
Konsthantverk i Tyringe I mer än nittio år har Konsthantverk i Tyringe stått för ”upplysningen” genom tillverkning av belysning. Vid starten 1921 bestod tillverkningen dessutom av fotoramar i hamrad och ciselerad koppar samt vaser och fat i tenn, därför namnet Konsthantverk som lever kvar. Kvar lever också flera av de arbetsmoment som var ursprungliga, bland annat trycksvarvning. För att visa detta framställningssätt och berätta om framväxten av denna gentemot verktygsindustrin lite udda metallbearbetningen ordnar Tyringe Museum tillsammans med företaget en fabriks- och butiksvisning lördagen den 13 oktober kl 10-12. Vid samma tillfälle kommer fyllig
   
information att ges om de alternativ, till exempel LED-armaturer, som nu finns då konventionella glödlampor, främst av miljöhänsyn och för energibesparing, successivt fasas ut.
Göthe Persson
2012 10 03


Tåget rullar igen     Tåget rullar igen
Idag började tåget rulla igen efter det stora jobbet med banvallen och rälsbyte. Nästa sommar är det kontaktledningen som skall bytas. Så här kommenterar Lars Wictorsson (LAWICEL AB) på sin Facebooksida: " - Här vid stationen (Industrigatan) där jag sitter på jobbet märks en rejäl skillnad, man hör nästan inte tågen längre när de rullar förbi. Kanske inte konstigt med tanke på att de grävt ur en halvmeter ner, lagt ner någon form av dämpande material, nya slipers av betong och ren ny räls."
2012 10 01
Bert Wilnerzon
   Tyringe Konståkningssällskap 20 år.
TKS firade med ett Jubileumsfest på Boulehallen i lördags ... bilder här!


OK Tyringes Cykel-Trim.
Under hela sommaren har OK Tyringes arrangemang "Skoj på Hoj" pågått. Det såldes 45 paket och 25 lämnade in sin talong. OK Tyringe hoppas att ni som cyklat har haft en skön naturupplevelse, skriver Karin Persson på ett mail till oss på Tyringe.nu. Vinnarna har underrättats.


Tidig upptäckt - en förmiddag om prostatacancer.
Prostatacancer är den vanligast förekommande diagnosticerade cancerformen bland män. Det drabbar inte mig! Den uppfattningen har nog alla män, det händer andra, men inte mig. Men en dag gör det faktiskt det, då man övertalats av hustru och vänner och börjat ta sk PSA-prov och kommit upp i den ålder när risken för cancer i prostatan ökade. Kontinuerlig kontroll av värdena efter specialistbesök är ett måste. Det som anses vara en godartad förändring kan utvecklas så allvarligt att operation är nödvändig. Cancer! Farlig cancer som sprider sig! Det är svårt att ta in i medvetandet. Är det dags att dö? Att få prostatacancer drabbar både man och hustru och därför är det viktigt att båda får information så man kan klara kommande problem.

För att i någon mån hjälpa män/familjer inbjuder Tyringe Museum, som vill vara ett levande forum, till ett frukostmöte lördagen den 6 oktober kl 10. Deltar gör då män med egna erfarenheter från Pro Vitae, Patientföreningen för prostatacancer i östra och norra Skåne som ur patientperspektivet delar med sig av sina upplevelser och svarar på frågor.

Den medicinskt/tekniska behandlingen kommer att belysas av två specialutbildade sjuksköterskor från Region Skåne. Det är alltså hög kompetens på de medverkande.

Att bli väl informerad, få reda på andra mäns upplevelser, bemötande och andra ting man kanske förskjuter, blir det tillfälle till under trevliga former. Låt även hustrun/partnern komma med och lyssna! Morgonkaffe, frallor och pålägg ingår i inträdet 50 kronor. Eventuellt överskott kommer att överlämnas till Prostatacancerförbundet.

Museet hoppas till vintern/våren kunna arrangera en liknande förmiddag om kvinnor och bröstcancer.
Göthe Persson
2012 09 25


Vilket år var det?
Nu finns det en undersida på tyringe.nu där du kan kolla olika årtal om olika händelser i Tyringe. På listan kan man se att både Tyringe IF och Tyringe Tennisklubb startades för 90 år sedan, Tyringe Scoutkår för 60 år sedan, Tyringe Konståkningssälskapet för 20 år sedan, o.s.v. I år är det 100 år sedan vi fick elektrecitet i Tyringe.
Kolla "datumlistan" här!
Bert Wilnerzon


Fiberkabel i Tyringe nu
Tekniken utvecklas i en rasande fart och det som var modernt i går är passé i dag och så är det med ADSL. Vi som bor på Stenberget kommer inte ens upp i 12mb/sek. Med Fiber så är det i princip obegränsat beroende på vilken teknik man lägger in och i dag kan man nå hastigheter på 1 gb/sek och mer även om 100 mb/sek är vanligast . Det kommer aldrig bli billigare att dra fiberkabel så varför vänta vi gör det nu och inte sen . Tx har snart hela Gotland fiber och Perstorp men här är det inte ens en disskution om det. Så för att det ska hända något har jag startat en Facebook grupp http://www.facebook.com/groups/352783314810401/. Det är tänkt att antingen vara en påtryckningsgrupp mot komunens politiker att inte åter bli bland de sissta att bygga ut bredband, nu med fiber eller en förening som gör det i egen regi .Vi får se hur intresset är och vad ni vill. Gå med i gruppen och bjud in era vänner och grannar .
Calle Blåholtz
2012 09 24


Ett vakande öga
En grupp för oss som värnar om människor och materiella ting, helt enkelt om tryggheten i Tyringe med omnejd. Mer info finns på gruppens Facebooksida http://www.facebook.com/groups/352783314810401/.

ANDERS ÖDMAN BERÄTTADE OM TIDIGT FINJABOENDE
ANDERS ÖDMAN BERÄTTADE OM TIDIGT FINJABOENDE
För trettiotalet besökare på Tyringe Museum blev torsdagskvällen den 20 september en minnesvärd afton. Den i Hässleholmsbygden välkände arkeologdocenten från Lunds Universitet Anders Ödman underhöll. Hans engagerade föreläsningar blev till en föreställning där han på ett inspirerande sätt livfullt berättade om de tidiga bosättningarna i Finjabygden. Det blev en fortsättning på den rapport han delade med sig av på museet i mars 2010. Hans oefterhärmliga sätt att levandegöra skeenden och sammanhang så långt tillbaka i tiden gör att åhörarna hela tiden väntar mera och hoppas att han återkommer. Dessutom berättade tre av de fritidsarkeologer, som under många år varit delaktiga på Möllerödsfältet om sina erfarenheter, vad som driver dem och vad de får ut grävningarna/arkeologin.
Text och bild: Göthe Persson
2012 09 21


TYRINGE – ETT MUNICIPALSAMHÄLLE 1966!     TYRINGE – ETT MUNICIPALSAMHÄLLE 1966!
På senaste sammankomsten med ”Minnesgoda Tyringebor” på Museet visades filmen som Lasse Holmqvist producerade. Filmen var beställd av Municipalfullmäktige och delvis en återblick på Tyringes utveckling från bondbyar till industri- och centralort. Filmen är mycket populär varför publiken var stor, nästan femtio personer. Som komplement till filmen visades en mängd gamla bilder ur både Rosengrens samling och andra privata samlingar. ”Minnesgoda” har blivit ett bra tillfälle att var fjortonde dag friska upp minnet, få bekräftelse på namn och årtal samt informera/upplysa varandra om ett Tyringe som flytt. Under hösten kommer även inspelade samtal med avlidna ”Tyringeprofiler” att visas.
Text och bild: Göthe Persson
2012 09 18
   Tyringe Lionloppet Lars-Ivar Ericson med barnbarn - Tyringe Lionloppet
Lionloppet
Lionloppet hölls un under lördagen med 43 deltagare sammanlagt. Daniel Holmkvist vann på 10 km sträckan med tiden 00:42:16 och Simon Ericsson vann på 5 km sträckan med tiden 00:22:37. Resultatlistan finns på Tyringe SK69 hemsida, tryck här!
Utöver tävlingarna så var det tipsrunda där 26 stycken deltog.
Rasmus Sörensen från Tyringe fick flest rätt och på andra plats kom Olle Bengtsson från Lomma.
Britt Holmberg fick flest rätt och på andra plats kom Lars Holmberg, båda från Tyringe. 2 priser delades ut i varje klass.
Bert Wilnerzon
2012 09 08


FÄNGSLANDE BERÄTTARKVÄLL - TYRINGE     FÄNGSLANDE BERÄTTARKVÄLL
Wilhelm Dillenz gjorde det igen! Kvällen den 6 september mer eller mindre trollband han 45 personer på Tyringe Museum med sin otvungna berättarkonst. Att så kunna återberätta dramatiska och delvis traumatiska händelser som ligger åttio år tillbaka i tiden är beundransvärt. Med sin försynta men ändå ifrågasättande uppfattning av situationen i Wien under 1930-talet fick han lyssnarna att häpna och nästan tappa andan. Wilhelm kunde på ett oefterhärmligt sätt regissera hela kvällen. Efter förfriskningar och mingel spelade han på helt andra strängar. Då kom han in på den lustfyllda sidan med äktenskapet för sjuttio år sedan, utbildningen till kemiingenjör parallellt med arbetet och tiden på Medikema i Tyringe. Tage Björk och Wilhelm tillverkade så vitt skilda kemiprodukter som bedövnings- och bantningsmedel. Avslutningsvis ställde Wilhelm i utsikt att han gärna kommer tillbaka till museet och berättar om sin tid i hemvärnet och engagemanget i kommun- och kyrkopolitiken.
Text och bild: Göthe Persson
2012 09 08
   Tyringe Kyrkrunda på cykel     Kyrkrunda på cykel
Kyrkrundorna gick bra! 30 deltagare till den långa rundan och 10 till den korta. Vi har fått många positiva kommentarer och ”tack för ett trevligt arrangemang”. Det verkar som att många uppskattar den goda gemenskapen. Jag har även läst positiva kommentarer på cykelforum på nätet. Vädret var också till belåtenhet! Vi återvände välbehållna och ”bara” två punkteringar. Känner en stor tacksamhet för den gångna söndagen!
Calle Jensen
Bilder Erika Heil Utbult
2012 09 04
   Tyringe IF - utbildningsdag     Tyringe IF - utbildningsdag lördagen den 1 september.
Tyringe IF har bjöd in åtta tränare från ett utbildningsföretag som heter Coerver Coaching för att träna ungdomarna som var mellan 7-15 år. Träningen började kl. 09.00 och slutade kl. 15.00. Det serverades lunch samt frukt under dagen. Alla tränare var på plats som observatörer och dagen avslutas sedan med en timmes teori för TIFs tränare.
2012 09 01
Bert Wilnerzon
   Möllerödsdagarna     Möllerödsdagarna i Finja
Sveriges största militärfordonsträff, "Möllerödsdagarna", arrangerades av Hässleholms Museum under lördagen den 25 augusti. De levandegör museiföremål och militärhistoria med inriktning på 1900-talet. "Möllerödsdagarna" har inte till syfte att glorifiera våld och krig.
2012 08 27
Bert Wilnerzon
   Årets hockeyfestival     Årets hockeyfestival
Mörrum segrade i speedhockeyn efter en bra final mot Tyringe som slutar 3-1. Resultatet för Speedhockeyn från igår blev enligt nedan:
Tyringe vs Mörrum 0-2
Tyringe vs Glimma 3-0
Mörrum vs Glimma 0-0
Final: Mörrum vs Tyringe 3-1
Mellan matcherna var det pubkväll i Partyfabrikens tält. Idag, lördag, från kl 09.00 blir det träningshockey, företagshockey och nostalgihockey och Partyfabrikens tält är öppet för alla med olika aktiviteter under hela dagen. På kvällen mellan 19.00-01.00 blir det kräftskiva och underhållning med bl. a. allsångstävling.
2012 08 25
Bert Wilnerzon
   Tyringe IF, Lions     Lions i Tyringe delar ut stipendium
Tyringe IF fick 6000 kr av Lions som användes för utbildning av ungdomsdomare. På bilden ovanför ses ungdomarna som deltagit i kursen tillsammans med vice-ordförande i TIF Lars Holmberg och Lions representant Håkan Alsen.
2012 08 23
Bert Wilnerzon
   INFORMATION VID KYRKOGÅRDSVANDRING - TYRINGE     INFORMATION VID KYRKOGÅRDSVANDRING
Söndagen den 19 augusti arrangerade Tyringe Kyrkoråd information om Tyringe/Tvärskogs begravningsplats genom en vandring på plats. Ett drygt tjugotal församlingsmedlemmar fick genom väl genomtänkta frågor ställda av Else Giertz och besvarade av vaktmästare Kaj Johansson och kyrkoherde Sara Ericsson klarhet i fråga om olika gravsättningsformer, platsens historia, uppbyggnad och upplåtelsetider. Det är inte helt lätt att begripa de olika jordfästningsformer som finns att välja mellan: kista eller urna, egen plats, minneslund, askgravlund med flera. Man kan cyniskt konstatera att valet efter döden är att jämföra med boendeformer: egen villa, hyresrätt, bostadsrätt, ägarlägenhet. Vandringen blev mycket instruktiv och deltagarna fick svar på många angelägna frågor som man tyvärr kanske inte tar ställning till innan någon annan måste göra det. Vandringen avslutades med kaffeservering.
2012 08 20
Text och bild: Göthe Persson
   VÄLBESÖKT BYAVANDRING 16 AUGUSTI - TYRINGE     VÄLBESÖKT BYAVANDRING 16 AUGUSTI
130 personer tog möjligheten att i en skön eftersommarkväll vandra i ”Paradiset” och fräscha upp minnen av dåtiden runt Källan, Idrottsplatsen och Kollingedammarna. Det var Byalagets Turistgrupp och Tyringe Museum som arrangerade kvällen som avslutades i ”Getingboet”, bouleklubbens för detta ändamål väldigt lämpliga lokal. Under vandringen berättade Rolf Rantzow vid Radiumkällan om källans tidigare användning och om den möjlighet till egen, daglig ”Kneipprunda” som uppsatta informationstavlor ger möjlighet till, helt i linje med Byalagets motto ”Friska Tyringe”! Vid Tyrs Hage delade Dan Glans med sig av upplevelser från de tidigaste friidrottsåren vid och intill idrottsplatsen.
Efter det att ett bildspel med beskrivningar av olika verkstäder och verksamheter vid dammarna visats och kommenterats intog de båda minnesgiganterna, Henry Svensson, 90 och Nore Karlsson, 87 scenen för en bejublad och fängslande beskrivning av arbetet på Leksaksfabriken från 1940 och fram till nedläggningen 1961.
   
Att få en skildring av arbetet på en snickeriverkstad med åldriga maskiner, arbetsmiljön och de sociala förhållandena på 1940-talet blev för åhörarna en minnesvärd kväll som avslutades med kaffeservering och mingel där många minnen ventilerades.
Nästa gång Tyringe Museum bjuder på stor berättarkonst är den 6 september då Wilhelm Dillenz, 94 fortsätter sin skildring av livet i Wien för ockupationen 1939, resan till Tyringe och arbetet på Medikema, inom Hemvärnet och kyrkan.
På fotot: Nore Karlsson, 87 och Henry Svensson, 90 beskrev arbetsförhållanden, glädje och sorg på Leksaksfabriken i Tyringe på 1940-talet
2012 08 17
Text och bild - Göthe PerssonHÖSTENS MUSEIARRANGEMANG I TYRINGE STARTAR
Ett tydligt sensommartecken är att kulturarrangemangen under hösten drar igång.
Sommaren har inneburit ”Safaribesök” på mindre kända och sällan besökta museerna och platserna med stora kulturvärden. Resorna blev en stor framgång med över 90 procents beläggning av tillgängliga bussplatser. Även tisdagarnas ”Museicaféer” under juli månad lockade många kaffe- och underhållningssugna och turistande före detta och nuvarande Tyringebor.
Den 3 september drar träffarna ”Minnesgoda Tyringebor” igång på vanlig tid 13 30 och efter vanligt schema – måndagar i jämna veckor. Hösten kommer att i första hand vigas åt fördjupningar runt industrier, föreningar, husnamn och personer. Avsikten är bland annat att kunna sammanfatta 10 terminers arbete till redovisningar i bok- eller digital form. Det lutar åt att göra några DVD-skivor för att snabba upp framställningstiden och behålla redigeringsmöjligheterna in i det sista. Genom att använda digital form för redovisningen underlättas bland annat sökfunktioner.
Första berättarkvällen planeras till den 6 september kl 19 då snart 95-årige Wilhelm Dillenz kommer att fortsätta sin fängslande levnadsberättelse från i våras. Då var ämnet ”Från hela världen till Tyringe – flyktingöden och flyktingmottagning”. Med osvikligt ”kom ihåg”, briljant berättarförmåga, humoristiskt framställning och ”i nuet förankring” trollband han publiken. Den 6 september har han lovat berätta ytterligare om uppväxten i skuggan av invasionshotet i Wien, det mångåriga engagemanget inom hemvärnet, politiken och kyrkan samt den yrkesverksamma delen i Medikema och företagets olika produkter. Ytterligare en minnesvärd kväll utlovas på museet.
2012 08 15
Göthe Persson

Tryck här för at se fler bilder från byavandringen.Tyringe IF Damlag Tyringe IF Damlag
Damfotboll - Tyringe IF mot Broby IF
1-5 blev matchresultatet när Tyringe möte Broby på hemmaplan igår. Tyringe IF Damlag spelar i DIV 5 NÖ och ligger just nu på 6:e plats i tabellen. Resultat och vilka som gjorde mål kan ni se här . Nästa match blir på lördag den 18 augusti och då möter dom Höör. Mer info kan ni hitta på Tyringe IF Damlag hemsida .
2012 08 13
Bert Wilnerzon


HÖGMEKANISKA SPÅRARBETEN FÖRBI TYRINGE

HÖGMEKANISKA SPÅRARBETEN FÖRBI TYRINGE

De stora banarbetena mellan Hässleholm och Åstorp har under några veckor fysiskt skett över Tyringe bangård. Tågen till och från Tyringe är inställda fram till 30 september i år och under några månader även 2013. Under 2013 ska i första hand kontaktledningsanläggningen upprustas med nya stolpar och ledningar.
Det mest spektakulära som skett på Tyringe bangård är spårbyte och ballastrening. Dessa arbeten har utförts med helt unika högpresterande maskiner och utrustningar.
Spårbytesmaskinen byter ut de gamla sliprarna och den gamla rälsen mot nya i en takt av cirka 350 meter per timme. Ballastrenaren avlägsnar all ballast ned till 30 cm under sliprarna och lägger endast tillbaka de makadamstenar som i storlek är användbara. Jordpartiklar och storsten siktas bort och lastas i avfallsvagnar. ”Användbar” makadam återförs till spåret i en takt av 250-300 meter per timme.

Tryck här för en mer detaljerad ”nördbeskrivning” av respektive maskins arbetssätt och för att titta på några bilder.
2012 08 11
Text och bild - Göthe PerssonBYAVANDRING I TYRINGE
Torsdagen den 16 augusti får Tyringeborna en möjlighet att påminna sig livet vid Radiumkällan, friidrotten på Tyrs Hage samt historien runt Leksaksfabriken och föregångarna vid Kollingedammen. Tyringe Byalag, genom sin Turistgrupp och Museet ordnar då den årliga Byavandringen med start vid Tyrs Hov klockan 18 30. I vanlig ordning kommer Jan Erik Nordenrud att leda vandringen. Vid Radiumkällan kompletteras han av bland andra Rolf Rantzow, vid Tyrs Hage av i första hand Dan Glans. Arrangörernas förhoppning är att ”medvandrarna” på båda platserna delar med sig av egna upplevelser, ställer frågor och svarar på frågor som kommer upp. Dialog är förutsättning för en lyckad vandring. Byalaget ordnar ramarna – deltagarna skapar behållningen av vandringen!
Kvällen avslutas med kaffeservering i ”Getingboet”, BouleGetingarnas klubblokal vid Kollingedammen. I samband med kaffet visas ett bildspel om verksamheterna vid dammarna genom åren, om Dricka Brunn och Kneipprundan. Henry Svensson, Rullabygget , och Nore Karlsson, som båda började på Leksaksfabriken runt 1940 kommer att berätta hur det var att jobba där.
2012 08 09
Göthe PerssonJordskalv
Ett jordskalv i havet mitt emellan Sverige och Danmark väckte människor i Skåne och Halland tidigt på måndagsmorgonen. Skalvet, med en magnitud på 4,4, hade sitt centrum i höjd med Halmstad och skakningar har känts ner till Ängelholm och ända bort till Kristianstad. Här i Tyringe kändes det också. Förra skalvet för nästan fyra år sedan hade en magnitud på 4,3
M4.4 - 51km SW of Falkenberg, Sweden
2012 08 07
Bert Wilnerzon”Att försköna Tyringe”
På Byalagets Årsmöte, i våras, presenterade Emma Cronholm sitt examensarbete "Järnvägsnära gestaltning med fokus på Tyringe stationsområde". Den handlade bl. a. om hur man skulle kunna försköna Tyringes centrum. Just med denna examensarbete fick hon ett stipendiumpris av Ramböll för bästa inom landskapsarkitektur 2012. Priset blev tjugotusen kronor och motivering kan ni läsa här Examensarbete finns publicerat på Sveriges lantbruksuniversitets hemsida här.
2012 08 07
Bert WilnerzonÅparkskväll i Tyringe Danne Stråhed Åparkskväll i Tyringe
Sista Åparkskvällen
Över 2000 personer kom till säsongens sista Åparkskväll trots att vädret såg inte så bra ut från början och regnet höll sig borta från Tyringe. Kvällens artister var Danne Stråhed, Doktor Gladers sextett och några lokala talanger. Tyringe Byalags representant, Roger Ljungberg, tackade familjen Wrambjers för alla dessa 20 år som de arrangerat Åparkskvällarna och Elisabeth lovade att så länge hon orkar kommer hon att fortsätta att leda allsångskvällarna, trots sin höga ålder (över 80 år).
2012 08 03
Bert Wilnerzon


Bilder och filmer från Åparkskvällarna 2012
Tryck här för at se fler bilder eller välj nedanför för att se filmerna på Youtube.
2 augusti, 26 juli, 19 juli, 12 juli, Danne Stråhed, Elisabeth Wrambjer, Sten och Stanley, Roland Cedermark och Stig SjöbergTyringe sommarskolor och läger
Just nu pågår den 42:a Tyringe Hockeyskola, ett träningsläger byggt på gemenskap och anpassat för individuell utveckling. Skolan som pågår under veckorna 30-31 under sommaren är Sveriges äldsta. Under vecka 30 pågick samtidigt Bollkanonens Målvaktsskola, en skola som nu har hunnit bli 16 år. Tyringelägret firar 40 år, konståkningsläger som Skånes Konståkningsförbund anordnar i Tyringe. Bilder från Jubileumsfesten finns att se på deras Facebook sida "Tyringelägret".
2012 08 01
Bert Wilnerzon

SISTA MUSEICAFÉET FÖR SOMMAREN     SISTA MUSEICAFÉET FÖR SOMMAREN
Tisdagen den 31 juli hölls Tyringe Museum sitt café öppet sista gången för sommarsäsongen 2012. ”Husbandet” StråkDraget svarade för populär underhållning med medryckande musik och allsång ledd av Bo Anders Friberg.
Totalt har på de fem cafétisdagarna kommit drygt 350 besökare. Nytt totalt besöksrekord under de fem år arrangemanget genomförts.
Pensionärsorganisationerna SPF och PRO har varit medarrangör varsin gång och respektive sånggrupp svarade för stämningen. Kyrkoherde Sara Ericsson sjöng sommarpsalmer till eget gitarrackompanjemang då Svenska Kyrkan var ”vicevärdar”. För Köpmannaföreningens underhållning hade dragspelsduon ”AlfOttos” engagerats.
Cafétisdagarna har blivit något av en ”institution”, speciellt för äldre Tyringebor. Under sommaren är det uppehåll i de flesta pensionärsaktiviteter varför besöket på Museet uppskattas. Besökande barn och barnbarn kan tas med, tidigare skolkamrater kan återses, minnen kan utväxlas och skratten blir många och hjärtliga.
2012 08 01
Text och bild: Göthe Persson
   
Sten och Stanley Åparkskväll i Tyringe Åparkskväll i Tyringe
Sten och Stanley i Åparken
Åparkskvällen huvudartister denna kväll var Sten och Stanley som i år firar 50 år som artister. Utöver Sten, Ebbe & Alexander Nilsson var också dansbandet Zlippers och andra lokala förmågor. Familjen Wrambjers med Elisabeth i spetsen har nu under 20 år underhållit i Åparken varje sommar. Nästa torsdag kommer Danne Stråhed och andra artister.
2012 07 27
Bert Wilnerzon

Tryck här för at se fler bilder från Åparkskvällarna.Järnvägstationen i Tyringe Järnvägstationen i Tyringe
Järnvägstationen i Tyringe
Sedan vecka 24 håller Trafikverket på att byta spår och kontaktledningar på Skånebanan. Alla tåg, till och från Tyringe, är inställda t.o.m. vecka 38, buss ersätter tåg. Upprustningsarbete kommer att ge säkrare drift, höjd säkerhet och bättre kommunikation för resenärerna, enligt Trafikverket.
Bilden ovanför är tagen fredag den 20 juli.
2012 07 23
Bert WilnerzonÅparkskväll i Tyringe Roland Cedermark - Åparkskväll i Tyringe
Andra Åparkskvällen i Tyringe
Roland Cedermark, Stig Sjöberg, Paul Skoog och dansbandet Candyx var artisterna som medverkade i säsongens andra Åparkskväll med familjen Wrambjers. Dessutom medverkade också några lokala talanger. Det var en hel del mörka moln i himlen med regnet uteblev och folk strömmade in till Åparken för att lyssna till artisterna och sjunga med i allsången.
2012 07 20
Bert WilnerzonALLSÅNG VID LILLA TOCKARP, VÄSTRA TORUP     ALLSÅNG VID LILLA TOCKARP, VÄSTRA TORUP

På kvällen onsdagen den 18 juli skingrades regnmolnen, vinden mojnade och en perfekt kväll för skön allsång infann sig. 120 personer bänkade sig med kaffekorgar för att sjunga och lyssna på ”Doktor Gladers sextett”. Välkända visor ur allsångshäftet blandades med lika kända ”Andliga Piller” och några av de nyskrivna pillren. Christer Glader gav med sedvanlig blandning av populärvetenskap och lättfattligt religionsresonemang bakgrunden till några av de piller som ingår i sextettens nya DVD-skiva. Denna kommer att släppas vid ett releasparty på Atelje Götesdotter i Bjärnum i slutet av augusti. Entusiasmen för och förväntningarna på de nya ”medikamenterna” var inte att ta miste på.

2012 07 20
Text och bild: Göthe Persson
   
DM tävling Tyringe freeriders DM tävling Tyringe freeriders
DM tävling Tyringe freeriders
Lördag den 14 juli anordnade Tyringe freeriders en DM tävling på deras Tyringebana som ligger vid Gravarödsvägen mellan den
första huset och Bommeryd, på höjderna, på vänstra sidan.
Martin Ehrlander har tagit flera bilder som ni kan se på deras facebooksida.
Marcus Josefsson var den som fick den bästa genomsnittstiden genom de tre banorna.
2012 07 15
Bert WilnerzonMuseisafari - Lilla Tockarp Museisafari - Hörja, Sunemarks Leksaksfabrik
Museisafari den 13 juli - Tryck här för at se fler bilderÅparkskväll i Tyringe Åparkskväll i Tyringe
Åparkskvällen i Tyringe
Det blev till slut fint väder och mycket folk till säsongens första Åparkskväll i Tyringe. Denna sommar firar Åparkskvällarna, med familjen Wrambjers i spetsen, 20 år. Kvällens artister var Glenn Borgkvist (Brandsta city släckers), Christina Lindberg och
Christine "Stina" Zakrisson. Dessutom medverkade förra årets Tyringedagarnas talangjaktsvinnare Alexander Beyer.
2012 07 13
Bert WilnerzonKneipprundan vid Radiumkällan
Permanenta instruktionstavlor för de olika momenten i Kneipprundan har satts upp vid Radiumkällan. Detta innebär att den som vill kan när som helst i egen takt kan genomföra den vattenterapi som doktor Reimers införde i Tyringe för över hundra år sedan.
2012 07 11
Bert Wilnerzon
Mer info härMUSEISAFARI 2012     MUSEISAFARI 2012
Första resan gjordes måndagen den 9 juli i strålande väder. Förväntningarna hos deltagarna var stora och pressen på arrangörerna var stor. Det blev en mycket lyckad premiärrunda. Intrycken blev många, intresset för fördjupade besök på de fyra ”nedslagsplatserna” väcktes. Att under 5 timmar uppleva delvis helt nya hembygdspärlor och dela dem med ”likasinnade” gjorde bestående intryck. Ännu finns några platser kvar till veckans resterande resor. Ring Turistbyrån 0451 51919 kl 11-17 och hör dig för om möjligheten att åka med till den symboliska biljettavgiften 200 kronor.
2012 07 10
Text och bild: Göthe Persson
   
Hem till Tyringe     Hem till Tyringe
Så har den första avsnittet i TV4-serien "Hem till Tyringe" nu sänt. Reaktionerna verkar vara blandade, när man kollar på Facebook och Twitter, men i det hela verkar det ändo att vara mest positiv. Fem avsnitt till kommer att sändas under de kommande söndagar kl 20.30. Enligt MMS mätningar var det 647 000 som såg på programmet.
2012 07 09
Text och bild: Bert Wilnerzon
   
TYRINGE TURISTSTUGA SOMMAREN 2012     TYRINGE TURISTSTUGA SOMMAREN
Under veckorna 26-33 är stugan vid Ivars kiosk öppen mellan kl 11-17. Det är Tyringe pensionärsorganisationer som genom Byalagets Turistgrupp står för värdskapet. Utöver svar på frågorna om arrangemang, kartor och broschyrer får turisterna reda på mycket om den lokala historien och ortens utveckling genom den kunskap som värdinnorna och värdarna besitter.
Nytt för i år är att från den 9 juli arrangeras en kortare tipspromenad i centrum där deltagarna får testa sin lokalkännedom. Detta är intressant både för tillresta föräldrar till ungdomar på konståknings-, fotbolls- och hockeyskolor men även för Tyringeborna själva. Efter genomförd tipspromenad bjuds på kaffe vid Turiststugan där frågor och svar kan ventileras.
Nytt för året är dessutom att för Kneipprundan vid Radiumkällan har permanenta instruktionstavlor för de olika momenten satts upp. Detta innebär att den som vill när som helst i egen takt kan genomföra traditionen med den vattenterapi som doktor Reimers införde i Tyringe
   
för över hundra år sedan. Att göra Kneipprundan till en vana är en lagom ansträngande motionsform med god hälsoeffekt.
2012 06 28
Text och bild: Göthe PerssonMUSEICAFÉT ÖPPNAR DEN 3 JULI
Tyringe Museum kommer i vanlig ordning att ha öppet fem tisdagseftermiddagar kl 14-16 under juli månad. Samarrangörer är pensionärsorganisationerna, Svenska Kyrkan samt Köpmannaföreningen. Förutom möjlighet att bese samlingarna, träffa bekanta och prata bort några timmar serveras kaffe med hembakt samt bjuds underhållning i olika former. Museets eget husband ”Stråkdraget” liksom ”AlfOttos Dragspelsduo” kommer att spela, SPF och PRO sånggrupper att sjunga.SISTA DANSKVÄLLEN PÅ STENSÄTER     SISTA DANSKVÄLLEN PÅ STENSÄTER
I den underbart vackra sommarkvällen onsdagen den 20 juni kom närmare tvåhundra besökare för att nostalgiskt uppmärksamma att betongdansbanan vid Folkets Park/Stensäter efter 65 år får åldras vidare i fred. ”AlfOttos Dragspelsduo”, Alf Ljungbeck och Karl Otto Johansson skapade med sin omväxlande repertoar den danslystna stämning som präglade 1950-talet. Banan var säkert bra mycket mer dansvänlig då. Sprickor i betongen och bortfrusen mosaik gör dansen nu till en annan sorts äventyr än då.
Lotterier och tipspromenad med många vinster, goda korvar och kaffe fick minnena av tidigare danskvällar att återupplevas. Turistgruppen inom Tyringe Byalag i vars regi kvällen ordnades tackar alla företag som genom skänkta varor och presentkort bidrog till att göra kvällen möjlig. Historier berättades mellan borden och kvitterades med skrattsalvor. Överraskningen i form av kort direktsändning i Sydnytt bidrog till att göra kvällen extra minnesvärd.
I luftpistolskyttet segrade Alda Kristjansdottir
   
med 47 träffpoäng, följd av Bengt Danielsson med 46 och Bo Persson med 45. Därefter kom ett helt koppel av kvinnor och män med 44 poäng.
2012 06 24
Text och bild: Göthe PerssonAnkfamiljen från Ankfamiljen från
Ankfamiljen från Café Lövet i byn
Bilden till vänster är tagen söndagen den 11 juni, när de var på väg från Stenbocksgatan till dammen vid Lokalföreningen.
Av 16 ungar från början är de nu 11 stycken kvar. Bilden till vänster när de var rätt nyfödda.


Tyringe Tyringe
Niornas parad genom Tyringe, torsdag den 7 juni.


Tyringe Sparbanksutvecklingsstiftelse     Stipendiater prisades på nationaldagen
Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse instiftade år 2009 stipendier för främjande av Musik och Kultur bland ungdom. Stipendiat skall vara bosatt inom Tyringe gamla kommun* samt vara inskriven och deltagande elev i Kulturskolan Hässleholm. Stipendiaterna utses av lärarna på Kulturskolan.
Under nationaldagsfirandet i Åparken i Tyringe prisades årets stipendiater;
1.000kr Tilde Nordström, tvärflöjt
1.000kr Sofie Myrtenstam, el-bas, sångstudio teater dans
2.000kr Charlotta Borglin, sång
2.000kr Alice Wahlgren, trombon
3.000kr Louise Karlsson, violin
3.000kr Jesse Emmot, slagverk/piano
Stipendiet är tänkt att användas för stipendiatens fortsatta utveckling inom musik och kultur. Exempelvis till hjälp för inköp av noter, delbetalning av instrument eller kostnad för att åka på läger.
Text: Susanne H. Bengtsson

   
NATIONALDAGSFIRANDE 1952
Med tanke på att vi nyligen samlades i Åparken för Nationaldagsfirande kan Museet påminna om firandet av Svenska Flaggans Dag 1952. Då var 6 juni inte nationaldag och ingen helgdag. Firandet hölls på Göingetorget som ... Läs mer härNationaldagen i Tyringe Nationaldagen i Tyringe
Nationaldagen i Tyringe
Ca 400 personer hade samlats för att fira nationaldagen i Tyringe. Ett tåg från olika föreningar och organisationer vandrade med sina fanor från torget till Åparken. Lars-Göran Sjövall, byalagets ordförande, välkomnade alla och paradflaggan hissades. Prästen Calle Jenssen höll högtidstalet, skolorkestern spelade och Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse delade ut stipendier till elever i kommunala musik- och kulturskolan. Turesvingen genomförde en dansuppvisning till musik av Alf Ljungbeck och Carl Otto Johansson. Efter Nationalsången blev det en kort presentation av varje förening som var med i paraden och sedan bjöd Tyringe Byalag på kaffe som Scoutkåren serverade.KLÄDER FRÅN MORMORS TID     KLÄDER FRÅN MORMORS TID
Vårens sista arrangemang på Tyringe Museum blev en nostalgisk modevisning den 3 juni. Anita Larsson och Karin Andersson visade damkläder från cirka 1940 och ungefär 60 år bakåt i tiden. Deras kunniga beskrivningar av modeller, tyger och användningsområden var stimulerande. Att de med rätta är stolta över de fina plaggen märktes på deras sätt att proffsigt levandegöra de olika tidsåldrarna. Många blev publikens kommentarer om igenkännande.
Kläderna har Anita och Karin samlat på sig under många år genom arv, på lopp- och samlarmarknader och olika auktioner. En verklig kulturskatt kan de nu visa upp. Under de korta pauser som uppstod för klädbyte underhöll Britt Holmberg på piano med en för varje årtionde vald melodi. Spontan allsång engagerade de 25 som samlats.
2012 06 04
Text: Göthe Persson
   
DANSKVÄLL PÅ STENSÄTER I TYRINGE
Tyringe Byalag genom Museet och Turistgruppen försöker bevara och minna om äldre arrangemang på orten. Tyringedagarna, Dricka Brunn, Kneipprundan, kyrkogårds- och byavandringar är årligen återkommande liksom danskvällen på Stensäter. Redan 1914 blev Folkets Park/Stensäter, beläget uppe vid Näckrosdammen en av samlingspunkterna för ung och gammal, vinter som sommar. Lokalen där brottarna gick sina matcher och där otaliga revyer spelades blev tyvärr lågornas rov redan 1958. Verksamheten i den då åter uppbyggda lokalen blev aldrig framgångsrik och sedan 1963 är området i privat ägo. Boden för mat och dryck samt skjutbanan finns dock kvar precis som betongdansbanan från år 1947. Den 20 juni ges för fjärde gången en chans att återuppleva gångna danskvällar och fira sommarsolståndet med dans, luftpistolskytte, kaffe och grillkorv.
2012 06 04
Göthe PerssonHem till Tyringe     Hem till Tyringe

Den 8 juli kl 20.30 startar TV4 serien
"Hem till Tyringe". Klicka på länken nedanför för att se en "spotlight" av serien.

"Hem till Tyringe", TV4 spotlight
   

Så här skriver TV4 på sin hemsida angående "Hem till Tyringe serien":
"Nytt för i sommar är mysreality-serien Hem till Tyringe som skildrar vardagen i helt vanlig sydsvensk småstad. Här har ortsbefolkningen inte flytt småstaden för att förverkliga sina drömmar, utan valt att stanna kvar tack vare den starka kärleken till hemorten."
TV4 - tryck här för att läsa mer.Rapsfält vid Mjölkalånga
Rapsfält vid Mjölkalånga.OK Tyringe     OK Tyringes "Skoj på Hoj"
Nu är det dags för "Skoj på Hoj". Ta fram cykeln och utforska Tyringes om givningar. Årets kontroller finns nordost om Tyringe. Köp ditt paket i någon av Tyringes kiosker, på Sparbanken 1826 eller på Hemköp. Kostar endast 50 kr. Du har hela sommaren på dig, arrangemanget pågår tom 16 september.

OK Tyringes Naturpass-Trim
Årets Naturpass-Trim hade lockat många ut i skogen söder om Tyringe. 100 paket har sålts och 75 st lämnade in sina kontrollkort. Prisutdelningen ägde rum 14 maj i OKTyringes klubbstuga och 17 vinster lottades ut. Från klubbens sida är vi mycket nöjda med årets försäljning, tack alla ni som köpte ett paket.
2012 05 28
Karin Persson, OK Tyringe
   
TYRINGEDAG PÅ MUSEET.     TYRINGEDAG PÅ MUSEET

Museet besöktes under dagen av drygt 300 personer varav ett fyrtiotal gladde sig åt ”SVA-nostalgin” där det var möjligt att träffa tidigare arbetskamrater, få företagets hela historia presenterad samt glädas åt gemensamma minnen. Många valde att lära känna museets samlingar genom den enkla frågevandringen med svar vid de olika montrarna. Kunde kanske vara lite klurigt, endast en ”tolvtaggare” korades, Artur Nilsson. De rätta svaren med kommentarer finner du genom att klicka på ”Tyringe museum” här intill.

”Hyllning till Henry” premiärvisades och konstnären delade frikostigt med sig av kommentarer runt verken och andra upplevelser.

Text: Göthe Persson
   

RÄTTA SVAREN VID FRÅGEVANDRINGEN DEN 20 MAJ 2012-05-24
1. Tyringe Scoutkår av Svenska Scoutförbundet bildades 1952. NTO hade haft scoutverksamhet för både flickor och pojkar sedan 1935. Flickscoutkår inom Sveriges Flickscoutförbund SFS bildades redan 1947. 1960 slogs flick- och pojkscoutförbunden ihop.
2. Olof Strandquist, föreståndare för järnväg och post blev 1909/-10 styrelseordförande i SVA i samband med August Bergmans ekonomiska svårigheter.
3. Saga Olsson övertog affären på Järnvägsgatan 29 vilket framgår av kassaapparaten i handelsboden.
4. Kassören Per ”Pelle” Persson på SVA (1884-1973) föddes i Norra Mellby församling vilket framgår av ett foto
5. Skomakaren ”Johan i porten” dog 1992 vilket också syns på ett foto
6. ”Va almi” betyder ”Jag älskar dig” på kinesiska enligt den träsked Jozef Wasielewski (1923-2002) målat
7. Boulegetingarna bildades 1985 vilket framgår av vimpeln i ”Sportmontern”
8. Dan Glans´ nummerlapp 814 från OS i Montreal finns i ”Sportmontern”
9. TSoSs klubttidning år 1983 hette ”Isbiten”
10. Karl Erik Friberg (1919-1976) ”IckeKarl” var kassör i TSoSs år 1942 vilket framgår av en underskrift på ett diplom
11. Nils Andersson bär Vasaorden lika väl som Karl Björk vilket syns på porträtten.
12. 55 kronor kostade kallpermanenten hos Inga Bruno år 1973 vilket framgår av prislistan på frisersalongen.
Skiljefrågan, som inte behövdes tillämpas: burken innehöll 823 ettöringar.Tyringe
Rätta svaren och Vinnare i Tyringedagarnas MC-Runda “Peugeot rundan”Lions tackar till Partyfabriken, Hassans Tivoli och alla sponsorer nedanför.

GULD-Sponsorer under Tyringedagarna
Tyringe Byalag, Norra Skåne, Sparbank 1826, Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse, Sand & Vattenbläst, Svenska Kyrkan Tyringe, Chuckfabriken, Pålles Butikskonsult, Länsförsäkringar, DJ Tommie & the Gang och Bossons Bil

Silver-Sponsorer under Tyringedagarna
Tandläkare Reidar Gyllström, Handelsbanken Tyringe, Lokalföreningen, Tyringe Konsult, Dick Byggare, Blomsterhallen, Nordéns El, Reimar Carlssons Bygg, Talsveb, LM Autoservice, Tyringe Golv, Förmedlingscentralen, Bo "Bobban" Andersson och Samaya.

Lars-Göran Sjövall, TyringedagargeneralenTyringe Sparbanksutvecklingsstiftelse
Tyringe Sparbanksutvecklingsstiftelse utdelningar under Tyringedagarna:
Åparkskvällar 10 000 kr Elisabeth Wrambjer från Café 21
Tyringedagarna 15 000 kr Lars-Göran Sjövall från Lions
Tyringe Skyttegille 20 000 kr Kent Nilsson
Tyresvingen 15 000 kr Börje Svensson
Nationaldagsfirande 12 000 kr Lena Winberg från Tyringe Byalag .
Till vänster, Anders Nilsson och Susanne H. Bengtsson från Stiftelsen och längst till höger Säle från Partyfabriken.


200 nya bilder från Tyringedagarna 2012 på Picasa

Talangjakten 2012 på Youtube.Dricka-Brunn - Tyringedagarna Dricka-Brunn - Tyringedagarna
Söndag 20 maj - Årets Tyringebo senior blev Susanne Hagelin Bengtsson, här tillsammans med Rolf Rantzow under söndagens sista aktivitet, "Dricka-Brunn" i Radiumkällan. Årets Tyringebo ungdom blev Conrad Lindström, dansare som vunnit olika mästerskap.Tyringedagarna Lovisa Hector Tyringedagarna
Lördag 19 maj - Lovisa Hector, 14 år, årets vinnare i Talangjakten under Tyringedagarna. Lördagen bjöds det på många aktiviteter som bl. a. MC-träff, biluppvisning, olika aktiviteter i Åparken, ungdomsloppis, skateboardtävling, tivoli, uppvisning av polishundar och brandbilar, Tyringe Museum, Lionsloppis, modevisning. På kvällen blev det musikalisk resa med Partyfabriken i krögartältet.Skolmuseet - Återinvigning Skolmuseet - Återinvigning
Lördag 19 maj - Återinvigning av Skolmuseet. Göte Lundbladh, tidigare rektor vid Tyringe skolområde, klipper bandet.
Här kommer resultatet från tipstävlingen kring fåglar.
1 Sven-Ove Hermansson 13 rätt
2. Ann Jonsson 12 rätt
3. Palle Nordström 12 rätt
Utslagsfråga: Asken innehöll 140 stift till stålpennan
Vinnarna erhåller presentkort från Hemköp, TyringeKarl Ero Racing - Tyringedagarna Karl Ero Racing - Tyringedagarna
Fredag 18 maj - Karl Ero från Tyringe visade upp bilen som han är med och tävlar. Förra helgen var han i Norge och tävlade och kom på sjunde plats. Det var första gången han var med på en bilrace tävling. Andra helgen i juni kommer han att tävla i Falkenberg. Mer info hitta ni på hans hemsida www.karlero-racing.seTyringedagarna Tyringedagarna
Fredag 18 maj - Barnens förmiddag med barnunderhållning, Lasse och Lisa på äventyr. Sparbanken bjöd barnen under 10 på första åken på tivolit, Hemköp bjöd på glass. Eftermiddag blev det sång och underhållning med pensionärsgrupperna SPF och PRO. Under tiden var det kakbuffé från Lövet. Vid 17 tiden, tredje uttagning i talangjakten och Tivolit och senare under kvällen, "Dansa i neon" med Partyfabriken fram till kl 01.Partyfabriken Tyringedagarna Partyfabriken Tyringedagarna
Torsdag 17 maj - Kl 16.00, andra uttagningen i Talangjakten och sedan underhållning i tältet fram till kl. 24.00. Anders Heil har lagt upp några videor från talangjakten, kolla på hans Youtube kanalFriska Tyringe Friska Tyringe
Torsdag 17 maj - Här startar Tyringejogget kl 11.00. I år så ingår Friska Tyringe under Tyringedagarna för första gången.
Klicka här för att se resultatlistan.Tyringe
Onsdag 16 maj - Tyringedagarna startade kl. 11.30 med Åttornas klasskamp. På bilden till höger, "poliserna och bovarna" i 8B.
Tyringe kyrkokör med Staffan Percy i Församlingshemmet på kvällen. Från 15-19 var det Tyringemästare i fiske vid Verktygsdammarna. Första uttagningen till Talangjakten kl 17.00 och senare trubadurkväll med Ted Morris i Partytältet .Finjavägen i Tyringe och Bokskogen i Skälsböke
Finjavägen i Tyringe och Bokskogen i Skälsböke runt den 12 maj
15 ankungar 15 ankungar

15 ankungar
15 ankungar födda på Stenbocksgatan vid Lövet ... kan det vara rekord?

INTRESSANT INDUSTRIKVÄLL PÅ MUSEET     INTRESSANT INDUSTRIKVÄLL PÅ MUSEET
Onsdagskvällens ”Allt var inte bättre förr – men annorlunda” lockade 30 åhörare.
Inte enbart åhörare utan i högsta grad medagerande. Antalet frågor till ”panelen”
Gösta Johansson, Greger Risberg, Michael Holmström; Lars Wictorsson och Rolf Rantzow var fler än de brukar vara i liknande sammanhang på museet.
Herrarna beskrev en utveckling från tillverkning marknadsförd i katalog till integration i kundens processer och försäljningsargument delvis byggda på sociala medier.
Parallellt med respektive företags framväxt gav kvällen en inblick i då- och nutidens näringslivsklimat, förväntningar inför framtiden samt många roliga episoder som lockade till skratt.
2012 05 10
Text och bild Göthe Persson
   
Bil entusiaster träffas på Hemköp     Bilentusiaster träffas på Hemköp
På onsdag kvällen samlades ett antal entusiaster på Hemköps parkeringsplats för att visa sina fina Amerikanska "gamla" lyxåk. Detta är tänkt att bli en återkommande träff om onsdagarna säger en av bilägarna Alf Lundström till Tyringedagsgeneralen Lars-Göran Sjövall som direkt "nappade" på initiativet och bjöd in alla till lördagen den 19 maj under Tyringedagarna att visa upp sina fina bilar på torget i Tyringe tillsammans med nya bilar från "Bossons-bil". Så Tyringe torg kommer att svämmas över med bilar så väl gamla som nya.
2012 05 10
Text och bild Bert Wilnerzon
   
Loppis i Lionslokalen     Loppis i Lionslokalen
Lionsloppisen i lördags blev en riktig lyckad satsning. Folk strömmade in redan innan kl 12.00 och gjorde en hel del fynd. Loppmarknaden görs nu på nytt sätt. Lions Club mottar prylar till loppmarknaden vilka ställs ut i källarlokalen på Industrigatan under ett antal gånger under året. Nästa gång nu blir det under Tyringedagarna och då kommer det att vara öppen från kl. 12.00 t.o.m. kl 14.00. Efter det så öppnas det ingen till hösten. Ni som vill lämna grejor kan komma på onsdagar mellan 9-11 under maj månad.
2012 05 07
Text och bild Bert Wilnerzon
   
Henry och Brita Svensson     TYRINGE MUSEUM UNDER TYRINGEDAGARNA
Lördagen den 19 maj håller museet öppet mellan kl 12-16. Vägledning genom samlingarna i form av ”tips-/frågepromenad” med vinstchans. Servering i Perssons Café, både inne och ute.
Klockan 13 är det dags för ”SVA-nostalgi”. Alla som någon gång arbetet på ”Verktygsfabriken” är välkomna att byta minnen, berätta för varandra och bidra museets utveckling.
Under lördagen premiärvisas sommarens stora konsthändelse, ”Hyllning till Henry”. Henry Svensson välkänd Tyringebo, nu boende med sin Brita vid Rullabygget fyller 90 år den 30 juni. För att uppmärksamma hans mångåriga och mångsidiga konstnärskap visar museet ett drygt tjugotal av hans oljemålningar, landskap och porträtt från olika perioder och utvecklingsfaser. Dessutom visas några av hans valaffischer, de som genom åren profilerade vänsterpartiet i Tyringe. Henrys ställningstagande i de mest allmängiltiga och mänskliga situationer, kombinerat med hans
   
idérika uttryckssätt gör affischerna tidlösa och kan omfattas och uppskattas av alla. De speglar en omtanke som går över partigränserna. Utställningen är, utöver på lördagen tillgänglig på ”Cafétisdagarna” kl 14-16 veckorna 27-31.
2012 05 07
Text och bild Göthe PerssonÄNNU ETT FRAMTIDSBESÖK PÅ MUSEET.     ÄNNU ETT FRAMTIDSBESÖK PÅ MUSEET.
Torsdagen den 26 april var en händelserik dag på Tyringe Museum. 20 barn från Stenbockens Fritidshem besökte oss under ett par timmar. Intresset för maskinerna var stort, planslipen som skickade tomtebloss flera meter speciellt. Att uppleva lite av atmosfären i en gammal handelsbod och hos en toffelmakare var spännande. Barnen provade vår nya scen och lovade en dansuppvisning för föräldrar och andra intresserade till hösten. Vi återkommer.
2012 05 03
Text och bild Göthe Persson
   
SÅNGARNA PÅ VALBORGSMÄSSSOAFTON BESÖKTE MUSEET!     SÅNGARNA PÅ VALBORGSMÄSSSOAFTON BESÖKTE MUSEET!
En grupp från Stenbockens Fritidshem uppträdde med den äran vid Valborgsmässofirandet i Åparken. Deras lärare/ledare Marianne Gravlund Nilsson höll först ett mycket medryckandetal till våren. Därefter sjöng flickorna ”Idas Sommarvisa” på ett medryckande sätt. Nästa alla i publiken som uppgick till över 200 personer sjöng med i de avslutande raderna. Marianne och barnen gjorde en okonventionell hyllning till våren, lika fylld av kärlek till naturen och Sverige som många tidigare högstämda oden. Kvällen blev med Tyringe Scoutkår med Tyringe Kyrkokör som medarrangör allt igenom lyckad. Möjligen skulle till ett annat år starttiden flyttas fram åtminstone en halv timme. Det omfattande fyrverkeriet blir då ännu effektfullare.
2012 05 03
Text och bild Göthe Persson
   
Valborgsmässoafton i Tyringe     Valborgsmässoafton i Tyringe
Mycket folk kom till Åparken för att fira Valborgsmässoafton som arrangerades av Tyringe Scoutkår. Det startades kl 19.30 med korvgrillning och fika. Hässleholms Museum visade upp två brandbilar, Tyringe kyrkokör sjöng vårsånger, det hölls vårtal och brasan tändes. Riktigt fint väder var det också. Det hela avlutades med fyrverkeri. Tryck här för att se fler bilder - picasa
Film finns på Youtube-Tyringe
2012 05 01
Text och bild Bert Wilnerzon
   
TERMINSSLUT MINNESGODA TYRINGEBOR     TERMINSSLUT MINNESGODA TYRINGEBOR
Trots ”klämdag” och första riktigt, riktigt varma vårdagen ställde 25 Tyringebor upp på Valborgsmässoafton för sista träffen under vårterminen.
Antalet träffar har varit 8, med den goda uppslutningen har detta genererat 900 timmars ”bättre vetande” om gångna tider!
Glädjande är att generationen efter deltagarna, alltså de som är födda runt 1950-1975 nu öppet intresserar sig för ”dåtid” genom gruppen Tyringe på Facebook.se. Genom museet kan dessa foton organiserat räddas för framtiden och inte enbart flyta runt i cyberspace.
Träffarna för ”Minnesgoda” återtas den 3 september. Innan dess finns möjlighet till återblickar på museet den 19 maj, under Tyringedagarna samt ”Cafétisdagarna” i veckorna 27-31. Glöm heller inte att delta i någon av ”Museisafarierna” den 9-15 juli.
   

2012 04 30
Text och bild Göthe PerssonFRÅN HELA VÄRLDEN TILL TYRINGE     ”FRÅN HELA VÄRLDEN TILL TYRINGE”
Invandrar- och flyktingöden var tema för torsdagskvällens samling i Tyringe museum. Efter en faktaladdad och mycket intressant genomgång av migration ur ett globalt perspektiv av Uno Wallin intog Wilhelm Dillenz scenen och trollband den till 50 personer uppgående publiken. Att vid 95-års ålder så klart kunna återge stämningar och känslor är en talang som vi yngre kan avundas honom! Wilhelm kom till Tostarp och Tyringe 1939 från Wieen som konferensdeltagare men tvingades att bli flykting för att slippa återvända och göra värnplikten i den tyska armén då Tyskland annekterade Österrike.
Gerardo Jofré tvingades lämna Chile 1987 beroende av ett från början ungdomligt oförstånd som ogillades av juntaregimen som tog över makten i Chile 1973. Han kunde berätta om livet på flyktingförläggningen i Tyringe och hur livet sedan gestaltade sig.
Margareta Bertilsson Hamolaila gav återblickar på sin tid som anställd på förläggningen i Tyringe och arbetet med i första hand barn under 1970-80-talen
   
innan Anders Lord visade en upplysningsfilm runt mottagande av flyktingar i början av 1990-talet.
Tiden hade runnit iväg, alla var trötta men fortfarande nyfikna på temat. Arrangörerna kände sig tvungna att avsluta kvällen efter två och en halv timme. Det finns fler som kan lämna värdefull information om det kapitel som under så många år präglade bilden av Tyringe. Museet återkommer till hösten med en fortsättning – både med Wilhelm Dillenz och andra.
2012 04 27
Text och bild Göthe Persson”KOSLÄPP” PÅ TYRINGE MUSEUM     ”KOSLÄPP” PÅ TYRINGE MUSEUM
Det har, som bland annat framgår av fredagens Norra Skåne, blivit en stor händelse runt om bland lantbrukarna då man bjuder in till ”Kosläpp”, det vill säga då kor och ungdjur som stått inne hela vintern släpps ut på det friska, nya betet.
Även museet som vill vara ”ett levande forum” och skildra utvecklingen ordnade i torsdags ett internt ”Kosläpp”.
Historien om korna börjar under 1980-talet då det som ett ALU/AMU-projekt i Bergmans källare (där museet nu finns) göts alternativ till de föga estetiska ”betongsuggor” som används för avspärrningar vid parkeringar, vägarbeten och på andra platser. En produkt som då kom fram är de ekorrar som fortfarande används inne i Hässleholm.
Längst in i källaren fann museiknegarna i vintras ett gipsoriginal och en färdiggjuten ko. Klart att dessa efter målning skulle ut i gröngräset vid uteserveringen ”Perssons Café”! Efter en del kraftord, betongkon väger flera hundra kilo (tyngre än stenarna till mangeln från Ekenstiernas källare) kom båda kreaturen på plats.
   
Passa på att betrakta dem där de ligger och idisslar den 19 maj eller under de fem cafétisdagarna i juli månad.
2012 04 27
Text och bild Göthe PerssonHUSFÖRHÖR i Lilla Tockarp     FÖRSAMLINGSKVÄLL - HUSFÖRHÖR
Västra Torups församlingsmedlemmar fortsätter traditionen med kombinerad församlingskväll i form av ett ”husförhör” i den hemtrevliga och ålderstigna miljön som Lilla Tockarp erbjuder. Gården har tidigare varit i Kyrkans ägo så ”andaktsallvaret” och högtidligheten sitter i väggarna. Efter inledande två psalmer med våranknytning höll Staffan Örneskans en betraktelse utifrån texten i Psaltaren på ”Den Gode Herdens Söndag”, tidigare benämning på förliden söndag.
Sedan följde själva husförhöret i form av frågor på temat ”Kvinnonamn i Bibeln”. Visa av tidigare års förhör hade många av de totalt 35 besökarna läst på. Staffans klurigheter är dock överraskande och endast 3 av de som lämnade sina svar kunde svara rätt på fler än 10 av 13 frågor. Det blir att läsa inför nästa gång!
Avslutningsvis bjöd Staffan och Arne Elowson på dragspels- och klarinettspel i en ”salig” blandning. Gunnel Nilsson (92) trollband församlingen med sina två sånger av nostalgisk karaktär.
Husförhörskvällen är den årliga upptakten
   
på sommarprogrammet vid Lilla Tockarp i samarbete med Västra Torups församling omfattande hembygdsdag, integrationsdag och andra aktiviteter.
2012 04 25
Text och bild Göthe Perssonemmasuperfemma.wordpress.com     Tyringe KS Isshow
Under helgen hade Tyringe konståkningssälkapet sin årliga isshow. Årets temat var "Musik genom tiderna" med låtar från 50-talet fram till nutid. Över hundra konståkare deltog i de olika numren, även 16 killar från Tyringe Hockey och en del pappor. Showen är årets höjdpunkt för Tyringe KS. Regissörer, koreografer och tränare för showen var Karin Wendel och Kitti Jónás. Totalt kördes "Musik genom tiderna" vid fem tillfällen mellan fredag och söndag.
Text - Bert Wilnerzon
2012 04 23

Bilden till vänster är tagen av Emma Nilsson. Fler bilder som ni kan se på hennes blogg.
   
Hem till Tyringe     Tv-serien "Hem till Tyringe"
Krister Wrambjer meddelar att Tv-serien "Hem till Tyringe" kommer att börja sändas i början av juli 2012. Den kommer att gå som en sommarserie på Tv 4.
2012 04 21
   
Tyringe Museum     ARNE ELOWSON KÅSERADE PÅ TYRINGE MUSEUM
Arne Elowson höll torsdagen den 19 april ett mycket fascinerande kåseri om händelser och profiler i Västra Torup.
Det blev utblickar runt socknens utveckling, ortens näringsliv, handlare och profiler. Genom sitt gedigna historieintresse och bakgrund som hembygdsforskare och historienedtecknare blev kvällen mycket intressant för de dryga femtiotalet åhörarna. Arnes bildval gav snabbkurs i formlämningar och torvutvinning samt återgivande av historier och skrönor runt försvunna profiler. En nästan hundraårig torvkvarn deponerad på Tyringe Museum blev en pedagogisk samtalspjäs i pausen.
Minglet och återseendet är en viktig del av de kvällar som museet bjuder in till. Närmast på tur står torsdagen den 26 april med temat ”Invandring och flyktingar i Tyringe under 50 år”. Historisk återblick avseende flyktingproblematiken kommer att ges. Människor som av olika anledningar kommit från andra kulturer och blivit Tyringebor kommer att berätta om sin bakgrund, mottagande i Tyringe och annat.

2012 04 21
Text och bild Göthe Persson
   
Lions i Tyringe     Tyringedagarkommitté
Från vänster: Ronny (Hassans tivoli), Lars-Göran o. Håkan (Lion), Säle (Partyfabriken), Tomas (Lion) ej med på bild Calle (Kyrkan)

Tyringedagarkommitté samlades igår i Lionslokalen för att justera de sista programpunkten inför Tyringedagarna den 16-20 maj. Det mesta av programmet är redan klart men lite finjusteringar finns kvar. Ett programdetalj som inte är riktigt klart ännu är invigningen av den nya skateboardrampen som ska placeras på industrigatan nära museét. Vi hoppas att arbetarna blir klara och att rampen kommer på plats innan Tyringedagarna. Preliminärt program för Tyringedagarna finns här .

Text och bild Bert Wilnerzon
2012 04 20
   

Mail från Lasse Sjövall: Tyringedagarna närmar sig, sista mötet före start, 16 - 20 maj: onsdag, klasskamp, Tyringemästare i fiske, Församlingshemmet med poeten Staffan Percy, Trubadurkväll med Ted Morris i Partytältet. Torsdag: Friluftsgudstjänst vid Näckrosdammen, Tivoli, Talangjakten, Nostalgifeber med Partyfabriken Fredag: Barnens förmiddag, gratis karusell + glass, PRO o. SPF underhåller, Stor kakbuffé, Talangjakten, Dansa i neon i Partytältet, Lördag: Aktiviteter i Åparken, MC-träff, Nyinvigning av skolmuseét, Tivoli, Blåljusensdag, Loppis, SVA-anställda intervjuas på museét, Final i talangjakten, Finalshow "De e bara Rock´n Roll" Söndag: "Hela tältet sjunger"- sånggudstjänst, Dricka Brunn
2012 04 21Lions i Tyringe     Lionsloppis på Tyringedagarna

På lördagen under Tyringedagarna kommer Lions att ha loppis i Lionslokalen från kl. 12.00. På bilden ser ni några av Lions onsdagsgruppen som håller på att sortera och prissätta grejorna. På onsdagar mellan kl. 09.00-11.00 tar Lions emot små grejor och mindre möbler m.m. Välkommen att ge ditt bidrag. 100 % av det som doneras går till hjälpverksamhet och mer än 60 % har gått till Tyringe under senaste året.

Text och bild Bert Wilnerzon
2012 04 20
   
Tyringe Museum     HANDLARE POKULERADE OCH SPEKULERADE

Ivar Bengtsson, Ove Jeppsson, Ingrid Nordenrud, Ulla Åström, Claes Martinsson och Börje Turesson kom till tals vid Museets arrangemang den 16 april. Under samtalsledning av Jan Nordenrud och med kompletterande bilder på gamla butiker fick de 40 åhörarna många glada skratt och hågkomster. Frågor från publiken gav nya inspel till podiet som utvidgade resonemanget. En slutsats efter kvällen blev att inte allt var bättre förr, men det var annorlunda!

Servicekänsla, kamratskap och kundomtanke var ett genomgående budskap från alla som kom till tals under denna minnesvärda kväll.

På i stort samma tema, ”då och nu” kommer kvällen den 8 maj att gå men då applicerat på verktygsindustrin.
2012 04 17
Text och bild Göthe Persson
   
Tyringe SIM Tyringe SIM Simtävling på Tyrs Hov
I lördags var det dags igen för Tyringe Sparbanks Cup som ordnades av Tyringe Simsällskap . Bra simning och bra stämning och en fullsatt simhall. Tryck här för att se resultatet från Tyringe Sparbanks Cup.
Text och bild Bert Wilnerzon
2012 04 16Tyringe IF Tyringe IF Fotbollspremiär - Tyringe IF 90 år
I lördags var det seriepremiär för Tyringe IF där herrarnas lag (DIV 6 Norra) möte Ballingslöv GoIF och sedan dammernas lag (DIV 5 NÖ) möte Hästveda IF. Det blev en riktigt lyckad dag med mycket folk och fint väder. Det fanns fika at köpa, korv och hamburgare också. Under pausen presenterades alla ungdomslag.
Tryck här för att se Fredrik Selanders bilder.

Några milstolpar i Tyringe IF:s historia:
Källa: www.laget.se/tyringeif_
1922 - Tyringe Idrottsförening grundas.
1932 - Tyrs Hage arrenderas.
1941 - Invigning av Tyrs Hage.
1971 - Damlag till seriespel för första gången.
1986 - Den 27 juli mötte TIF:s A-lag på Tyrs Hage Malmö FF. Cirka 1000 personer såg matchen som Malmö FF spelade som tack för att TIF under 1985 släppt Anders Jönsson till spel i MFF.

Text och bild Bert Wilnerzon
2012 04 16Fiskepremiären i Tyringe Anders Stålberg - Fiskepremiären i Tyringe

FISKEPREMIÄR
Lördagen den 14 april var det dags igen att pröva fiskelyckan. Tyringe Sportfiskeklubb ”öppnade” då fiskesäsongen i Verktygsdammen. Över 60 ivriga fiskare gladde arrangörerna genom att delta första dagen. Fångsterna blev i allmänhet goda. De tre lovliga fiskarna på kortet fick merparten av deltagarna upp – med olika fisketekniker. Klubben svarade även för varmkorv och kaffeförsäljning – något som uppskattades i det soliga, men i vinden dock kyliga vädret.
2012 04 16
Text och Foto (bildmontage)Göthe Persson
Bilden till höger: Anders Stålberg efter drygt en halv timme hade redan fångat upp sin kvot, 3 fiskar.
Foto Bert Wilnerzon Klicka här för att se fler bilder.
Rapport från Mats Friberg nedan.
Inför startskottet på morgonen hade vi släppt 160 kg fisk, med ett snitt på 1,3 kg. Det togs upp ca 60 stycken, den största på runt 2,4 kilo. Fyra av fem märkta fiskar togs upp, En hand full köpte mer än ett kort och totalt fiskade ca 70 personer.Tyringeboken 1952     APRIL MÅNAD 1952

I Tyringeboken uppmärksammas bland annat:
- Hantverkskörens och Hantverksungdomarnas soaré på Stensäter med bland andra Börje Nilsson som strålande artist (även då).
- Husmoderföreningens ”påskmässa” med lotterier, försäljningar och auktion
- Municipalnämndens beslut om gatunamnsskyltar samt utdömande av ”straff” för ej betald hundskatt var 30 kronor plus dubbel hundskatt
Läs mer genom att gå in på Tyringe museum och ”Tyringeboken 1952”
2012 04 13
Göthe Persson
   
Tyringe Skolmuseum Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson

Tyringe Skolmuseum öppnar igen under Tyringedagarna
Under Tyringedagarna, lördag den 19:e kl 11.00, kommer Skolmuseum att vara öppet för allmänheten. Just nu så städas det och görs iordning av en grupp fd. lärare och andra med Sven-Ingvar Jönsson och Dan Brammer bl.a. Förutom skolmöbler, planscher och studiematerial kommer det också att visas klassfoton från Rosengrens arkiv. Hjälp till att identifiera vem är vem i dessa bilder. Museet finns på översta våningen i den äldsta byggnaden, vid Malmövägen. På bilden till höger ser ni Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson från invigning 1992. Under sina år som skolvaktmästaren samlade han in saker från olika skolor i området. Skolmuseum vill ha lite uppgifter om Harry Sjöberg, så om det är någon som kan mer om honom så är ni välkomna att kontakta Sven-Ingvar.
Text och bild Bert Wilnerzon
2012 04 12Påskträdet i Tyringe Lions i Tyringe

Påsk
Torsdag eftermiddag, den 5:e, solen skiner i Tyringe. Här ser ni hela Påskträdet som barnen från Montessoriförskolan Solen pyntat med hjälp av Lions. Smhi lovar snö till lördag morgon ... Glad Påsk till alla Tyringe.nu besökare!
Text och bild Bert Wilnerzon

2012 04 05Lions o Montessori i Tyringe Lions o Montessori i Tyringe

Påskträdet på plats.
Barnen från Montessoriförskolan Solen pyntar påskträdet vid torget tillsammans med Lions.
Text och bild Bert Wilnerzon

2012 03 28Tyringe Byalag - Årsmöte Tyringe Byalag - Årsmöte

Tyringe Byalag - Årsmöte
Drygt 120 personer kom till byalagets årsmöte. Lars Göran Sjövall fortsätter som ordförande i byalaget. Brottsförebyggande rådet och Fältgruppen informerade om sitt arbete inom kommunen och näringslivskontoret om näringslivet. Emma Cronholm presenterade sitt examensarbete angående Tyringes station och centrum. Ni som inte var med kan titta på hela examen här.
Text och bild Bert Wilnerzon

2012 03 28Emma Cronholm     ”Att försköna Tyringe”
På Byalagets Årsmöte kommer Emma Cronholm att presentera sitt examensarbete om hur man skulle kunna försköna bl. a. Tyringes centrum. Kom och lyssna till henne på tisdag den 27 kl 19.00 på Tyringe Museum. Examensarbete finns publicerat på internet, på Sveriges lantbruksuniversitets hemsida. Emma Cronholm Examensarbete, tryck här.
Text Bert Wilnerzon
2012 03 26
   
Tyringe Museum     VÅREN ”INDANSAD” PÅ MUSEET

Söndagseftermiddagen den 25 mars ställde 35 personer stegen till museet för två härliga timmars sprittande musikupplevelse. AnneLous Zuger som orkesterledare på piano samt 8 män, saxofoner, trumpeter och trombon, fiol, bas och trummor spelade storbandsinspirerad dansmusik från i första hand 1940-60 talen. Musik som de flesta lite äldre känner igen och har sköna minnen av. Den nybyggda scenen på museet tjänstgjorde för första gången med den äran som orkesterestrad. Våfflor med grädde och sylt fick en strålande åtgång.

2012 03 26
Text och bild - Göthe Persson
   
Tyringeboken 1952     ALLVARLIGA BROTT ÅR 1952

Tyringe Museum fortsätter att ge oss glimtar av hur livet kunde gestalta sig för 60 år sedan.
Gå till ”Tyringe Museum” och vidare till ”Tyringeboken 1952” och förundras.
25 kronor i böter för ”sprit på kafé”1952 motsvarar cirka 350 kronor i dag.

2012 03 26
Göthe Persson
   
Tyringe     "TRIM" NATURPASSET

Nu det är dags för "TRIM" NATURPASSET. Våren är på gång och det finns kontroller ute i skogen söder om Tyringe. Paket kan köpas i kioskerna och på Sparbanken 1826, kostar endast 50kr.
Arrangemanget pågår tom 6 maj.

2012 03 23

OK Tyringe
Text Karin Persson
Bild Bert Wilnerzon
   
Tyringe     Tyringe på Facebook

Gerry Borg från Malmö, född och uppvuxen i Tyringe, har startat en "gruppsida" på Facebook där alla är vällkomna att dela Tyringe minnen genom bilder, film eller text. Sidan har redan nu nästan 300 medlemmar och finns på denna adress

www.facebook.com/groups/204873536284074/.
En sida om Tyringe, om oss, folket som bor och har bott i Tyringe.
Bild "skärmdump" från Facebook
Text Bert Wilnerzon
2012 03 17
   
Tyringe   LEDBELYSNING PÅ TYRINGE MUSEUM!


Rubriken är vitsigare än det är tänkt – kvällen var i allra högsta grad seriös och angelägen. I samband med Företagarnas årsmöte bjöd Konsthantverk och Företagarna in till en informationsträff om de nya teknikerna som ersättning för traditionella glödlampor. Tjugofem personer, varav faktiskt 2 damer fick höra och se Kurt Henriksson med söner presentera alternativen. De har genomgående längre brinntider, innehåller mindre andel miljöovänliga ämnen och är dyrare. Dessa faktorer innebär paradoxalt nog att på en 10-års period kan mindreutgiften för belysningen bli så mycket som över 600 kronor per ljuspunkt. Det blir stora pengar även per år i en normalvilla. Frågorna från publiken var många, svaren vederhäftiga och intressanta vilket innebar att alla var nöjda med initiativet från Företagarna.

2012 03 13
Text och bild - Göthe Persson
Fruehagens Ägg - Kerstin Lundkvist och Ann-Kristin Svensson Fruehagens Ägg

Kvinnorna bakom Fruehagens Ägg uppvaktad under Kvinnodagen.
Kerstin Lundkvist och Ann-Kristin Svensson, som ni ser på bilden ovanför, heter Kvinnorna som äger Fruehagens Ägg i Lilla Oberöds Gård. Centerkvinnorna i Tyringe var på besök hos dem under Kvinnodagen för att för att uppmärksamma och ge dem ett Diplom för deras miljövänliga och ekologiska arbete. De är nog många i Tyringe och i södra Sverige som köper deras ägg. I Tyringe levereras de till Hemköp och Matlusten och i Hässleholm till bl.a. till Maxi, Kvantum och Coop. Äggen går direkt från producent till konsument från höns som vistas både ute och inne.
Foto Evy Jönsson
Text Bert Wilnerzon
2012 03 10Snabbtåg i Tyringe Pågatågen i Tyringe

Höghastighetståg i Tyringe?
Snabbtåg, Supertåg till Tyringe?
Detta kan bli verklighet år 2037 med byggstart 2025 om Tyringe blir vald i en av de olika scenario. Långfärdsresande i Europa och världen blir mer och mer med höghastighetståg och en resa mellan Malmö och Stockholm skulle ta två och en halv timmar utan stop. I trafikverket finns det fyra olika scenario vart spåren skulle kunna gå och Tyringe är en av dem. Detta skulle innebära att Tyringe skulle komma att bli en knutpunkt. Det är ju några år fram till år 2025/2037 och mycket kan hända på vägen ditt. Läs mer om detta i Norra Skåne. På Sveriges Television" kan du både läsa och titta på reportage i Sydnytt SvtPlay.
2012 03 06
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringeboken 1952 SEXTIO ÅR SEDAN – SOM I GÅR!
Tyringeboken 1952
Tryckare Waldemar Lundberg gav 1953 ut boken med klipp om ”vad som sig i Tyringe storkommun tilldragit haver”. Tyringe Museum vill månadsvis saxa ur boken och samlar det på en och samma sida.
Februari 1952, precis som 2012 handlade sportnotiserna om det framgångsrika ishockeylaget och de duktiga brottarna.
4 februari 1952 - Tyringerevansch mot Ängelholm
”Två nya och värdefulla poäng fick Tyringe Brottarklubb genom att på söndagen besegra Ängelholm i Stensäter med 5-3, därmed tagande revansch för ett tidigare nederlag i serien med samma siffror”.
Bland Tyringebrottarna nämns Nils Arvidsson, Ingvar Bruno, Calle Carlsson, Sven Johansson, Gustaf Svensson och Bertil Svensson
7 februari - TSOS flitigast i Skåne under ishockeysäsongen
”Man måste vara synnerligen nöjd med resultaten, eller vad sägs om fem vunna, två oavgjorda och endast en förlorad uppgörelse, den senare för övrigt mot Södertälje Sportklubb” (den 1 februari 3-6)
TSOS-laget mot Södertälje bestod av: Helmer Spenninge, Lars Persson, Sivert Sandberg, John ”Moggli” Åström, Olle Pettersson, Stig Jönsson, Hasse Ohlsson, Kaj Svantesson, Evert ”Tjinki” Gudmundsson
21 februari - Byggnadsentreprenad
”För anläggning av friluftsbad infordras anbud på utförande av simbassäng och hopptorn samt därtill hörande planeringsarbeten”

Läs mer här
2012 02 28
Text och bild - Göthe PerssonTyringe

Sportlov
En populär grej under sportlovet har varit bl. a. en "klätterbana" i simhallen. De flesta sportlovsaktiviteter har varit på Tyrs Hov där man ha kunnat åka skridskor, bada, spela bowling o.s.v. Fritidsgården och biblioteket har också varit öppna som vanligt.
2012 02 24
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringe   INTRESSANT OCH VACKER FOTOUTSTÄLLNING

Sedan en vecka tillbaks pryds två väggar på Tyringe Museum av ett femtiotal högklassiga foton från bland annat Antarktis och Sydgeorgien.

Det är Tommy Samuelsson, mångårig maskinchef på amerikanska kryssningsfartyg med Antarktis som specialitet. Hans natur- och fågelbilder är mycket skickligt fångade och de exponeras på ett tilltalande sätt. Dessutom berättar och visar Tommy i foton förödelsen ombord efter flera monstervågor på 30-35 meters höjd. Här är ”skakande upplevelse” rätt uttryck!

Utställningen som kommer att finnas på museet över sommaren kan lättast beskådas måndagar och torsdagar mellan kl 9-12 eller vid de arrangemang som museet ordnar och annonserar.

2012 02 24
Text och bild - Göthe Persson
Tyringe   Första perioden med Eje.
Drygt 80 personer avstod torsdagen den 9 februari från TV-sända hockeymatcher utan var istället på Tyringe museum och lyssnade på Eje, det namn under vilket Ernst-Ivar gjort sig välkänd inte bara i Tyringe utan även i hela hockeysverige och även internationellt. På sedvanligt lättsamt sätt, med ironi och sarkasmer fängslade han åhörarna med sitt proffsiga bildspel och ljudillustrationer. Perioden kretsade runt hans uppväxt och den första tiden i Tyringe. Skratten blev många och igenkännande, utvecklingen av ledarskap med dess för- och nackdelar innebar många bekräftande nickar respektive huvudskakningar. Nu ser alla fram mot ”Ejes andra period” på Tyringe museum den 23 februari. Till den gången har han lovat mera runt lärar- och ledararbetet i Tyringe, erfarenheter av proffskontakter och avstådda proffskontrakt samt projektering och bygge av Tyrs Hov. Därefter återstår att se om Eje, till skillnad mot övriga seniorspelare i hockey, nöjer sig med två perioder eller om vi kan hoppas på en tredje, kanske med fler av gamla Tyringekedjorna som deltagare.
Text och bilder Göthe Persson
2012 02 10
Tyringe Tyringe

Järnvägsstationen och bibliotekets 120 års kalas.
Ca 750 personer kom till Biblioteket för att fira Tyringe Järnvägstations 100 år och Bibliotekets 20 år i lokalen. Firandet startade kl. 10.00 med Staffan Björklunds dockteater. Musikskolan spelade och det bjöds på kaffe och kakor. Bildspel och fotoutställning, modeller föreställande Tyringe nuvarande station och den gamla stationen visades. Vid 15 tiden blev det panelsamtal mellan Gunnar Bengtsson och Jan-Erik Nordenrud.
2012 02 10
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringe
Järnvägsstationen
Så här ser det ut nu på Järnvägsstationens parkering på norra sidan. Det är mer eller mindre fullt och används flitigt. Så har det blivit sedan Tågen som åker mot Hässleholm åker nu från spår nr 2. I bakgrunden står Byalagets ordförande L-G Sjövall och inspekterar.
2012 02 02
Text och Bild - Bert WilnerzonElisabeth Wrambjer Tyringe Tyringe
Elisabeth Wrambjer 80 år.
Många vänner och bekanta till Elisabeth kom till hennes kalas på Café 21. De senaste 20 åren har hon underhållit oss tillsammans med familjen och andra artister i Åparken på sommaren. Hon hade öppet hus från kl 14.00 och bjöd på god mat, kaffe med tårta och en hel del underhållning.
2012 01 31
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringe
Nu är Tomas kök handikappanpassade.
Tomas Olsson är nu väldigt nöjd med sitt nya kök. Hässleholmsbyggen har handikappanpassat köket och nu kan han laga mat eller diska utan problem. Med en knapptryckning kan man hissa ned hyllorna i skåpen och då blir alla grejerna lättillgängliga. I bakgrunden står Byalagets egen köksexpert L-G Sjövall (10 år på Ballingslöv kök) och kollar.
2012 01 27
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringe Tyringe
Tyringe Hockey vann igen
Tyringe vann över Boro/Vetlanda på Hovet med 5 - 4. Tyringe hockey är serieledare i Div 2 södra B. FRI ENTRÈ sponsrades av ett 80 tal företag.
2012 01 26
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringe Tyringe
Översvämningsmagasinet vid Municipalgatan
Så här ser det ut (några dagar innan snön kom), den nya "Dammen" som ska motverka framtida översvämningar vid parken mellan Municipalgatan och Folkhemsgatan. Lekparken har flyttats lite längre upp.
Mer info finns på www.hassleholmsvatten.se
2012 01 20
Text och Bild - Bert WilnerzonTyringe     Lions julgransinsamling

Lions i Tyringe tackar alla som varit med och skänkt pengar genom julgransinsamligen som ägde rum under söndagen den 15 januari. Det blev 10100 kr till Lions Hjälpverksamhet. På bilden från vänster ses Alf Ljungbeck och Michael Persson.
2012 01 16
Bert Wilnerzon

Tyringe
   
Tyringe     Bredbandsutbygnad

Denna vecka håller några entrepenörer på att gräva ner bredbandskablar i en del av Tyringe. Telia miljonsatsar i Hässleholms kommun på snabbt bredband med hastigheter upp till 60 Mbits/s genom det vanliga telejacket.
2012 01 09
Text och Bild - Bert Wilnerzon
   
Två låtar av Wrambjers nya album på iTunes

Nu finns dom två första låtarna av Wrambjers cafe21 nya album klara att köpa och ladda ned i itunes och spotify.
Wrambjers Hem till Tyringe visa är en av dom.
Full cdn kommer längre fram i vår.
Klicka bara på länken nedanför ...
iTunes.apple.com
Krister Wrambjer
2012 01 01

I år firar Åparkskvällarna 20 år. År 1992 startades Åparkskvällarna av Familjen Wrambjers, Elisabeth, Karin och Krister. Under alla dessa år har många kända artister medverkat och sjungit i Åparken och Familjen Wrambjers har gjort att Tyringe blivit känt långt utanför Skånes gränser.
Elisabeth fyller 80 år nu under januari månad.
År 2006 fick hon kulturpriset från Hässleholms kommun.

En Åparkskväll i Tyringe år 2011 med Wrambjers ...

Under våren kommer TV4 att visa em serie om Tyringe och i den kommer det bl. a. familjen att medverka.
Om detta kan ni läsa på Norra Skåne
Bert Wilnerzon
    Wrambjers Cafe 21 i Tyringe    
Tyringe     Välkommen till den nya "tyringe.nu".

Efter nästan 13 år med samma layout var det dags att byta mot en lite modernare.

Sedan mars 1999, när "tyringe.nu" startades, har vi haft 363366 besökare på startsidan t.o.m. den 31 december 2011. På Tyringe.nu är det meningen att du ska hitta det mesta om Tyringe, nyheter, kalender, turistinformation, hemsidor från Tyringe o.s.v.

Har du en nyhet eller ett evenemang som du tycker att Tyringeborna borde känna till så kan du maila den till mig så publicerar jag det. Gör din förening eller företag mera känd genom att skriva, då och då, lite nyheter om det. Skicka gärna en bild också.

Önskar er alla ett Gott Nytt År!
Bert Wilnerzon